Näe ja koe matkalla

Tulppaanien aika Alankomaissa

Alankomaat tunnetaan erityisesti kauniiden tulppaanien värikkäästä kukkaloistosta. Kukilla on pitkä historia Hollannissa, sillä Turkin sulttaani toi ne maahan jo 1500-luvulla. Tulppaaneista tuli pian statussymboli ja luksustuote, ja niitä alettiin myös kasvattaa myyntimielessä. Tulppaaneja voi nähdä joka puolella Hollantia, ja niiden kukinta-aika kestää maaliskuusta toukokuulle. Maailman suurimmassa kukkapuistossa Keukenhofissa, joka sijaitsee Haarlemin kaupungin eteläpuolella, on maan kaunein tulppaanipelto.

Rijksmuseum

Rijksmuseo on Alankomaiden kansallismuseo yksi Amsterdamin tärkeimpiä taiteen ja historian museoita. Museo sijaitsee Museumpleinillä. Kokoelmien painotus on Hollannin kultaisen kauden maalauksissa, mutta esillä on myös paljon esineistöä Alankomaiden mahtivuosien historiasta.  Museo on perustettu jo vuonna 1798 ja on palvellut yleisöä 1800-luvulta alkaen. Kokoelmia ihaillessa vierähtää nopeasti usempikin tunti!

Anne Frankin talo

Talo oli yli kahden vuoden ajan koti ja piilopaikka Anne Frankin perheelle toisen maailmansodan ja natsien juutalaisvainojen myllerryksessä. ”Salaisessa siivessä” Anne Frank kirjoitti myös kuuluisat päiväkirjansa. Talo on rakennettu jo vuonna 1635, ja se avasi ovensa museona vuonna 1960. Suuresta suosiosta johtuen liput Anne Frankin taloon kannattaa ostaa jo hyvissä ajoin ennakkoon. Myös paikan päällä lippuja on mahdollista saada, mutta tällöin kannattaa varautua pitkiin jonihin.

Kuninkaallinen palatsi

Palatsi on yksi kolmesta monarkin käyttämistä palatseista ja sijaitsee Dam-aukion länsilaidalla. Se on rakennettu Hollannin suurvalta-ajalla 1600-luvulla. Nylyään palatsin ovet ovat avoinna myös vierailijoille suurimman osan vuodesta, joten upean palatsin loistoa voi käydä ihailemassa paikan päällä. Kaikkien vierailijoiden tulee varata ajankohta ennakkoon.

 

 

Amsterdamin eläintarha ARTIS

Kuninkaallinen eläintarha ARTIS on kaunis puistomainen eläintarha ja siellä asuu yli 700 erilaista eläinlajia. Lisäksi alueelta löytyy planetaario, akvaario, mirkobien maailmaa esittelevä näyttely ja muita erilaisia teema-alueita. Eläintarhalle pääsee Amsterdamin keskusasemalta raitiovaunulla nr 14. Myös linjat 7 ja 19, sekä metro kulkevat eläintarhan läheisyyteen.

Heineken Experiene

Osoitteessa Stadhouderskade 78 sijaitsee turistien kestosuosiossa oleva interaktiivinen olutmuseo, joka on toiminut aikoinaan Heinekenin pääpanimona. Museo järjestää opastettuja kierroksia joiden päätteeksi voi olutta myös maistaa parin tuopin verran. Tätä mielenkintoista kohdetta ei oluenystävän kannata jättää väliin!

Van Gogh-museo

Museo esittelee maailman suurimman kokoelman Vincent Van Goghin teoksia. Pysyvässä näyttelyssä on nähtävissä yli 200 Van Goghin maalausta, piirroksia, kirjeitä sekä muiden 1800-luvulla eläneiden taiteilijoiden töitä. Museo sijaitsee Museumpleinilla, keskustan eteläpuolella. Liput museoon kannattaa varata ennakkoon jo hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä liput voivat olla paikan päällä loppuunmyydyt.

 

Bloemenmarkt

Singel-kanavan varrelta löytyy yksi Amsterdamin suosituimmista turistikohteista, kelluva kukkatori Bloemenmarkt. Kukkatori on ihana elämys vaikka vain fiilistelyyn. Tori on ollut toiminnassa jo 1800-luvulta alkaen. Kukkavalikoimaa löytyy laidasta laitaan ja kaikissa mahdollisissa väreissä. Torilta voi ostaa kotiinviemisenä kukkasipuleita, siemeniä, kuivakukkia, kylvöpakkauksia sekä kaikkea mahdollista kukkienkasvatukseen liittyvää. Myös leikkokukkien loistosta ja väreistä on mukava nauttia.

Vattimeri

Pohjanmeren kaakkoisosassa Tanskan, Saksan ja Alankomaiden rannikoilla sijaitseva, noin 500 kilometrin mittainen matala vuorovesialue Vattimeri kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Sinne pääsee esimerkiksi junalla vajaassa kolmessa ja puolessa tunnissa Amsterdamista ja bussilla reilussa neljässä tunnissa Bremenistä. Vattimerellä esiintyy niin vuorovesialankoja, kosteikkoja kuin hietikoita. Laskuveden aikaan meren alta paljastuu pieniä patoamattomia saaria. Eläimistöön kuuluu muun muassa hylkeitä ja lintuja. Rannikkovyöhyke jakautuu useisiin kansallispuistoihin Tanskan, Saksan ja Alankomaiden alueilla. Vaeltaminen vuorvesialangolla laskuveden aikaan on suosittu aktiviteetti Vattimerellä.

Keukenhofin tulppaanipuutarha

Amsterdamista noin puolen tunnin matkan päässä sijaitsevaan Keukehofin puutarhaan pääsee bussikyydillä. Keukenhof on valtava, 32 hehtaarin kokoinen puutarha, jossa kukkii yhteensä 800 eri tulppaanilajia ja 7 miljoonaa sipulia. Kävelyreittejä pitkin pääsee ihastelemaan kukkaloistoa ja sekä alueen kauniita suihkulähteitä. Keukenhofin tulppaanipuutarha on avoinna vain keväisin, jolloin tulppaanit kukkivat.

Pyöräily Alankomaissa

Alankomaita kehutaan pyöräilijän paratiisiksi, ja maassa onkin enemmän pyöriä kuin autoja. Tasainen maa, lyhyet välimatkat, joiden välillä on paljon nähtävää sekä useat merkityt pyöräilyreitit houkuttelevat valitsemaan kulkuneuvoksi kaksipyöräisen menopelin. Pyöräily on hyvä tapa liikkua Alankomaiden kaupunkien kaduilla, kunhan muistaa väistää julkista liikennettä ja autoja. Pidemmillä matkoilla on paljon niin sanottuja merkittyjä LF-reittejä, joista suosituimpiiin kuuluu muun muassa 480 kilometrin pituinen Maasjokea myötäilevä reitti.

Moco

Taidemuseo esittelee taidemaailman kapinallisia. Rock henkiä huokuvassa museossa on pysyvä katutaiteilija Banksyn -näyttely joka koostuu yli 50 teoksesta. Lisäksi Mocossa on aina mielenkiintoisia vaihtuvia näyttelyitä.

Foam -museo

Amsterdamin kuuluisin valokuvataiteen museo on Foam. Tämä museo kestää useammankin vierailukerran, sillä se sisältää useita vaihtuvia näyttelyitä. Foam tekee myös paljon opiskelijayhteistyötä ja järjestää monia workshopeja. Näin museo on usein aallonharjalla ajankohtaisten näyttelyiden ja mielenkiintoisten teemojen kanssa.

Straat

Museota pidetään maailman suurimpana katutaiteenmuseona. Sen kokoelma koostuu yli 130 katutaiteilijan upeista graffititöistä. Entiseen telakkaan kootun näyttelyn tunnetuin teos on sisäänkäynnin luona hymyilevä, yli 24 metriä korkea kasvokuva Anne Frankista.