Näe ja koe matkalla
Plaka – kujia, tavernoita, käsityöliikkeitä
Plaka on erityinen Ateenan vanha kaupunginosa Akropoliin juurella. Sijaintinsa vuoksi alue on saanut kutsumanimen “Neighborhood of the Gods”. Plakasta löydät kapeat kujat, kukkivat bougainvilleat, neoklassiset talot ja rauhallinen kylätunnelma tuovat vastapainoa kaupungin vilinälle. Matkailijalle löytyy alueelta lukuisia kahviloita, tavernoja, matkamuistomyymälöitä, käsityöläisputiikkeja ja pikkumuseoita kuten Lastenmuseo tai kansanperintömuseo. Plaka on kuin pieni, historiallinen kylä kaupungin sydämessä. Se tarjoaa täydellisen hengähdystauon antiikin megakohteiden keskellä, samalla mahdollistaen aitojen kreikkalaisten makujen, kulttuurin ja arkipäivän kohtaamisen.
Monastiraki -ostoksia ja katukulttuuria
Monastiraki on Ateenan eläväisin kaupunginosa, jossa muinaisen kaupungin jäänteet, moderni katutaide ja vilkas kauppakulttuuri kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Alue tunnetaan erityisesti kirpputoreistaan, antiikkiliikkeistään ja torikojuistaan, joista voit löytää kaikkea oliivipuuesineistä vintage-vinyyleihin ja käsintehtyihin sandaaleihin. Kapeilla kujilla vaeltaessasi kuulet katusoittajien rytmejä, haistat souvlakin tuoksun ja näet ihmisvirran elävän kaupungin rytmissä. Monastirakin aukio toimii myös porttina Antiikin Agoralle ja Rooman Agoralle, mikä tekee alueesta täydellisen paikan yhdistää ostokset, historia ja aito atenealainen tunnelma yhdellä pysähdyksellä.
Syntagman aukio ja vahdinvaihto
Syntagma, eli ”Perustuslain aukio”, on Ateenan poliittinen ja sosiaalinen sydän – nimenomaan paikka, jossa kuningas Otto vuonna 1843 joutui antamaan kreikkalaisille perustuslain kapinan seurauksena . Aukion pohjoispuolella kohoaa 1800-luvun neoklassinen kuninkaallisen palatsin rakennus, joka toimii nykyään eduskuntatalona . Alueella on myös metroasema (linjat 2 & 3) + raitiovaunu- ja bussipysäkit – eli kyseessä on erittäin keskeinen liikkumiskeskittymä. Aukion laidalla sijaitsevat lisäksi Kansallinen puutarha ja idyllisiä kahviloita. Ympäristössä on myös lukuisia hotelleja ja kauppoja. Aukiolla kohtaa evzoneseja seisomassa liikkumatta vartiossa Kreikan parlamenttitalon edessä. He vartioivat Tuntemattoman sotilaan hauta (Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη). Tämä on kunnianosoitus kaikille kaatuneille kreikkalaisille sotilaille, jotka ovat kuolleet maansa puolesta, mutta joiden ruumista ei koskaan tunnistettu. Evzonesit ovat Kreikan presidentin vartiosotilaita erityisissä perinteisissä univormuissa – pitkillä valkoisilla hameilla, punaisilla tolkuilla (tsarouchia) ja yksityiskohtaisesti kirjailtuilla liiveillä. He seisovat paikoillaan 20 minuutin jaksoissa ja liikehdivät hitaasti vaihtojensa aikana. Isoin vahvinvaihtoparaati on päivittäin kello 11 aikaan.
Hadrianuksen kaari
Hadrianuksen kaari on 18 metriä korkea monumentaalinen marmoriportti, rakennettu vuosina 131–134 jKr. keisari Hadrianuksen kunniaksi. Se merkitsi symbolista rajaa vanhan Ateenan (Theseuksen) ja uuden, roomalaistyylisen Hadrianoksen kaupunginosan välillä. Kaari muistuttaa roomalais-aikaisen Ateenan kaksijakoisesta historiasta – Kreikan legendoista Hadrianuksen imperiumiin. Hadrianuksen kaari sijaitsee aivan Olympieionin (Zeuksen temppelin) vieressä, vain muutaman askeleen päässä Akropoliisilta, Plakasta ja Syntagmasta.
Zeuksen temppeli
Olympieion, eli Zeuksen temppeli, on Ateenan valtava antiikin temppeli, jota alettiin rakentaa jo 500-luvulla eaa. ja joka valmistui keisari Hadrianuksen aloitteesta vuonna 131 jKr. Temppeli rakennettiin kunnioittamaan jumalia ja osoittamaan kaupungin globaalia asemaa – alun perin siinä oli 104 korinttilaistyylistä pylvästä, joista 15 on edelleen pystyssä. Pylväät ovat jopa 17–18 metriä korkeita. Rakennusten historialliset kerrostumat kertovat Ateenan tarinaa: hylkäyksiä, uusia alkuja, loistoa ja hajoitusta. Osa temppelin materiaaleista on käytetty myös kaupungin muurissa. Temppeliltä avautuvat hienot näkymät Akropolikselle, Hadrianuksen kaarelle ja Lycabettus-kukkulalle.
Antiikin Agora (Hephaistoksen temppeli)
Tutustut demokratian syntysijoihin, joissa Ateenan kansalaiset kokoontuivat. Ancient Agora toimi muinaisessa Ateenassa politiikan, kaupan ja yhteiselon keskuksena, jossa filosofit kuten Sokrates ja Platon esittivät ajatuksiaan Pagan ajan merkittävimmistä rakennuksista temppeli Hephaistos on Doric-tyylissään hyvin säilynyt. Se on omistettu sepän ja tulen jumalalle Hephaistokselle sekä Athinalle. Hephaistoksen temppeliä pidetään yhtenä parhaiten säilyneistä antiikin kreikkalaisista temppeleistä.
Akropolis
Akropolis-kukkula on Ateenan nähtävyyksien ehdoton ykkönen! Mikäli käyt katsomassa vain yhden historiallisen kohteen, sen tulisi olla Akropolis. Akropolis on antiikin ajan tunnetuimpia kohteita ja länsimaisen sivistyksen kehto. Kukkulan laella pääset näkemään antiikin Kreikan merkittävintä arkkitehtuuria, kuten vaikuttavan Parthenonin temppelin, jonne kuljetaan monumentaalisen Propylaia-porttikäytävän läpi. Parthenonin temppelin pylväät ja fasadi ovat maailmankuuluja nähtävyyksiä ja muinaisen kreikkalaisuuden symboleja. Muita nähtävyyksiä ovat Athene Niken temppeli, Herodes Atticuksen odeion ja Dionysoksen teatteri, jossa esitettiin aikanaan näytelmiä jopa 17 000 katsojalle. Nykypäivänä Arkropolis kuuluu myös UNESCO:n maailmanperintöluoetteloon. Kukkulalta on myös hieno näkymä Ateenan kaupunkiin sekä muuhun ympäristöön.
Kansallinen arkeologinen museo
Kreikan tärkein argeologinen museo kuuluu myös kansanvälisesti argeologisten museoiden kärkipäähän, sillä se pitää sisällää erityisen laajan Kreikan antiikin ajan kokoelman. Näyttely kattaa tyypillistä esineistöä kaikilta Kreikan alueella vallineista kultuureista yli 5000 vuoden ajalta. Museo jakautuu useisiin eri näyttelytiloihin, ja pintapuolista silmäilyä syvempään tutkiskeluun kannattaakin varata reilusti aikaa. Esillä on muun muassa erilaisia veistoksia, astioita, savitöitä, vaaseja ja jopa luurankoja.
Museo Omonia-aukion läheisyydessä. Paikalle pääsee raitiovaunuilla 2 ja 4 ja bussilla 5, 11 ja 15. Helpoin on kuitenkin tulla Omonia-metroasemalta kävellen noin viiden minuutin matka museolle. Ajankohtaiset aukioloajat ja tiedot kannattaa tarkistaa museon kotisivuilta.
Akropolis-museo
Akropolis-museoVuonna 2009 avattu museo sijaitsee Akropolis-kukkulan juurella ja esittelee yli 4000 kukkulan alueelta löytynyttä argeologista esinettä. Valtaosa museon kokoelmista muodostavat erilaiset mielenkiintoiset veistokset. Lisäksi esillä on muinaisten ateenalaisten arkielämään kuulunutta käyttöesineistöä lasten leikkikaluista astioihin. Museosta löytyy myös kahvila, näköalaterassi, amfiteatteri, sali vaihtuville näyttelyille, virtuaalitila ja museokauppa. Museolle voi saapua jalkaisin Akropolis-kukkulalta tai metrolinjalla 2. Tarkemmat aukioloajat sekä ajankohtaiset tiedot kannattaa tarkistaa museon sivuilta ennen vierailua.
Lykavittós
Myyttinen Lykavittós-kukkula on Ateenan korkein paikka ja sen laelta avautuu upea näkymä kaupungin yli merelle saakka. Kukkulan laelle pääsee jalkaisin tai köysihissillä joka lähtee kukkulan etelärinteeltä Kolonákista. Huipulla sijaitsee myös Pyhän Yrjön kirkko, sekä kahvila-baari joka tarjoilee erilaisia juomia sekä kevyttä välipalaa.
Pireus
Viehättävä satamakaupunki ja Euroopan vilkkain satama. Satamasta lähtee päivittäin lukuisia lauttoja Kreikan saarille sekä muihin maihin, erityisesti Italiaan. Eniten lauttoja ja nopeita katamaraaneja kulkee kesäkaudella toukokuusta syyskuuhun. Satama-alueelle on myös muodostunut suuri ravintolakeskittymä, josta saa kohtuullisen hintaan runsaan valikoiman gyroksia, pikaruokia sekä muita herkkuja. Metrolla pääsee Ateenan keskustasta noin 20 minuutissa 2 km päähän Pireuksen satamasta. Metroasemalta voi hypätä ilmaisen bussin kyytiin joka kuljettaa eri lauttaterminaaleille satama-alueella. Pireuksessa on myös merenkulkumuseo sekä argeoloinen museo.
Kansallispuutarha
Varsinkin kesän paahteessa voi olla mukava piipahtaa hetkeksi huilaamaan kaupungin keskustassa sijaitsevassa kansallispuutahassa. Vilvoittavien varjojen ja vehreiden kasvien lisäksi puistossa voi nauttia erilaisista patsaista, mosaiikeista, pylväistä ja raunioista. Puiston sydämessä sijaitsee myös vanhan kreikkalaisen kuninkaallisen palatsin rakennuksia. Puistossa toimii myös pieni kasvitieteellinen museo.
Panathinaïkó-stadion
Yksi maailman vanhimmista urheilustadioneista toimii vielä nykypäivänäkin monelaisten tilaisuuksien sekä urheilutapahtumien näyttämönä. Stadion rakennettiin uudelleen Pentelikon-vuoren marmorista vuoden 1870 olympialaisia varten, antiikin aikaisten raunioiden päälle. Stadionille mahtuu huikeat 60 000 katsojaa. Pääsylippu Panathinaïkólle on noin 5€ ja pääsymaksun hinnalla voi myös tutustua paikalla olevaan pieneen museoon. Stadionille pääsee muun muassa Syntagma-, Acropolis- ja Evangelismos metroasemilta joista kävelyä tulee noin kilometrin verran.
Hadrianuksen kirjasto
Hadrianuksen kirjasto on Rooman keisari Hadrianuksen vuonna 132 jKr. perustama massiivinen kulttuurikeskus aivan Akropoliksen luoteispuolella. Kompleksi muistutti roomalaista foorumia, jossa oli kirjasto, luentosaleja, arkistoja ja suuri sisäpiha. Sisäänkäynnin koristaa edelleen seitsemän korinttilaistyylistä pylvästä . Paikka toimi paitsi kirjastona ja arkistona, myös filosofian ja julkisten luentojen näyttämönä. Vaikka monet osat ovat raunioina, läntinen pylväikkö luo vaikuttavan näkymän ja antaa aavistuksen rakennuksen alkuperäisestä loistosta .