Näe ja koe matkalla

Charlottenburgin palatsi

30 kilometrin päässä Brandenburgin portilta sijaitseva Charlottenburgin palatsi on Berliinin suurin ja parhaiten säilynyt linna. Linnan rakennutti alun perin Preussin kuninkaan Fredrik I:n puoliso Sophie Charlotte 1600 -luvun lopulla. Sophie Charlotten kuoleman jälkeen vuonna 1705 Preussin kuningas Fredrik nimesi linnan puolisonsa muistoa kunnioittaakseen Charlottenburgiksi. Toisessa maailmansodassa Charlottenburgin linna kärsi merkittäviä vaurioita. Vuodesta 1945 alkaen sitä korjattiin, ja nykyisin se on museona.

Linnaan pääsee julkisilla yhdistämällä juna ja bussimatkan. Kätevä vaihtoehto lähteä linnalle on hypätä yhden Spreejokea kulkevan vesibussin kyytiin. Liikenne jokibussilla linnalle on jatkuvaa.

Linnan pihalla on kaunis Barokkipuutarha, joka rajoittuu Spreejokeen. Linnan tiloissa toimii myös kattava posliinimuseo.

Kreuzbergin kaupunginosa

Trendikäs ja elinvoimainen kaupunginosa on nykyään Berliinin yöelämän keskipisteitä. Eteläisessä Berliinissä sijaitseva kaupunginosa on täynnä kahviloita, ravintoloita, baareja ja klubeja. Kesäisin alueella on myös paljon ulkoilmaklubeja. Erityisesti Graefestrasse ja Landwehr -kanavan rannat tarjoavat ihastuttavia paikkoja nauttia lasillisen kylmää tai kuumaa juotavaa. Boheemi kaupunginosa on jännittävä sekoitus kulttuureja, ihmisiä ja kaupunkielämää.

Unter den Linden

”Lehmusten alla” kuuluu Unter den Linden suomeksi ja mikä paremmin kuvaisikaan Berliinin historiallista pääkatua. Lehmusbulevardi alkaa länsipäästään Brandenburgin portin edessä olevalta Pariser Platzilta ja kulkee Friedrichstraßelta päättyen  Spreejoen ylittävään Schloßbrückeen eli Linnasiltaan.

Itäpäässä lehmuskuja loppuu ja Fredrik Suuren ratsastajapatsaan jälkeen katu laajenee Bebelplatziksi. Aukiolla on useita historiallisia rakennuksia, kuten valtionooppera ja Saksan historiallinen museo. Unter den Lindenin rakennukset vaurioituivat pahoin toisen maailmansodan pommituksissa. Lisäksi katu menetti kaikki lehmuksensa, kun berliiniläiset hakkasivat ne polttopuiksi. Sodan jälkeisessä Berliinin jaossa historiallinen keskusta jäi Itä-Saksan puolelle.

Museosaari

Berliinin museosaari on osa Unescon maailmanperintölistausta. Saari sijaitsee kaupungin keskustassa Alexanderplatzin ja Brandenburgin portin välissä. Museosaari on yksi kaupungin turismin keskuksista, sillä viiden museon lisäksi saarella sijaitsee myös jokilaivojen satama ja yliopistorakennuksia. Lähellä on myös Berliinin opperatalo.

Museosaaren museoihin voi hankkia yhteislipun, joka on voimassa yhden päivän ajan. Jokaiseen näyttelyyn voit myös maksaa oman sisäänpääsynsä. Saaren museoilla on yhtenäinen aukoloaika päivittäin klo 10-18, torstaisin museot ovat auki klo 20 asti.

Alueen museot:
  • Altes Museum – Museossa on paljon veistoksia ja muuta taidetta antiikin ajoilta. Museorakennus on alueen näyttävin.
  • Neues Museum – Esittelee taiteen ja esineiden avulla Euroopan ja Lähi-idän historiasta kivikaudelta keskiaikaan asti.
  • Pergamonmuseum – Alueen suosituin museo. Esittelee veistoksi ja esineistöin muinaisia idän kulttuureja sekä islamilaista taidetta.
  • Bode-Museum – Esittelee antiikin ja muinaisen ajan veistoksia ja löytöjä.
  • Alte Nationalgalerie – maalaustaidetta 1700-1800 -luvuilta

Topography of Terror

Museo sijaitsee Niederkirchnerstrassella paikalla jossa natsivallan aikaan sijaitsi SS -joukkojen ja Gestapon päämaja. Museo toimii sekä ulkoilmamuseona että sisätiloissa ja esittelee natsien valtakautta ja hirmutekoja. Saksan ja englanninkieliseen museoon on ilmainen sisäänpääsy.

Näyttely esittelee SS:n vallankäyttöä ja rikoksia ympäri Eurooppaa, sekä tuo esiin näiden tekojen uhreja. Näyttelyssä on myös osuus natsien levittämälle propagandalle. Museo kertoo myös elämästä natsihallinnon alaisessa Berliinissä, sekä hallinnon vaikutuksista kaupungille. Näyttelyssä esitellään Gestapon vankisellejä, joissa moni uhri kidutettiin ja teloitettiin.

Laajan kuvakavalkadin joukossa on harvinaisia värivalokuvia, jotka on ottanut Hitlerin virallinen valokuvaaja Heinrich Hoffmann.

Koskettavien ja julmien kuvien ja tarinoiden vuoksi näyttelyä ei suositella herkimmille tai lapsille.

Treptowerin puisto

Treptower Park on puisto Berliinin Alt-Treptowin kaupunginosassa keskustan kaakkoispuolella, Spreejoen länsirannalla. Se on suosittua ulkoilualuetta. Puistossa on myös suosittuja kahviloita ja ravintoloita, joista varsinkin ravintola Zenner on kuuluisa.

Puiston pinta-ala on 88 hehtaaria. Sen suunnitteli Berliinin ensimmäinen kaupunginpuutarhuri Gustav Meyer ja se rakennettiin vuosina 1876–1888. Puistossa on nykyään Meyerin patsas. Puistossa on sekä nurmikkoaukeita että tiheää metsää. DDR:n aikana Spreejoen rantaan istutettiin ruusutarhoja.  

Treptower Parkissa sijaitse myös neuvostomonumentti, joka pystytettiin kaupungin toisen maailmansodan loppuvaiheessa vallanneiden puna-armeijan sotilaiden kunniaksi. Muistomerkki kattaa 9,3 hehtaarin alueen jo sinne on haudattu yli 7 000 puna-armeijan sotilasta.

Currywurst

Kun haluat aidon berliiniläisen makuelämyksen, tilaa currywurst. Makkara-annoksen luoja on Herta Heuwer, joka esitteli sen maailmalle vuonna 1949. Annos käsittää makkaransiivuja mausteseoksessa jolle potkua antaa runsas curry-mauste. Annos tarjotaan ranskalaisten kera. Currywurstin voit napata lukemattomista kioskeista ja pikaruokapaikoista ympäri kaupunkia.

Luonnontieteellinen museo "Museum fuer Naturkunde"

Berliinin luonnonhistoriallisen museon ykkösnähtävyys on maailman suurin koottu dinosauruksen, pitkäkaulaisen brachiosauruksen luuranko. Dinousaurusten historian lisäksi museo kertoo maapallon ja aurinkokunnan syntymästä, esittelee mineraaleja ja evoluutiota, kuin myös maapallon eläimistön synnystä. Museosta löytyy myös kattava täytettyjen lintujen kokoelma, joka esittelee laajasti Keski-Euroopan siivekkäitä.

Olympiastadioni

Berliinin vuoden 1936 olympialaisia varten valmistunut jalkapallo- ja yleisurheilustadioni sijaistee 10 kilomertriä Brandenburgin portilta länteen, Westendin kaupunginosassa.

Stadion selvisi toisesta maailmansodasta lähes vahingoittumattomana, vaikkakin myös siitä käytiin tuhansia kuolonuhreja vaatinut taistelu Neuvostoliiton puna-armeijan ja kansallissosialistien Hitler Jugend -joukkojen välillä. Saksan yhdistyttyä stadioni kunnostettiin jättiremontilla ja se toimii nykyään merkittävien urheilutapahtumien näyttämönä. Esimerkiksi 2006 jalkapallon MM-kisojen finaali pelattiin stadionilla. Yleisurheilun MM-kilpailut 2009 ja EM -kilpailut 2018 on niinikään kisattu Berliinin olympiastadionilla.

Tempelhofin hylätty lentokenttä

Tempelhofin lentokenttä sijaitsee 30 kilometrin päässä Brandenburgin portilta. Lentoasema suljettiin pysyvästi 31. lokakuuta 2008. Lentoaseman liikenne vähentyi osittain siksi, että sen kiitotiet olivat liian lyhyitä vastaanottaakseen raskaampaa kalustoa. Myös kentän sijainti tiiviisti rakennetun kaupungin keskellä koettiin ongelmalliseksi.

Nykyään lentokentän kiitorata on kaupunkilaisten suosittu ulkoilualue, jossa käydään pyöräilemässä, skeittamassa ja juoksemassa. Aseman rakennukset ovat erilaisten vuokralaisten käytössä, muun muassa kaupungin poliisivoimien. Rakennukseen ei turisteja päästetä, mutta kiitoradalle pääsee kuka tahansa. Isot tyhjät kiitoradat antavat mielenkiintoisen vastakohdan ympärillä kohoavalle lähekkäin rakennetulle kaupungille.

Deutsches Historisches Museum

Saksan historiaa esittelevä kansallinen museo. Se toimii Unter den Lindenin varrella. Museon perustivat Saksan liittotasavalta ja Länsi-Berliini vuonna 1987 osana Berliinin kaupungin 750-vuotisjuhlia. Museon näyttely pyrkii esittelemään Saksan historiaa kaikessa ristiriitaisuudessaan. Alemmassa kerroksessa esitellään vuoden 1918 jälkeistä lähihistoriaa ja ylemmässä kerroksessa sitä vanhempaa aikaa. Museon yhteydessä toimii suuri käsikirjasto ja museon kokoelmat käsittävät noin 900 000 esinettä.

Vakoilumuseo - German Spy museum

Jokaisen James Bond diggarin museo. Tämä vakoilumuseo ei keskity vain Saksan vakoiluhistoriaan vaan käsittelee koko maailman tunnettuja vakoiluasioita. Mukana on paljon myös mielikuvituksellisia agenttitarinoita. Museossa kävijät pääsevät myös osaksi näyttelyä, kuten seikkailemaan muun muassa laser-radalle.

Kasvitieteellinen puutarha ja museo "Botanischen Gartens"

Valtava kasvitieteellinen puutarha kattaa 43 hehtaarin suuruisen alueen Lichterfeldin kaupunginosassa. Sen kasvikokoelmaan kuuluu noin 20 000 eri kasvilajia. Puutarhan yhteydessä toimii myös kasvitieteellinen museo. Puutarhassa sijaitsee myös maailman suurin kasvihuone. Trooppisten kasvien takia kasvihuoneen sisäilma pidetään +30 asteessa ja ilmankosteus korkeana.

Mall of Berlin

Leipziger Platzilla sijaitseva ostoskeskus on shoppailijan unelma. Yli 300 liikeen valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Lisäksi keskuksessa palvelee lukematon määrä kahviloita, ravintoloita ja vapaa-ajanvietto mahdollisuuksia. Lasikaton alta ostoskeskus jakautuu kahteen eri siipeen, joissa molemmissa on kolme kerrosta. Ostoskeskus on avattu vuonna 2014.

Berlin Zoo -eläintarha

Berliinin eläintarha on yksi maailman suurimmista eläintarhoista eläinlajien määrällä mitattuna. Se sijaitsee Berliinin keskustassa, Tiergarten puistossa. Eläintarha ja sen akvaario ovat Berliinin suosituimpia nähtävyyksiä. Eläintarha aukaisi ensimmäisen kerran ovensa jo vuonna 1844. Toisen maailmansodan aikana koko eläintarhan alue tuhoutui täysin.

Nykyään eläintarhassa on arviolta 14 000 eri eläintä ja 1 500 eläinlajia. Kaikkien eläinten elinympäristöt on suunniteltu vastaamaan mahdollisimman hyvin niiden luonnollisia elinympäristöjä ja tarpeita. Oaa eläintarhan tuotoista sekä kerätyt lahjoitukset ohjaataan maailmanlaajuisesti uhanalaisten eläinten suojelutyöhön.

Gleis 17, Grunewald

Hieman tuntemattomampi, mutta koskettava muistomerkki Berliinissä sijaitsee Grunewaldin kaupunginosassa. Grunewaldin juna-asema oli paikka jossa Berliinin juutalaiset koottiin junavaunuihin ja kuljettiin ghettoihin sekä keskitysleireille. Muistopaikka on Saksan rautatieyhtiön perustama ja ylläpitämä hiljentymispaikka.

KaDeWe eli Kaufhaus des Westens

Manner-Euroopan suurin tavaratalo sijaitsee Berliinin keskustassa. Kaufhaus des Westens Karstadt- tavarataloketjua. Tavaratalo käsittää 60 000 neliömetriä, ja siellä on ostettavana yli 380 000 erilaista tuotetta. Kannattaa poiketa myös tavaratalon elintarvikeosastolla, jonka pöydät notkuvat juustoista, hedelmistä ja monista muista tuotteista.

KaDeWella on myös historiallista merkitystä, sillä 1950 rakennus avattiin uudelleenrakennuksen jälkeen. Tavaralosta tuli yksi Länsi-Saksan talousihmeen tunnuksista ja lännen näyteikkuna itään.

Tiergarten

Tiergarten -puisto Berliinin keskustassa on kaupungin suosituin puistoalue. Puisto käsittää 210 hehtaarin alan, josta löytyy kävelypolkuja ja niittyjä. Alueelta löytyy myös Neuer See -järvi, Spreejoki ja Berliinin eläintarha. Puistoalueen kaakkoisosassa on iso lasten leikkipaikka. Alue sopii loistavasti rauhallisiin kävely- tai pyöräretkiin ja piknik hetkiin. Usein alueella näkee myös paikallisten vapaa-ajan jalkkispeliä. Talvisin alueen lammille on tehty luisteluratoja.

Dom

Berliinin tuomiokirkko sijaitsee kaupungin keskustassa. Luterilainen kirkko on rakennettu 1895–1905 ja se sijaitsee Spreeinsel-saarella. Kirkon rönsyilevä arkkitehtuuri edustaa melko sekavaa historiallista kertaustyyliä, jossa on vaikutteita italialaisesta myöhäisrenessanssista ja barokista.

Toisessa maailmansodassa liittoutuneet pommittivat kirkkoa ja se vaurioitui merkittävästi. Berliinin jaossa tuomiokirkko jäi Itä-Berliinin puolelle. Viereinen kuninkaanlinna purettiin, ja myös tuomiokirkko oli pitkään purku-uhan alla. Vuosikymmenten rappeutumisen jälkeen vuonna 1975 aloitettiin tuomiokirkon jälleenrakennustyöt. Vuonna 1984 käynnistettiin sisätilojen entisöinti, ja vuonna 1993 jälleenrakennettu kirkko avattiin.

Kirkon alla sijaitsee niin sanottu Hohenzollern-krypta, johon on haudattu Hohenzollernin hallitsijasuvun jäseniä vuodesta 1536 alkaen. Hautaholvi avattiin kokonaan yleisölle vuonna 1999.

Friedrichstadt-Palast

Berliinin keskustassa sijaitseva suosittu revyyteatteri on toiminut vuodesta 1984.

Alunperin teatterin paikalla toimi sirkus, jota varten teatterin katsomot rakennettiin 1800-luvun lopussa. 1900-luvun alussa sirkus vaihtui teatteriksi. Rakennus kärsi merkittävät vauriot toisessa maailmansodassa, mutta toimi tämänkin jälkeen teatterina. Nykyinen rakennus kuitenkin tehtiin vanhan tilalle 1980 -luvulla kun huomattiin vanhan rakennuksen perustuksessa merkittäviä vaurioita. Tällöin alkuperäinen teatterirakennus purettiin pois.

Nykyinen revyyteatteri on Euroopan suurin ja modernein showpalatsi. Ohjelmistoon kuuluvat esimerkiksi lasten teatteriesitykset, vierailevat näytökset ja gaalaillat. Palatsi on erikoistunut monimutkaisiin ja mielikuvituksellisiin esityksiin, joissa käytetään paljon valaistusta ja näyttämötekniikkaa. Esityksissä on mukana satoja esiintyjiä ja usein myös akrobatiataidetta.

Holokaustin muistomerkki

Holokaustin muistomerkki tunnetaan toisella nimellä Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Suuri muistoalue kattaa korttelin kokoisen alueen lähellä Branderburgin toria. Muistomerkki muodostuu 2 711:stä betonisesta paadesta. Ne sijaitsevat epätasaisessa maastossa ja muodostavat ikään kuin valtavan labyrintin vailla keskipistettä. Alueen kaakkoisreunalle on sijoitettu maanalaiseen halliin juutalaisten joukkotuhosta kertova näyttely. Muistomerkin sijainti on historiallisesti hyvin latautunut. Adolf Hitlerin kuolinpaikka führerbunker sijaitsi vain kivenheiton päässä tältä paikalta.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie oli jakautuneessa Saksassa merkittävä rajanylityspaikka. Nykyään paikalla toimii yksityinen museo, joka esittelee rajanylityksen tarinoita. Ihmisen mielikuvitus on valtava ase, kun berliiniläiset keksivät mitä uskomattomampia keinoja ylittää raja. Moni epäonnistui ja kohtasi kuoleman rajalla, mutta näyttelyssä on myös huikeita onnistumisia.
Muuri myös esittelee kuvin ja tunnelmin Saksan yhdistymistä ja muurin alasajoa.

Berliinin muurin muistomerkki ja dokumentaatiokeskus

Bernauer Strassella sijaitseva muistomerkki antaa parhaan käsityksen muurista ja raja-alueesta. Muistomerkillä on kunnostettu 1,4 kilometrin pituinen raja-alue  sisältää ”kuoleman käytävän”, alkuperäistä muuria ja rakennetun vartiotornin. Muistomerkkiä pitää yllä valtiollinen säätiö. Muistomerkin vieressä on dokumentaatiokeskus, jossa näytetään kuvia ja videota kaupungin surullisesta kahtiajaosta. Dokumentaatiokeskuksen katolta pääset katsomaan näköalaa, joka havainnollistaa hyvin kaupungin kahtiajakoa ja pitkää muuria.

Vieraileminen muistomerkillä ja dokumentaatiokeskuksessa on ilmaista.

Valtiopäivätalo

Berliinin keskustassa sijaitsevassa parlamenttitalossa kokoontuu Saksan parlamentti eli liittopäivät. Valtiopäivätalo rakennettiin alunperin vuonna 1894. Rakennus vaurioitui pahoin vuoden 1933 tuhopoltossa ja myöhemmin toisen maailmansodan pommituksissa. Vuonna 1999 liittopäivät muuttivat takaisin restauroituun rakennukseen. Uudistetun rakennuksen katolla on uusi lasikupoli josta yleisö voi käydä kurkkaamassa Saksan liittopäivien (Bundestag) työskentelyä salissa. Valtiopäivätalon katolla toimii myös kattoterassi ja ravintola.

Valtiopäivätalon katolle ja lasiseen kupoliin pääsee vierailemaan ilmaiseksi, mutta vieraileminen vaatii ennakkorekisteröitymisen Bundestagin sivuilla. Järjestyksenvalvojat tarkistavat ennakkorekisteröitymistiedot talon ovella, jossa sinun täytyy myös tarvittaessa esittää kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Jos et ole rekisteröitynyt etukäteen, voit tehdä sen myös ennen virailuasi Valtiopäivätalon läheisellä Visitors’ Service paikalla vähintään kaksi tuntia ennen vierailua. Rekisteröityminen täällä hyväksytään vain, mikäli kyseiseen ajankohtaan on vielä vierailupaikkoja jäljellä. Visitors’ Servicella sinun täytyy esittää kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Berliinin joulumarkkinat

Berliini tarjoaa loppuvuodesta lukuisia tunnelmallisia Joulutoreja ympäri kaupunkia. Esimerkiksi Charlottenburgin linnan edustalla, kauniisti valaistuissa ja lämmitetyissä teltoissa on tarjolla perinneherkkuja, glögiä, käsitöitä ja fine diningia. Kuuluisat ovat myös entisen Itä-Berliinin keskuksessa Alexander platzilla sijaitsevat Joulumarkkinat viehättävine torimökkeineen ja käsityöläisineen. Sieltä löytyy myös Euroopan suurin Joulupyramidi, jossa on yli 5000 valoa. Museosaaren lähistöllä sijaitsevat Gendarmenmarktin markkinat kuuluvat Berliinin suosituimpiin joulutoreihin. Suurimmat Joulumarkkinat ovat Spandaun vanhassakaupungissa.

Siegessäule

Suomeksi Voitonpylväs on Saksan yhdistymiskohtien kunniaksi pystytetty muistomerkki Berliinissä. Patsast sijaitsee Grosser Stern -nimisellä pyöreällä aukiolla Straße des 17. Junin varrella. Jalustaa kiertää taidemaalari Anton von Wernerin suunnittelema ja Antonio Salviatin toteuttama Saksan historiasta kertova mosaiikki. Siegessäule on yksi Berliinin suosituimpia nähtävyyksiä ja kaupungin keskeisimpiä symboleja. Pylvään jalustassa toimii museo ja sen huipulla 285 porrasaskelman päässä on näköalatasanne.

Kauppahalli nro. 9

Vain kaksi Berliinin kolmestatoista kauppahallista on edelleen toiminnassa ja yksi niistä on kaunis Kauppahalli numero 9, Markthalle IX. Se sijaitsee Kreuzbergissa. Halli rakennettiin vuonna 1891 ja tänä päivänä se toimii vilkkaana maatilatorina. Kauppahallin löydät osoitteesta Eisenbahnstraße 42/43, 10997 Berlin.

Televisiotorni "Fernsehturm"

Sijaitsee Berliinin keskustassa Alexanderplatzilla. Torni on valmistunut vuonna 1969. Tornin pallon keskiosassa on näköalatasanne ja ravintola. Näköalatasanne on 204 metrin korkeudessa maanpinnasta, ja sieltä voi hyvällä säällä nähdä jopa 42 kilometrin päähän. Täyden kierroksen 30 minuutissa kiertävä ravintola on näkoalatasanteen yläpuolella.

Berliinin filharmonikot

Berliinin sinfoniaorkesterin soittajat kuuluvat maailman arvostetuimpien joukkoon. Filharmonikot perustettiin vuonna 1862. Nykyään ylikapellimestarina toimii Kirill Petrenko, joka aloitti tehtävässä vuonna 2019. Vuonna 2008 Gramophone-lehti luokitteli sen sinfoniaorkestereiden toiseksi parhaaksi maailmassa. Filharmonikot esiintyvät monissa tapahtumissa ympäri Berliiniä. Orkesterin kotipaikka on Berliinin filharmonia (Herbert-von-Karajan-Straße 1) lähellä Potsdamer Platzia, jossa se esiintyy lähes 2500 hengen konserttiyleisöille. Talo muistuttaa hieman keltaisia pystyyn nostettuja purjeita tai telttakankaita.

Stasi -museo

Itä-Saksan turvallisuuspoliisin Stasin entisessä päämajassa toimiva museo BerliininLichtenbergin kaupunginosassa. Museon osoite on Normannenstraße 20, Haus 1, 10365 Berlin.

Stasin käytössä oli Lichtenbergissä noin 20 hehtaarin alue, jossa työskenteli aikanaan 8 000 ihmistä. Alue oli sotilaallisesti vartioitu ja suljettu ulkomaailmalta. Museossa pääsee tutustumaan Stasin toimintatapohin ja muun muassa alkuperäisessä asussaan säilytettyyn Erich Mielken työhuoneeseen.

DDR -museo

Yksityinen museo sijaitsee osoitteessa Karl-Liebknecht-Str. 1, 10178 Berlin. Interaktiivinen näyttely kertoo elämästä Itä-Saksassa. Vierailija pääsee itse olemaan osa näyttelyä, kokeilemaan Stasin kuunteluvälineitä ja ajelemaan Trabantilla. Tiedätkö kuka 80- ja 90-luvun lapsille tuttu hahmo löytyy museon näyttelystä? Käyhän katsomassa.

Brandenburgin portti - Brandenburger Tor

Vanha kaupungin portti on yksi Berliinin tunnetuimmista symboleista. Portti sijaitsee Berliinin historiallisessa keskustassa.

Preussin kuningas Fredrik Vilhelm II:n rakennutti portin valtakaudellaan 1788–1791. Brandenburgin portista tehtiin kaikkein näyttävin, koska se oli kaupungin pääkadun, kuninkaanlinnaan johtaneen Unter den Lindenin päässä. 1800-luvun lopulla kaupunginportit kävivät tarpeettomiksi, kun kaupunki kasvoi rajojensa yli. Muut portit purettiin, mutta Brandenburgin portti säästettiin komeutensa ja edustavuutensa vuoksi.

Portti vaurioitui toisen maailmansodan pommituksissa. Sodan jälkeen toteutetussa Berliinin jaossa se jäi Itä-Berliinin puolelle, mutta aivan lähelle sen ja Länsi-Berliinin välistä rajaa. Vuosina 1956–1958 portti kunnostettiin Itä- ja Länsi-Berliinin yhteistyöhankkeena.