Bonusta jokaisesta matkasta!

Viru hotellin KGB-museossa kannattaa olla opas mukana

Viru-hotelli – Neuvoliiton käyntikortti länsimaalaisille. Tämän iskulauseen keksin seisoessani Viru-hotellin 23. kerroksessa. En viitsinyt lähteä Pjongjangiin asti taivastelemaan kommunistisen valtion turisteille luomaa kulissia, kun saatoin tehdä saman Tallinnassa aikamatkailun muodossa. En kuitenkaan käyttänyt Paluu tulevaisuuteen -leffan aikakonetta, vaan vierailin Viru-hotellin ns. KGB-museossa. Pienissä tiloissa oli joitain alkuperäisiä tavaroita neuvostoajoilta ja kuvitettuja tietojulisteita museohuoneiden seinällä. Täydellisestä lavastuksesta ei todellakaan voida puhua. Meillä suomalaisporukalla oli kuitenkin hyvä opas, joka kertoi elävästi. Viru-hotellin historiasta ja KGB:n osuudesta siinä. Tarinoitahan riittää, sillä hotellissa oli yli tuhat työntekijää ja suomalaisasiakkaitakin riitti hyvin. Tunnin kierroksen aikana kuulin parhaat palat näistä tarinoista.

blogi-jelena-tallinna-001-kgb

Pienissä tiloissa oli joitain alkuperäisiä tavaroita neuvostoajoilta ja kuvitettuja tietojulisteita museohuoneiden seinällä.

blogi-jelena-tallinna-002-kgb

Kuinka moneen hotellihuoneeseen oli asennettu vakoiluvälineitä? Mikä työ hotellilla oli halutuin? Miten suomalaiset irvailivat salakuunteleville KGB-agenteille? Miksi hotellin rakentamiseen käytettiin suomalaistyöntekijöitä? Miten huonepalvelu toimi? Kuinka ruuan riittävyys taattiin? Miksi työntekijät olivat etuoikeutettuja? Mitä ammatteja hotellissa oli edustettuina? Vastauksia näihin löytyy oppaalta, minä en uskalla kertoa siltä varalta, että meitä salakuunnellaan. Joo tiedän, oli vähän huono vitsi. 🙂

Ryhmämme lapset näyttivät viihtyvän hyvin. Suurin osa keskittyi jopa kuuntelemaan opasta ja innostuivat havaintovälineistä. Esimerkiksi kokeiltiin kuuman linjan puhelinta, josko sieltä edelleen joku vastaisi. No, ilmeisesti kommunistisen puolueen paikallisjaoston päällikkö ei ollut paikalla. Vaikka olisi syntynyt Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen, vakoilujutut kyllä uppoavat nuorempaakin mieleen.

blogi-jelena-tallinna-003-kgb

Hulppeat ovat näkymät 23. kerroksesta 🙂

Internetin tarjoama tieto KGB-museosta oli hämmentävän vähäistä ja hajanaista. Osa sivuista kertoo, että opastus pitää varata etukäteen, mutta ei suoraan kerro että miten. Niinpä minä sanon ytimekkäästi, että laittakaa sähköpostia ja tiedustelkaa sieltä opastuksia. Itse sain vastauksen kierroksen ajankohdista viidessä minuutissa ja vieläkin nopeammin tuli vahvistus varatusta lipusta nimelläni. Paikan päälläkin voi liput ostaa, mutta kierros saattaa sitten olla loppuunmyyty.

KGB-museon lippuja saa ostettua kätevästi Ikaalisten Matkatoimistosta matkavarauksen yhteydessä.