Bonusta jokaisesta matkasta!

Risteillen Pietariin Princess Marialla

blogi-jelena-Kuvat_PrincessMaria-3

Princess Maria on toinen St Peterlinen kahdesta laivasta, jotka liikennöivät säännöllisesti Helsinki-Pietari -väliä. Laivan rantautumissatama on Suomessa Länsiterminaali ja Pietarissa Morskoi Vokzal. Ensivaikutelmani laivasta oli, että se oli pienempi kuin Tallinnan ja Tukholman isot risteilylaivat, mutta varustelultaan aivan yhtä kattava. Oikeastaan tunnelma oli jopa viihtyisämpi.

blogi-jelena-Kuvat_PrincessMaria-2

Peterline ilmeisesti ottaa huomioon, että suurin osa heidän asiakaskunnastaan on venäläisiä lapsiperheitä, koska yllättäen ravintoloissa löytyi vaihtoehtoja myös hinnoittelussa. Toki buffetpöydästä veloitetaan 29 euroa, mutta jos sinne ei halua, on vaihtoehtoina myös a la carte, jota edustavat Napoli Mia, Kampai ja Explorer’s. Olin Napoli Miassa ja tilasin spagetti bolognesen, 9 euroa. Pari euroa enemmän ja listalta pystyy valitsemaan pizzojakin. Myös ”pubeissa” voi tilata syötävää. Tarjolla on simppeliä pubiruokaa. Funny Rabbitissa söin iltapalaksi ranskalaisia, ennen kuin menin katsomaan iltaesitystä. Yksi kahvila palvelee 24 tuntia vuorokaudessa ja sieltä saa kaikenlaista keitoista leipiin ja pannulla paistettaviin ruokiin.

blogi-jelena-Kuvat_PrincessMaria-6

Ulkokansitilat voittavat jokaisen TallinkSiljan laivojen kannet. Aurinkoinen päiväkin toki edesauttoi positiivista vaikutelmaa. Enkä ollut ainoa. Moni matkustaja jäi ulos, kunnes saaristomaisema alkoi jäädä taakse ja tuulenpuuskat viilentää ilmaa. Erityistä hupia matkustajilla oli syöttää laivan ympärillä lentäviä lokkeja. Minä en lähtenyt leikkiin mukaan, mutta pakko myöntää, että ihastelin tavattomasti lokkien lentokykyä ja ahkeruutta pienen suupalan eteen. Laivan ollessa liikkeellä oli nähtävissä, miten hurjia tuulipyörteet laivan sivustalla olivat. Lokit olivat kuin mitäkin kamikaze-lentäjiä upeine syöksyineen ja kurssinkorjauksineen.

blogi-jelena-Kuvat_PrincessMaria-4

Laivassa oli lastenhuone. Alle viisivuotiaat pääsevät olemaan siellä vanhempien valvonnassa. Vanhemmat lapset puolestaan voi jättää myös lastenhoitajan huostaan. Perinteisen liukumäki-pallomeri -kokonaisuuden lisäksi pääsi värittämään, rakentamaan legoilla ja leikkimään leluilla. Lastenhuone teki laivasta kodikkaamman ja asiakaskuntakin muokkautui sitä kautta kivaksi poppooksi. Ei ollut kyse vain bailaamisesta.

blogi-jelena-Kuvat_PrincessMaria-5

Tanssiravintola on Princess Marialla pienempi kuin Tukholman laivoilla, mutta ei ne puitteet vaan se tunnelma. Kuulun niihin harvoihin, jotka eivät oikein siedä iskelmiä. Kokeilukäyntini tanssilavoillakin jäi ainoaksi käynniksi. Mutta illan bändistä pidin, musiikki oli mukaansa tempaavaa. Jos se olikin iskelmää, niin venäjäksi se ainakin kuulosti paremmalta. Kymmeneltä alkoi tunnin mittainen iltashow, jota pyöritti usea esiintyjäporukka vuorotellen. Oli laulaja, viulunsoittaja, showtanssiporukka, perinteistä venäläistä tanssia ja kilpatanssipari.

Yksi varhaimmista muistoistani on se, kun enoni tanssi laivan diskossa omalaatuista ”hiihtäjätyyliä”. Olimme tuolloin kai sukumatkalla. Kun astuin Princess Marian tanssiravintolaan, tiesin välittömästi, että muistojeni disko oli juuri tällainen, tällä pohjakaavalla ja noilla lavan ympärillä olevin kaitein. Äidilleni ihmettelin, miten tämä voi olla mahdollista. Syy selvisi laivan historiasta. Princess Maria oli liikennöinyt Silja Finlandiana Helsinki-Tukholma -reittiä, ennen kuin käyttöön otettiin 1990-luvun alussa Silja Serenade ja Symphony. Ennen paluuta Itämerelle St Peterlinen palvelukseen Princess Maria on kerennyt seilata Tanskan salmien tuolla puolen.