Bonusta jokaisesta matkasta!

Suositut Wilderness-hotellit lumoavat Lapin luonnon keskellä – “Onnistumisen tunne syntyy, kun asiakkaat ovat nauttineet lomastaan”

Lappalaisen perhe pyörittää Wilderness-hotelleja Lapissa.

Lappalaisen yrittäjäperhe toivottaa matkaajat tervetulleeksi nauttimaan tulevan talven riemuista Wilderness-hotelleissa Lapin luonnon rauhassa. Myös Mari ja Jouko Lappalaisen lapset Essi (vas.), Emma, Iida ja Eemeli ovat osallistuneet matkailuyrityksen töihin. – He ovat tehneet muun muassa siivousta ja vastaanottohommia, Mari kertoo, kuinka yritys osallistaa koko perhettä.

Mari ja Jouko Lappalainen ovat pitkän linjan matkailualan yrittäjiä, jotka avasivat ensimmäisen kohteensa Wilderness Hotel Nellimin Inarin Nellimin kylään vuonna 2004. Kohde oli aiemmin lopettanut toimintansa kyläkouluna ennen kuin se remontoitiin hotellikäyttöön.

– Idea matkailuyrityksen perustamiseen lähti siitä, että meillä oli ennen vaatealan yritys ja minä olin tehnyt matkailualan hommia hotelleissa, ravintoloissa ja ohjelmapalveluissa. Halusimme tehdä jotakin omaa matkailun parissa. Saimme aiemmin lakkautetun kyläkoulun edullisesti, Jouko taustoittaa.

Yrittäjätaustasta ja matkailualan tuntemuksesta oli suuri hyöty yritystä perustettaessa ja sen alkutaipaleella.

– Toimiala oli tuttu, alussa oli paljon ideoita ja virtaa. Aiempi kokemus oli ehdoton etu, Jouko kertoo.

Marin isän puolen suku on kotoisin Nellimin kylästä, ja hänen isänsä on lapsuudessaan käynyt koulua rakennuksessa, joka on nyt Marin ja Joukon omistama Wilderness Hotel Nellim.

– Vaikka sukuni on kylästä kotoisin, se ei ole syy, miksi olemme täällä, Mari huomauttaa.

– Hyvä sijainti Inarijärven läheisyydessä, jossa on erämaa-alueita ympärillä olivat tekijöitä, miksi halusimme perustaa hotellin Nellimin kylään. Pihaltamme lähtee suoraan polkuja, latuja ja moottorikelkkareittejä. Aktiviteeteille voi lähteä suoraan hotellin pihalta eikä tarvitse siirtyä mihinkään, Jouko perustelee.

Lisäksi Nellimissä huokuu historia.

– Kylässä on vahva saamelaiskulttuuri sekä ortodoksisuutta. Venäjän rajalla kulkee vanha Jäämerentie, joka johtaa Suomen Petsamoon. Reitti meni aiemmin Nellimin kautta, Jouko huomioi.

Yrittäjäpariskunta kuvailee hotellia erähenkiseksi ja tyylikkääksi.

– Olemme halunneet, että paikallisuus ja Lappi näkyvät sisustuksessa. Siinä on myös modernia tyyliä mukana. Värit ovat maanläheisiä, ja olemme käyttäneet luonnonmateriaaleja. Olemme suosineet puu- ja kelorakentamista, Mari kuvailee.

Wilderness Hotel Nellimin menestyksekäs liiketoiminta mahdollisti uusien hotellien avaamisen. Vuonna 2012 yritys laajeni Saariselän alueelle, jossa tuntureiden äärellä alkoi toimia Wilderness Hotel Muotka. Viisi vuotta myöhemmin avautuivat Inarissa sijaitsevat Wilderness Hotel Nangu ja Wilderness Hotel Inari.

– Aina kun olemme tienanneet, olemme sijoittaneet toimintaamme ja kasvattaneet sitä. Alussa tuplasimme Wilderness Hotel Nellimin liiketoiminnan tulosta monta vuotta, Jouko pohjustaa.

”Maisemat ja luonto sekä lentokentän läheisyys ovat meidän valtteja.”

– Olimme varmaankin ensimmäinen yritys, joka tuotteisti revontulet omaksi ohjelmapaketikseen. Sillä oli alussa suuri merkitys suosiollemme. Meillä on edelleen samoja revontulipaketteja myynnissä. Lisäksi meillä on mahdollisuus räätälöidä oma lomansa itselle mielekkäällä majoituksella ja aktiviteeteilla, hän lisää.

Lappalaiset nostavat menestyksensä salaisuudeksi hyvän kokonaisuuden ja palvelun sekä Lapin elämyksellisyyden. Maisemat ja luonto sekä lentokentän läheisyys ovat heidän valttejaan.

– Myös hinta on yksi tekijä, emme ole halvin mutta emme kalleinkaan vaihtoehto. Se, mitä vastinetta rahalle saa, on hyvä. Lisäksi meillä on aina ollut mainio henkilökunta. Kaikki pelit ja vehkeet, kuten moottorikelkat, ovat hyvässä kunnossa. Jouko pohtii tekijöitä, jotka ovat saaneet liiketoiminnan kukoistamaan.

– Asiakaspalautteet ovat olleet monen vuoden ajan olleet myönteisiä. Silläkin on vaikutusta, sillä ihmiset lukevat niitä ja sana leviää kävijöiden kautta. Onnistumisen tunne tuleekin juuri hyvistä palautteista ja siitä, että asiakkaat ovat nauttineet lomastaan, Mari valottaa.

Neljä hotellia työllistävät vakituisesti noin 20 henkilöä. Viime talven sesongin aikana työntekijämäärä nousi 180:een.

– Meillä on paljon vakituisia sesonkityöntekijöitä. Viime vuonna noin puolet heistä oli paikallisia, Mari taustoittaa.

Jokainen hotelli on oma yksikkönsä, jossa on oma henkilöstönsä ja hotellinjohtajansa. Varauksista vastaa yhteinen myyntipalvelu.

– Jouko ja minä teemme yhteistyötä hotellinjohtajien kanssa ja johdamme yritystä. Meillä on hyvä organisaatio ja osaava henkilökunta, hän jatkaa.

Majoitustoiminta kaikissa kohteissa on monipuolista.

– Yleisesti ottaen hotelleistamme löytyy huoneistoja perheille, mökkejä, revontulimajoitusta ja hotellihuoneita, Mari kertoo.

Jokaisessa Lappalaisten omistamista hotelleista on tarjolla monipuolisia aktiviteetteja ja lomaohjelmaa.

– Meiltä löytyy moottorikelkkailua, huskyajelua, lumikenkäilyä, hiihtoa ja muita palveluja, Mari luettelee.

– Muotka on loistava kohde hiihtämiseen, sillä se on aivan Urho Kekkosen kansallispuiston ja hiihtolatujen äärellä, Jouko perustelee.

Ekologisuus on läsnä koko liiketoiminnassa.

– Se näkyy niin, että suosimme lihasvoimin tapahtuvia aktiviteetteja. Panostamme paikallisiin raaka-aineisiin ja lähiruokaan. Retkipaikat on kestävästi rakennettu. Lisäksi käytämme paikallisia palveluja ja palkkaamme paikallista työvoimaa, Jouko avaa.

– Mahdollisuuksien mukaan käytämme maalämpöä. Saimme Green Key -sertifikaatin noin kuukausi sitten, Mari lisää.

Lappalaisten omistama hotellit ovat Lapin suosituimpien matkailuyritysten joukossa. Vuonna 2019 yöpyjiä oli lähes 50 000. Sen lisäksi lasketaan vielä päiväkävijät. 

”Mitä kauempaa matkailija tulee, sitä eksoottisempi Lappi hänelle on.”

– Talvikaudella suurin osa yöpyjistä saapuu Keski-Euroopasta. Lisäksi saapuu aasialaisia, australialaisia ja amerikkalaisia lomailijoita. Kesällä taas suuri osa asiakaskunnasta on kotimaisia matkailijoita, Jouko listaa.

Lapin luonto lumoaa niin ulkomaisia kuin kotimaisia matkailijoita.

– Mitä kauempaa matkailija tulee, sitä eksoottisempi Lappi hänelle on. Lomailijat ovat aivan ihmeissään. Mukaan mahtuu hyvin kiitollisia asiakkaita, koska he pitävät kaikesta, sillä Lapin luonto on heille outoa ja hienoa, Jouko sanoo.

– Täällä on hiljaisuus, rauha ja lumi. Uskon, että se on erilainen kokemus esimerkiksi eteläsuomalaiselle, Mari miettii.