Näe ja koe matkalla

Vanhakaupunki

Klaipedan pienen Vanhankaupungin kujilla on mukava kävellä ja ihastella sen kätköistä löytyviä tunnelmallisia sisäpihoja ja puistoja sekä  kaunista arkkitehtuuria. Vanhankaupungin keskus on teatteriaukio, jonka ympäristöstä löytyy useita ravintoloita. Aukion merkittävin rakennus on kuitenkin draamateatteri. Teatterin parvekkeelta Adolf Hitler julisti vuonna 1939 kaupungin kuuluvaksi osaksi Saksaa.

Meridianas-laiva

Kaupungin keskustassa Danes-joen rannalla kelluva purjelaiva Meridianas on yksi kaupungin tunnusmerkkejä. Laiva on rakennettu Turussa ja se annettiin toisen maailmansodan jälkeen sotavelan osana Neuvostoliitolle. Nykyään Meridianas toimii ravintolana.

Merimuseo ja delfinaario

Liettuan merimuseo on alueen suosituin nähtävyys. Täällä asuu muun muassa hylkeitä, merileijonia, pingviinejä sekä tietenkin delfiinejä. Akvaarion tunnelissa voi ihastella kalojen lipumista yläpuolella, delfinaariossa järjestetään delfiini- ja merileijonaesityksiä ja merenkulkumuseossa pääsee tutustumaan Klaipedan historiaan merenkulun näkökulmasta. Museo sijaitsee Smiltynessä.

Švyturys panimo

Oluen ystävien suosittu käyntipaikka on Liettuan vanhin panimo Švyturys. Panimon tiloissa toimii ravintola, jossa on oluen lisäksi tarjolla myös ruokaa. Samoissa tiloissa toimii panimon historiaa esittelevä museo sekä kauppa. Panimo sijaitsee hieman Vanhankaupungin ulkopuolella

Kuurinkynnäs

Kuurinkynnäs on 98 kilometriä pitkä kapea maakaistale, jonka pohjoisosa kuuluu Liettualle ja eteläosa Venäjän Kaliningradin alueeseen. Kuurinkyntään kansallispuistossa sijaitsee hiekkadyynit, jotka ovat yhdet Euroopan suurimmista. Kansallispuisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Se on suojeltu luonnon -ja kulttuuriarvojen vuoksi.

Helpoiten Kuurinkynnäälle pääsee Liettuasta, Klaipedasta. Sieltä kulkee lautta monta kertaa päivässä edes takaisin. Lauttamatka kestää vain noin viitisen minuuttia. Maksu on hieman yli kympin henkilöautolta. Maksu kattaa myös takaisintulomatkan.

Kuurin kynnäälle saavuttaessa, pienen ajomatkan jälkeen eteen tulee tietulli. Jokainen kansallispuistoon jatkava joutuu maksamaan sisäänpääsymaksun.

Veistokset

Erikokoiset veistokset kuuluvat erottamattomasti Klaipedan kaupunkiin. Ympäri kaupunkia on paljon erilaisia patsaita erilaisine tarinoineen. Yksi ehkä etsityimmistä on 17 cm korkuinen Kultainen Hiiri -patsas. Sanotaan että sen silittäminen tuo hyvää onnea ja hiiren korvaan kuiskutetut toiveet toteutuvat, mutta vain jos olet löytänyt patsaan itse etsimällä. Ei siis kannata kysyä neuvoa patsaan löytämiseen! Myös Mazvydon-veistospuisto on tutustumisen arvoinen. Tänne on kertynyt vuosikymmenien ajan paikallisten kuvanveistäjien eri tyylisuuntia edustavia töitä.

Liepajan merenrantapuisto ja dyynit

Kesäisin Liepajan ranta on täynnä elämää. Vanhan kaupungin takaa alkavat matalat dyynit ja niiden takaa hohtelee meri. Välistä löytyy vilkas merenrantapuisto, josta löytyy kioskikärryjä, rantatuolien vuokraajia ja aktiviteettien järjestäjiä.
Rantapuistosta löytyy lasten leikkipaikka, suihkulähteitä sekä kävelypolkuja. Rantapuiston konserttilava täyttyy kesäisin esityksistä ja konserteista. Liepajaa sanotaan ”lehmusten kaupungiksi”. Verkkainen kävely lehmuskujien alla onkin lokoisien lomapäivien kruunu.

Jurmalan hiekkaranta

Jurmalan yhtämittaista valkeahiekkaista rantaa löytyy 26 kilometrin matkalta. Kesällä Jurmalan ranta on täynnä elämää ja energiaa. Jurmalan hiekkarannalla voit ottaa aurinkoa, uida, harrastaa urheilua tai sukeltaa rannan tuntumassa sijaitsevan kaupungin elämään. Pohjoisen Rivieralla on tilaa kaikille ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät läheltä. Ranta sopii erinomaisest myös lapsiperheille, sillä vesi on matalaa ja rannalla on lapsille useita leikkipaikkoja.

Palangan hiekkaranta

Palangassa on noin 20 kilometriä pitkä vaaleaa hiekkaranta. Se on auringosta nauttivien rantalomailijoiden suosikkikohteita. Palangan rannan kohokohta on lähes 500 metriä pitkä laituri. Kirkkaalla säällä auringonlaskun ihailemiseen laituri on upea paikka. Täältä saat takuuvarmasti upeat matkaselfiet! 📸

Palangan rannalla voit harrastaa vesiurheilulajeja laidasta laitaan. Esimerkiksi surffaus 🏄‍♀️ onnistuu, vaikka aallot Palangan rannalla eivät nousekaan kovinkaan isoiksi.

Karostan sotilassatama ja vankila

Liepājan sotasatama on aikoinaan ollut yksi Latvian suurimpia sotakeskuksia. Liepājan sotasatama on toiminut salaisena sotilaallisena kohteena myös Neuvostoliiton aikana. Neuvostoliiton miehityksen jälkeen Sotasatamassa sijaitsi pitkään Neuvostoliiton sotilastukikohta laivoineen ja sukellusveneineen. Kylmän sodan aikana se oli Neuvostoliiton Baltian sotalaivaston keskeinen tukikohta. Karostassa sijaitsee myös museoitu vanha vankila. Sen ankeissa selleissä voi jopa yöpyä lukkojen takana, todellisuutta jäljittelevissä oloissa. Vankilahotellin lisäksi rakennuksessa on kahvila sekä vierailukeskus.

Pohjoinen linnoitus

Karostan kaupunginosan pohjoisrannikolla sijaitsee raunioitunut linnoitusalue sekä lähes kaksi kilometriä pitkä, tuulen pieksämä aallonmurtaja. Alueella on vanhoja linnoitus ja bunkkeriraunioita, joiden lomassa voi käydä kävelyllä. Venäjän tsaarien rakennuttamien linnoitusraunioiden rapistuneet jäänteet ovat mieleenpainuva näky. Muistathan myös varoa rapistuneista rakennelmista putoilevia kiviä.

Great Amber Concert Hall

Nykyarkkitehtuuria edustava konserttitalo on Liepajan sinfoniaorkesterin ja musiikkikoulun koti. Monien tapahtumien lisäksi konserttitalon arkkitehtuuria pääsee ihailemaan myös sisältäkäsin arkipäivisin.

Jurmalan ulkoilmamuseo ja Ragakāpan kansallispuisto

Jurmalan ulkoilmamuseo sijaitsee 8 kilometrin päässä keskustasta, mukavan pyöräreitin päässä. Museo on muodostettu kalastajatorpan pihamaalle. Sen lähes 2000 näyttelyesinettä kertovat kalastajan ammatista ja elämästä Jūrmalassa 1800 -luvulta nykyaikaan.

Museon katsastamisen jälkeen lähde kävelylle Ragakāpan luonnonpuistoon. Ragadyyni on tuulen vaikutuksesta muodostunut 800 m pitkä ja 100 m leveä hiekkadyyni. Se on hiljainen kävelypaikka, jossa tuntuu raikas meri-ilma, ja sinne on tehty näköalatasanteet ja luontopolku.

Ruusuaukio

Ruusuaukio on Liepajan kaupungin sydän. Kauniisti kukkivien ruusujen lisäksi aukiolta löytyy Liepajan ystävyyskaupunkien tervehdyksiä. Kesäisin puistosta lähtee päivittäinen opastettu kävelyretki Liepajaan (englanniksi). Muutamia euroja maksava kävely maksetaan suoraan oppaalle, jonka löydät heiluttamasta lähtöpaikalla puna-vihreää Liepajan lippua.