Näe ja koe Saarenmaalla

Pangan rantakalliot

Saarenmaan länsirannikolla merestä pystysuoraan ylös nousevat kalliot ovat Länsi-Viron ja saarien korkeimmat. Pangan jyrkänne nousee ”kalkkikivimuurina” suoraan rannasta. Rannan korkeimmassa paikassa sijaitsee muinainen uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhreja. Luonnonsuojelualueelta on upean kaunis auringonlasku, siellä voi pitää piknikin, katsella lintuja, ottaa kauniita luontokuvia ja keinua kyläkeinussa. Jyrkänteellä on myös dolomiitista valmistettu aurinkokello.

Saare Golf

Saare Golf -golfkenttä sijaitsee alle 2 km:n päässä Kuressaaren keskustasta. Täysimittaisen 18-reikäisen kentän on suunnitellut maineikas suomalainen golfkenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander, tavoitteenaan saada aikaan kansainvälisiin turnauksiin sopiva championship-tason golfkenttä. Kaikki tilat vastaavat USGA:n asettamia normeja. Golfkenttä on suunniteltu muodoltaan sujuvan aaltomaiseksi sekä visuaalisesti kauniiksi, lisäksi se sulautuu loistavasti ympäröivään Saarenmaan luontoon.

Keskiajan elämyskeskus Archebald

Kuressaaren keskustassa sijaitseva elämystalo, jossa voi tutustua keskiaikaiseen elämään. Keskuksen melkein 200-vuotiaassa rakennuksessa on ase- ja panssarisali, keskiaikainen kidutuskammio, vanhanaikaisten vaatteiden kokeilutila ja mestaripaja. Pihalla Sinua odottavat jousi- ja varsijousirata, kanit, kaivo, jossa on ainutlaatuinen vesipelialue, kivenheitin, takomo, puutyöalue, kolikon lyönti ja hieman taito- ja ajatuspelejä ja paljon muuta.

WOW-kokemuskeskus

Perheille suunnattu WOW-keskus tarjoaa kokemuksia ja elämyksiä kaiken ikäisille. Keväällä 2020 avattua keskusta kuvaavat hyvin sanat ”interaktiivinen” ja ”illuusio”. Voit kokea virtuaalitodellisuutta vaikkapa ralli- tai formula-auton ratissa tai voit tutustua ympärillämme oleviin energiamuotoihin ja kokeilla kuinka kovaa sinun pitää polkea polkupyörää, jotta saat tuotetuksi tarpeeksi energiaa elokuvan pyörittämiseen. Omaa energiamäärää voit puolestaan testata esimerkiksi trampoliinin ja kiipeilyn parissa. Hyppää trampoliinille ja näe samalla oma virtuaalikuvasi näytöllä. Ja jotta voit jakaa kokemuksen myös muille, niin ota kuva itsestäsi jollakin esillä olevista taustoista, jotka luovat jännittäviä illuusioita!

Kuressaaren piispanlinna

Kuressaaren linna on yksi Viron ja koko Balttian mielenkiintoisimmista ja parhaiten säilyneistä puolustusrakennelmista. Linnoituksesta tuli rakennusaikaan 1300–1800 -luvuilla yksi Pohjois-Euroopan huomattavimmista rakennelmista. Linnassa on toimii museo, joka esittelee linnan ja Saarenmaan historiaa. Museon perusnäyttely on Kuressaaren linnan konventtirakennuksessa, joka on ainut keskiaikainen linnoitus Baltiassa, joka on säilynyt ilman oleellista uudelleenrakentamista. Arkkitehtuurisen tyylikkyyden, yhdenmukaisuuden ja kauneuden antaman esteettisen elämyksen lisäksi antaa vierailu linnassa monipuolista tietoa historiasta ja auttaa näkemään menneisyyteen ja tuntemaan keskiajan tunnelmaa.
Linnan saleissa on myös useita kiertäviä näyttelyitä. Tekemistä löytyy myös lapsille, sillä linnassa järjestetään erilaisia aktiviteetteja aarteen metsästyksestä jousiammuntaan! Kuressaaren linna on ehdottomasti Saarenmaan suosituin nähtävyys, jossa vuosittain vierailee 70–80 tuhatta matkailijaa.

Suur-Toll ja Piret -patsas

Suur Tõll ja Piret elävät saarenmaalaisissa ja virolaisissa kansantarinoissa. Erilaiset kivikasat tai suurikokoiset kivet selitetään usein eri tavoin Suur Tõlliin liittyväksi. Joihinkin tällaisiin kiviin on liitetty myös uskomuksia niiden parantavasta voimasta. Suur Tõllin vastustaja oli Piru. Suur Tõllin kotipaikalla on kaksi ehdokasta, joista molemmat sijaitsevat Saarenmaalla: Tõlluste ja Tõllinkylä. Suur Tõll ja Piretin voi nähdä tuomassa kalasaalistaan rantaan Meri-kylpylän edustalla Kuressaaren keskustassa.

s/v Hoppet

S/V Hoppet on Viron vanhin, edelleen purjehtiva alus. Kahvelikuunari on rakennettu vuonna 1926. Hoppet-kuunari on osansa myös suomen historiassa sotien aikana, sillä alus on ollut osallisena mm. talvisodassa ja jatkosodassa. Laivaa on kunnostettu vuosina 2011-2014.

Anglan tuulimyllykukkula ja perinnekulttuurikeskus

Anglan tuulimyllykukkulalla kohoaa viisi perinteistä saarenmaalaista tuulimyllyä. Neljä myllyistä edustaa tyypillisiä saarenmaalaisia pukkituulimyllyjä, jotka on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Niiden keskellä kohoaa hiukan korkeampi, vuonna 1927 rakennettu hollantilaistyyppinen mylly. Kaikki tuulimyllyt ovat vapaasti vierailijoiden tutkittavissa ja kesäisin yhdessä niistä voi nähdä myös myllärin työssään.
Tuulimyllykukkulan vierellä sijaitsee Anglan perinnekeskus, jossa on mahdollistan tutustua perinteisiin saarenmaalaisiin käsityömuotohoin. Voit osallistua mestareiden ohjauksessa savipajan, villapajan tai huopapajan toimintaan. Saat kokeilla myös kotoisen leivän leipomista.

Muhun saari

Kun matkaa lautalla mantereelta kohti Saarenmaata, saapuu ensimmäisenä Muhun saarelle. Saari yhdistyy Saarenmaahan ajosillalla. Kuressaaresta Muhun saarelle on noin tunnin ajomatka.
Muhun saaren helmiä ovat pitkien kiviaitojen halkoma Koguvan kylä, Üügun rantakallio ja Viron vanhimpiin kuuluva Katariinan kirkko. Huomiota herättää myös uudelleen käyttöön otettu muinainen tapa – ovien maalaaminen ja koristelu maagisilla symboleilla. Muhun saaren nähtävyyksiin kuuluvat myös strutsitila ja Tihusen hevosmatkailutila. Kuuluisaa muhulaista leipää, kauniita käsitöitä ja hyvää ruokaa löytää Liiva keskuksesta sekä Pädasten kartanosta.

Muhun saarella palvelee myös Suomessa tunnetun TV-kokin Sikke Sumarin omistama tila NamiNamaste. Tilaan voi käydä tutustumassa ja siellä voi käydä ruokailemassa. Tutustu tilaan etukäteen tilan verkkosivuilla.

Muhun Viinitila on Viron ensimmäinen viinitila ja se sijaitsee Muhun saarella. Viinitila tarjoaa viinimaistajaisia, viini-illallisia, viinikoulutuksia, tapahtumia ym. Viinitilan kotisivut

Muhun strutsifarmi

Muhun saarella, noin tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta sijaitsee strutsifarmi ja sen eläintila. Eläintila on auki kesäisin. Pienellä pääsymaksulla alueella näkee strutsien, seeprojen, kenguruiden, emujen, alpakoiden, ponien ja pupujen elämää. Eläimiä pääsee myös rapsuttelemaan ja syöttämään.

Saippuatila Good Kaarma

Pieni saippuatila sijaitsee 15 minuutin ajomatkan päässä Kuressaaren keskustasta. GoodKaarma valmistaa luomusaippuaa ja on kesällä avoinna kaikille vierailijoille. Puutarhakahvilassa on tarjolla juotavaa ja kakkuja. Myymälässä on laaja valikoima luomusaippuoita, lisäksi myynnissä itsetehtyjä koruja ja keramiikkaa.

Hallikiven seikkailupuisto

Seikkailupuisto sijaitsee Vennatin kylässä, noin 15 minuutin ajomatkan päässä Kuressaaren keskustasta. Puistossa voi kiipeillä neljällä eri vaikeusastetta olevalla, suurten mäntyjen välille pingoitetulla seikkailuradalla sekä yli 20:lla huvilaitteella. Seikkailuradoille pääsevät kaikki yli 110-senttiset ja vähintään 7-vuotiaat lapset. Nuoremmat voivat pomppia trampoliineilla. Seikkailupuisto käsittää liki hehtaarin kokoisen alueen. Puisto on avoinna toukokuusta syyskuuhun (ks. aukiolopäivät seikkailupuiston kotisivuilta).

Kapan maatilan minieläintarha

Kapan maatila sijaitsee Kipin kylässä, noin puolentunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta länteen. Minieläintarhassa voi nähdä Saarenmaalle tyypillisiä eläimiä kuten hevosia, vuohia ja kaneja. Lisäksi voit tutustua eksoottisempiin lajeihin, sillä tilalla asuu myös deguja. Eläinten katselemisen lisäksi tarjolla on monenlaista viihdettä. Voit muun muassa harjoittaa käden tarkkuutta jousiammunnalla.

Vilsandin kansallispuisto

Saarenmaan länsirannikolla sijaitseva Vilsandin kansallispuisto on kuin luonnonystävien Mekka. Täällä voi nähdä hylkeitä melonta- ja sukellusretkien aikana, bongailla lintuja ja ihailla luonnonvaraisia orkideoja tai muita harvinaisia kasveja. Alueen keskus toimii Loonan kartanossa, jossa voi tutustua myös fossiilinäyttelyyn tai katsella meren eläimistöstä ja paikallisen luonnon aiheita kävitteleviä filmejä. Kesäisin keskuksesta lähtee monia päivittäisiä luontoretkiä.

Kaalin kraateri

7500-7600 vuotta sitten Saarenmaalle putosi meteoriitti. Meteoriitin putoaminen jo asutetulle Saarenmaalle aiheutti suuria tuhoja, joita on verrattu pienen atomipommin räjähdykseen. Meteoriitti hajosi kappaleiksi muutaman kilometrin korkeudessa ja satoi maanpinnalle paloina, joista suurin aiheutti halkaisijaltaan 110 m leveän, 22 m syvän kraatterin sekä 8 pienempää kraatteria.
Kraateri sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta. Alueelle johtavat puurappuset, joten paikka ei sovi liikuntarajoitteisille. Alueelta löytyvät myös vessat ja pieni kraaterimuseo.