Lissabon — Nähtävyydet ja tekemistä

Lissabonin keskusaukio Rossio

Rossio on Lissabonin vilkkain aukio, jonne ihmiset pysähtyvät istumaan, rentoutumaan ja nauttimaan kahvia johonkin monista tunnelmallisista kahviloista. Aukion molemmin puolin on kaksi barokki-tyylistä suihkulähdettä. Aukion keskellä on 27 metriä korkea monumentti, joka koostuu jalustasta, jossa on marmorilaatat oikeudenmukaisuus, viisaus, voima ja maltillisuus. Nämä ominaisuudet olivat ominaisia ​​Dom Pedro IV:lle, jonka patsas on muistomerkin päällä. Aukion aaltokuvioidut mukulakivet on kivetty 1800-luvulla. Aukion pohjoispuolella on Dona Maria II -kansallisteatteri, uusklassinen rakennus 1840-luvulta.

 

Parque Eduardo VII-puisto

Lissabonin keskustan suurin noin 25 hehtaarin kokoinen puisto on nimetty Lissabonissa vuonna 1903 vierailleen kuningas Edward VII:n mukaan. Kukkulalla sijaitsevan puiston puutarhamuotoilu koostuu kaltevasta nurmialueesta, jossa on symmetriset laatikkopensasaidat sekä näiden molemmin puolin olevista puista. Puiston yläosassa sijaitsee näköalatasanne, josta on näkymät Praça Marquês do Pombalille, Avenida da Liberdadelle ja Tejo-joelle. Puiston luoteispuoleisella aluella on pieniä lammikoita, vesiputouksia ja patsaita, joita ympäröivät trooppiset kasvit ja kaktukset. Alueella sijaitsee myös tasokas ravintola.

Praça do Comércio

Lissabonin Praça do Comércio on yksi Euroopan kauneimmista aukioista avautuen etelään Tejo-joen suistolle. Aikanaan aukiolla otettiin vastaan Lissaboniin meritse saapuvat vieraat, kuninkaan ja valtionpäämiehet, jotka pääsivät ihailemaan sen kauneutta hitaasti lähestyviltä aluksiltaan. Keskellä aukion geometrista keskusta on kuvanveistäjä Machado de Castron veistämä José I:n patsas Gentil-hevosen selässä.

Mosteiro dos Jerónimos–luostari

Mosteiro dos Jerónimos on 1500-luvun arkkitehtuurin mestariteos Lissabonissa. Luostari on listattu kansalliseksi monumentiksi ja kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Se sijaitsee Lissabonin historiallisessa että monumentaalisessa ympäristössä, josta on näkymät Tejo-joelle. Luostarin vaikuttavalla julkisivulla, joka on noin noin kolmesataa metriä pitkä, sijaitsee kirkon upeasti koristeltu sisäänkäynti, jossa on kuvia Portugalin suojelus pyhimyksestä, arkkienkeli Mikaelista ja Belémin Neitsyt Mariasta. Luostariin on sisäänpääsy.

Óbidos

Óbidos on yksi Keski-Portugalin kauneimmista kaupungeista. Se tunnetaan upeasta linnasta ja muurien ympäröimästä kaupungista, kapeista mukulakivikaduista, joiden laidalla on perinteisiä portugalilaisia valkoisia taloja, joita koristavat bougainvillet ja kuusamat. Kauniin kaupungin ihastelun lisäksi kannattaa poiketa kaupungin kirkoissa, Igreja Matriz de Santa Mariassa (Parish Church of Santa Maria), kauniissa Capela de São Martinhossa (Chapel of S. Martinho) ja kaupungin muurien ulkopuolella Igreja do Senhor da Pedrassa (Church of the Senhor da Pedra). Óbidos on kuuluisa myös mainiosta ginjinha-juomastaan, jota nautiskellaan suklaakupposesta

Sintra

Sintra kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja on satumaisen upea päiväretkikohde linnoineen ja puutarhoineen. Lissabonista Sintraan pääsee reilussa puolessa tunnissa, rannikolta Cascaisista ja Estorilista vielä nopeammin. Sintran suosituimpia nähtävyyksiä ovat Maurien linna, kansallispalatsi sekä Penan palatsi puutarhoineen. Puutarhassa kannattaa ehdottomasti vierailla, sillä valtavalla viheralueella on yli 500 eri lajiketta.
Näyttäviä palatseja on Sintrassa useita. Lisäksi löydät paljon ihastuttavia putiikkeja, matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Sintra tarjoaa myös loistavat vaellusmaastot. Ympäröivä luonto on uskomattoman rehevää ja näköalat upeat.
Nähtävää ja koettavaa riittää useammaksi päiväksi.

São Jorgen linna

Lissabonin korkeimmalla paikalla, São Jorgen kukkulalla kohoava samanniminen linna on kaupungin ikonisimpia maamerkkejä. Linna on alun perin rakennettu 400-luvulla, mutta sitä laajennettiin 1000-luvulla, jolloin linnasta muokattiin asumiskuntoinen kuninkaallinen palatsi. Linna restauroitiin vuonna 1938.

São Jorgen linna tarjoaa paljon nähtävää, sillä varsinaisen linnan lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan linnan 11 torniin. Sen yhteydessä sijaitsee myös pieni museo.

Linnan siluetti on näyttävä niin päiväsaikaan kuin valaistuna illan hämärässäkin. São Jorgen linna sijaitsee aivan Alfaman kaupunginosan vieressä.

Alfaman kaupunginosa

Labyrinttimainen mukulakivikatujen täyttämä Alfaman kaupunginosa on Lissabonin romanttisimpia kohteita. Aiemmin kaupunginmuurien ulkopuolella sijainnut alue oli köyhälistön asuttamaa kaupunginosa, mutta Lissabonin laajetessa siitä tuli yhä suositumpi ja nykyisin Alfama on trendikäs asuinalue.

Kapeiden katujen ja paikalliselämän lisäksi Alfamassa on useita nähtävyyksiä, kuten Lissabonin historiallinen São Jorgen linna, barokki-tyylinen São Vicente de Fora-luostari, Portas do Sol -näköalapaikka sekä näyttävä Lissabonin katedraali. Kaupungille tyypillinen arkkitehtuuri näyttävine kaakeleineen on vahvasti esillä myös Alfamassa.

Ponte 25 de Abril -silta

Huhtikuun 25. päivän silta on komea nähtävyys, sillä punaisena loistava mahtipontinen silta on kuin kopio Yhdysvaltain länsirannikolla San Franciscossa kohoavasta maailmankuulusta Golden Gate -sillasta. Silta ylittää Lissabonin edustalla virtaavan Tajo-joen sen kapeimmasta kohdasta, ja mahdollistaa helpon kulun toisella puolella sijaitsevaan Almadaan. Silta on 2,3 kilometriä pitkä.

Belémin torni

Noin kuuden kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitseva Belémin torni rakennettiin 1500-luvun alussa suojelemaan kaupunkia Tajo-joen pohjoisrannalle. Sittemmin suojatornista tuli majakka, ja nykyisin se on suosittu vierailupaikka ja näyttävä Unescon maailmanperintökohde.

Bairro Alton kaupunginosa

Historiallinen Bairro Alto tunnetaan Lissabonin bilekaupunginosana, mutta sympaattinen alue tarjoaa myös paljon muuta. Kaupunginosalla on kaksi toisistaan lähes täydellisesti poikkeavaa puolta, sillä siinä missä Bairro Altossa on päivisin jopa unettavan rauhallista, herää se eloon toden teolla iltaisin.

Auringon laskettua Bairro Alton kymmenet pienet baarit ja kahvilat heräävät eloon, ja useimmissa paikoissa väkijoukko valuu kadulle saakka tuoden mukulakivillä päällystetyille teille oman tunnelmansa. Alue tunnetaan erityisesti lukuisista fado-baareista, joissa portugalilaisesta musiikkiperinteestä voi nauttia helposti.

Meriakvaario

Lissabonin Oceanarium on ihan syystä kaupungin suosituin nähtävyys. Maailman toiseksi suurin akvaario on huikea kompleksi: rakennuksen keskipisteenä on viiden miljoonan litran merivesiallas, jossa asustaa monenlaista otusta aina hypnoottisista merirauskuista haikaloihin ja trooppisiin pikkukaloihin. Oma osastonsa löytyy myös sympaattisille pingviineille ja merisaukoille.