Napoli — Nähtävyydet ja tekemistä

Piazza del Plebiscito

Napolin Piazza del Plebiscito -aukion laidalla sijaitsee San Francesco di Paolo -kirkko, joka on rakennettu Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkon mallin mukaan. Toinen merkittävä rakennus aukion laidalla on kuninkaallinen palatsi Palazzo Reale, jonka sisätiloista löytyy etenkin barokkityylisiä huonekaluja ja muuta sisustusta esittelevä museo sekä Biblioteca Nazionale eli Kansalliskirjasto. Iltaisin aukio on tunnelmallinen kävelykohde valaistuksineen.

Sorrento

Viihtyisä ja romanttinen Sorrento Napolinlahdella on suosittu lomakohde. Sorrenton pääkadun, Corso Italian, sekä keskustorin, Piazza Tasson, ympäriltä löytyy muotiliikkeitä, kahviloita, ravintoloita, idyllisiä kujia ja kauniita kukkaistutuksia. Sorrentossa on kaksi satamaa, Marina Grande (suuri satama) ja Marina Piccolo (pieni satama). Niiden välissä on laitureille rakennettu ranta-alue, jonne voi mennä nauttimaan auringosta. Koska kaupunki kohoaa jyrkkinä kallioina merestä, perinteistä hiekkarantaa ei ole.

Aito italialainen pizza

Pizzan koti on Italiassa. Tarkemmin tämä koko maailman valloittanut herkku on kotoisin Napolin alueelta, mutta ihan koko Italiassa voit nauttia aidoista pitseerioista ja niiden herkullisista tuotteista. Itse asiassa Italiassa pizzan kaksi pääsuuntausta ovat napolilainen ja roomalainen. Napolilaisen pyöreän pizzan pohja on varsinkin reunoiltaan paksumpi kuin roomalaisessa pyöreässä pizzassa. Roomalainen on ohutpohjainen ja rapea, ja sitä paistetaan muutama minuutti hyvin kuumassa uunissa. Pitsauunista höyryävä herkku tuodaan nopeasti asiakkaiden nautittavaksi.

San Gregorio Armeno -jouluseimikatu

Napolin San Gregorio Armeno -kadulle astuessaan imeytyy sisään jouluiseen tunnelmaan. Ympäri vuoden kadun kauppiaat ja käsityöläiset esittelevät upeita joulukoristeita. Paikka on erityisen tunnettu kauniista ja monipuolisista seimistään. Vaikka joulu on läsnä ympäri vuoden, löytyy alueen kauppiailta myös muita hauskoja koriste-esineitä ja patsaita. Kulkija pääsee myös nauttimaan monien taitavien käsityöläisten taidokkaista työnäytöksistä.

Pompejin rauniokaupunki

Pompejin kaupunki sijaitsi Vesuviuksen rinteellä, noin 45 min. ajomatkan päässä Napolin kaupungista. Noin 20 000 asukkaan kaupunki jäi Vesuviuksen tulivuoren purkauksen alle elokuussa vuonna 79. Purkauksen johdosta menehtyi arvoiden mukaan noin 3000 henkilöä. Pompeji on ollut laajojen arkeologisten tutkimusten kohteena vuodesta 1748 lähtien ja on siksi parhaiten tunnettu antiikin maaseutukaupunki. Kaivaukset jatkuvat edelleen ja uusia löytöjä tehdään usein. Vuonna 1997 Pompejin kaupunki lisättiin Unescon maailmanperintökohteisiin.
Erityisen koskettavia nähtäviä Pompejissa ovat purkaukseen kuolleiden ihmisten ja eläinten dramaattiset kipsivalokset. Valokset on saatu täyttämällä uhrien jättämät onkalot kipsillä. Lisäksi Pompejista on löytynyt lukematon määrä esineitä ja taidetta.

Vesuviuksen tulivuori

Vesuvius on 1 281 metriä korkea ja sijaitsee vajaan 20 km päässä Napolista. Tulivuori näkyy Napolissa etenkin sen satama-alueille. Vesuvius tunnetaan erityisesti ajanlaskumme alussa tapahtuneesta tulivuorenpurkauksesta, jonka seurauksena tuhka ja kivet hautasivat alleen läheiset Pompejin ja Herculaneumin kylät ja sen seurauksena kuoli tuhansia ihmisiä. Nykyäänkin tulivuoren rinteillä sijaitsee useita kaupunkeja ja miljoonia ihmisiä asuu mahdollisten purkausten vaikutusalueella. Vesuvius on luokiteltu vaaralliseksi sen aktiivisuuden vuoksi, vaikka sen purkausväli voi olla tuhansiakin vuosia. Vesuvius on suosittu matkailukohde, jonka rinteillä on useampia näköalatasanteita joille kavuta ihastelemaan maisemaa.

Axel Munthen huvila Caprin saarella

Axel Martin Fredrik Munthe oli ruotsalainen lääkäri, psykiatri ja kirjailija. Munthe syntyi Oskarshaminssa Ruotsissa vuonna 1857 ja kuoli Tukholmassa vuonna 1949. Hänet muistetaan parhaiten osittain omaelämäkerrallisesta romaanistaan Huvila meren rannalla, joka on käännetty kymmenille kielille. Ruotsissa käymiensä opintojen jälkeen Munthe muutti Pariisin kautta Napoliin auttaakseen alueen koleraepidemian uhreja.
Vuonna 1887 Munthe muutti Caprille huvilaansa Villa San Micheleen ja alkoi restauroida rakennuksia. Caprilla hän ehti asumaan yli 56 vuotta. Nykyään huvila on Caprin suosituimpia vierailukohteita, josta löytyy upea taidekokoelma sekä puutarha, jonka sanotaan olevan Italian kaunein.

Amalfin rannikko

Amalfin rannikko sijaitsee Sorrenton niemimaalla Etelä-Italiassa ja se kuuluu Unescon maailmanperitökohteisiin. Pystysuoraan merestä nousevat kallioseinämät, näiden välissä kiemurtelevat tiet sekä idylliset pienet kaupungit luovat kuvankauniit maisemat. Rantakaupungeista tunnetuimpia ovat Amalfi, Positano ja Ravello. Alue on suosittua matkailukohdetta, sillä se huokuttelee upeiden maisemien lisäksi monipuolisuudellaan sekä hyvällä säällä.

Montecassinon luostari

Montecassino, noin 140 km Roomasta etelään, on kivikkoinen kukkula, joka kohoaa 520 m merenpinnasta. Kallioden päälle on rakennettu Montecassion luostari. Kukkula tunnetaan paikkana, jonne Benedictus Nursialainen peursti ensimmäisen luostarinsa noin 529. Tästä sai alkunsa Benediktiinimunkkien järjestö. Alkuperäinen luostari on tuhoutunut ajan saatossa, mutta on sittemmin jälleenrakennettu nykyiseen mahtiinsa.