Nähtävyyksiä Nizzassa ja ympäristössä

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais -rantakadun nimi on peräisin englantilaisilta aristokraateilta, jotka tulivat Nizzaan 1700-luvulla nauttimaan paikallisen ilmaston terveyshyödyistä. Tuolloin rantaviiva ei ollut niin säännöllinen, ja koska herrat ja heidän vaimonsa halusivat kävellä mukavasti, rakennettiin merenrantapromenadi. Promenade des Anglais on Nizzan tärkein nähtävyys. Katu on 7 kilometriä pitkä ja sen varrella on upeita puistoja, museoita, muodikkaita rantoja ja tietysti luksushotelleja ja kasinoita. Katu on myös paikka, jossa järjestetään monia tapahtumia, muun muassa osa kuuluisasta Nizzan karnevaalista, urheilutapahtumia, näyttelyitä ja kokouksia. Promenade johtaa myös moniin muihin mielenkiintoisiin paikkoihin ja nähtävyyksiin Nizzassa kuten Castle Hillille ja Nizzan vanhaankaupunkiin. Katua kulkiessa ohittaa Massenan museon sekä pääsee Nizzan taidemuseolle ja myös lentokentän suuntaan.

Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer on yksi viehättävimmistä aidoista ranskalaisista ja nizzalaisista kalastajakylistä Ranskan Rivieralla, Cote d’Azurin sydämessä. Se on yksi Côte d’Azurin tärkeimmistä satamista, ja samalla risteilyalusten merkittävä pysähdyspaikka. Pienessä kalasatamassa on myös jahtien ja perinteisten kalastusalusten rivistö. Vanhan kaupungin kapeat ja tunnelmalliset kujat sekä värikkäät rakennukset houkuttelevat puoleensa, samoin kuin Välimeren hiekkaranta. Nähtävyyksiin kuuluvat myös 1500-luvun linnoitus sekä Volti- ja Goetz-Boumeester-museot, Jean Cocteaun koristama Saint Pierren kappeli, ja Saint Michelin kirkko. Nizzasta pääsee tänne ihastuttavaan kylään junalla noin 15 minuutissa. Matkan voi taittaa myös kävellen, rannikkopolkua pitkin matkaa on noin 8 km, maasto on paikoitelleen mäkistä, mutta kauniit Välimeren maisemat palkitsevat matkan teon.

Place Massena -aukio

Place Massena on Nizzan pääaukio. Täältä lähtevät tiet Côte d’Azurin pääkaupungin mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin; Nizzan vanhaankaupunkiin, kuuluisalle Promenade des Anglais’lle, Castle Hillille sekä myös Avenue Jean Médecin-ostoskadulle. on paikka, jota sinulla ei ole varaa missata. Aukion tunnistaa laatoista, jotka on asetettu maahan shakkilautamaisesti. Massena-aukiolla ollessaan kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota aukion puoliympyrän muotoisessa osassa olevaan veistokseen ja suihkulähteeseen nimeltään Fontaine du Soleil (Auringon suihkulähde). Se koostuu veistoksista, jotka symboloivat planeettoja Maa, Mars, Venus, Merkurius ja Saturnus. Keskellä on iso Apollon patsas, tämän järjestelmän aurinko. Tämän sekä kiistellyn että suositun teoksen on luonut ranskalainen kuvanveistäjä Alfred Janniot.

Castle Hill

Nizzan Castle Hill (Colline du Château), 92 metriä korkealta linnakukkulalta on laajat näkymät Nizzaan ja Välimerelle. Nizzan tunnistetuimmat kuvat otetaan yleensä tältä kukkulalta, eikä suotta, sieltä on upeaa katsella kun aurinko laskee meren ylle. 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua kukkulalla sijaitsi kreikkalainen kylä nimeltä Nikaia. Ensimmäinen maininta linnasta ja katedraalista on 1000-luvulta, jolloin nämä kukkulan rakennukset olivat kaupungin silloinen keskusta. Itse linna valitettavasti purettiin vuonna 1706 Ludvig XIV:n pyynnöstä sen jälkeen, kun se oli vuotta aiemmin luovutettu ranskalaisille. Myöhemmin kukkulalle tehtiin hautausmaa ja suuri kunnallinen puisto ravintoloineen. Castle Hillin huipulle pääsee sekä kävellen että portaita. Sekä portaat että hissi lähtevät Promenade des Anglais’n varrelta. Hissi on rakennettu paikkaan, jossa aiemmin sijaitsi entisen linnan huoltokaivo.

Colline du Chateau -kukkulan vanha hautausmaa

Colline du Chateau -linnakukkulan  pohjoisrinteellä sijaitsee kaksi vanhaa hautausmaata, kristittyjen ja juutalaisten, ja nämä ovat eittämättä Nizzan kauneimpia hautausmaita. 1700-luvun loppuun asti kuolleet haudattiin joko vanhaan kaupunkiin Nizzassa tai jos kuolleella oli ollut rahaa, johonkin Nizzan kirkoista. Vuonna 1783 kuningas Victor Amadée III kielsi hygieniasyistä kirkkoon hautaamisen ja haudat oli määrä sijoittaa keskustan ulkopuolelle. Koska Colline du Chateau oli vain laaja, tyhjä alue, se vaikutti luonnolliselta paikalta hautausmaalle. Kristillinen hautausmaa avattiin vuonna 1783, juutalainen hautausmaa siirrettiin pian sen jälkeen kristillisen hautausmaan eteläpuolelle.

Kristillisten hautausmaalla on 2 250 katolista, protestanttista ja ortodoksista eri taiteellisen tyylin hautaa. Haudoista löytyy erilaisia rintakuvia, medaljonkeja, surullisia patsaita, ristejä, enkeleitä ja itkeviä neitoja. Gastaudin perheen haudalla kuoleman enkeli leijuu kivikäsien puoliksi avaaman haudan päällä. Grosson hauta on 12 metriä korkeaa ja sen päällä on hyväntahtoinen enkeli, haudassa lepäävät Grosso sekä hänen vaimonsa ja kaksi lastaan.

Place Garibaldi -aukio

Place Garibaldi eli Garibaldin aukio on yksi Nizzan suurimmista maamerkeistä ja Place Massenan jälkeen Nizzan toiseksi tärkein aukio. Garibaldi-aukio on rakennettu vuonna 1773 Sardinian kuninkaan, Victor-Amédée III de Sardaignen tervetulopaikaksi. Tästä syystä aukion alkuperäinen nimi oli Piazza Vittorio. Nizza kuului tuolloin Italialle, ja Garibaldi-aukio onkin edelleen enemmän italialaistyylinen kuin ranskalaistyylinen.

Aukio on suosittu kohtauspaikka, jossa voi syödä tai juoda kahvia puiden varjossa tai pelihallien edustalla. Aukiolta löytyy myös Giuseppe Garibaldin muistomerkki ja sitä ympäröivä suihkulähde. Aukion takana oleva kappeli, Chapelle du Saint-Sépulcre rakennettiin 1700-luvun lopulla ja se kuuluu Blue Penitents -veljeskunnalle. Kappelin julkisivuun on kiinnitetty tykinkuulia, jotka turkkilaiset joukot ampuivat Nizzan piirityksen aikana vuonna 1543.

Massena Museum

Nizzan Massena-museo sijaitsee yhdessä 1800-luvun viimeisistä luksushuviloista Promenade des Anglais’n varrella. Massena-museo vihittiin käyttöön vuonna 1921. Useita vuosia kestäneen kunnostuksen jälkeen se avattiin uudelleen 1. maaliskuuta 2008. Rakennuksen pohjakerroksessa on säilynyt alkuperäinen, ihastuttava sisustus. Ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa on Nizzan historiaa vuosina 1792–1939 kronologisesti esittelevä näyttely. Ylemmissä kerroksissa on Cessolen kirjasto, jossa on tuhansia asiakirjoja Nizzan, Provencen, Savoyn ja Italian läänin historiasta. Museossa on esillä lisäksi arvokkaita matkamuistoja, kuten Napoleon Bonaparten muistoesineitä.

Musée National Marc Chagall

Marc Chagall -museo perustettiin Nizzaan taiteilijan testamentin ehtojen mukaisesti. Kuuluisa taiteilija Marc Chagall asui St Paul de Vencessä lähellä Nizzaa suuren osan myöhemmästä elämästään ja jätti kaupungille 17 erillistä teosta, jotka muodostavat ”Raamatun sanoman”. Marc Chagall-museossa on maailman suurin julkinen Marc Chagallin taidekokoelma. Museo on järjestetty Vanhan testamentin teemoilla valmistettujen maalausten ympärille. Päänähtävyys koostuu kahdestatoista suurikokoisesta maalauksesta, jotka kuvaavat Vanhan testamentin kahta ensimmäistä kirjaa (Genesis ja Exodus). Museon muissa huoneissa on muiden Vanhan testamentin kirjojen pohjalta tehtyjä teoksia.

Cimiezin kaupunginosa ja Matisse Museum

Cimiezin kaupunginosa Nizzassa oli vuosisatoja sitten erillinen yläluokkaisten kaupunki. Siellä sijaitseva upea rakennus nimeltä Excelsior Regina on rakennettu vuonna 1897, Englannin kuningatar Victoria vuokrasi rakennuksesta 70 huonetta Ranskan Rivieran lomansa ajaksi. Rakennus onkin rakennettu juhlistamaan hänen saapumistaan ​​Nizzaan. Mäellä sijaitseva punainen rakennus on Matisse-museo. Kuuluisa taidemaalari Henri Matisse asui ja työskenteli Nizzassa useita vuosia kuolemaansa asti. Lähellä Matisse-museota on arkeologinen paikka, josta on löydetty roomalaisen kaupungin jäänteet, alueella on muun muassa amfiteatterin, muinaisen kylpylän ja basilikan rauniot. Cimiezissä sijaitsee lisäksi Cimiezin fransiskaaniluostari puutarhoineen sekä sen kirkko, jonka hautausmaalle Matisse on haudattu.

Fort du Mont Alban-linnoituskukkula

Nizzasta noin kahden kilometrin päässä sijaitsee Savoyn herttuan Emmanuel Philibertin käskystä vuosina 1557–1560 rakennettu Fort du Mont Alban. Linnoituksen rakentamisen tarkoitus oli  sotilaallinen; Nizzan piirityksen (vuonna 1543) seurauksena huomattavasti heikentyneen puolustuslinjan vahvistaminen. Fort du Mont Alban on säilynyt hyvässä kunnossa huolimatta siitä, että se vaurioitui toisessa maailmansodassa. Fort du Mont Alban on yksi Ranskan Rivieran parhaista näköalapaikoista sen ansiosta, että se sijaitsee 220 metriä korkealla mäellä. Linnoitukselta näkee lännen suunnassa lähes koko Nizzan sekä idän suunnassa Baie des Angesin.

Grasse

Grasse sijaitsee eteläisessä Provencessa noin 45 kilometrin päässä Nizzasta ja 20 kilometrin päässä Cannesista. Kukistaan ja yrteistään kuuluisa Grassen kaupunki on Ranskan hajuvesiteollisuuden symboli. Grassessa sijaitsee Kansainvälinen hajuvesimuseo kasvitieteellisine puutarhoineen, ja Vanhankaupungin pikkuputiikeissa myydään hajuvesiä. Kaupungissa sijaitsee myös useita hajuvesitehtaita, kuten jo vuodesta 1792 asti toiminut Fragonard. Vietteleviä tuoksuja valmistavat myös Galimardin ja Molinardin hajuvesitehtaat. Tehtaisiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla. Suurista kosmetiikkajäteistä muun muassa Dior, Estée Lauder ja Lancôme ostavat Grassen tuoksuja. Vanhakaupunki on Grassen sydän. Grassen kaupunki on vanha, ja siitä todisteena on 1100-luvulta peräisin oleva Notre-Dame-de-Puyn katedraali. Katedraalista löytyy myös kolme Rubensin maalausta. Monet vanhankapungin korkeista taloista on maalattu pastellioranssilla värillä kapeiden katujen kirkastamiseksi.

Mont Boron

Parc Forestier du Mont Boron -kukkula sijaitsee Nizzan ja Villefranche-sur-Mer’n välissä. Kerrotaan, että 400 000 vuotta sitten se oli metsästysalue esihistoriallisille esi-isillemme, jotka miehittivät tuolloin Terra-Amatan luolan kukkulan juurella. Nykyään alueella on laaja 57 hehtaarin puisto, jossa pääsee nauttimaan sen poikkeuksellisesta kasvillisuudesta ja henkeäsalpaavasta näkymästä. Täällä kulkee 11 kilometriä polkuja Aleppon mäntyjen, vihreiden tammien, luonnonvaraisten oliivipuiden sekä monien muiden alueelle ominaisten lajien välissä. Jotkut kasvit ovat erittäin harvinaisia ​​ja suojeltuja. Puiston sydämessä on historiallinen muistomerkki Fort du Mont Alban. Alueelle pääsee keskustasta kaupunkibussilla, mutta kävelystä kiinnostuneille suosittelemme kävelyreittiä bussin sijaan.

Cannes

Cannes on unelias kaupunki Ranskan Rivieralla, joka muuttuu kerran vuodessa elokuvamaailman pääkaupungiksi ja muodikkaaksi lomakeskukseksi. Kansainvälinen Cannesin elokuvafestivaali, jota on pidetty vuodesta 1946 asti, houkuttelee kaupunkiin suurimmat Hollywood-tähdet sekä turisteja ja elokuvafaneja ympäri maailman.

Cannes sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Nizzasta. Aiemmin Cannes oli pieni kalastajakylä. Muutoksen ylelliseksi Välimeren lomakeskukseksi aloitti skotlantilainen lordi Henry Brougham jo 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Hän asettui asumaan kylään ja alkoi ylistämään paikkaa ystäviensä keskuudessa. Englantilaiset ja venäläiset aristokraatit alkoivat nopeasti tulla Cannesiin ja rakentamaan sinne upeita huviloitaan.

Saint-Paul de Vence

Saint-Paul de Vence sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Nizzasta, Cagnes-sur-Merin ja Vencen välissä. Saint-Paul de Vencen keskiaikainen vanhakaupunki on rakennettu pienelle kukkulalle, josta näkee laajalle alueelle. Kylä sijaitsee muutaman kilometrin päässä merestä, mutta rannikon pystyy näkemään kukkulalta katsoen Cagnes-sur-Merin ja Antibesin väliseen suuntaan. Luoteispuolella voi nähdä Meri-Alppien lumiset huiput. Jotkut kylän rakennuksista ovat peräisin jopa 1500- ja 1600-luvuilta. Kaupungin muurit rakennutti Ranskan kuningas Francis I Valois vuonna 1538. Saint-Paul de Vence ei ole kuuluisa lukemattomista turistikohteistaan, vaan se on itsessään suuri nähtävyys. Kylän pääkatu, Rue Grande  johtaa pohjoisen portin sisäänkäynniltä (Porte de Vence) kylän toiseen päähän, jossa eteläisen portin äärellä sijaitsee hautausmaa. Kylä on viehättävyytensä ansiosta ollut todellinen mekka taiteilijoille, muun muassa Picasso, Dufy, Matisse ja Marc Chagall ovat asuneet kylässä ja luoneet siellä teoksiaan. Chagall asui St-Paulissa 19 vuotta ja hänet on haudattu paikalliselle hautausmaalle.

Juan les Pins

Kuuluisan Cap d’Antibesin länsipuolella sijaitsevan Juan les Pinsin pitkä hiekkaranta, kasinot ja luksusluokan hotellit Välimeren rannalla houkuttelevat vierailijoita ympäri vuoden. Juan les Pins tunnetaan rantansa lisäksi vapaa-ajan ja viihteen kaupunkina, joka on täynnä suussa sulavia ruokia tarjoilevia kalaravintoloita, yökerhoja ja baareja sekä kasino henkeäsalpaavilla maisemilla. Exflora-puistossa pääsee tutustumaan yli 330 eksoottiseen ja viehättävään kasvilajiin. Etelä-Ranskalle tyypillistä arkkitehtuuria edustavat Jeanne d’Arc- ja Notre-Dame de la Pinède -kirkot. Nizzasta Juan les Pinsiin on noin 25 kilometriä, juna matkaa kaupunkien välin noin puolessa tunnissa.

Nizzan karnevaalit

Nizzan karnevaalit (Carnaval de Nice) ovat yksi Ranskan tärkeimmistä karnevaaleista sekä myös yksi maailman kuuluisimmista. Karnevaalit järjestetään joka vuosi helmikuussa ja ne kuuluvat Ranskan Rivieran suosituimpiin tapahtumiin, joka houkuttelee paikan päälle satoja tuhansia katsojia. Karnevaalit kestävät noin kaksi viikkoa, tänä aikana Nizzassa pääsee ihastelemaan värikkäitä paraateja, erilaisia konsertteja ja katujuhlia. Osa tapahtumista on maksullisia, pääsylippu tulee ostaa nähdäkseen suurimmat paraatit. Valmistaudu näkemään erittäin mielikuvituksellisiin asuihin pukeutuneita juhlijoita, ja hyppää myös itse menoon mukaan!

Mentonin Sitruunafestivaali

Menton on viehättävä kaupunki Ranskan Rivieralla lähellä Italian rajaa. Nizzasta on Mentoniin noin 30 kilometriä, kaupunkien välillä on sekä bussi- että junaliikennettä. Menton tunnetaan erityisesti vuotuisesta Sitruunafestivaalistaan ​​(Fête du Citron®). Sitruunafestivaaleja on järjestetty kaupungissa 1800-luvun lopusta lähtien. Tämä ainutlaatuinen tapahtuma houkuttelee vuosittain yli 200 000 kävijää nauttimaan yli 15 päivän ajan erilaisista paraateista ja ihailemaan Biovès-puutarhojen sitruksista tehtyjen kuvioiden näyttelyjä. Festivaalien aikaan pääsee myös vierailemaan käsityömessuilla ja orkidea-festivaalilla. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen festivaali!

Monaco ja Monte Carlo

Kasinoista ja formuloista tunnetussa Monacosta löytyy sekä aitoa elämänmenoa että mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja se sijaitsee vain hieman reilun 20 kilometrin päässä Nizzasta. Ykkösnähtävyys on Monte Carlon kasino, joka oli vuonna 1890 valmistuessaan maailman ensimmäisiä uhkapeliparatiiseja. Upeita maalauksia ja frescoja kannattaa käydä katsomassa Palais Princierissä, jossa on myös Napoleon-museo. Myös Monacon katedraali ja oopperatalo saattavat kiinnostaa kävijää. Vedenalaiseen elämään pääsee tutustumaan Monacon merentutkimusmuseossa, joka on maailmankuulu laaja-alaisen tutkimuksensa vuoksi. Lisäksi varakkaiden suosiossa olevasta Monacosta löytyy niin kalliita muotiliikkeitä, hulppeita hotelleja kuin lukuisia ja kauniita puutarhoja ja puistoalueitakin.

Antibes

Suloinen Antibes komeilee Ranskan Rivieralla, noin 30 kilometrin päässä Nizzasta. Kulje rauhallisen kaupungin labyrinttimaisilla kujilla ja eksy Plage de la Gravette –uimarannalle. Sukella markkinaväen joukkoon Le Marché Provençal –torille, jossa voit ostaa vaikka ranskalaisen keittiön aineksia piknikillä nautittavaksi. Tutustu keskiajalla rakennettuun Grimaldien linnaan, jossa sijaitsee Picasso-museo. Toinen mielenkiintoinen kohde on Fort Carrén linnoitus, jossa Napoleoniakin on aikanaan pidetty vankina. Modernimpaa menoa löytyy Antibesin satamasta, jossa voi ihastella hulppeiden huvipursien loistoa.

Scandolan luonnonsuojelualue

Ota lautta manner-Ranskan Nizzasta ja seilaa reilun kuuden tunnin ajan kohti Korsikan saarta, jossa sijaitsee upea Unescon maailmanperintökohde Scandolan luonnonsuojelualue. Sen maisema koostuu meren ääreltä taivaaseen kohoavista kalliojyrkänteistä, uskomattomista punaisista kivistä ja eristäytyneistä lahdista. Luonnonpuistossa näet merilokkeja, merimetsoja ja merikotkia. Luonnonsuojelualueeseen ei voi tutustua jalan, vaan sitä voi ihailla erikseen ostetulla veneretkellä.

Jardin du Monastére Cimiez

Nizzan kaupungissa sijaitseva italialaistyylinen Jardin du Monastére Cimiez -puutarha ympäröi fransiskaaniluostaria. Entisessä kasvispuutarhassa kukkii satoja huumaavaan tuoksuisia kukkalajikkeita, joiden tuoksu leijuu ilmassa parfyymin lailla. Upeasta puutarhasta vallitsee rauha ja harmonia, ja sieltä aukeaa näkymä alas kaupunkiin ja merelle. Jardin du Monastére Cimieziin on hyvä paeta hetkeksi kaupungin hälyä.

Cap Ferrat’n niemimaa

Kymmenen kilometrin bussimatkan päässä Nizzasta sijaitsee luonnostaan, kauniista huviloistaan ja virtaviivaisista jahdeistaan kuuluisa Cap Ferrat´n niemimaa, jonka keskus on Saint Jean Cap Ferrat´n kaupunki. Se on kuuluisuuksien, kuninkaallisten ja jet set -väen suosiossa. Kaupungin rannoilta, satamasta, putiikeista ja ravintoloista on hyvä aloittaa niemimaan tutkiminen. Kenties houkuttelevin käyntikohde on venetsialaistyylinen Villa Ephrussi de Rotschild -huvila, jonka suurissa huoneissa matkailijan silmiin osuu upea taide, posliini ja huonekalukokoelmat. Seuraavaksi voi siirtyä huvilan ranskalais-, espanjalais- ja japanilaistyylisiin puutarhoihin. Lisäksi kaupungin ulkopuolella Cap Ferrat´n niemimaalla kulkee kävelypolkuja, joita pitkin pääsee kulkemaan lahtien ja poukamien rannoilla ja näkemään lähteitä, huviloita ja majakoita.

Ézen vuoristokylä

Pittoreski Ézen vuoristokylä noin 400 metrin korkeudessa kukkulan päällä sijaitsee noin 15 minuutin bussi- tai junamatkan päässä Nizzasta. Sokkeloisilla kujilla löytää tiensä pienen linnoituskylän uumeniin. Kasvien ja kukkivien puiden reunustamien mukulakivikujien varrelta löytyy niin ravintoloita, taidegallerioita kuin pikkukauppojakin. Kaupungin parhaalla näköalapaikalla kukoistaa kaktuksista tunnettu kasvitieteellinen puutarha ja tietenkin jumalaisen kauniit maisemat. Korkeuksissa lepää myös vanhan linnan rauniot.

Mentonin kaupunki

Nizzasta 40 minuutin junamatkan päässä sijaitsevaa italialaistyylistä Mentonin rantakaupunkia on kehuttu Ranskan Rivieran kauneimmaksi kaupungiksi. Pastellinsävyiset talot reunustavat rinteeseen rakennetun kaupungin katuja. Meren ja vuorten välissä sijaitsevassa Mentonissa kuulee paljon italian kieltä, sillä Italia sijaitsee aivan naapurissa. Lisäksi ruokatarjonnasta löytyy paljon naapurimaan vaikutteita, ja menut ovatkin pullollaan pizzaa ja pastaa. Nähtävää on muun muassa Jean Cocteau -museo sekä edesmenneiden aristokraattien viimeisenä lepopaikkana toimiva vanha hautausmaa, josta aukeaa upea näköala. Myös helmikuussa järjestettävät sitruunafestivaalit vetävät matkailijoita kaupunkiin.