Bonusta jokaisesta matkasta!

Olbia

Sardinian pohjoisosassa sijaitseva Olbia on viehättävä italialainen pikkukaupunki lähellä saaren kauneimpia rantoja ja täydellistä lomaidylliä. Cagliarin ohella Olbia on yksi matkailijoiden pääporteista saarelle, niin lentäen kuin meriteitse.

Sardinian lumoavan kauniin Smaragdirannikon, Costa Smeraldan eteläpuolella sijaitsevassa pikkukaupungissa voit nauttia sekä paikallisesta elämänmenosta että lomafiiliksistä unohtumattomissa italialaispuitteissa.

Olbian satama sekä lentokenttä ovat pääasialliset portit Manner-Italian ja Sardinian välillä, sekä suosittu lentokohde kansainvälisille turisteille. Useimmat Smaragdirannikon lomakohteisiin matkaavat kulkevatkin Olbian kautta lentäen tai laivalla. Olbian alueelle suuntaavat myös hulppeat jahdit, kun jetset-elämästä nautiskelevat saapuvat saarelle rentoutumaan loman merkeissä.

Kaupungin rannoilla voi harrastaa erilaisia vesilajeja, kuten surffausta ja sukellusta. Mikäli lomaansa ei halua viettää täysin meressä pulikoiden, on Olbiassa on myös paljon kulttuurinähtävyyksiä, kuten vanhoja kirkkoja, museoita sekä historiallisia, haaksirikkoutuneilta laivoilta pelastettuja aarteita.

Olbian läheltä, kuuluisalta Smaragdirannikolta löytyy toinen toistaan upeampia rantoja, ja monet pitävätkin Sardinian rannikon rantahelmiä maailman kauneimpina. Ei ihme! Täällä voit kulkea valkoista rantaviivaa pitkin, pulahtaa kirkkaisiin vesiin ja nauttia todellisesta luonnon muovaamasta lomaparatiisista! Sardinian 200 rannan valikoimasta löytyy taatusti jokaisen makuun sopiva vaihtoehto.

Kaupungissa voit kuljeskella pitkin kapeita kujia ja tutkia persoonallisia ajan nakertamia taloja. Nauti sardinialaisen keittiön huumaavista tuoksuista ja mauista. Paikallisen makumaailman kulmakiviä ovat juustot, tuoreet yrtit, meren antimet, leivonnaiset sekä tietysti oliiviöljy.

Sardinialainen elämäntyyli on Manner-Italiaa rauhallisempaa ja rennonpaa. Kiirettä ja hosumista ei arvosteta, vaan aina on aikaa esimerkiksi nautiskella lasillinen herkullista paikallista viiniä tai maistella juustoja. Saarella elää väestömääräänsä suhteutettuna maailman eniten yli 100 vuoden iän ylittäneitä asukkaita. Liekö pitkän iän salaisuutena paikallinen luomuruoka, vahvat perhesuhteet ja yhteisö, sekä rento ote elämään.

Lisää Olbiasta

Sardiniassa vallitsee välimerellinen ilmasto. Auringonpaahde suosii saarta yli 150 aurinkoisella päivällä vuodessa. Talvet ovat puolestaan kosteita ja leutoja.

Vilkkain lomasesonki sijoittuu perinteisesti heinä-elokuun paikkeille, jolloin lämpötilatkin ovat huipussaan. Tällöin helteet voivat olla jo monelle liian kuumia. Saarelle kannattaakin suunnata alkukesästä tai syksystä, jos haluaa välttää suurimmat ruuhkahuiput sekä kuumimman paahteen. Rantalomailuun ja auringonottoon sopivat lämpöasteet sijoittuvat tavallisesti noin toukokuun loppupuolelta lokakuuhun saakka.

Aktiviteeteista nauttivan kannattaa matkustaa myös sesongin ulkopuolella, sillä esimerkiksi vaellus, pyöräily ja golfaus ovat miellyttävämpiä kuumimpien kuukausien ulkopuolella.

Sardinian kruununjalokivi on tietysti Smaragdirannikko, jota et voi jättää kokematta. Päiväretken voit tehdä bussilla, taksilla tai vuokra-autolla vaikkapa Porto Cervoon (noin 30 km pohjoiseen), josta löydät hulppeita luksusjahteja. Vaihtoehtoisesti voit suunnta vaikkapa Olbian läheisyydestä, eteläpuolelta löytyvään trendikkääseen San Teodoroon.

Olbian satamasta lähtee paljon veneitä, joilla pääset tutustumaan rannikon pikkusaariin, kuten esimerkiksi La Maddalenan saaristoon. Satamasta löydät myös lounasristeilyjä sekä erilaisten retkien tarjoajia kuten delfiinibongausta, snorklausta, melontaa ja sukellusta.

Liikuntaa ja aktiviteettejä arvostava löytää Sardiniasta mainioita vaellusreittejä huikeine maisemineen. On hyvä kuitenkin muistaa että kaikki reitit eivät ole selkeästi merkittyjä ja kännykkäverkko voi olla paikoitellen heikko. Niinpä varsinkin harjaantumattoman vaeltajan kannattaa osallistua opastetuille retkille. Muista ottaa hyvät vaelluskengät mukaan!

Historiasta ja paikallisesta kulttuurista kiinnostuneille Olbia tarjoilee muun muassa arkkitehtuuria, museoita ja vanhoja kirkkorakennuksia. Olbian läheisyydessä sijaitsee pronssikaudelta peräisin oleva Prisgionan kylä, josta löydät nurageita, muinaisia kartiomallisia kivirakennelmia. Kohde on erityisesti arkeologeille kiehtova, sillä siellä tehdään usein uusia löydöksiä. Vanhoihin asumuksiin on saatavissa myös opastettuja kierroksia.

Etäisyyksien puolesta Olbian kaupunki on pieni ja helppokukuinen jalkaisin liikkuen. Korkeuseroja on kuitenkin jonkin verran ja suuret pääkadut ovat vilkkaita.  Autonvuokraus on paras tapa saavuttaa Smaragdirannikon upeat rannat sekä muut luontokohteet. Saarella liikkuu myös julkinen bussiverkosto. Neuvoa julkiseen liikenteeseen sekä aikatauluja kannattaa kysyä hotellin vastaanotosta.

Lentokentältä Olbian keskustaan on noin 5 km matka. Taksilla reitin hurauttamiseen menee noin 10 minuuttia (ruuhkasta riippuen). Taksien hinnat ovat suhteellisen kalliit, joten tarkista hinta ennen kyytiin hyppäämistä ja kiinnitä huomiota siihen että taksimittari on päällä.

Iso osa ravintoloista ja kahviloista keskittyy Olbiassa Corso Umberton kadulle ja sen ympäristöön. Pääkadun ravintoloissa hinnat ovat korkeammat kuin hieman sivummalla, joten jos nälkä ei ole huutava, kannattaa kierrellä ja tutkia myös lähikujien tarjontaa.

Sisilialainen keittiö suosii lampaanmaidosta tehtyjä juustoja, oliiviöljyä, mereneläviä (kuten hummeri), yrttejä, liharuokia ja paikallista viiniä. Ravintoloiden hinnat vastaavat keskimäärin kotimaan hintoja. Juomat ovat yleisesti ottaen edullisempia kuin Suomessa.

Ravintolaelämää löytyy kaupungista pikkutunneille asti. Tapana on monesti syödä, juoda ja tanssia samoissa ravintoloissa. Klubielämää löytyy erityisesti Smaragdirannikon suunnalta Porto Cervon, Porto Rotondon ja aja Sardinian alueilta.

Olbiassa pidetään paljon katumarkkinoita pitkin viikkoa ja näistä voit tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Sardiniassa on yleisesti vahva käsityökultuuri ja -historia. Jos haluat ostaa paikallisia tuotteita tuliaisiksi, katso ainakin keramiikkatarjontaa sekä mattovalikoimaa. Makumaailmasta parhaat tuliaiset löytyvät perinteisesti viini- ja oliiviöljyvalikoimasta, hunajatuotteista sekä juustoista.

Vanhankaupungin alueelta löydät kivoja pikkuputiikkeja ja Porto Cervosta puolestaan huippumuodin liikkeitä kuten Dolce & Gabbana, Gucci ja Versace.

Sardinian hintataso on lähellä kotimaan hintoja. Turistien suosimilla alueilla hinnat ovat yleensä myös korkeimmillaan. Elintarvikkeita ja alkoholia löydät yleensä Suomen hintoja huokeammin.

Miksi matkustaa Olbiaan?
Lähellä upeaa Smaragdirannikkoa
Pieni ja kompakti kaupunki
Aitoa italialaista tunnelmaa
Sardinialaisen keittiön antimet
Paljon erilaisia rantoja kaikenlaisiin tarpeisiin
Runsaasti vesiaktiviteetteja

Matkat

Sardinian lomamatka, lennot Helsingistä Olbiaan

Helsinki-Olbia
Olbia
Olbia-Helsinki
Matka sisältää meno-paluulennot Helsingin ja Olbian välillä sekä hotellimajoituksen aamiaisin.


Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
15 °C
huhtikuu
18 °C
heinäkuu
29 °C
lokakuu
23 °C

Olbian kaupunkitunnelmaa illalla