Bonusta jokaisesta matkasta!

Split

Split on historiallinen kaupunki, joka tarjoaa nähtävää ja koettavaa ennenkaikkea kaupunkilomaa kaipaavalle, mutta samalla myös viihtyisät rannat ja silmiä hivelevän kauniit Välimeren maisemat.

Splitistä on erinomaiset liikenneyhteydet eripuolille maata sekä meriteitse useille saarille. Kaupungin vilskeen yhdistäminen rentoutumiseen saaristossa esimerkiksi Hvarin, Korçulan tai Bracin saarilla onkin suosittua. Myös Kroatian tunnettuihin, upean vehreisiin kansallispuistoihin kannattaa tutustua. Krka:n kansallispuistoon ajaa noin tunnissa ja Plitviceen 2,5 tunnissa.

Splitin keskusta on kompakti ja helposti kävellen kierrettävissä. Merkittävimmät nähtävyydet sijaitsevat Vanhakaupungin alueella, vanhimpana osana Unescon maailmanperintökohde, Diocletianuksen palatsi, jonka Rooman valtakunnan keisari Diocletianus rakennutti itselleen vuoden 300 tienoilla. Palatsiin voi kulkea toripaikan luota hopeaportin (Srebrena Vrata) tai Rivan eli rantabulevardin puolella olevan Pronssiportin kautta. Palatsialueen keskusaukion laidalta löytyy kaupungin roomalaiskatolinen tuomiokirkko, Katedrala Svetog Duje. Sen yhteydessä olevasta kellotornista on kauniit näkymät ympäri kaupungin. Vanhakaupungin sokkeloisilla ja kapeilla kujilla voi aistia menneiden aikojen tunnelmaa.

Palmupuiden reunustama, Brač-saaren valkoisella marmorilla päällystetty rantapromenadi Riva on suosittu ajanviettopaikka katukahviloineen. Paikallisten suosikkeihin kuuluu myös Marjanin niemimaa, ulkoilu- ja rentoutumisalue aivan keskustan tuntumassa. Telegrin kukkulan päältä voi nähdä lähialueiden saarille sekä kaupungin sataman.

Suosituimmat matkustusajankohdat ovat myöhäinen kevät, alkukesä ja alkusyksy, jolloin lämpötiloissa ollaan jo yli +20 asteen. Välimerellinen ilmasto takaa lämpimät, aurinkoiset kesät. Talvi on leuto.

Lisää Splitistä

Splitiin on helppo tutustua kävellen, sillä keskusta on sopivan pieni. Joukkoliikenne on myös sujuvaa ja kohtuuhintaista ja taksikyyti edullinen.

Splitistä on hyvä ostaa ainakin tuliaisia ja erilaisia elintarvikkeita. Kroatian omia elintarvikkeita ovat esimerkiksi taatelit, kiivit ja pähkinät. Lisäksi hunaja, marmeladi, kuivatut hedelmät, viinit, oliiviöljyt ja juustot ovat hyviä.
Suurin osa liikkeistä sijaitsee ydinkeskustassa ja Vanhakaupungin katujen varsilla. Vanhakaupugin hintataso on toki hieman kalliimpi, eli edullisempia ostoksia kannattaa tehdä sen ulkopuolella. Ydinkeskustan vilkkain ostoskatu on Marmontova.  Sen varrelta löytyy muotia ja korkeatasoisia tuotteita myyviä kansainvälisiä ketjuja. Kadun päässä sijaitseva Gaje Bulata -aukio on niin ikään hyvä paikka tehdä ostoksia, ja sen laidalla sijaitsee ostoskeskuksia ja muita moderneja ostospaikkoja.

Dalmatian ruoka on erittäin herkullista ja Splitissä ravintolat ovat tasokkaita. Palvelu on yleensä nopeaa, ystävällistä ja kielitaitoista. Kalaruoka ja merenelävät ovat suosittuja, mutta erinomaisia ovat myös erilaiset risotot, pastat, balkanilaiset grillilihat, keitot, salaatit sekä jälkiruoat. Parhaan maun takaamiseksi valitaan korkeatasoiset paikalliset ainekset, jotka aamuisin noudetaan torilta tuoreena. Alkoholijuomat kuten olut ja viini ovat edullisia. Tarjoilupaikoissa on tapana jättää vähän juomarahaa, hyvästä ruoasta ja palvelusta noin 5–10 %. Keskustan anniskelupaikat sulkeutuvat melko aikaisin, viikonpäivästä riippuen klo 22–24.  Suosittuja yökerhoja löytyy muutama, muun muassa Caffe-Club Bačvice.

Päiväretkelle kannattaa suunnata ainakin maankuuluihin kansallispuistoihin Krka:an tai Plitviceen, jonne on kohtuullinen ajomatka Splitistä.  Retket saaristoon ovat myös suosittuja. Brac, Hvar, Korcula ja Vis ovat kaikki tutustumisen arvoisia, ja lauttoja niille kulkee useampia päivässä.
Puolen tunnin ajomatkan päässä Splitistä sijaitsee vanha venetsialaiskaupunki, Unescon maailmanperintökohde Trogir. Kaupunki niitti mainetta Game of Thrones -televisiosarjan kuvauspaikkana. Trogirin edustalla sijaitsevien saarten vesissä on upean sinisessä värissä hehkuva Sininen laguuni.

Miksi matkustaa Splitiin
Historiallinen kaupunki, jossa myös upeat merimaisemat
Mahdollisuus yhdistää kaupunki- ja rantaloma
Saariston mielenkiintoiset kohteet lyhyen laivamatkan päässä
Hyvät liikenneyhteydet kaikkialle Kroatiaan

Matkat

Kaupunkiloma Splitissä ja Dubrovnikissa

Helsinki-Split
Split (3 yötä)
Lautta Split-Dubrovnik
Dubrovnik (valitsemasi määrä öitä)
Dubrovnik-Helsinki
Matkan ensimmäiset kolme yötä vietät Splitissä ja tämän jälkeen majoitut valitsemasi määrän öitä Dubrovnikissa. Kaupunkien väli taitetaan lautalla, jonka lippu kuuluu matkan hintaan. Matkan hinnassa myös lennot Helsingistä sekä aamiaiset hotelliaamuina.


Splitin kaupunkiloma

Helsinki-Split
Split (valitsemasi määrä öitä)
Helsinki-Split
Matkan hinta sisältää lennot sekä ruumaan menevän matkalaukun ja käsimatkatavaran, sekä hotellimajoituksen aamiaisin.


Kroatian rannikko, Split-Dubrovnik

Helsinki-Split
Krka ja Šibenik
Split-Dubrovnik
Dubrovnik
Dubrovnik
Dubrovnik-Helsinki
Opastettua kiertomatkaa ei järjestetä vuonna 2023


Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
9 °C
huhtikuu
17 °C
heinäkuu
29 °C
lokakuu
20 °C

Tutustu Splitiin