Split — Nähtävyydet ja tekemistä

Trogir

Unescon maailmanperintöluetteloon listattu Trogir sijaitsee lähellä Splitin lentoasemaa. Se kuuluu Dalmatian idyllisimpiin kaupunkeihin ja on suosittu päiväretkikohde. Trogirin keskiaikainen keskusta sijaitsee pienellä saarella, jonka erottaa mantereesta vain pari kapeaa siltaa. Trogirissa on hieno rantapromenadi sekä lukuisia kirkkoja ja palatseja. Laadukkaita ravintoloita, kahviloita ja monenmoisia putiikkeja löytyy suuri määrä.

 

Meštrović galleria

Meštrović galleria sijaitsee talossa, jonka kuvanveistäjä suunnitteli kodikseen ja ateljeeksi. Hän kuitenkin asui siellä vain kaksi vuotta, 1939–1941, kunnes joutui lähtemään sotaa pakoon. Ivan Meštrović on merkittävä kroatialainen kuvanveistäjä, arkkitehti ja kirjailija, jonka teokset ovat myös kansainvälisesti tunnettuja. Galleriassa on esillä vaikuttava kokoelma.

Marjan kukkula

Marjanin niemimaa on kaunis virkistysalue, joka sijaitsee aivan Splitin keskustan tuntumassa. Marjanin kukkula kohoaa 178 metrin korkeuteen ja sen päältä on upeat näkymät yli Splitin kaupungin.  Portaita pitkin kukkulalle voi nousta Marasovića-kadulta, jotka johtavat Vidilica-kahvilan terassille. Niemimaa on kaupunkilaisten tärkein ulkoilualue viihtyisine metsäpolkuineen.

Diocletianuksen palatsi

Gradissa (Splitin Vanhakaupunki) sijaitsee kuuluisa Unescon maailmanperintökohde, Diocletianuksen palatsi, jonka Rooman valtakunnan keisari Diocletianus rakennutti itselleen vuoden 300 tienoilla. Kyse ei ole varsinaisesti yksittäisestä palatsista, vaan vanhimmasta kaupunginosasta muureineen ja mukulakivikatuineen. Alkuperäisistä rakennuksista on jäljellä noin puolet.

Biševon sininen luola

Splitin edustalla Biševon saarella sijaitsee sinistä valoa hohtava luola, joka on yksi Kroatian kauneimmista luontokohteista. Luolan suu on niin kapea, että sinne pääsee sujahtamaan vain pienellä veneellä. Kiireisimpinä kesäkuukausina luolan suulla saattaa olla usean veneen jono, kun jokainen odottaa omaa vuoroaan. On hyvä muistaa, että uiminen sinisessä luolassa on kielletty.