Visby — Nähtävyydet ja tekemistä

Visbyn kehämuuri

Visbyn kaupunkia kiertää keskiajalla valmistunut, noin 3,5 kilometriä pitkä ja 11 metriä korkea kehämuuri. Se on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä puolustusmuureista.

Muurissa oli alunperin 29 tornia, joista 27 on säilynyt tähän päivään asti. Muurin sisäpuolelle jäävä kaupunginosa on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Keskiaikainen tuomiokirkko

Keskiaikainen tuomiokirkko, eli Pyhän Marian kirkko on rakennettu vuonna 1225. Se on ainoa lähes kahdestakymmenestä keskiaikaisesta Visbyn kirkosta, joka on säilynyt lukuisten valloittajien hyökkäyksistä. 1500-luvun alkupuolella lyypekkiläiset hyökkäsivät kaupunkiin ja polttivat ja ryöstivät kirkkoja, mutta saksalaisten käytössä ollut Pyhän Marian kirkko jätettiin rauhaan. 1500-luvulta 1800-luvulle asti sen ympärillä oli Visbyn ainoa tavallinen hautausmaa.

Kneippby

Visbyssä sijaitsee vauhdikas kesämaailma Kneippby, joka on ehdoton kohde lasten kanssa matkaaville. Kneippby sijaitsee vain 4 km:n päässä Visbystä. Sinne voi suunnata retkipysäkeiltä heti satamaan saavuttaessa, tai omatoimisesti.  Lippuja voi ostaa ennakkoon Kneippbyn sivuilta tai myös saavuttaessa portilta. Sisäänpääsy hinnat kannattaa tarkistaa, sillä ne vaihtelevat kausittain. Täältä löytyvät esimerkiksi alkuperäisessä Peppi Pitkätossun kuvauspaikkana käytetty Huvikumpu ja vesipuisto. Perheen pienimmille on käytössä muutamia huvipuistolaitteita, trampoliineja ja carting-ratoja. Peppi itse esiintyy näytelmissä joka päivä. Näytelmiä kaikkien on helppo seurata, vaikkei ruotsin kielen taitoa löytyisikään. Alueella on myös suurikokoinen leirintäalue.

Kasvitieteellinen puutarha

Visbyn keskustassa, aivan rannan tuntumassa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on ruusujen keidas. Sen kokoelmiin sisältyy ruusujen lisäksi useita kasveja, jotka eivät yleensä näillä leveyspiireillä viihdy: viikuna, jalopähkinäpuu, kyyhkyspuu, magnolia ja lännentulppaanipuu. Puutarha on perustettu 1850-luvulla.

Tippukiviluolastot

Saaren muinaisrannoilta löytyy runsaasti erikokoisia luolia. Tunnetuin niistä on Lummelundagrottanin tippukiviluolasto, joka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Visbyn kaupungista pohjoiseen.

Luolastolla on erikoinen tarina: kaksi koulupoikaa löysi sen sattumalta vuonna 1948. Luolissa pääsee seikkailemaan ja ihailemaan muinaisia fossiileja eri pituisilla kierroksilla.