Näe ja koe matkalla

Terror Háza Múzeum - Terrorin talo

Terrorin talossa pääset tutustumaan fasismin ja kommunismin rikoksiin entisessä salaisen poliisin päämajassa. Konkretiaa museoon tuo kellarikerroksen sellit ja kidutushuoneet. Museo toimii samalla muistomerkkinä kommunistien ja Nuoliristi-puolueen harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhreille.

 

Pyhän Tapanin Basilika

Pestin puolella sijaitsee kenties Budapestin mahtavin kirkko, Pyhä Tapanin Basilika. Kirkkoa rakennettiin yli 50 vuotta ja se viimein valmistui vuonna 1906. Kirkon sivukappelissa on nähtävillä Unkarin ensimmäisen kuninkaan, Pyhä Tapanin muumioitunut käsi.

Pikku Prinsessan patsas

Budapestin patsaista tunnetuin on Pikku Prinsessan patsas, joka istuu aidalla Tonavan varrella. Taitelijan inspiraationa on toiminut hänen oma tyttärensä, jonka leikeissä prinsessalla oli kylpytakki viittanaan ja sanomalehdestä tehty kruunu. Patsas muistuttaakin ennemmin pientä poikaa narrihattuineen, kuin oikeaa prinsessaa.

Kengät Tonavan rannalla

Budapestin vaikuttavin muistomerkki juutalaisille, on nämä kengät 40 metrin matkalla Parlamenttitalon kupeessa. Kengät kuvaavat fasistien ampumien juutalaisten kenkiä, jotka riisuttiin ennen pudotusta Tonavaan.

 

Unkarin Parlamenttitalo

Unkarin suurin rakennus ja yksi maailman näyttävimmistä parlamenttitaloista sijaitsee aivan Tonavan rannalla. Partlamenttitaloa rakennettiin yli 20 vuotta ja se valmistui vuonna 1904. Parlamenttitaloon pääsee tutustumaan englanninkielisillä kierroksilla, joita järjestetään muutama päivässä. Rakennusta kannattaa ehdottomasti tulla ihailemaan iltavalistuksessa, jolloin se näyttää kullatulta.

Gellértin kylpylä

Yksi Budapestin tunnetuimmista kylpylöistä, joka sijaitsee Gellértinvuoren juurella Budan puolella. Kylpylä sijaitsee kauniissa jugendhenkisessä rakennuksessa ja ihastuttaa mosaiikeillaan, marmoripylväillään ja kaariholvillaan. Kylpylässä on useita kylmiä ja kuumia sisä-ja ulkoaltaita, lisäksi voi varata hoitoja. Gellertin kylpylän muista kylpylöistä erottaa aaltokone, 40 asteiset kuumavesilataat ja erilliset naisten ja miesten kylpyläosastot.

Ketjusilta

Vuonna 1849 avattu Ketjusilta on ensimmäinen siltä, joka on rakennettu Budapestiin ylittämään Tonavan joen. Toisessa maailmansodassa silta räjäytettiin, jonka jälkeen se rakennettiin uudelleen ja avattiin käyttöön vuonna 1949. Silta on Budapestin tunnetuimpia maamerkkejä.

Széchenyin kylpylä

Budapestin suosituin ja suurin kylpylä, joka on rakennettu jo vuonna 1913. Kylpylässä on 3 ulkouima-allasta ja jopa 15 sisäallasta. Altaissa polskimisen lisäksi voi rentoutua sauna- ja höyryhuoneissa tai varata hieronnan. Kesällä lauantai iltaisin kylpylässä järjestetään allasbileet!

Budapestin kauppahalli, Nagycsarnok

Budapestin vanha kauppahalli sijaitsee Váci utca kävelykadun päädyssä, ja jo itse rakennus on näkemisen arvoinen kohde. Paikan päällä voi ostaa muun muassa matkamuistoja ja ruokatuotteita, vihanneksista paikallisiin viineihin. 2. kerroksessa on paljon ruokakojuja, joissa voi nauttia vaikka päivän lounaan.

Sankarien aukio

Sankarien aukio, Hősök tere, on Budapestin suurin aukio, joka on rakennettu Budapestin tuhatvuotisjuhlavuoden kunniaksi 1896. Aukiolla järjestetään paljon juhlallisuuksia ja tapahtumia, ja se on suosittu kohtaamispaikka Budapestiläisten keskuudessa. Huomion aukiolla vetää 40 metrinen pylväs, jonka huipulla on arkkienkeli Gabrielin patsas.

Linnavuori

Linnavuori sijaitsee Budan puolella, ja sieltä avautuu huikeat maisemat Budapestin ylle. Linnavuorella on luolaverkosto, jossa voi vierailla sekä Budan linna, johon kuuluu monia museoita, kirkkoja ja kujia.

Linnavuorelle pääsee köysiradalla tai bussilla, ja reippaimmat voivat kävellä, tällöin mukaan kannattaa varata hyvät jalkineet.

 

Matiaksen kirkko

Linnavuorella sijaitsee useampia kirkkoja mutta Matiaksen kirkko (Mátyás Templom) on niistä tunnetuin ja kaunein. Kirkko edustaa uusgoottilaista tyyliä ja se on nimetty keskiajalla Unkaria hallinneen kuningas Matthias Corvinuksen mukaan. Saksalainen Frans Joosef I kruunattiin kirkossa Itävalta-Unkarin kuninkaaksi vuonna 1867 ja siksi kirkkoa kutsutaan myös kruunajaiskirkoksi. Kirkonmenojen aikaan kirkossa voi vierailla ilmaiseksi mutta muina aikoina sisäänpäästäkseen pitää maksaa pääsymaksu. Kirkossa järjestetään niin maksullisia kuin maksuttomia konsertteja. Kirkon aukioloajat ja kirkonmenot löytyvät kirkon verkkosivuilta. Verkkosivujen kautta voit myös kätevästi ostaa lipun etukäteen.

Juutalaiskortteli

Entinen juutalaiskortteli sijaitsee aivan Budapestin keskustassa. Alue on toisen maailmansodan aikainen ghetto jossa juutalaiset pakotettiin asumaan ja josta heidät sitten lähetettiin keskitysleireille. Sieltä löytyy katutaidetta, erinomaisia vintage-liikkeitä, ravintoloita, kahviloita ja pubeja. Juutalaiskorttelista löytyy myös Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin synagoga Dohány utcan ja sen yhteydessä on juutalaismuseo. Synagogan takana on Raoul Wallenbergin puisto jossa on holokaustin muistomerkki, Imre Vargan Elämänpuu -teos.

Pustan ruohotasangot ja historiallinen hevoskulttuuri

Unkarilaisilla on erityisen lämmin suhde hevosiin, sillä he ratsastivat Karpaattien yli maahansa noin tuhat vuotta sitten. Erityisesti 150 kilometrin päässä Budapestista sijaitsevan Pustan aavat ruohotasangot ovat suosittu paikka ratsastuslomien viettoon, hevosnäytösten ihastelemiseen ja hevospaimenten taitojen esittelyjen seuraamiseen. Sinun ei siis tarvitse matkustaa kauas elääksesi hetken kuin cowboy. Paikalle pääsee junalla ja bussilla.

Budapestin joulumarkkinat

Budapestin joulumarkkinat Vörötsmarty-aukiolla täyttyvät iloisesta tunnelmasta ja ennen kaikkea perinteistä. Myyntikojuista löydät muun muassa perinteisiä käsitöitä, saippuoita, puisia leluja ja keramiikkaa sekä upean valikoiman perinteisiä unkarilaisia herkkuja – makkaraa, gulassia, herkullisia paprikaruokia ja juustoja. Maista myös lämmintä siideriä sekä juustolla, suolakurkulla ja kinkulla täytettyjä lettuja. Budapestin mausteiden tuoksuinen joulutori hurmaa marraskuun lopusta vuoden vaihteeseen. Koe hurmaava Tonavan kaunotar jouluasussaan!