Edinburgh — Nähtävyydet ja tekemistä

Edinburghin linna

Ikoninen Edingburghin linna on yksi kaupungin ehdottomista päänähtävyyksistä. Jykevä linnoitus sijaitsee Vanhassa kaupungissa, Castle rock-kallion yllä. Se on vartioinut kaupunkia jo 1100-luvulta alkaen ja on Edingburghin tunnusomainen maamerkki. Linna toimi Skotlannin kuninkaanlinnana David I:n valtakaudelta 1600-luvun alkuun saakka, jonka jälkeen se on ollut sotilaskäytössä. Nykypäivänä linna on yksi Skotlannin suosituimmista turistinähtävyyksistä. Linnaan on pääsymaksu. Tarkemmat hinnat sekä aikataulut kannattaa tarkistaa Eingburghin linnan kotisivulta ennen vierailua.

Calton Hill

Calton Hill on Edingurghin keskustan kukkulainen kaupunginosa. Alueella on hienoja vanhoja rakennuksia sekä hienot näkymät kaupunkiin. Kukkulan kohokohtiin kuuluu kreikkalaistyylinen National Monument, jonka rakentaminen aloitettiin 1822 Napoleonin kukistumisen kunniaksi. Rakennelma jäi kuitenkin keskeneräiseksi. Alueelta löytyy myös Nelson Monument-torni sekä vanha observatorio. Kukkulan nähtävyyksiin kuuluu myös Edingurghille tunnusomainen Dugald Stewart Monument.

 

 

Greyfriars Kirkyard ja Bobby-koira

Edingburghin kuuluisa hautausmaa, jonka historia alkaa 1500-luvulta. Hautausmaalla lepäävistä tunnetuimmat lienevät runoilija John Grey sekä hänen koiransa Bobby. Bobby vartioi isäntänsä hautaa lähes 14 vuotta tämän kuoleman jälkeen. Koiralle on sittemmin pystytetty hautausmaan kupeeseen myös oma patsas. Patsaan läheltä löytyy myös koiran mukaan nimetty baari. Bobbyn tarinasta on erilaisia versioita, mutta legenda elää vahvasti ja on yksi kauoungin suosituista nähtävyyksistä.

Skotlannin kansallismuseo

Maan historiasta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti suunnata Skotlannin kansallismuseoon. Museo sijaitsee Vanhassa kaupungissa lähellä Royal Milea. Museo esittelee Skotlannin historiaa muinaisajoista 1990-luvulle mielenkiintoisella ja modernilla tavalla. Kokoelma kattaa näyttelyitä luonnonhistoriasta arkeologiaan ja muihin kaukaisiin maihin, kuten muinaiseen Egyptiin. Museossa toimii kehuttu kalaruokaravintola Tower, josta myös hienot näkymät linnalle. Tarkista ajankohtaiset aukioloajat, näyttelyt sekä pääsymaksut museon kotisivulta.

 

Arthur's Seat

Yksi parhaista Edinburghin näköalapaikoista on Arthur’s Seat. Se on Holyroodin puistossa sijaitseva, kauan sitten sammuneen tulivuoren huippu. Arthur’s Seat löytyy noin 1,5 km Edinburghin linnasta itään päin. Kukkulan huippu kohoaa noin 250 metriä kaupunkia korkeammalle ja se on  hyvin suosittu vierailukohde.

Royal Botanic Garden

Edinburghin kasvitieteellinen puutarha levittäytyy 28 hehtaarin alueelle, jossa on muun muassa kasvihuone, näyttelyitä, lasten tapahtumia, opaskierroksia ja kahviloita. Puutarha perustettiin vuonna 1670 ja se sijaitsee merenrannan läheisyydessä Leithissä. Puisto on erinomaisesti hoidettu ja sen kasvillisuus on monipuolista ja mielenkiintoista. Paikka onkin hyvä vierailukohde niin alan ammattilaisille kuin kasvitieteeseen perehtymättömällekin. Puistoalueelle on ilmainen sisäänpääsy, mutta kasvihuoneisiin on pääsymaksu. Paikka on avoinna pääasiallisesti maaliskuusta syyskuuhun päivittäin klo 10-18 ja talvikaudella noin klo 16 saakka.

Dean Village

Keskustan läntisessä osassa West Endissä sijaitsee pieni ja sympaattinen Dean Village. Alueen somat talot olivat ennen muinoin joenvarsimyllyissä työskennelleiden ihmisten koteja. Alue on todella kuvauksellista ja kaunista, ja kylän läpi kulkevan Water of Leith -joen vartta kulkee ihastuttava kävelyreitti.

Grassmarket-kauppatori

Vanhan kaupungin ytimessä sijaitseva tori ja kaupunginosa, heti Edinburghin linnan alapuolella. Tori on ollut yksi Edingburhin suosituimpia markkinapaikkoja jo 1400-luvulta alkaen. Aukion kupeesta löytyy lukematon määrä erilaisia kuppiloita ja ruokapaikkoja, joissa voi nauttia lounasta tai tulla viettämään iltaa. Erilaisissa putiikeissa voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Lauantaisin torilla myydään herkullisia ruokia ja käsityöläistavaraa.

Skotlannin parlamenttirakennus, Edinburgh

Skotlannin parlamenttirakennus löytyy Edinburghin Vanhastakaupungista vastapäätä Holyroodin palatsia. Parlamentin 129-henkinen edustajisto säätää lakeja, joista päättäminen ei tapahdu Westminterissä. Skotlantilaisen demokratian kehdossa pääset kuuntelemaan parlamentin istuntoa, jos se sattuu vierailuajankohdalle tai osallistumaan opastetulle kierrokselle, joka järjestetään maanantaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Kun parlamentti on tauolla, kierroksia järjestetään päivittäin sunnuntaita lukuunottamatta.

Holyrood-puisto, Edinburgh

Holyrood-puiston jylhät kukkulat ja kallionrinteet houkuttelevat tutustumaan Edinburghin kaupungissa sijaitsevaan puistoon. Puiston korkein kohta on Arthurin istuin, joka on tulivuoren jäännös. Sen alta löytyneet kivi- ja piityökalut ajoittavat ihmisen olemassaolon alueelle niinkin kauas kuin 5 000 ennen ajanlaskun alkua. Ennen vierailua voit käydä näyttelyssä, jossa kerrotaan puiston historiasta, maantieteestä ja arkeologiasta sekä tiedotetaan kävelyreiteistä. Puistossa voit kiivetä Arthurin istuimelle 250 metrin korkeuteen, nähdä hanhia Duddingston Lochissa ja vierailla St. Anthonyn kappelin raunioilla.

Holyroodin palatsi, Edinburgh

Holyroodin palatsi toimii Yhdistyneen kuningaskunnan kuninkaallisten virallisena asuntona Skotlannissa. Se sijaitsee Edinburghin linnalta alkavan Royal Milen loppupäässä. Paikalla oli alun perin vuonna 1128 perustettu luostari, jonka rauniot löytyvät palatsin alueelta edelleen. Palatsi valmistui vuonna 1501, ja sitä remontoitiin 1600-luvulla. Holyrood tunnetaan parhaiten 1500-luvulla eläneen Skotlannin kuningatar Maria Stuartin kotina. Palatsi on rakennettu 1400-luvulla, mutta se koki laajennuksen 1600-luvulla. Nykyään palatsin alueella järjestetään kansallisia juhlia ja tapahtumia.

St. Gilesin katedraali, Edinburgh

Jykevä St. Gilesin katedraali lepää Edinburghin sydämessä. Kirkko perustettiin vuonna 1124. Se on historiansa varrella kokenut muun muassa englantilaisten tuhoamisyrityksiä, ja kuuluisa uskonpuhdistaja John Knox saarnasi siellä. 1500-luvulla katedraali oli Skotlannin uskonpuhdistuksen polttopisteessä. Katolisena kirkkona aiemmin toiminut katedraali muuntautui tällöin presbyteriaanien kirkoksi ja toimii nykyään maailman presbyteriaanien pääkirkkona. Se on yksi Edinburghin tunnetuimmista maamerkeistä, ja toivottaa kuitenkin kaikki tulijat sisäänsä maailman joka kolkasta.

Edinburghin joulukaupunki

Edinburgh saattaa olla Iso-Britannian joulukaupunki nro. 1, sillä niin valloittavasti se pukeutuu joulun satumaailmaan. Vanhan kaupungin rakennukset antavat tunnelmallisen puitteen valoille. Perinteisiä joulutoreja on kaupungissa lukuisia ja ne sijoittuvat East Princes Street Gardensin ja George Streetin välimaastoon. Yleensä joulutoria avaavat ovensa marraskuun puolestavälistä ja joulun riemua kestää aina tammikuun ensimmäisille viikoille asti. Edinburghissa joulu on valojen, värien ja ennen kaikkea jaetun ilon juhla.