Näe ja koe matkalla

Alatskiven linna

Vuodesta 1885 lähtien lumivalkoinen linna torneineen on kiinnittänyt huomiota Alatskiven sydämessä. Balmoralin linnan mallin mukaisen kartanon päärakennuksen on suunnitellut sen omistaja Arved Georg von Nolcken. Vuosien varrella linna on ollut
erilaisia toimintoja, mutta vuodesta 2011 lähtien kunnostettu linna on ollut avoinna kaikille vieraille täydessä loistossaan. Ensimmäisessä kerroksessa on luontokeskus, joka esittelee Alatskiven linnaa yhden suvun asuinpaikkana sekä kartanon koko historiaa yleensä ja antaa yleiskatsauksen linnan entisöintiprosessiin. Kellarissa on valokuvanäyttely Vanhan Tarton maakunnan kartanoista, kartanonpalvelijoiden vahahahmojen näyttely ja käsityöpaja, joka tarjoaa mahdollisuuden osallistua keramiikkahuoneisiin ja ostaa käsitöitä. Toisessa kerroksessa on museo, joka on omistettu läheisessä Kallasten kaupungissa syntyneelle kuuluisalle säveltäjälle Eduard Tubinille.

Sangasten linna

Sangasten linna ja kartanopuisto on rakennettu Englannin kuuluisan Windsorin linnan mukaiseksi. Linna on merkitty National Geographicin keltaisella ikkunalla eli siellä vierailua suositellaan kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Linnan upeat salit, arkkitehtuuri ja historia mahdollistavat suurten häiden ja tapaamisten järjestämisen sekä yöpymisen oikeassa linnassa. Linnan ravintola tarjoaa paikallista ruokaa ja Sangasten rukiista valmistettua aitoa ruisviinaa. Linnan lisäksi tallit, meijeri, aitta, vesitorni ja arboretum ovat avoinna vierailijoille.

Sakan kartano

Sakan kartano sijaitsee Itä-Viron rannikolla lähellä Toilaa. Sakan kartano on aikoinaan toiminut rajavartioasemana ja sotilaallisen ilmapiirin pystyy aistimaan yhä.

Kartanokompleksi kätkee sisälleen kartanon päärakennuksen, 2004 avatun hotellin, ravintolan, kylpylän ja kokoustiloja. Kartanon upea piha tarjoaa vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja kartanolta lähtee lyhyt luontopolku joka vie katsomaan Kivisillan vesiputousta ja rantaa. Sakan kartano on suosittu hää- ja juhlapaikka.

 

Jänedan kartano

Jänedan kartano sijaitsee Jänedan kylässä noin 70 km päässä Tallinnasta. Kartanon päärakennus on rakennettu vuosina 1913–1915 Johann von Benckendorffin toimesta. Kartanossa toimi vuosia maatalouskoulu, jonka ansiosta kartanorakennus on säilynyt rapistumatta.

Nykyisin kartanon pihapiirissä on vierastalo, käsitykeskusm kokoustiloja ja entiseen tallirakennukseen tehty ravintola.

 

 

 

 

Kirnan kartano

Kun Kirnan upea valkoisesta kivestä tehty kartanorakennus rakennettiin, näkyi se mäenhuipulta kauas. Valitettavasti tästä entisaikojen loistosta ei ole paljon jäljellä, mutta kartano muuttuu pikkuhiljaa aina upeammaksi ja vieraille avataan aina uusia tiloja. Kartanosta on löytänyt paikkansa luontaishoito- ja parannuskeskus joka on erikoistunut mielenrauhan saavuttamiseen. Kartanossa järjestetään erilaisia luentoja, työpajoja, konsertteja, salonki-iltoja ja näyttelyitä. Kartanossa on avoinna myös kartanokahvila.

Narvan jokipromenadi ja satama

Jokipromenadi on Narvan historiallisessa sydämessä sijaitseva, noin 967 m pituinen ranta-alue. Jokipromenadille voi lähteä Hermannin linnoituksesta ja kulkea sitä pitkin aina Narvan satamaan saakka. Joen toisella puolella näet Venäjän. Promenadin Rootsin terassi on koko perheen lepoalue, jossa on lapsille tarkoitetut leijonanmuotoiset laitteet, Dahlbergin ulkoilmalavalla kuulet kesällä monet konsertit ja Päikeseplats-aukiolta löytyy kesäkahvila ja suihkulähde. Narvan satamasta löytyy 20 vierasvenepaikkaa suosittu kahvila, sauna ja työpaja.

Pimeaed -puisto Narvassa

Narvan vanhin puisto on näyte 1800-luvun loppupuolen puistoarkkitehtuurista. Puistossa ja sen lähettyvillä on kaksi muistomerkkiä. Ensimmäinen niistä on vuonna 1853 Victorian bastionille pystytetty valurautaristi. Risti on pystytetty suuren Pohjan sodan aikana Narvan piirityksessä menehtyneiden venäläissotilaiden muistoksi. Toinen muistomerkki osoittaa vapaussodassa vuoden 1918 marraskuussa kaatuneiden taistelijoiden hautapaikan.

Hermannin linnoitus eli Narvan linna

Narvan rajakaupungin reunalla virtaa verkkainen Narvajoki. Sen länsirannalla kohoaa uljas linnoitus. Narvan linna tunnetaan toiselta nimeltään myös Hermannin linnoituksena ja se mainitaan ensimmäisen kerran jo 1200 -luvulla. Linnoituksen perustivat 1270-luvulla tanskalaiset. Linnoitus on Viron parhaiten säilyneitä puolustuslinnakkeita. Linnoituksen korkein kohta on 51 metrin korkeuteen kohoava Pitkän Hermannin torni.

Linnan muurilta voi nähdä joen toisella rannalla sijaitsevan venäläisen Ivangorodin kaupunki ja Iivanan linnan.
Narvan linnassa toimii museo, jossa esitellään Narvan ja linnan historiaa. Pohjoispihalla toimii käsityöpajoja, joissa museovieraat voivat panna taitonsa koetukselle eri tekniikoiden hallinnassa ja käsityöesineiden valmistuksessa.

Vanha Narva

Narvan kaupungista 98% tuhoutui toisessa maailmansodassa. Vanhoja rakennuksia on siis vähän. Ne keskittyvät Narvan raatihuoneen ympäristöön. Raatihuone on peräisin 1600 -luvulta. Raatihuoneen viereinen rakennus on Tarton yliopiston, Narvan yksikkö. Sen julkisivu jäljittelee toisessa maailman sodassa tuhoutuneen pörssirakennuksen julkisivua.

Peipsi-järven alue

Peipsijärven alue sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä Tartosta itään. Alue on säilyttänyt omaperäisyytensä, jonka juuret juontavat syvälle historiaan. Peipsijärven ranta-alueen erikoispiirteet syntyvät kolmen kulttuurin sekoittumisesta. Vanhin niistä on jo vuosisatoja sitten alueelle asettautuneet vanhauskoiset. He ovat saaneet elinkeinonsa perinteisesti kalastuksesta ja sipulin viljelystä. Virolaiset ovat puolestaan viljelleet maata ja tehneet työtä kolmannen kulttuurin, baltiansaksalaisten kartanoiden, hyväksi. Ennen niin suljettu vanhauskoisten kulttuuri on avautunut viime vuosina. Alueen kaakkoiskulmasta löytyy myös vielä erikoinen setokansa, jota voisi lähinnä verrata Suomen kolttasaamelaisiin.

Rajattu maantieteellinen alue hämmästyttää kulttuuriensa rikkaudella ja monimuotoisuudella. Alueen merkittävimmät kylät ovat Alatskivi, Kolkja ja Rajakylälle. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä on Alatsikiven linna, ainuusulisten kirkko ja alueen ikonimaalaukset.

Alue hemmottelee matkailijaa myös luonnoltaan, sillä idästä se rajautuu Euroopan viidenneksi suurimman järven, Peipsin rantaan. Järven rannassa on hohtavan valkoisia hiekkarantoja ja se jakautuu keskeltä Viron ja Venäjän alueisiin.

Olustveren kartano

Olustveren kartano sijaitsee n. puolessa välissä Pärnua ja Tarttoa ja se on yksi parhaiten säilyneistä kartanokokonaisuuksista Virossa.

Kartanon päärakennus on Jugendtyylinen, lisäksi alueelta löytyy mm. hallintorakennus, punatiilinen karjapiha sekä viinatehdas. Ihmeteltävänä on myös erikoinen metallikattoinen veivattava kaivo, joka on hyvin omaperäinen. Kartanon keskellä on Kartanon puisto sekä vanhojen puiden puistokuja, jossa voi levähtää eri rakennuksiin tutustumisen välillä. Rakennusten sisältä löytyy mm. täytettyjä lintuja, puuhevosia ja antiikkikalusteita.

Kartanossa on edelleen elämää sillä siellä toimii käsityö-ja villatupa, sepänpaja, savipaja ja viinatehdas.