Kroatian rannikko -matkan nähtävyyksiä

Splitin vanhakaupunki

Splitin vanha kaupunki on historiallinen helmi. Diocletianuksen palatsi hallitsee kaupunkikuvaa – tämä antiikin roomalainen keisarillinen palatsi on UNESCO:n maailmanperintökohde. Palatsi on ainutlaatuinen, sillä se toimii edelleen asuinalueena, kauppojen ja ravintoloiden ympäröimänä. Vanhankaupungin sokkeloisilla kujilla voit ihailla antiikin jäänteitä, kuten Peristyle-aukiota ja katedraalia, joka on rakennettu Diocletianuksen palatsin entiseen mausoleumiin. Splitin vanhassa kaupungissa yhdistyvät historian kerrokset, kiehtova arkkitehtuuri ja Välimeren tunnelma, mikä tekee siitä unohtumattoman matkakohteen.

Dubrovnikin vanhakaupunki

Dubrovnikin vanha kaupunki sijaitsee Adrianmeren rannalla Kroatian etelärannikolla. Se on UNESCO:n maailmanperintökohde ja tunnetaan kuvankauniista keskiaikaisesta arkkitehtuuristaan. Ympäröivät muurit tarjoavat upeat näköalat punaisille katoille ja kristallinkirkkaalle merelle. Pääkatu, Stradun, halkaisee kaupungin, ja sen varrella on historiallisia rakennuksia, kahviloita ja kauppoja. Luostarit, kirkot ja palatsit kertovat rikkaasta historiasta. Vanhankaupungin sisällä voit vierailla Rector’s Palacessa, joka toimi aikoinaan kaupungin hallinnollisena keskuksena. Dubrovnikin vanhakaupunki on myös kuuluisa Game of Thrones -sarjasta, joka kuvattiin täällä.

Srđ-kukkula

Aivan Vanhakaupungin tuntumasta nousee pitkä köysirata Srđ-kukkulan laelle. Kaapelihissin kyytiin noustuasi alat hahmottaa, kuinka käsittämättömän upeat näkymät kukkulan laelta kirkkaana päivänä avautuvat. Kukkulan päällä sijaitsee osittain raunioitunut Fort Imperial linnoitus, sotamuseo, ravintola ja suuri valkoinen kiviristi.

Krkan kansallispuisto

Krkan kansallispuisto sijaitsee Keski-Dalmatian alueella Kroatiassa, ja se on tunnettu upeasta luonnostaan, monipuolisista ekosysteemeistään sekä historiallisista ja kulttuurisista nähtävyyksistään. Puisto on perustettu vuonna 1985 ja kattaa noin 109 neliökilometrin alueen, joka sisältää Krka-joen vesistön. Yksi Krkan kansallispuiston merkittävimmistä piirteistä on sen useat upeat vesiputoukset. Roskin putoukset ovat yksi näistä, ja ne tarjoavat vaikuttavan näkymän, kun joki pudottaa korkealta kallioseinämältä. Keväisin ja kesäisin vesiputoukset voivat olla erityisen vaikuttavia, kun vesi virtaa voimakkaammin. Kävijät voivat ihailla näitä luonnonihmeitä puiston lukuisilta näköalapaikoilta ja kulkureiteiltä. Puisto on myös koti monille eläin- ja kasvilajeille, ja siellä voi nähdä lukuisia lintuja, kalalajeja sekä muita nisäkäslajeja. Kasvillisuus vaihtelee metsistä ja ruohotasangoista aina Välimeren kasvillisuuteen, mikä tekee alueesta biologisesti monipuolisen. Historiallisesti Krkan alueella on ollut asutusta jo antiikin ajoista lähtien. Kansallispuistossa on useita historiallisia ja kulttuurisia nähtävyyksiä, kuten Visovacin saari, jolla sijaitsee benediktiiniluostari. Luostari on peräisin 1400-luvulta ja edustaa kiehtovaa arkkitehtuuria. Saarella vierailevat voivat ihailla uskonnollisia taidekokoelmia ja nauttia rauhallisesta ympäristöstä. Puiston retkeilyreitit tarjoavat kävijöille mahdollisuuden tutkia sen monipuolisia maisemia. Patikointi- ja kävelyreitit kulkevat vesiputousten, metsien ja jokivarren maisemien läpi, ja ne tarjoavat upeita näköaloja alueen luontoon. Lisäksi puistossa on mahdollista osallistua opastetuille retkille, jotka tarjoavat syvällisempää tietoa alueen historiasta, kasvillisuudesta ja eläimistöstä. Ympäristönsuojelu on keskeinen osa Krkan kansallispuiston hoitoa. Puisto pyrkii säilyttämään alueen ekologisen tasapainon ja suojelmaan sen herkkää luontoa. Kävijöille tarjotaan tietoa kestävästä matkailusta ja siitä, miten he voivat osallistua ympäristönsuojeluun.

Sibenik

Sibenik on viehättävä kaupunki Kroatian Adrianmeren rannikolla, joka tunnetaan erityisesti upeasta keskiaikaisesta arkkitehtuuristaan. Kaupungin ytimenä on vanha kaupunki, jossa kapeat kujat ja historialliset rakennukset luovat ainutlaatuisen tunnelman. St. Jamesin katedraali on huomionarvoinen nähtävyys, ja se on myös UNESCO:n maailmanperintökohde. Katedraali edustaa goottilaista ja renessanssityyliä, ja sen veistoskoristelu on vaikuttavaa. Kaupunkia ympäröivät muurit tarjoavat upeat näköalat Adrianmerelle ja saaristoon. Sibenikin vanhakaupunki tarjoaa rauhallisen ja autenttisen kokemuksen, ja sen historialliset aarteet kertovat rikkaasta menneisyydestä. Satama-alueella voit nauttia paikallisista ravintoloista ja tunnelmallisista kahviloista, jotka täydentävät Sibenikin charmia.

Meštrović galleria

Meštrović galleria sijaitsee talossa, jonka kuvanveistäjä suunnitteli kodikseen ja ateljeeksi. Hän kuitenkin asui siellä vain kaksi vuotta, 1939–1941, kunnes joutui lähtemään sotaa pakoon. Ivan Meštrović on merkittävä kroatialainen kuvanveistäjä, arkkitehti ja kirjailija, jonka teokset ovat myös kansainvälisesti tunnettuja. Galleriassa on esillä vaikuttava kokoelma.

Marjan kukkula

Marjanin niemimaa on kaunis virkistysalue, joka sijaitsee aivan Splitin keskustan tuntumassa. Marjanin kukkula kohoaa 178 metrin korkeuteen ja sen päältä on upeat näkymät yli Splitin kaupungin.  Portaita pitkin kukkulalle voi nousta Marasovića-kadulta, jotka johtavat Vidilica-kahvilan terassille. Niemimaa on kaupunkilaisten tärkein ulkoilualue viihtyisine metsäpolkuineen.

Diocletianuksen palatsi

Gradissa (Splitin Vanhakaupunki) sijaitsee kuuluisa Unescon maailmanperintökohde, Diocletianuksen palatsi, jonka Rooman valtakunnan keisari Diocletianus rakennutti itselleen vuoden 300 tienoilla. Kyse ei ole varsinaisesti yksittäisestä palatsista, vaan vanhimmasta kaupunginosasta muureineen ja mukulakivikatuineen. Alkuperäisistä rakennuksista on jäljellä noin puolet.