Kroatian rannikko -matkan nähtävyyksiä

Srđ-kukkula

Aivan Vanhakaupungin tuntumasta nousee pitkä köysirata Srđ-kukkulan laelle. Kaapelihissin kyytiin noustuasi alat hahmottaa, kuinka käsittämättömän upeat näkymät kukkulan laelta kirkkaana päivänä avautuvat. Kukkulan päällä sijaitsee osittain raunioitunut Fort Imperial linnoitus, sotamuseo, ravintola ja suuri valkoinen kiviristi.

Grad, Dubrovnikin Vanhakaupunki

Dubrovnikin Vanhakaupunki on turistien ykköskohde. Se on hyvin kompakti, kaupungin muurien ympäröimä, mäkinen kaupunginosa. Sijaintinsa ja hornankattilamaisen muotonsa johdosta se on kesäisin myös erittäin kuuma etenkin päiväsaikaan, joten kaupungin muureilla kävellessä kannattaa kiinnittää huomiota auringolta suojautumiseen. Vanhakaupunki pitää sisällään lukuisia historiallisia nähtävyyksiä, palatseja, kirkkoja ja luostareita. Helpoin suunta lähestyä sitä on vuonna 1537 rakennetun pääportti Pilen kautta, jonne saapuu tasaisena virtana busseja Lapadista ja Babin Kuk – niemimaalta.

 

Meštrović galleria

Meštrović galleria sijaitsee talossa, jonka kuvanveistäjä suunnitteli kodikseen ja ateljeeksi. Hän kuitenkin asui siellä vain kaksi vuotta, 1939–1941, kunnes joutui lähtemään sotaa pakoon. Ivan Meštrović on merkittävä kroatialainen kuvanveistäjä, arkkitehti ja kirjailija, jonka teokset ovat myös kansainvälisesti tunnettuja. Galleriassa on esillä vaikuttava kokoelma.

Marjan kukkula

Marjanin niemimaa on kaunis virkistysalue, joka sijaitsee aivan Splitin keskustan tuntumassa. Marjanin kukkula kohoaa 178 metrin korkeuteen ja sen päältä on upeat näkymät yli Splitin kaupungin.  Portaita pitkin kukkulalle voi nousta Marasovića-kadulta, jotka johtavat Vidilica-kahvilan terassille. Niemimaa on kaupunkilaisten tärkein ulkoilualue viihtyisine metsäpolkuineen.

Diocletianuksen palatsi

Gradissa (Splitin Vanhakaupunki) sijaitsee kuuluisa Unescon maailmanperintökohde, Diocletianuksen palatsi, jonka Rooman valtakunnan keisari Diocletianus rakennutti itselleen vuoden 300 tienoilla. Kyse ei ole varsinaisesti yksittäisestä palatsista, vaan vanhimmasta kaupunginosasta muureineen ja mukulakivikatuineen. Alkuperäisistä rakennuksista on jäljellä noin puolet.