Näe ja koe matkalla

Alatskiven linna

Vuodesta 1885 lähtien lumivalkoinen linna torneineen on kiinnittänyt huomiota Alatskiven sydämessä. Balmoralin linnan mallin mukaisen kartanon päärakennuksen on suunnitellut sen omistaja Arved Georg von Nolcken. Vuosien varrella linna on ollut
erilaisia toimintoja, mutta vuodesta 2011 lähtien kunnostettu linna on ollut avoinna kaikille vieraille täydessä loistossaan. Ensimmäisessä kerroksessa on luontokeskus, joka esittelee Alatskiven linnaa yhden suvun asuinpaikkana sekä kartanon koko historiaa yleensä ja antaa yleiskatsauksen linnan entisöintiprosessiin. Kellarissa on valokuvanäyttely Vanhan Tarton maakunnan kartanoista, kartanonpalvelijoiden vahahahmojen näyttely ja käsityöpaja, joka tarjoaa mahdollisuuden osallistua keramiikkahuoneisiin ja ostaa käsitöitä. Toisessa kerroksessa on museo, joka on omistettu läheisessä Kallasten kaupungissa syntyneelle kuuluisalle säveltäjälle Eduard Tubinille.

Sangasten linna

Sangasten linna ja kartanopuisto on rakennettu Englannin kuuluisan Windsorin linnan mukaiseksi. Linna on merkitty National Geographicin keltaisella ikkunalla eli siellä vierailua suositellaan kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Linnan upeat salit, arkkitehtuuri ja historia mahdollistavat suurten häiden ja tapaamisten järjestämisen sekä yöpymisen oikeassa linnassa. Linnan ravintola tarjoaa paikallista ruokaa ja Sangasten rukiista valmistettua aitoa ruisviinaa. Linnan lisäksi tallit, meijeri, aitta, vesitorni ja arboretum ovat avoinna vierailijoille.

Riian Vanhakaupunki

Riian Vanhakaupunki on Riian historiallinen keskusta, joka sijaitsee Väinäjoen itäpuolella. Vanhakaupunki on kuuluisa vanhoista kirkoista ja katedraaleista, kuten Riian tuomiokirkosta, Pyhän Pietarin kirkosta ja Mustapäiden talosta. Vuonna 1980 Riian Vanhankaupungin kadut suljettiin liikenteeltä, ja vain alueen asukkaat ja paikalliset jakeluajoneuvot olivat sallittuja Vanhassakaupungissa ilman erillistä lupaa. Riian Vanhakaupunki on osa Unescon maailmanperintökohteiden listaa.

Viron kansallismuseo

Viron kansallismuseossa vieraille avautuu sek√§ esineellinen ett√§ virtuaalinen maailma, joka kutsuu l√∂yt√§m√§√§n, tiet√§m√§√§n ja osallistumaan itse kaikkeen. Museossa on kaksi perusn√§yttely√§. ”Kohtumised” (”Tapaamiset”) on n√§yttely tavallisista virolaisista, jotka ovat el√§neet maassa eri aikoina. N√§yttely ”Uurali kaja” (”Uralin kaiku”) esittelee suomalaisugrilaisten ja samojedien perinteist√§ arkikulttuuria.

Turaidan linna

Muinaislatvialaisten, liivil√§isten kielell√§ Turaida tarkoittaa ‚ÄĚJumalan tarhaa‚ÄĚ.¬† Siguldassa sijaitseva Turaidan linna¬† on tunnettu kauniista¬† ymp√§rist√∂st√§√§n ja surullisesta¬† 1600-luvulta per√§isin olevasta¬† Turaidan¬† Ruusun legendasta, joka kertoo nuorista rakastavaisista, kauniista Maija-tyt√∂st√§ ja puutarhuri Viktorista,¬† jotka eiv√§t saaneet koskaan toisiaan.

Riian linna

Väinäjoen rannalla seisova Riian linna on Latvian keskeisin linnoitus. Linna sijaitsee Riian Kaapelisillan kupeessa osoitteessa Pils laukums 3. Alunperin linnan ovat perustaneet saksalaiset 1300-luvulla, mutta nykyiset rakennukset ovat peräisin lähinnä 1600-luvulta.
Nykyään rakennuksessa sijaitsee Latvian presidentin kanslia ja Latvian historiallinen museo. Linnassa syttyi tulipalo vuonna 2013, jolloin osa historiallista irtaimistoa ja rakenteita tuhoutui täysin.

Peipsi-järven alue

Peipsijärven alue sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä Tartosta itään. Alue on säilyttänyt omaperäisyytensä, jonka juuret juontavat syvälle historiaan. Peipsijärven ranta-alueen erikoispiirteet syntyvät kolmen kulttuurin sekoittumisesta. Vanhin niistä on jo vuosisatoja sitten alueelle asettautuneet vanhauskoiset. He ovat saaneet elinkeinonsa perinteisesti kalastuksesta ja sipulin viljelystä. Virolaiset ovat puolestaan viljelleet maata ja tehneet työtä kolmannen kulttuurin, baltiansaksalaisten kartanoiden, hyväksi. Ennen niin suljettu vanhauskoisten kulttuuri on avautunut viime vuosina. Alueen kaakkoiskulmasta löytyy myös vielä erikoinen setokansa, jota voisi lähinnä verrata Suomen kolttasaamelaisiin.

Rajattu maantieteellinen alue hämmästyttää kulttuuriensa rikkaudella ja monimuotoisuudella. Alueen merkittävimmät kylät ovat Alatskivi, Kolkja ja Rajakylälle. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä on Alatsikiven linna, ainuusulisten kirkko ja alueen ikonimaalaukset.

Alue hemmottelee matkailijaa myös luonnoltaan, sillä idästä se rajautuu Euroopan viidenneksi suurimman järven, Peipsin rantaan. Järven rannassa on hohtavan valkoisia hiekkarantoja ja se jakautuu keskeltä Viron ja Venäjän alueisiin.

Gauja-joen kansallispuisto

Ainutlaatuisen luonnon lis√§ksi Gaujan kansallispuisto tarjoaa¬† mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita kuten esimerkiksi Turaidan ja Cesisin linnat, kirkot, kartanot, vesi- ja tuulimyllyt ja muut arkeologiset, arkkitehtuuriset ja taidemonumentit sek√§ Ligatnen neuvostoajan salainen bunkkeri, joka rakennettiin ydinsodan varalle. Gauja-joen kansallispuistoon on tehty reittej√§ ja y√∂pympispaikkoja niin autoilijoille, jalankulkijoille,¬† polkupy√∂rij√∂ille kuin¬† vesimatkailijoille. Puisto sijaitsee Amatan, Cńďsisen, Inńćukalnsin, Krimuldan, Lńęgatnen, PńĀrgaujan ja Siguldan kunnissa.

Rundalen linna

”Balttian Versaillesiksi” nimitetty linna sijaitsee tunnin ajomatkan p√§√§ss√§ Riian keskustasta. Linna on rakennettu¬†1736 – 1740 Johan Bironin – Ven√§j√§n keisarinnan Anna Joanovnan suosikkiherttuan – kes√§asuinpaikaksi. Linnassa vierailijat p√§√§sev√§t k√§ym√§√§n esittelytiloissa – Kultasalissa, Valkoisessa salissa sek√§ Isossa galleriassa. Keskiosassa sijaitsee herttuan huoneisto – paraatisalongit ja yksityishuoneiston tilat, l√§nsiosassa puolestaan ovat kokonaan uudistetut herttuattaren huoneiston tilat.

Ympärille levittäytyvä ranskalainen puutarha on myös näkemisen arvoinen. Francesco Bartolomeo Rastrelli suunnitteli 10h puiston yhtä aikaa linnan rakennuksen kanssa. Puistoa ympäröivät linna, tallit ja erityisesti kaivettu kanava.

Kemerin Kansallispuisto

Kemerin kansallispuisto sijaisee lähellä Jurmalan rantakaupunkia noin 50 kilometriä Riiasta. Tämän Natura 200 -alue laajoine biologisine moninaisuuksineen, ainutlaatuinen Kemerin nummi ja erilaiset ekojärjestelmät ovat upea paikka nauttia villistä luonnosta. Pääset tutustumaan myös soiden ekojärjestelmään sekä  kivennäisvesien ja parantavien vesien lähteisiin.