Näe ja koe matkalla

Dino Parkas -dinosauruspuisto

Upea dinosauruspuisto, jossa vierailija pääsee ihmettelemään yli 50 luonnollisen kokoista dinosaurusta, jotka liikkuvat, ääntelevät ja jopa suihkivat vettä! Alueelta löytyy myös muun muassa soutuveneitä, 5D-elokuvateatteri, karuselleja, trampoliineja ja peililabyrintti. Suuremmille ryhmille suunnatussa Löydä dinosaurus -nimisessä opetusohjelmassa lapset oppivat fossiileista ja käyttävät paleontologian työkaluja. Vatsan kurniessa voit suunnata piknikille, käydä pizzalla tai grillillä.

Liepajan merenrantapuisto ja dyynit

Kesäisin Liepajan ranta on täynnä elämää. Vanhan kaupungin takaa alkavat matalat dyynit ja niiden takaa hohtelee meri. Välistä löytyy vilkas merenrantapuisto, josta löytyy kioskikärryjä, rantatuolien vuokraajia ja aktiviteettien järjestäjiä.
Rantapuistosta löytyy lasten leikkipaikka, suihkulähteitä sekä kävelypolkuja. Rantapuiston konserttilava täyttyy kesäisin esityksistä ja konserteista. Liepajaa sanotaan ”lehmusten kaupungiksi”. Verkkainen kävely lehmuskujien alla onkin lokoisien lomapäivien kruunu.

Jurmalan hiekkaranta

Jurmalan yhtämittaista valkeahiekkaista rantaa löytyy 26 kilometrin matkalta. Kesällä Jurmalan ranta on täynnä elämää ja energiaa. Jurmalan hiekkarannalla voit ottaa aurinkoa, uida, harrastaa urheilua tai sukeltaa rannan tuntumassa sijaitsevan kaupungin elämään. Pohjoisen Rivieralla on tilaa kaikille ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät läheltä. Ranta sopii erinomaisest myös lapsiperheille, sillä vesi on matalaa ja rannalla on lapsille useita leikkipaikkoja.

Karostan sotilassatama ja vankila

Liepājan sotasatama on aikoinaan ollut yksi Latvian suurimpia sotakeskuksia. Liepājan sotasatama on toiminut salaisena sotilaallisena kohteena myös Neuvostoliiton aikana. Neuvostoliiton miehityksen jälkeen Sotasatamassa sijaitsi pitkään Neuvostoliiton sotilastukikohta laivoineen ja sukellusveneineen. Kylmän sodan aikana se oli Neuvostoliiton Baltian sotalaivaston keskeinen tukikohta. Karostassa sijaitsee myös museoitu vanha vankila. Sen ankeissa selleissä voi jopa yöpyä lukkojen takana, todellisuutta jäljittelevissä oloissa. Vankilahotellin lisäksi rakennuksessa on kahvila sekä vierailukeskus.

Pärnun hiekkaranta ja rantapromenadi

Lottemaa -teemapuisto

Lottemaan teemapuisto sijaitsee noin 15min ajomatkan päässä etelään Pärnun keskustasta. Lotte on piirroselokuvista ja -kirjoista tuttu hahmo, joka asustaa keksijöiden kylässä.  Tekemistä riittää kaikille. Lottemaassa voi pitää hauskaa tuttujen hahmojen kuten Lotten, Brunon ja Albertin kanssa, askarrella Oskarin kanssa, opetella puutarhataitoja Annan kanssa, musisoida Paulan kanssa, urheilla Matin kanssa, katsella koko perheen kanssa hauskoja teatteriesityksiä, testata taitojaan seikkailupuistossa sekä käydä Keksijäkylän asukkaiden hienoissa kodeissa, joista löytyy valtavasti erilaisia jännittäviä keksintöjä.

Lämpimänä kesäpäivänä voi seikkailun ja hauskanpidon lomassa esimerkiksi rentoutua uimarannalla. Lottemaasta löytyy myös ravintoloita ja kahviloita joissa nauttia päivällistä puuhailun välissä. Aikaa kannattaa varata koko päivä. Lottemaan parkkipaikalta on noin 600m kävely teemapuiston portille. Matkan voi taittaa myös nousemalla junan kyytiin. Junalipusta menee pieni lisämaksu pääsylipun päälle. Lottemaa on auki kesäkuusta elokuuhun, tarkista aukiolot Lottemaan kotisivuilta.

Liivin Akvaparks -vesipuisto

Vesipuisto sijaitsee Jurmalan keskustassa, Lielupe joen rannalla. Liivin vesipuisto on Baltian ja Itä-Euroopan isoin vesipuisto. Vesipuistoon kuuluu niin ulkoaltaita, kuin katettuja sisäaltaitakin. Lukematon määrä liukumäkiä ja vesilaitteita palvelee iloisia uimareita. Ulkoalueet ovat auki kesäkuusta elokuuhun ja sisäalueet ympäri vuoden. Vesipuiston on pinta-alaltaan kaikkiaan 6500m². Vesipuistossa on yli 40 erilaista laitetta, allasta, saunaa, bistroa ja baaria.

Soomaan kansallispuisto

Puolen tunnin ajomatkan päässä Pärnusta itään sijaitsee Somaan kansallispuisto. Luontomatkailusta nauttiva pääsee kansallispuistossa kulkemaan pitkospuita läpi kauniin suomaaston.
Jos kansallispuistovierailusta haluaa vähän eksoottisemman kannattaa tähdätä Soomaan ”viidenteen vuodenaikaan”. Kevätlumien sulaessa ja runsaiden sateiden jälkeen alueen matalat metsät ja tiet peittyvät tulvavesiin. Tällöin ainut kulkuneuvo metsien lomassa on kanootti, joita saa vuokrattua puistosta.
Alueen tunnetuinpia vierailukohteita ovat Torin helvetti (Torin porgu), Riisan historiallinen kylä ja kansallispuiston vierailukeskus. Soomaan kansallispuisto on majavan tärkeää asuinaluetta.

Pohjoinen linnoitus

Karostan kaupunginosan pohjoisrannikolla sijaitsee raunioitunut linnoitusalue sekä lähes kaksi kilometriä pitkä, tuulen pieksämä aallonmurtaja. Alueella on vanhoja linnoitus ja bunkkeriraunioita, joiden lomassa voi käydä kävelyllä. Venäjän tsaarien rakennuttamien linnoitusraunioiden rapistuneet jäänteet ovat mieleenpainuva näky. Muistathan myös varoa rapistuneista rakennelmista putoilevia kiviä.

Great Amber Concert Hall

Nykyarkkitehtuuria edustava konserttitalo on Liepajan sinfoniaorkesterin ja musiikkikoulun koti. Monien tapahtumien lisäksi konserttitalon arkkitehtuuria pääsee ihailemaan myös sisältäkäsin arkipäivisin.

Valgeranna Seikkailupuisto

Reipas 10km Pärnun keskustasta sijaitsee Valgerannan Seikkailupuisto, joka tarjoaa kiipeilyhaasteet kaiken tasoisille kiipijöille.

Aivan merenrantaan sijoittuva alue mahdollistaa kiipeilyn kuudella korkealla seikkailuradalla. Korkealta puiden latvoista voi ihailla kaunista merimaisemaa.
2-7 -vuotiaita lapsia odottaa matalalle rakennettu lasten seikkailurata, joka sisältää riippusiltoja, keinuja ja köysiratoja.

Turvavaljaat ja kiipeilyliput voit ostaa paikanpäältä, lisätietoa hinnoista ja aikatauluista löydät Valgerannan seiklusparkin kotisivuilta. Jos haluat suorittaa kaikki radat, tulee aikaa varata useampi tunti.

Alpakkafarmi

Lähde tutustumaan hellyttäviin alpakoihin ja muihin kotieläimiin, noin 12 km päähän Pärnusta Tallinnan suuntaan. Alpakkafarmilla on perulaisia alpakoita, joiden villa on erittäin pehmeää ja jotka viettävät päivänsä laitumella ruohoa syöden. Tilalla voi silittää alpakoita, syöttää niitä tilalta saatavilla herkuilla  ja mennä alpakan kanssa vaikka pienelle kävelylle. Alpakoiden lisäksi on mahdollista nähdä kääpiövuohia ja kanoja. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa virvokkeita ja talon emännän tekemiä käsitöitä.

Farmi on avoinna kesäisin joka päivä, talvisin viikonloppuisin. Katso tarkat aukioloajat ja sisäänpääsymaksut Alpakkafarmin kotisivuilta.

Jurmalan ulkoilmamuseo ja Ragakāpan kansallispuisto

Jurmalan ulkoilmamuseo sijaitsee 8 kilometrin päässä keskustasta, mukavan pyöräreitin päässä. Museo on muodostettu kalastajatorpan pihamaalle. Sen lähes 2000 näyttelyesinettä kertovat kalastajan ammatista ja elämästä Jūrmalassa 1800 -luvulta nykyaikaan.

Museon katsastamisen jälkeen lähde kävelylle Ragakāpan luonnonpuistoon. Ragadyyni on tuulen vaikutuksesta muodostunut 800 m pitkä ja 100 m leveä hiekkadyyni. Se on hiljainen kävelypaikka, jossa tuntuu raikas meri-ilma, ja sinne on tehty näköalatasanteet ja luontopolku.

Dzintarin konserttisali

Konserttisali rakennettiin vuonna 1936. Täällä ovat esiintyneet kuuluisat latvialaiset taiteilijat sekä maailmankuulut tähdet. Dzintarin konserttisali on edelleen hyvin suosittu Jūrmalassa sijaitseva konserttisali. Perinteeksi ovat muodostuneet muun muassa vuotuiset jazz- ja klassisen musiikin festivaalit sekä kansainvälinen stand up -festivaali ”Jūrmala”. Kesäkauden aikana konserttisali ilahduttaa katsojia noin sadalla konsertilla!

Ruusuaukio

Ruusuaukio on Liepajan kaupungin sydän. Kauniisti kukkivien ruusujen lisäksi aukiolta löytyy Liepajan ystävyyskaupunkien tervehdyksiä. Kesäisin puistosta lähtee päivittäinen opastettu kävelyretki Liepajaan (englanniksi). Muutamia euroja maksava kävely maksetaan suoraan oppaalle, jonka löydät heiluttamasta lähtöpaikalla puna-vihreää Liepajan lippua.

Kihnun saari

Kun haluat tehdä päiväretken Pärnusta, yksi hyvä vaihtoehto on omintakeinen Kihnun saari. Saarelle matkataan Pärnusta noin 3 tuntia, joko laivalla tai autolla Munalaidin sataman kautta.
Kihnun saari tunnetaan kansallispuvuista, musiikista ja käsitöistään. Saaren perinteinen elämä on merkitty osaksi Unescon aineettomien kulttuuriperinteiden luetteloa. Yhteisöllisellä saarella asuu noin 700 asukasta. Vanhat perinteet, oma murre ja laulut ovat olennainen osa kihnulaisten arkea. Vielä nykyäänkin paikalliset naiset käyttävät yleisesti kansallispukua eli pystyraitaista hametta. Saaren historiaa ja tunnettujen saarelaisten, kuten vaikkapa kapteeni Kihnun Jõnnin, elämää esittelevä Kihnun museo on avoinna ympäri vuoden. Ennakkotilauksesta voi opetella tekemään paikallisia käsitöitä tai seurata paikallisten pelimannien musisointia. Metsamaan perinnetilalla voi perehtyä saarelaisten arkeen. Majakasta avautuu kaunis näköala koko saareen, ympäröiville luodoille sekä kauas merelle.

Miten päästä saarelle?

Kihnuun voit lähteä Pärnusta Virve-matkustajalautalla. Lauttamatka kestää noin 3h suuntaansa.
Voit myös ajella puolen tunnin päässä sijaitsevaan Munalaijun satamaan ja nousta lauttaan sieltä. Sieltä lauttamatka Kihnuun kestää reippaan tunnin.
Tarkemmat aikataulut ja hinnat lautoille löydät AS Kihnu Veeteed -kotisivulta.
Voit ottaa Kihnuun auton mukaan, mutta voit myös jättää sen satamaan ja vuokrata saarelta polkupyörän tai matkustaa paikallisten mopoilijoiden kyydissä pienellä maksulla.

Kihnun saarella voit lähteä tutustumaan alueeseen seuraamalla reittiä nimeltä Kihnu Reesuratas (”Kihnun matkapyörä”), joka kulkee saaren jokaisen neljän kylän läpi. Yhteensä 23 kilometriä pitkän reitin varrella voi tutustua saaren kaikkiin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Reitin voi kulkea autolla, jalan tai vaikkapa polkupyörällä. Polkupyörän voi vuokrata paikan päältä.

Kihnussa on myös useita pieniä käsityömyymälöitä. Kesällä satamassa on tori, jossa myydään paikallisia elintarvikkeita sekä käsitöitä. Muista! Kihnussa ei ole käteisautomaatteja, mutta useimmissa myymälöissä voi maksaa kortilla.