Näe ja koe matkalla

Mozartin Salzburgissa

Salzburgissa kävellessäsi et voi olla törmäämättä Mozartiin, tai ainakin hänen kuviinsa sillä henkilö itse kuoli jo 1791. Kaupungin oman pojan elämään voit tutustua hänen syntymätaloonsa kunnostetussa museossa (Getreidegasse 9). Mozart asui tässä talossa iana 7-vuotiaaksi asti. Museosta löytyy esim. viulu olla säveltäjänero harjoitteli lapsena. Seuraava perheen asuintalo löytyy osoitteesta Makartplatz 8. Täällä Mozart asui aina perheen Wieniin muuttoon asti, vuoteen 1781. Talossa toimii museo joka esittelee mielenkiintoisesti Mozartin ja hänen siskonsa Maria Annan (“Nannerl”) matkoja ympäri Euroopan konserttisaleja. Mozartplatz aukiolla sijaitsee säveltäjän muistomerkki ja muotokuvapatsas. Kaupungin jokaisesta matkamyymälästä löydät Mozartin kuvin koristeltuja matkailutuotteita.

Mirabellin palatsi

Mirabellin palatsi sijaitsee Salzburgin keskustan tuntumassa, pääkatu Getreidegasselta pääset palatsille kävelysiltaa pitkin. Salzburgin ruhtinas-arkkipiispa Wolf Dietrich von Raitenau rakennutti tämän loisteliaan palatsin vuonna 1606 rakastajattarelleen Salome Altille. Nykyään palatsissa toimii Salzburgin pormestarin työhuone. Palatsin alue on kuuluisa kauniista puutarhoistaan ja erityisesti marmorisali on hääparien suosiossa. Palatsi tunnetaan myös Sound of Music ‑musikaalielokuvasta, jonka kohtauksia kuvattiin Mirabellin alueella.

Salzburgin vanhakaupunki

Salzburgin vanhakaupunki on alueeltaan suhteellisen rajattu, mutta sitäkin upeampi. Barokkirakennuksin täytetty kaupunki on sellainen helmi, että jokaisen kadunkulman takaa löytyy uutta ihasteltavaa. Vanha kaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteiden listausta, eikä sitä tarvitse kujilla kävellessään ihmetellä. Getreidegasselta kohti Mönchsbergin kukkulaa löydät kaupungin merkittävimmät museot, mutta myös valtavan määrän toistaan upeampia rakennuksia. Pääkadulla on myös monenlaisia kauppoja, kahviloita ja ravintoloja. Aukioista Alter Markt ja Rathausplatz ovat näyttävimmät. Salzburg hurmaa kävijänsä.

Hohenschwangaun linna

Ensimmäisen kerran Hohenschwangaun linnoitus mainitaan jo 1200 -luvun kirjoituksissa. Linnoituksella on siis pitkät perinteet, vaikka nykyisessä rakennuksessa ei ensimmäisten vuosisatojen rakennuksesta ole jäljellä mitään. Pahasti rapistuneen linnan uudelleenrakentamisen aloitti 1800-luvulla kuningas Maksimilian II, Ludvig II isä. Linna toimikin perheen kotilinnana. Linnoitus selviytyi molemmista maailmansodista vahingoittumattomana ja on suosittu vierailukohde.

Hohenschwangaun linnoitus sijaitsee noin 1 kilometrin päässä Neuschwansteinin linnalta ja niihin ostetaan sisäänpääsy samalta lippupisteeltä Hohenschwangau kylästä.

Neuschwansteinin linna

Tämä satulinna löytyy monen bucket -listalta. Linnan valloittavin osa on sen sijainti. Jylhässä ympäristössä seisova linna nousee yksinäiseen ylhäisyyteensä oman vuorensa korkemmassa nokassa. Lumoava ympäristö kiehtoo ja on helppo kuvitella miten prinssi on joutunut raivaamaan tiensä läpi laaksossa ympäröivien vaarojen, vain tavoittaakseen linnassa uinuvan prinsessansa.
Oikeasti linnan rakensi Baijerin kuningas Ludvig II. Linna avautui yleisölle vuonna 1886, seitsemän viikkoa kuninkaan kuoleman jälkeen. Satumaisen tunnelmansa vuoksi se toimi Walt Disneyn elokuvan Prinsessa Ruusunen satulinnan esikuvana.

Nykyään paikka on yksi Saksan suosituimpia nähtävyyksiä. Koska linna on sisältä vaatimaton, moni päätyy vierailemaan sitä ympäröivässä puistossa ja nauttimassa linnasta ja ympäröivistä alppimaisemista. Saat itse päättää miten linnalla haluat vierailla.

Sisäänpääsyliput linnalle ostetaan Hohenschwangau kylässä sijaitsevasta Ticketcenteristä. Voit myös ostaa linnan liput etukäteen netistä (Muista tulostaa liput mukaan matkaasi). Linnalle ei voi ajaa, joten autoparkki tulee etsiä kylästä. Lippuluukulta linnaan pääsee kävellen, kävelymatkan kesto noin 30 minuuttia. Hotel Müllerin edestä voit myös napata hevoskärrykyydin ylös. Kärryt vievät sinut noin 15 minuutin kävelymatkan päähän linnalta, loput taitetaan jalan ylämäkeen. Liput hevoskyytiin saat kärryjen kuljettajalta.

Zugspitze

Zugspitze on Saksan korkein vuori, joka kohoaa 2 962 metrin korkeuteen. Vuorelle kulkee useita kiipeilyreittejä, jotka vaativat kokeneita kiipeilijöitä. Perustallaaja pääsee vuorelle hammasratajunalla jonka lähtöpaikka on Eibsee järven rannalta tai jo Garmisch-Partenkirchenin keskustasta. Eibseeltä eteenpäin junamatka kestää tunnin ja kuljettaa sinut 2600 kilometrin korkeuteen. Suurin osa junamtaka tehdään kallioon hakatussa tunnelissa, jossa tuntee nousukulman selvästi. Junan päätepiste on Schneeferner-jäätiköllä. Vielä ylemmäs haluavat voivat ottaa gondolihissin huipulle saakka. Voit ottaa myös gondalihissin suoraan Eibseeltä. Tällöin nouset korkeuksiin hurjissa näköaloissa. Huipulta löydät kahvilan ja ravintolan.

Vaellusreitit

Garmisch-Partenkirchenin ympäristöstä löytyy yli 300 kilometriä vaellusreittejä. Yhdessä päivässä ehdit siis napata vain alkupalan upeista maisemista. Voit valita reitit vaikeusasteen mukaan, sillä reittejä löytyy helpoista keskivaikeisiin ja aina vaikeisiin asti.

Esimerkiksi vaellusreitti Philosophierend tarjoaa tasaista ja helppokulkuista hiekkatietä, jonka varrelta löydät mielenkiintoisia historia ja maastotauluja katsottavaksi. Voit kysyä vaellusreiteistä hotellin vastaanotosta tai hakea kartan Garmisch-Partenkirchenin turisti-infosta (Richard-Strauss-Platz 2). Voit myös tehdä jo kotona reittisuunnitelmia kaupungin vaellussivuston Tour Plannerilla.

Kotkanpesä (Kelsteinhause)

Jos olet koskaan halunnut vuoren valloittajaksi, tätä helpommin se tuskin onnistuu. Kotkanpesä lepää Kelstein nimisen vuoren rinteellä, aivan huipun tuntumassa. Alunperin mökin rakennutti Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen vuonna 1939, Adolf Hitlerin 50-vuotislahjaksi. Synkän historiansa merkit on paikasta riisuttu ja nykyään nähtävyys tunnetaan parhaiten upeista maisemistaan, kirkkaalla säällä vuoren huipulta voi nähdä aina Salzburgiin asti.

Kelsteinhauselle kuljetaan Berchtesgadenin kylän kautta. Auto jätetään Kelsteinhausen parkkialueelle, josta ostetaan liput ja noustaan bussikuljetukseen. Bussi kuljettaa reilun 6 kilometrin pituisen serpentiinitienpätkän ylös vuorelle. Jo pelkästään bussin ikkunasta näkyvä pudotus alas on sellainen että heikoimpia hirvittää. Puurajan kohdalla tie ylös loppuu ja matka tunneliin alkaa. Voit joutua jonottamaan hetken tunnelissa, kunnes pääset kullalla vuorattuun hissiin. Hissi kuljettaa viimeiset sadat metrit ylös huipulle. Aikaa vierailuun kannattaa varata, mutta se kannattaa, sillä upea näköala joka eteesi avautuu on henkeäsalpaava.

Mozartin kuulat

Suklaisten Mozartinkuulien alkuperäisen reseptin kehitti Paul Fürstin suklaakauppa 1890. Niistä on muodotunut yksi Salzburgin ja koko Itävallankin tunnuksista. Alkuperäinen suklaakauppa on edelleen voimissaan ja löytyy soitteesta Broggasse 12, sieltä saat kuulia myös alkuperäisellä reseptillä.

Berchtesgadenin kylä

Berchtesgadenin kylä sijaitsee 30 kilometriä Salzburgista etelään. Kylässä on noin 8000 asukasta ja sieltä voit nähdä Watzmannille, Saksan kolmanneksin korkeimmalle vuorelle. Kylässä on bayerilaisille tyypillisiä rakennuksia ja sielä löytyy monia lounaspaikkoja matkalaisille. Historiallinen kuninkaanlinna ja suolakaivokset ovat kaupungin päänähtävyyksiä, läheisen Kotkanpesän jälkeen.

Ludwigstrasse

Garmisch-Partenkirchenin keskustassa sijaitseva Ludwigstrasse on alppikylien helmi. Katu on kehystetty perinteisillä bayerilaisilla rakennuksilla ja sen varrelta löytyy ihania pikku butiikkeja sekä herkullisia ravintoloita. Tällä kadulla on aitoa bayerilaista luonnetta.

Festung Hohensalzburg

Festungbergin kukkulalla sijaitseva linna on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista linnoituksista ja Salzburgin ikoninen tunnusmerkki. Sen tarina on alkanut jo vuodesta 1077, arkkipiispa Gebardin rakennuttamana.  Vuosien saatossa se on toiminut niin linnoituksena, kuin yksityisasuntona, sotilaskasarmina kuin vankilanakin. Linna on majoitttanut kuninkaallisia ja se kätkee sisäänsä useita upeita yksityiskohtia. Linna näkyy kaupungista katsottuna lähes kaikkialta ja linnakukkulalta avautuu vastaavasti parhaat näkymät kaupunkiin ja ympäristöön. Kukkulalle voi nousta kävellen jyrkähköä reittiä Kapitelplatz-aukiolta lähtien, tai funikulaarilla eli vaijerihissillä. Linnassa voit tutustua taidenäyttelyihin ja museoihin, tehdä ostoksia ulkoilmamarkkinoilla. Jos oikein hyvä tuuri käy vierailusi aikana saatat päästä nauttimaan jopa konsertista.Linnoituksessa on myös ravintola sekä taverna, jossa voit nauttia vaikka virvoittavan juoman patikointiretken päätteeksi. Linna on mielenkiintoinen retkikohde koko perheelle.

Näköalahissit

Jos haluat ihailla alppimaisemia ilman vaellusta, voit lähetä gondolihissin kyytiin. Eckbauerbahn kuljettaa gondolikierrokselle kaupungin läheisyydestä. Myös Saksan korkeimman vuoren Zugspitzen rinteille voit kulkea gondolilla.

Linderhof

Puolen tunnin ajomatkan päässä Garmisch-Partenkirchenista sijaitsee Linderhofin kesäpalatsi. Linna on Ludvig II rakennuttama ja se valmistui 1878. Ranskalaistyylinen, ylenpalttinen linna on täynnä kultaa, peilipintoja ja ylellisiä kankaita. Tyylillisesti linna yhditää barokkia ja rokokoota. Linnan omalaatuinen erityispiirre on ruokailuhuoneen hissipöytä. Kun kattaus oli syöty, pöytä laskeutui hissillä alakertaan jossa se valmisteltiin uuteen kattaukseen ennen nostoa takaisin ylös.
Linnan pihassa sijaitsee kaunis barokkihenkinen puisto. Linnapuistosta löydät esim. tekoluolan tippukivineen ja järvineen, maurilaisen huvimajan, marokkolaisen talon, porrassuihkulähteen sekä korkealle mäelle rakennetun Venuksen temppelin.

Englischer Garten

Englischer Gartenia sanotaan keitaaksi keskellä kaupunkia. Valtava englantilaistyylinen puisto sijaitsee aivan Münchenin keskustassa. Puisto perustettiin jo 1789 ja se on suosittu ajanviettopaikka myös paikallisten keskuudessa. 370 hehtaaria käsittävä puisto on yksi maailman suurimmista kaupunkipuistoalueista. Puistossa on kesäisin myös suosittuja biergarteneita, kuten Hirschau ja Mini-Hofbräuhaus.

Olympicpark

Münchenin Olympiapuisto rakennettiin vuoden 1972 kesäolympialaisiin. Olympiapuisto sisältää monet kilpailupaikat sekä Olympiakylän jossa sijaitsivat urheilijoiden asuntolat. Puistossa sijaitsevaan Olympiatorniin pääsee pienellä maksulla ihastelemaan Münchenin maisemia.

Münchenin olympialaiset muistetaan myös traagisista tapahtumista, kun olympiakylään tehtiin terrori-isku. Iskussa 11 israililaista olympiajoukkueen jäsentä joutuivat palestiinalaisten terroristien panttivangeiksi. Kymmenen panttivangeista surmattiin. Iskussa kuoli myös paikallinen poliisi ja viisi terroristiryhmän jäsentä. Münchenin verilöylyn uhreille on oma muistomerkkinsä Olympiakylässä.

Metrolinjalla U3-line pääsee suoraan Olympiapuistoon, jonka kiertämiseen kannattaa varata useampikin tunti.

Nykyäänkin Olympiastadioni ja Olympiapuisto toimivat näyttämönä monille urheilu- ja musiikkitapahtumille.

Marienplatz

Münchenin kaupungin historiallinen keskusaukio, jonka reunalta löytyy esimerkiksi suuri Neues Rathaus rakennus. Keskusaukiolta lähtevät kävelykadut ovat pullollaan kauppoja ja katutaiteilijoita näkyy torilla aina. Keskellä toria sijaitsee Mariensäule patsas. Mariaa pidetään Bayerin alueen suojeluspyhimyksenä.