Näe ja koe matkalla

Männlichen-vuori

Männlichen on 2343 metriä korkea vuori Sveitsin kuuluisan Jungfraun alueen sydämessä. Ensimmäiset gondolihissit otettiin täällä käyttöön jo vuonna 1978. Grindelwald-Männlichenin köysiradan gondolihissien yli kuuden kilometrin pituisella ja 30 minuuttia kestävällä matkalla pääsee nauttimaan sensaatiomaisista näkymistä Eiger North Facen, Wetterhornin, Mittelhornin, Rosenhornin ja Schreckhornin huipuille. Männlicheniltä löytyy ravintola terasseineen, hotellimajoitusta sekä lasten leikkipuisto.

Grindelwald

Idyllinen Grindelwaldin alppikylä Berner Oberlandissa sijaitsee viihtyisässä ja vihreässä laaksossa, jota ympäröi huikea vuoristomaisema. Tämä vuoristomaisema sekä lukuisat näköalapaikat ja aktiviteetit tekevät Grindelwaldista yhden Sveitsin suosituimmista loma- ja retkikohteista sekä Jungfraun alueen suurimmista hiihtokeskuksista. Kylässä on useita paikallisia herkkuja tarjoilevia ravintoloita ja kahviloita, idyllisiä alppityylisiä hotelleja sekä myymälöitä matkamuistoistokaupoista hienostuneisiin butiikkeihin.

Bond World Schilthorn -vuorella

James Bond -elokuva Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (engl. On Her Majesty’s Secret Service) kuvattiin Schilthorn -vuorella vuosien 1968-1969 aikana. Pyörivä ravintola toimi James Bondin arkkivihollisen Blofeldin päämajana, ja sen nimi oli ”Piz Gloria” – nimi, joka on säilynyt nykypäivään asti. Nykypäivänä vierailijat voivat sukeltaa suoraan toimintaan Bond Worldissa, elokuvalle omistetussa interaktiivisessa näyttelyssä, jossa esillä paljon elokuvaan liittyviä yksityiskohtia. Täällä pääsee näkemään alkuperäistä käsikirjoitusta ja kokeilemaan omia James Bond -taitoja rattikelkkailulla tai helikopteri-simulaattorilennolla käytöstä poistetun Air Glaciers Alouette III:n alkuperäisessä rungossa. Eikä kannata säikähtää mikäli vessassa kuuluu pyssynpauketta!

Zürich

Zürich on väkiluvultaan Sveitsin suurin kaupunki sekä maan talouselämän, kulttuurin ja tieteen keskus. Zürich sijaitsee Zürich-järven pohjoispäässä, kumpuilevassa Mittellandissa. Kaupungin länsipuolella kohoaa metsäinen Albisharjanne korkeimpana huippuna Uetliberg (869 m) ja itäpuolella Zürichberg (676 m). Zürich on täynnä toimintaa päivin ja öin tapahtumien, monipuolisten museoiden, festivaalien ja Sveitsin vilkkaimman yöelämän ansiosta. Zürichissä puhutaan pääasiassa saksaa, mutta sveitsiläiset ovat kielitaitoisia ja englannilla pärjää yleensä erinomaisesti.

Schynige Platte

Schynige Platte on tasanko 1967 metrin korkeudessa. Jo matka sinne on nähtävyys; Wilderswilistä lähtevä kapearaiteinen historiallinen hammasratasjuna kuljettaa ylös vuorelle 50 minuutissa ja tarjoaa upeat näkymät matkan varrella, ylhäällä odottavat Jungfraun alueen näköalat. Alueella on paljon eritasoisia vaellusvaihtoehtoja, yksi niistä on rautatieasemalta alkava Sveitsin kukka- ja panoraamapolku, toinen kuuluisa vaellus on pitkä reitti First-vuorelle. Alpine Garden -puutarhassa pääsee kesäaikaan ihastelemaan satoja erilaisia ​​kukkia. Schynige Plattelta löytyy myös ravintola sekä hotelli.

Bachalpsee

Bachalpsee -järven vesi 2265 metrin korkeudessa heijastaa Schreckhorn -vuoren kuvan pintaansa. Näkymät ovat kuin suoraan postikortista. Bachalpsee-järvelle pääsee Firstin yläasemalta vaellusreittejä pitkin kävellen alle tunnissa. Talvisin vaellusreitti ei ole avoinna, vaellus on mahdollista lumien sulattua noin toukokuun lopulta lokakuulle.

First-vuori Grindelwaldissa

Köysirata kuljettaa kolmessa vaiheessa Grindelwaldin ala-asemalta First-vuoren yläasemalle, joka sijaitsee 2 168 metriä merenpinnan yläpuolella. Huippu palkitsee vierailijat henkeäsalpaavan upeilla näkymillä Eigerin pohjoispuolelle. Vuoren seinämään rakennettu First Cliff Walk -kävelyreitti huipentuu 45 metriä pitkälle ”tyhjän päällä” olevalle ulokkeelle. Vaellusreittejä on tarjolla useita, lumiaikaan löytyy monentasoisia laskettelurinteitä. Hurjapäät voivat lähteä alaspäin 800 metrin pituisilla ja jopa 84 km/h nopeudella etenevillä First Flyer – tai First Glider -kyydeillä, toisessa istutaan tuolissa ja toisessa lennetään haukan lailla. Kesäaikaan alaspäin voi huristella myös mäkiautoilla tai potkulaudoilla. Lapset pääsevät nauttimaan monipuolisesta leikkipaikasta Bortin keskiasemalla.

Jungfraujoch-Top of Europe

Jungfraujoch on paikka, jossa lumi ja jää ovat 100-prosenttisesti taattuja. Täällä 3454 metriä merenpinnan yläpuolella Unescon maailmanperintökohteen Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn -alueen sydämessä on Euroopan korkeimmalla sijaitseva juna-asema. Jungfraujochilta löytyy muun muassa Sphinx -näköalarakennus, jääpalatsi, tasankoalue ikuisessa lumessa kävelylle sekä ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Matka Grindelwaldista Jungfraujochille kestää noin 45 minuuttia; ensin noustaan Eiger-Express -köysiradalla noin 15 minuuttia Eigergletcsher -asemalle 2320 metrin korkeuteen, jossa vaihdetaan Jugfraujoch -junaan, joka kuljettaa perille. Jungfraujochilta on näkymä myös 4158 metriä korkealle Jungfrau-vuorelle.

Montreux

Montreux tarjoaa postikorttimaisen maiseman järvineen, vuorineen ja viinitarhoineen. Montreux on houkutellut monia taiteilijoita, kirjailijoita ja matkailijoita etsimään kauneutta, rauhaa ja inspiraatiota, näiden joukossa muun muassa Marsalkka Mannerheim, Charlie Chaplin sekä Freddie Mercure. Montreux on tunnettu myös kulttuuritapahtumista, mukaan lukien Montreux Jazz Festival.

Gruyèresin kaupunki

Kuvankaunis Gruyèresin kaupunki mukulakivisine katuineen ja suihkulähteineen luo keskiaikaisen tunnelman. Gruyèresin linna on sijainnut vehreän kukkulan huipulla Fribourgin mahtavien alppivuorten reunamilla 1200-luvulta lähtien. Ympäröivä alue sekä myös herkullinen juusto ovat saaneet nimensä La Gruyère kaupungin mukaan.

Bernin karhut

Karhu on Bernin nimikkoeläin ja kuuluu Bernin historiaan. Perimätiedon mukaan Bernin perustanut herttua Berchtold V nimesi kaupungin ensimmäisen metsästysmatkalla tulleen eläimen mukaan, joka sattui olemaan karhu.

Vuodesta 2009 Bernin eläintarhan karhut ovat olleet BearPark -puistossa Aare-joen varrella, paikalla, josta on näkymä Bernin vanhaan kaupunkiin. Pieni metsä, pensaat, luolat ja suuri uima-allas joen vieressä varmistavat, että karhut viihtyvät. Paikalle on luotu olosuhteet, joissa karhut voivat kiivetä, kalastaa ja leikkiä, mutta halutessaan myös vetäytyä katsojilta sivuun. BearParkista löytyy myös Finn -niminen karhu, joka on syntynyt Helsingin Korkeasaaressa. Bernistä löytyy myös Dählhölzlin metsässä ja aivan Aarejoen varrella sijaitseva Bernin eläinpuisto, jossa on 200 eri eläinlajia. Eläinpuisto on avoinna vuoden jokaisena päivänä, ja noin puolet alueesta on vapaasti vierailtavissa. Leopardit, myskihärät, pöllöt, sudet, apinat ja monet muut eläimet kutsuvat vierailijoita tarkkailemaan ja tutustumaan.

Rosengarten-puisto

Rosengarten on yksi Bernin kauneimmista puistoista, täältä aukeaa ihastuttava näkymä Bernin vanhaan kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin. Kirkkaalla säällä voi nähdä Bernin paikalliselle vuorelle, Gurtenille ja aina Alpeille asti. Maisemiensa ansiosta paikka on täydellinen upeiden kuvien ottamiseen. Puistossa kasvaa yli 400 ruusu- ja iirislajia sekä 28 erilaista alppiruusua. Lumoava lummelampi suihkulähteineen ja suuret nurmialueet houkuttelevat piknikille, alue onkin myös paikallisten suosima rentoutumispaikka. Puiston Rosengarten -ravintola tarjoilee herkullista ruokaa tyylikkäässä tunnelmassa.

Bundeshaus, Bernin parlamenttitalo

Parlamenttitalo on Bernerin Münsterin rinnalla toinen kaupungin merkittävimmistä rakennuksista. Sveitsin parlamentti kokoontuu rakennuksen keskiosassa mahtavan kupolin alla, kun taas länsi- ja itäsiivissä sijaitsee Sveitsin liittohallituksen ja liittovaltion hallintoa. Rakennuksen edustan laaja Bundesplatz -aukio on vilkas kohtaamispaikka niin nuorille kuin vanhoillekin. Aukion 26 suihkulähdettä edustavat Sveitsin 26 kantonia. Suihkulähteiden vesi syöksähtää kivilaatoilta ilmaan toisinaan rytmissä, toisinaan satunnaisesti, vesisuihku nousee jopa seitsemän metrin korkeuteen.

Gurten -vuori

858 metriä korkea Gurten, tai “Güsche” kuten paikalliset sen sanovat, on Berniläisten oma vuori aivan keskustan tuntumassa. Gurtenbahn -funiculaarin ala-asemalle pääsee raitiovaunulla noin 15 minuutissa Bernin päärautatieasemalta. Sieltä huipulle pääsee kävellen, pyörällä tai punaisella funiculaarilla. Vaellus huipulle kestää noin tunnin ja pyörällä noin 30 minuuttia. ”Gurtenbähnli” -funiculaari kulkee 15 minuutin välein, alkaen varhaisesta aamusta. Funiculaarin käyttö sisältyy Bern -lippuun, jonka saa hotellin vastaanotosta mikäli majoittuu hotellissa Bernin kaupungin alueella. Gurten on suosittu kohde luontoa rakastaville, alueella on monia polkuja kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn sekä talvisin myös hiihtoreittejä. Lapsille on tarjolla leikkipuisto ja kelkkarata, talvisin jopa kuusi kilometriä pulkkamäkeä. Vuorelta löytyy myös ravintola, jonka tarjonnasta löytyy niin gourmetia kuin perheen pienimmillekin sopivia annoksia.

Bernin keskiaikaiset lähteet

Värikkäät hahmot, taidokkaasti valmistetut pilarit ja yksityiskohtaiset koristeet ovat Bernin suihkulähteiden tunnusmerkkejä. Keskiaikaiset taideteokset olivat aikoinaan tärkeitä kohtaamispaikkoja paikallisille ja ovat edelleen olennainen osa Bernin imagoa. Bernin vesihuollon historia ulottuu aina keskiajalle asti. Kaupungissa oli jo 1200-luvulla useita putkia. Vesi tuli kaupungin maanalaisesta purosta, kaivoista ja luultavasti vesisäiliöistä. Päälähde oli kaupungin puro. Sitä käytettiin viemärinä, se kuljetti vettä tulipalojen sammuttamiseen ja yhdisti – ja yhdistää edelleen – Bernin suihkulähteitä. Noin vuonna 1550 kaupunki korvasi silloiset puiset suihkulähteet hienostuneilla kivisuihkulähteillä. Bernin vanhassakaupungissa on yli 100 suihkulähdettä.

Zentrum Paul Klee -museo

Zentrum Paul Klee on taiteilija Paul Kleelle omistettu museo. Kleen teosten kokoelman lisäksi keskus tarjoaa monipuolista ohjelmaa, virkistysmahdollisuuksia, houkuttelevan tapahtumapaikan ja ennen kaikkea elävän kulttuurielämän. Italialaisen tähtiarkkitehdin Renzo Pianon suunnittelema aallonmuotoinen teräs- ja lasirakenne on jo yksinään tutustumisen arvoinen. Rakennuksen kolme kaarevaa ”mäkeä” ja kevyesti muotoillut linjat sulautuvat ympäröivään kumpuavaan maisemaan. Peltojen ja tilavan puiston ympäröimä keskusta tarjoaa houkuttelevan ulkoilualueen.

Aare-joki

288 kilometriä pitkä Aare on pisin kokonaan Sveitsin rajojen sisällä virtaava joki. Joki rajoitta Bernin kaupunkia kolmelta suunnalta ja muokkaa Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan Bernin vanhankaupungin maalauksellista kaupunkikuvaa. Kristallinkirkas turkoosi vesi tarjoaa myös aktiviteetteja, puhtaassa, ja kylmässä, vedessä voi uida tai voi istahtaa kumiveneeseen ja antaa virran kuljettaa pitkin jokea.

Berner Münster, Tuomiokirkko

Kirkon rakentaminen alkoi vuonna 1421 ja vasta 1893 tämä Sveitsin suurin myöhäiskeskiaikainen kirkko valmistui. Berner Münsterin torni on koko Sveitsin korkein kirkon torni, ja se on yksi Bernin tärkeimmistä maamerkeistä. Tornin näköalatasanteelle on 312 askelmaa, mutta upea näkymä vanhan kaupungin yli kohti Berner Oberlandin huippuja on ehdottomasti kiipeämisen arvoinen. Kirkossa on lukemattomia mestariteoksia kuten veistoksia, freskoja, lasimaalauksia sekä korvaamaton kirkonkellosarja. Tunnetuin teos on kirkon poikkeuksellinen pääsisäänkäynnin veistos. Westfalenista kotoisin oleva kuvanveistäjä ja työnjohtaja Erhart Küng teki viimeistä tuomiota kuvaavan hiekkakiviteoksen pääoven yläpuolelle. Veistoksia on teoksessa 294; profeetat, enkelit trumpeteilla, Jeesus Kristus kansojen tuomarina, Lady Justice (lisätty uskonpuhdistuksen jälkeen), marttyyrit ja tuomitut sielut näyttivät uskoville, miltä viimeisen tuomion päivä näyttäisi.

Zytglogge

Zytglogge (Clock Tower) on Bernin tunnetuimpia ja kuvatuimpia nähtävyyksiä. 1200 -luvulla rakennettu torni toimi ensin vartiotornina, sitten vankilana, tämän jälkeen palotornina ja lopulta kellotornina. Tasatunnein mekaaniset hahmot, mukaan lukien karhujen paraati, narri, kultainen kukko ja ajanjumala Chronos lähtevät liikkeelle ja kiehtovat kaikenikäisiä ihailijoita alapuolelleen.