Näe ja koe matkalla

Asklepieion-temppelialue

Kosin saaren tärkein nähtävyys on lääketieteen jumalan Asklepiosin pyhäkön rauniot. ”Maailman ensimmäinen sairaala” on sypressipuiden ympäröimä temppeliraunioista koostuva alue. Temppelialue on perustettu jo 300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua, jolloin papit harjoittivat lääketiedettä hoitaen potilaita oikealla ruokavaliolla, yrteillä, liikunnalla, pesuilla, potilaiden kokemien jumalallisten näkyjen pohjalta ja tarvittaessa kirurgin veitsellä. Myös Hippokrateen kerrotaan saaneen koulutuksensa ja hoitaneen potilaita Asklepieionissa. Vaikka temppelialueesta onkin jäljellä enää vain rauniot, on se kuitenkin edelleen vaikuttavan näköinen muureineen ja pylväikköineen. Lisäksi paikalta on hieno näköala, sillä se sijaitsee 100 metriä meren yläpuolella, noin 3-4 kilometriä Kosin kaupungista lounaaseen.

Hippokrateen plataanipuu

Hippokrateen plataanipuun arvellaan olevan noin 500 vuotta vanha. Kyseessä ei siis ole sama puu, jonka alla Hippokrates opetti oppilaitaan noin 2400 vuotta sitten, mutta puun uskotaan kuitenkin olevan alkuperäisen puun jälkeläinen ja siitä otettuja pistokkaita on lahjoitettu nykyaikana eri puolilla maailmaa toimiville lääketieteellisille instituutioille. Hippokrateen puu sijaitsee Kosin kaupungin keskustassa Plateía Platánoun aukiolla Johanniittain ritarikunnan linnaa vastapäätä. Aivan puun juurelle ei pääse, sillä se on kaitein suojattu, mutta voit istuskella tienvarrella sen 12 metrin laajuudelle levittäytyvän lehvistön varjossa.

 

Kirkot ja moskeijat

Kosin kaupungissa ja muualla saarella on lukuisia kauniita kirkkoja sekä muutama moskeija, jotka ovat vierailemisen arvoisia. Voit tutustua niissä entisajan arkkitehtuuriin ja uskonnolliseen esineistöön sekä koristuksiin. Ortodoksikirkkojen puukoristeet ja ikonit sekä seinämaalaukset ovat vaikuttavia. Osa on rakennettu vanhojen kirkkojen ja temppeleiden raunioille, osa luonnonkauniille kukkuloille, pikkukyliin tai meren rannalle. Kosilla on normaalia vilkkaampaa 29.8., koska tällöin pyhiinvaeltajat saapuvat sankoin joukoin kunnioittamaan yhtä kreikkalaiskatolilaisten suurimmista pyhimyksistä eli Johannesta.

Lido-vesipuisto

Lido-vesipuisto sijaitsee Masticharissa, noin 10 kilometriä Tigakista ja 14 kilometriä Kardamenasta. Vesipuisto on ehdoton vierailupaikka lapsiperheille! Puistossa on erilaisia vesiliukumäkiä, altaita, aaltoja ja harrastusmahdollisuuksia, ja siellä on ravintoloita ja baareja sekä tietenkin myös lapsille suunnattu ravintola, josta saa hodareita ja hampurilaisia. Laajat vihreät puutarhat tekevät puistosta viihtyisän koko 75000 neliömetrin alueella. Vesipuisto on avoinna joka päivä ja sinne on helppo tulla bussilla.

Uimarannat

Kos on täynnä upeita rantoja jokaiseen makuun. Saarelta löytyy kilometrien pituisia hienohiekkaisia uimarantoja kaikkine palveluineen sekä toinen toistaan kauniimpia pienempiä poukamia ja yhdeltä rannalta löytyy jopa kuumavesilähde, jossa Kleopatrankin huhutaan kaunistautuneen.

Johanniittain linnoitus

Johanniittaritarien 1400-luvulla rakennuttama linnoitus sijaitsee Kosin satamassa, muinaisen pikkusaaren paikalla ja sinne pääsee siltaa pitkin. Linna palveli aikoinaan suojana ottomaanien vihamielisiä retkiä vastaan ja oli asuttu vuoteen 1522 saakka. Suhteellisen hyvin säilynyt ritarilinna koostuu kahdesta suojaavasta muurista, joiden välillä oli vallihauta. Sisemmässä muurissa on neljä pyöreää tornia, yksi kussakin nurkkauksessa. Niistä yksi on samalla osa ulkomuuria, jonka neljällä kulmalla sijaitsevat neljä suurta puolustuslinnoitusta tykkeineen. Muurien välillä sijaitseva ritarien varasto palvelee tänään Kosin arkkitehtonisena museona. Linnan kaarikäytävät, tornit, mukulakivikadut ja koristellut pinnat henkivät aivan omaa tunnelmaansa ja melkein odotat törmääväsi ritariasuiseen sotilaaseen.

Odeon roomalainen teatteri ja Casa Romana

Hyvin säilynyt Rooman valtakunnan aikainen teatteri sijaitsee Läntisellä historiallisella alueella Kosin kaupungissa ja se rakennettiin ensimmäisellä tai toisella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Teatterin ensimmäiset 9 riviä ovat marmoria, ja ne oli alkujaan varattu tärkeille kaupunkilaisille ja ulkopuolisille VIP-vieraille. Niiden yläpuolella on 5 graniitista valmistettua penkkiriviä, joilla tavalliset kuolevaiset istuivat. Teatterin näyttämö on viisikulmainen. Alueelta löytyi 1900-luvun kaivauksissa runsaasti patsaita, joita voit ihastella Kosin arkeologisessa museossa. Odeonissa järjestetään nykyään erilaisia kulttuuritapahtumia. Odeonin vieressä sijaitsee Casa Romana eli roomalainen talo, joka on tyypillinen pompeijilaistyylinen rakennus. Talo rakennettiin alun perin hellenismin aikana rakennetun talon päälle, ja sen alapuolella olivat jo viemärit ja Casa Romanaan rakennettiin peräti 36 huonetta ja kolme pylvässalia. Huvilarakennus ei ole ulkoapäin kovinkaan vaikuttavan näköinen, mutta se on sisältä kauniisti koristeltu mosaiikeilla ja kaiverruksilla.

Plakan mäntymetsä

Plakan metsä sijaitsee lähellä Antimachian kylää ja on loistava paikka rentoutua rauhallisessa mäntymetsän tunnelmassa. Metsässä on monia polkuja sekä myös hyviä paikkoja piknikille. Plaka on etenkin lasten mieleen, sillä metsän suojissa elää vapaina satoja riikinkukkoja. Linnut ovat niin tottuneita ihmisiin, etteivät lähde kovin helposti karkuun.

Paikalliset maut

Kosilta löytyy paikallisia ruokia jokaiseen makuun ja tarjolla on niin suolaisia kuin makeita herkkuja sekä tietenkin saaren omia juomia. Kosin ravintolat tarjoavat runsaan valikoiman perinteisiä kreikkalaisia liharuokia, vihanneksia, juustoja, mutta myös kaloja, katkarapuja, kalmareja, hummereita… Valmistukseen käytetään  tietenkin paikallista neitsytoliiviöljyä. Yksi saaren omista perinnemauista on ”makea tomaatti”, joka on erityisen pieni ja pitkulainen tomaattilajike, josta paikalliset kosilaiset saavat syntymään erityisen maistuvan herkun. Kosin erikoisuutena on myös mainittava saaren Possa-juusto eli punainen viinijuusto. Kyseessä on vuohenjuusto, jota säilytetään viiniastiassa, jossa se värjäytyy punaiseksi ja saa hienon lievän pikanttisen maun. Kokeile myös vaikkapa misíthra-juustosta valmistettua Katiméria-piirakkaa, ”afrena” tai ”eftazima” -yrttileipiä, timjanihunajaa, paikallisia viinejä sekä ouzoa. Valinnanvaraa riittää ja ravintoloiden tarjoilijat kertovat mielellään valikoimissaan löytyvistä paikallisista erikoisuuksista.