Bonusta jokaisesta matkasta!

Kos

Kos on Egeanmeren kaunotar, joka hurmaa upeilla rannoilla, historialla sekä monipuolisilla aktiviteeteilla. Tämä pieni valloittava saari on ihanteellinen lomapaikka kaikenikäisille!

Kos on yksi Kreikan suosituimmista lomasaarista. Kauniit rannat kutsuvat aurinkolomalle ja rantoja saarella todellakin riittää. Pienen kokonsa vuoksi viikon aikana ehtii hyvin tutustua useampaankin rantaan ja antaa auringon helliä Välimeren kristallinkirkkaan veden äärellä. Saaren etelärannikolla sijaitsee yksi saaren pisimmistä ja parhaimmista rannoista, hienohiekkainen Paradise Beach. Jo rannan nimi houkuttelee viettämään aurinkoista lomapäivää. Kos on myös loistava valinta kaikille aktiivisen loman ystäville, joita kiinnostaa patikointi tai pyöräily luonnonkauniissa maisemissa, joku ehkä uskaltautuu kokeilemaan myös vuoristokiipeilyä. Kosia ei ole suotta kehuttu yhdeksi Egeanmeren kauneimmista saarista!

Kreikan pitkä historia kutsuu myös kulttuurista kiinnostuneita matkustajia Kosille. Monista Kosilla syntyneiksi kerrotuista antiikin suurmiehistä tunnetuin lienee lääketieteen isä Hippokrates, joten ehdoton vierailukohde on ”Maailman ensimmäinen terveyskeskus” eli lääketieteen jumalan Asklepiosin pyhäkön rauniot, jossa myös Hippokrateen huhutaan saaneen koulutuksensa ja hoitaneen potilaita. Antimachian kylässä voi puolestaan tutustua venetsialaiseen linnaan, perinteisiin kreikkaisiin taloihin sekä vanhoihin tuulimyllyihin. Kosin Vanhakaupunki on oiva paikka katsella tuliaisostoksia ja täältä löytyy myös useita ravintoloita ja tunnelmallisia tavernoita, joissa pääsee nauttimaan kreikkalaisen ruokakulttuurin jumalaisista mauista, tarjolla on toki kansainvälisten keittiöidenkin ruokia. Kos on ollut pitkään tunnettu Kreikan parhaimpana bilesaarena, mutta Kosilla on myös rauhallinen puolensa, joten se soveltuu kaikille, myös rauhaa etsiville ja lapsiperheille.

 

 

Lisää Kosista

Kosilla vallitsee Välimeren ilmasto eli kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet leutoja ja sateisia.

Parhaat ajat matkustaa Kosille ovat toukokuun alusta heinäkuun alkuun ja syyskuun alusta lokakuun puoliväliin, jolloin saarella on yleensä takuuvarmimmin lämmintä.

Talvikuukaudet ovat kesiä huomattavasti viileämpiä ja lämpötilat jäävät 20 asteen tienoille. Saarella voi ajoittain olla varsin tuulista.

Mikäli haluat harrastaa muita kuin vesilajeja, Kosille on hyvä lähteä huhti-toukokuussa tai syyskuun puolivälistä marraskuun alkuun, jolloin päivälämpötilat eivät ole turhan korkeita esimerkiksi patikoinnille tai pyöräilylle.

Lentoasemalta on helppo siirtyä Kosin kaupunkiin linja-autolla, muualle saarelle on helpoin mennä taksilla. Kannattaa tarkistaa myös onko omalla hotellilla tarjolla lentokenttäkuljetuksia.

Kosin pääkaupungissa sekä muilla paikkakunnilla ja rantakohteissa on parhainta liikkua kävellen. Bussilla pääsee liikkumaan kätevästi ja edullisesti ympäri saarta ja taksit ovat varsin kohtuuhintaisia. Saarella on helppo liikkua myös ominpäin eli voit vuokrata auton, skootterin tai polkupyörän ja lähteä tutkimusmatkoilla oman aikataulun mukaisesti. Laivayhteydet kaikille lähisaarille ovat hyvät ja Turkin puolelle Bodrumiin on vain 45 minuutin matka.

Parhaat ostosmahdollisuudet ovat Kosin Vanhassakaupungissa, jossa liikkeet ovat hyvin avoinna ja tarjonta on laaja. Rantapaikkojen liikkeistä löytyy matkamuistoja sekä rannalle sopivia vaatteita ja varusteita, kun puolestaan Kosin pienemmistä kylistä voit löytää paikallisia tuotteita elintarvikkeista käsitöihin. Hyviä kyliä tehdä ostoksia ovat esimerkiksi Psalidi, Zipari, Lagoudi ja Zia. Turkin puolella sijaitsevassa Bodrumissa on hyvä basaari ja hintataso on jonkin verran Kosia alhaisempi.

Suosittuja tuliaisia ovat paikalliset käsityöt, oliiviöljytuotteet ruokaöljyistä saippuoihin ja erilaisiin voiteisiin, hunajat, juustot, loukoumi-makeiset sekä alkoholijuomat kuten ouzo ja paikalliset viinit. Myös keramiikka, korut, kellot, nahkatuotteet sekä vaatteet ovat hyviä ostoksia. Bysantin ajan ikonit ja öljyvärimaalaukset löytyvät Eleftherias-aukion tuntumassa.

Kosin kaikissa kohteissa on paljon ravintoloita, jotka tarjoavat kreikkalaisia ruokia, mutta tarjolla on hyvin myös muualta tulevia ruokia ja monilla rantapaikoilla on pihvipaikkojen lisäksi myös pikaruoka- ja pizzaravintoloita. Kosin Vanhassakaupungissa ja sisämaan kylissä on eniten aitoja paikallisia tavernoja.

Kosin kaupungin yöelämä on sesongin aikana erittäin vilkasta. Baarikaduilla on runsaasti baareja ja diskoja. Myös Kardamenan keskustasta löytyy lukuisia ravintoloita ja rantabaareja, joissa lomailijat viihtyvät pitkälle yöhön. Keskikesällä Kosin suurimmat yökerhot löytyvät Kardamenasta.

Kosin kaupunki on hyvä valinta matkailijoille, jotka haluavat yhdistää rantalomaansa myös liikunnan sekä kaupunkiloman. Tigakin rantakylästä löytyy puolestaan saaren hienoin ranta, joka on täydellinen rantalomailuun. Kardamenan viehättävä kylä houkuttelee lomalaisia pitkällä hiekkarannalla ja aktiviteeteilla. Tutustu tarkemmin kohteisiin täältä.

Kosilla on lukuisia hienohiekkaisia rantoja, kuten esimerkiksi upea Tigaki tai saaren parhaimpana pidetty uimaranta Paradise Beach. Kosin kaupungin suosituin ranta on karkeahiekkainen Lambin ranta. Etsi itsellesi mieluisin ranta täältä.

Kos on täynnä mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä ja tarjoaa myös erilaisia aktiviteetteja upeissa maisemissa. Saaren pienen koon vuoksi täällä on helppo tehdä retkiä ja päivässä ehtii käymään myös lähisaarilla tai Turkin puolella. Lue lisää päiväretkikohteista täältä.

Miksi matkustaa Kosille?
Upeita, erilaisia rantoja ympäri saarta
Patikointia, pyöräilyä ja muita aktiviteetteja
Hippokrateen jalanjäljillä
Tekemistä kaikenikäisille
Maukas kreikkalainen ruoka
Helppo tehdä päiväretki Turkin puolelle
Sopiva kohde kaikille
Pieni ja idyllinen saari

Matkat

Kosin lomamatka

Helsinki-Kos
Kos (valitsemasi määrä öitä)
Kos-Helsinki
Kreikan kestosuosikki, kaunis ja historiallinen Kos on ihanteellinen lomakohde kaikille auringon ystäville! Voit valita matkasi lähtöpäivän ja pituuden omien lomasuunnitelmiesi mukaisesti. Matka sisältää lennot Helsingin ja Kosin välillä, sekä majoituksen valitussa hotellissa aamiaisella.


IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Kosin matkaasi

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
huhtikuu
20 °C
heinäkuu
29 °C
syyskuu
28 °C
marraskuu
19 °C

Katso Kosin tunnelmia