Näe ja koe matkalla

Spinalongan mystinen saari

Spinalongan saarella komeilee venetsialaisaikainen linnoitus ja muita valloittajien muistomerkkejä. Sen ihanat rannat ovat kuin luotu uimiseen ja rantaelämään. Nykyisin asumaton Spinalonga tuli tunnetuksi Victoria Hislopin Saari-teoksen ansiosta ja sitä seuranneesta tv-sarjasta. Historian saatossa kiehtova saari toimi leprapotilaiden siirtolana vuoteen 1957 asti, kunnes parantava hoito sairauteen keksittiin. Spinalongan viimeinen asukas oli pappi, joka poistui saarelta vuonna 1962. Saarelta löytyy kahvila, mutta se on myös oiva paikka merenrantapiknikille. Kohde sopii hyvin perheille, joissa lapset ovat jo hieman vanhempia. Tunnelmallinen Spinalonga sijaitsee Kreetan itäosassa, ja sinne voi matkustaa Eloundasta, Plakasta tai Agios Nikolaoksesta. Matka kestää 15 minuutista tuntiin lähtösatamasta riippuen.

Viinikierros Kreetalla

Viininystäville on Kreetan saarella tarjolla yli 4 000 vuoden kokemuksella valmistettuja viinejä ja lähes 30 erilaista viinitilaa, joista useilla voi vierailla sopimalla siitä etukäteen. Kreetan tunnetuimpiin kuuluvalla Manousakisin viinitilalla, Hanian maakunnassa valmistetaan perinteisin keinoin Nostos Wines -merkkisiä luomuviinejä. Myös Hanian alueella sijaitseva Agia Triadan luostari valmistaa viinin ohella oliiviöljyä ja hunajaa. Iraklionin lähistöllä sijaitsee useitakin viinitiloja, kuten Minos, Lyrarakis, Douloufakis ja Stilianou, jotka tuottavat useitakin viinimerkkejä ja ovat suosittuja vierailukohteita.

Elafonissi

Elafonissi on Kreetan suosituin ranta, jollaiseksi se on päätynyt niin monen eurooppalaisen kuin koko maailmankin rantojen paremmuuslistoilla. Elafonissia kutsutaan Kreetan Malediiveiksi. Sen kristallinkirkas vesi ja paikoin vaaleanpunaisena kimmeltävä hiekka houkuttelevat sesonkiaikaan jopa 2 500 turistia päivittäin nauttimaan tästä upeasta rannasta. Veden mataluus ja kahlattavuus tekevät siitä myös perheiden suosikkikohteen. Rannalle kannattaa lähteä jo aamulla hyvissä ajoin varmistamaan oma paikka, sillä saattaa olla että suosituimpina päivinä rannalla ei ole enää aurinkovarjoja saatavilla puolenpäivän jälkeen.

Knossos

Minolaisten muinainen palatsialue Knossos on Kreetan suurin ja kuuluisin nähtävyys, joka kuuluu monen Kreetalla vierailevan turistin lomaohjelmaan. Paitsi tärkeä nähtävyys, se on myös merkittävä pronssikauden aikainen arkeologinen paikka. Se sijaitsee Iraklionista noin 5 kilometrin päässä. Knossoksen rauniot löydettiin vasta vuonna 1878, vaikka itse palatsi on rakennettu jo noin 2 000 eKr. Aikoinaan palatsi oli valtavan kokoinen ja käsitti satoja huoneita, ja oli pituudeltaan noin 130 metriä pitkä.

 

 

Samarian rotko

Samarian rotko on Euroopan pisin ja syvin. Se on hyvin suosittu patikkaretkikohde, jonka reitin pituus on noin 16 kilometriä. Rotkolle tehdään opastettuja retkiä, joita voi ostaa paikan päällä. Haniasta rotkolle on matkaa noin 1,5 tuntia.

Hania

Hanian kaupunki on Kreetan toiseksi suurin. Kaunis vanha venetsialainen satama on viehättävä, ja sen rantapromenadilta löytyy niin kahviloita kuin baarejakin. Vanhakaupunki kapeine kujineen ja toreineen houkuttelee nauttimaan vanhan ajan tunnelmasta, pistäytymään kahville viehättäviin kahviloihin ja seuraamaan vilkasta vanhan kaupungin elämää. Vanhankaupungin pikkuputiikeista voi tehdä löytöjä. Keskustassa sijaitsevasta kauppahallista ja sen ympäristöstä löytyy mukavia ostospaikkoja. Kun nälkä yllättää, löytyy apu ravintoloita, joissa on tarjolla niin kreikkalaisia herkkuja kuin kotoisampaa pitsaakin.

Mátala

Mátala on vain noin 70 ihmisen asuttama pikkukylä, josta on tullut Kreetan saaren yksi suosituimmista rantakohteista. Se tunnetaan myös hiekkakiveen kaivetuista luolista, joita on aikoinaan käytetty oletettavasti hautoina. 1960-70 luvuilla hipit asuttivat luolia. Màtalassa  on asukaslukuun nähden hyvin paljon palveluita, muun muassa tavernoita, ravintoloita ja hotelleja. Pituutta Mátalan uimarannalla on kuitenkin vain 250 metriä ja leveyttä 45 metriä.