Näe ja koe matkalla

Sforzescon linna

Sforzescon linna on alunperin rakennettu 1300-luvulla ja se on yksi Milanon mahtavimmista rakennuksista. Nykyään linnassa on useita taidemuseoita, joissa voi tutustua eri aikakausien taiteeseen. Museot ovat auki ympäri vuoden. Linnan puisto on myös tutustumisen arvoinen paikka ja linnan muureja ja torneja voi ihailla helposti myös ulkoapäin.

Muoti ja ostokset Milanossa

Milano tunnetaan ennen kaikkea muotimaailman keskuksena jossa luodaan uusimmat trendit ja sen sanotaankin olevan maailman muodin pääkaupunki. Monet maailman huippusuunnittelijoista kuten Armani, Prada, Versace ja Dolce & Gabbana pitävät sitä kotipaikkanaan. Neljästi vuodessa pidettävät Milanon muotiviikot ovat tunnettuja ympäri maailman. Milano on näin ollen myös ostosmatkaajille mieleinen kohde.

Piazza del Duomo -aukion laidalta löytyy lasikattoinen Galleria Vittorio Emanuele II ostoskeskus. Lähellä sijaitsee myös Quadrilatero d’Oron, neljän korttelin muodostaman ”kultainen suorakulmio”, joka on on Milanon tunnetuin ja tyylikkäin ostosalue ja sieltä löytyvät kaikki muodin kansainväliset nimet. Milanossa on myös monia tehtaanmyymälöitä ja outlet-keskuksia, joista voi saada edellisen sesongin muotia, lievästi virheellisiä merkkituotteita tai hajakokoja huomattavilla alennuksilla. Kannattaa hyödyntää italialaisen shoppaajan kolmea vinkkiä: sconti (alennukset), saldi (alennusmyynti) ja spacci (alennusmyymälät ja outletit).

Muotoilu on Milanon toinen tärkeä suunnittelu- ja shoppailuartikkeli. Milanolaiset myös itse panostavat laadukkaaseen designiin kotonaan. Lisäksi Milano on yksi Euroopan ykköspaikkoja antiikkiostoksille, tarjolla on tavaraa niin antiikin ajoilta kuin retrohenkisiä viime vuosikymmeniltä. Viikonloppuisin pidetään antiikkimarkkinoita, joista voi tehdä upeita löytöjä.

Monte San Giorgio

Monte San Giorgio sijaitsee Italian ja Sveitsin raja-alueella, ja sinne pääsee bussilla Italian puolelta Milanosta reilussa kahdessa tunnissa tai junalla Sveitsin puolelta Luganosta tunnissa. Luganojärven ympäröimä vuori on kauttaaltaan puuston peittämä vuori, joka kohoaa 1 097 metrin korkeuteen. Monte San Giorgio on kuuluisa suurista fossiiliesiintymistä, jotka ajoittuvat noin 240 miljoonan vuoden taakse triaskaudelle. Vuorenrinteillä tehdään edelleen fossiilikaivauksia, joihin pääsee tutustumaan esimerkiksi matkan varrella Monte San Giorgion huipulle. Korkeuksista kohoaakin upea maisema alas järvelle sekä italialaisiin ja sveitsiläisiin pikkukaupunkeihin ja kyliin. Lisäksi fossiileihin voi tutustua Monte San Giorgion fossiilisessa museossa Meridessä. Monte San Giorgio on Unescon maailmanperintökohde.

Pohjois-Italian järvet Como, Maggiore ja Garda

Comon kaupunki sijaitsee Pohjois-Italiassa noin 50 km päässä Milanosta Italian kolmanneksi suurimman järven Lago Di Comon rannalla. Como on kaunis kaupunki viehättävine järvimaisemineen, metsäisine rinteineen ja ihastuttavine huviloineen.

Italian suurin järvi Gardajärvi sijaitsee Alppien juurella, sen rannalta löytyy kuvankaunis linnoituskaupunki Peschiera del Garda sekä Desenzano del Garda, joka oli Rooman valtakunnan aikana ylhäisön lomanviettopaikka.

Kolmas järvi Milanon lähettyvyydessä on Lago Maggiore, jonka rantojen vuoristomaisemat mykistävät kauneudellaan. Lago Maggioren tunnetuin rantakaupunki on tyylikäs Stresa, jonne eurooppalaiset aristokraatit ovat vetäytyneet lomailemaan jo useiden vuosisatojen ajan. Aronan kaupungissa on aidon italialaisen kaupungin tuntua ja sen ympäristöstä löytyy nähtävää historiasta kiinnostuneille.

Junien aikatauluja ja lippujen hintoja voi katsoa esimerkiksi Trenitalian sivuilta.

Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie on myöhäisgoottilainen renessanssikirkko Milanossa. Kirkko on yksi Milanon vierailluimmista kohteista, koska sen kappelissa on esillä Leonardo da Vincin maalaus Pyhä ehtoollinen. Leonardo da Vinci maalasi Viimeisen ehtoollisen vuosina 1495–1498, siihen maalattu kohtaus on peräisin Johanneksen evankeliumista. Taulu on suuri, 460 cm korkea ja 880 cm leveä. Vain pieni määrä katsojia pääsee kerrallaan taulua ihastelemaan, joten kannattaa varata lippu etukäteen.

Kirkko sijaitsee Corso Magenta -kadun varrella, josta löytyy muitakin nähtävyyksiä. Kirkkoa vastapäätä on mm. La Vigna di Leonardo eli Leonardon viinitarha, joka on yksi Milanon uusimpia museomaisia nähtävyyksiä.

Milanon La Scala Opera

1700 -luvun lopulla valmistunut upea oopperatalo sijaitsee Duomo di Milanon lähellä. La Scala on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista oopperataloista, joka on toiminut monien tunnettujen oopperoiden näyttämönä, muun muassa Giuseppe Verdi toimi aikoinaan La Scalan hovisäveltäjänä. La Scalassa esitetään teatteri-, baletti- ja konserttiesityksiä melkein ympäri vuoden. Koska esitykset ovat suosittuja kannattaa liput varata jo hyvissä ajoin. La Scalan historiaan pääsee tutustumaan myös vierailemalla oopperatalon yhteyteen sijoitetussa museossa, jossa on esillä oopperaesityksissä käytettyjä pukuja, maalauksia sekä patsaita.

Duomo di Milano

Keskellä Milanon kaupunkia, Piazza di Duomolla sijaitsee massiivinen goottilaistyylinen katedraali, Milanon tuomiokirkko. Duomo di Milano on Euroopan toiseksi suurin katedraali Sevillan katedraalin jälkeen. Se on 157 metriä pitkä ja sisälle mahtuu 40 000 ihmistä. Kirkossa on 135 tornia sekä 3 400 patsasta, jotka esittävät marttyyreja, profeettoja ja pyhimyksiä. Keskustorni kohoaa yli sadan metrin korkeuteen, ja sen huipulla seisoo kaupungin suojelija Madonna-patsas. Duomon rakentaminen nykyiseen muotoonsa kesti useita vuosisatoja. Paikalla on sijainnut katedraali jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien. 400 -luvulla paikalle rakennettiin Pyhän Ambrosiuksen Uusi basilika, joka tuhoutui tulipalossa 1000 -luvulla. Jälleenrakentamisen myötä alkoi rakentumaan nykyinen Duomo. 1300 -luvulla olemassa olevaa katerdaalia alettiin muuttamaan myöhäisgoottilaiseen tyyliin. Rakennustöitä jatkettiin useana vuosisatana, välillä töistä pidettiin kymmenien vuosien tauko, lopullisesti katedraali valmistui vasta 1965, jolloin viimeinen portti vihittiin käyttöön. Katedraali on avoinna päivittäin pienellä sisäänpääsymaksulla, lisämaksusta pääsee myös katedraalin huipulle, josta on upea näkymä yli kaupungin.