Bonusta jokaisesta matkasta!

Milano

Italian toiseksi suurin kaupunki Milano sijaitsee Pohjois-Italiassa Lombardian alueella. Kaupunki tunnetaan erityisesti huippumuodista sekä historiallisista nähtävyyksistä, niistä kuuluisimpana goottilaiskatedraali Duomo ja oopperatalo La Scala. Milanosta on helppo tehdä mukavia päiväretkiä junalla esimerkiksi Como- ja Gardajärville.

Pohjois-Italiassa sijaitsevan Milanon kiinnostava kulttuuri, eloisa kaupunkielämä sekä ostosmahdollisuudet tekevät siitä suositun matkustuskohteen ympäri vuoden. Kuuluisimpia nähtävyyksiä lienevät monista kuvistakin tuttu mahtava tuomiokirkko Duomo sekä Leonardo da Vincin maalaus Viimeinen ehtoollinen. Perinteisesti kaupunki tunnetaan maailman muodin pääkaupunkina, useat huippusuunnittelijat kuten Armani, Prada, Versace ja Dolce & Gabbana pitävät sitä kotipaikkanaan.

Lisää Milanosta

  1. Näe omin silmin goottilaiskatedraali Duomo
  2. Herkuttele perinteisillä milanolaisilla ruuilla risotto a la Milanesella ja panettone-sitruunakakulla
  3. Käy katsomassa Leonardo da Vincin teos Viimeinen ehtoollinen Santa Maria delle Grazien kirkon kappelissa
  4. Vaikutu La Scala -oopperan esityksestä
  5. Ihastele muotia Galleria Vittorio Emanuele II -ostoskeskuksessa
  6. Tee päiväretki Lombardian alueen viinitilalle
  7. Nauti maisemasta ja drinkistä jollakin Milanon kattoterasseista
  8. Opi lisää Milanon historiasta Sforzescon linnan vierailulla, yhdessä Milanon mahtavimmista rakennuksista
  9. Käy jalkapallo-ottelussa San Siro -stadionilla

Milanon ydinkeskustassa on kätevää liikkua kävellen, mutta pidemmälle mentäessä on hyvä turvautua joukkoliikenteen tarjoamiin palveluihin. Metrolinjoja on kaikkiaan viisi ja metroverkosto on kattava. Metrot ja asemat ovat toisinaan ruuhkaisia, joten näissä kannattaa pitää huolta omaisuudestaan. Metroverkostoa täydentävät raitiovaunulinjat ja bussireitit.

Lippuja on myynnissä metroasemien automaateissa sekä palvelutiskeillä. Tarjolla on kertalippuja, 24 h ja 48 h lippuja sekä iltalippuja. Samat liput käyvät metrossa, busseissa, raitiovaunuissa ja yöbusseissa. Taksilla liikkuminen on Milanossa muuta maata kalliimpaa ja ruuhkista johtuen toisinaan myös hidasta. Milano on pyrkinyt parantamaan myös pyörätieverkostoaan, mutta reittien varsilla voi olla vaaratilanteita esimerkiksi mukulakivikatujen epätasaisuuksista ja raitiovaunukiskoista johtuen.

Muoti ja muotoilu ovat Milanossa tärkeässä asemassa. Korkealaatuisissa muotiliikkeissä hinnat ovat kohdillaan, mutta hyvällä tuurilla merkkivaate voi kuitenkin löytyä Milanosta edullisemmin kuin muualta. Tuomiokirkon vieressä on kuuluisa lasikattoinen Galleria Vittorio Emanuele II -ostoskeskus, josta on tullut sekä kaupunkilaisten että turistien kohtauspaikka. Neljän korttelin muodostamalta Quadrilatero d’Oro -alueelta löytyy kaikki muodin kansainväliset liikkeet. Milanosta löytyy myös useita tehtaanmyymälöitä ja outlet-keskuksia, joissa voi tehdä todellisia vaatelöytöjä. Lombardian alueen paikalliset viinit ovat edullisia ja ensiluokkaisia. Myös antiikkikaupat ja -markkinat ovat suosittuja ja tarjolla on tavaroita aina antiikin ajoilta lähtien. Monet paikalliset myyvät tavaroitaan suosituilla kirpputoreilla ja monet kaupat pitävät ovensa auki viikon jokaisena päivänä. Pienien liikkeiden kohdalla kannattaa huomioida, että ne saattavat olla iltapäivisin kiinni 1-3 tuntia.

Muotoilu on Milanon toinen tärkeä suunnittelu- ja shoppailuartikkeli. Milanolaiset myös itse panostavat laadukkaaseen designiin kotonaan. Lisäksi Milano on yksi Euroopan ykköspaikkoja antiikkiostoksille, tarjolla on tavaraa niin antiikin ajoilta kuin retrohenkisiä viime vuosikymmeniltä. Viikonloppuisin pidetään antiikkimarkkinoita, joista voi tehdä upeita löytöjä.

Lue lisää Milanon ostosmahdollisuuksista.

Milanossa ravintoloita löytyy varmasti jokaiseen makuun ja niitä on runsaasti. Milanoon matkustettaessa yksi tärkeimmistä asioista on ruoka. Kaupungissa on lukematon määrä ravintoloita. Suosittelemme kokeilemaan ravintoloita joissa on tarjolla Milanoa ympäröivän Lombardian alueen perinteisiä ruokia sekä muualta Italiasta kotoisin olevia herkkuja sekä paikallisia viinejä. Hintatasoltaan Milanon ravintolat eivät ole kaikkein edullisimpia, mutta tarjonta on laadukasta ja tunnelma miellyttävää. Tunnetuimpia kahviloita ja ravintoloita löytyy Tuomiokirkon edustan Piazza del Duomolla, kannattaa käydä myös esimerkiksi Via Brera- ja Via Fiori Chiari -katujen sekä Naviglin alueen ravintoloissa. Monissa ravintoloissa on tarjolla perinteistä lombardialaista ruokaa, joka on hieman tuhdimpaa ja rasvaista, ruuanlaittoon käytetään paljon voita ja moneen ruokaan lisätään sianlihaa. Milanolaisia paikallisuuksia ovat sahramilla maustettu risotto sekä pitkään haudutettu potka eli osso bucco. Lombardian alueelta tulevat myös tunnetut juustot gorgonzola ja taleggio. Milanossa syödään paljon myös muiden maiden ruokia, esimerkiksi aasialaiset ravintolat ovat suosittuja.

Koska Milano tunnetaan muodista, myös yökerhoihin mennessään suurin osa pukeutuu tyylikkäästi. Iltaelämää löytyy keskustasta esimerkiksi Corso Comon alueelta sekä Naviglista kanavien alueelta kaupungin eteläosasta.

La Scala -oopperatalon oopperat ovat maailmankuulu kohde oopperan ystäville. Kaupungissa on paljon muitakin konserttisaleja, joissa pääsee kuuntelemaan musiikkia rockista jazziin.

Urheilun saralta jalkapallo-ottelut ja formula-ajot ovat tärkeimpiä eikä niitä voi ohittaa. Jalkapalloseuroja on kaksi, Inter Milan ja AC Milan, molempien kotistadionina toimii Stadio Giuseppe Meazza eli San Siro.

Muodin ympärillä on useita tapahtumia ympäri vuoden, Milanon muotiviikkojen aikana kaupunki täyttyy kansainvälisistä muodinluojista, muodin ammattilaisista, malleista ja toimittajista . Milanossa järjestetään myös paljon eri alojen messuja.

Milanosta on suhteellisen helppoa matkustaa junalla lähellä sijaitseviin kohteisiin. Aikatauluja ja lippujen hintoja voi katsoa esimerkiksi Trenitalian sivuilta.

Comon kaupunki sijaitsee Pohjois-Italiassa noin 50 kilometrin päässä Milanosta Italian kolmanneksi suurimman järven Lago Di Comon rannalla. Como on kaunis kaupunki viehättävine järvimaisemineen, metsäisine rinteineen ja ihastuttavine huviloineen.

Italian suurin järvi Gardajärvi sijaitsee Alppien juurella, sen rannalta löytyy kuvankaunis linnoituskaupunki Peschiera del Garda sekä Desenzano del Garda, joka oli Rooman valtakunnan aikana ylhäisön lomanviettopaikka.

Kolmas järvi Milanon läheisyydessä on Lago Maggiore, jonka rantojen vuoristomaisemat mykistävät kauneudellaan. Lago Maggioren tunnetuin rantakaupunki on tyylikäs Stresa, jonne eurooppalaiset aristokraatit ovat vetäytyneet lomailemaan jo useiden vuosisatojen ajan. Toinen mielenkiintoinen kohde Maggioren rannalla on Arona. Kaupungissa on aidon italialaisen kaupungin tuntua ja sen ympäristöstä löytyy nähtävää historiasta kiinnostuneille.

Noin 50 kilometrin päässä Milanosta sijaitsee Bergamo, joka koostuu kahdesta osasta, yläkaupunki Bergamo Alta on vanha osa ja sijaitsee mäen päällä, alakaupunki Bergamo Bassa, modernimpi osa tämän alapuolella. Kaupunginosien välin pääsee kulkemaan mukavasti funikulaarilla. Bergamo Alta on keskiaikainen kaupunki, josta löytyy toinen toistaan upeampia vanhoja aukioita ja taloja sekä kauniita monumenttejä.

Kinkustaan kuuluisa Parman kaupunki sijaitsee reilun tunnin junamatkan päässä Milanosta ja siellä kannattaa ehdottomasti käydä ravintolassa syömässä paikallista herkkua.

Romeon ja Julian kaupunkina tunnettu Verona on yksi Italian parhaiten säilyneistä historiallisista kaupungeista ja sinne matkaa Milanosta junalla noin 1,5 tunnissa.

Miksi matkustaa Milanoon?
Shoppaile muodin pääkaupungissa
Näe kuuluisa katedraali Duomo ja da Vincin maalaus Viimeinen ehtoollinen
Milanon ydinkeskusta on pieni ja tärkeimmillä nähtävyyksillä on helppo vierailla kävellen

Matkat

Milanon kaupunkiloma

Helsinki-Milano
Milano (valitsemasi määrä öitä)
Milano-Helsinki
Tutustu Milanon omatoimilomiimme! Milano tunnetaan muodista, jalkapallosta, oopperasta sekä nähtävyyksistä, unohtamatta kuitenkaan junalla saavutettavat Pohjois-Italian huikeiden maisemien järvet Como, Maggiore ja Garda. Lähde omatoimimatkalle Milanoon, varaa kauttamme lennot sekä hotellimajoitus.


Milanon kaupunkiloma, lentäen Tampereelta

Tampere-Milano
Milano
Milano-Tampere
Milanon kaupunkiloman voit varata myös lennoilla Tampereelta. Kaupunkiloman hintaan kuuluu lentojen lisäksi myös majoitus keskustahotellissa aamiaisin. Keväästä syksyyn AirBaltic lentää suoraan Tampereelta Milanoon maanantaisin ja torstaisin.


Milanon kaupunkiloma lentäen Rovaniemeltä

Rovaniemi-Milano
Milano (valitsemasi määrä öitä)
Milano-Rovaniemi
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Rovaniemeltä.


IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Milanon matkaasi

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
5 °C
huhtikuu
18 °C
heinäkuu
28 °C
lokakuu
17 °C