Näe ja koe matkalla

Narva-Jôesuun hiekkaranta

Narva-Jõesuun ranta on koko Viron pisin 7,5 km. Narva-Jõesuu on tunnettu ainutlaatuisesta luonnonympäristöstään, sillä rantaa reunustavat kauniit mäntymetsät. Rannalla on hengenpelastaja, rantalentopallokenttä, välineitä lapsille, pukukopit ja ulkosuihku. Alueelta löytyy myös ravintoloita ja baareja. Kesäisin rannalla on vesivälinevuokraajia.

Narvan jokipromenadi ja satama

Jokipromenadi on Narvan historiallisessa sydämessä sijaitseva, noin 967 m pituinen ranta-alue. Jokipromenadille voi lähteä Hermannin linnoituksesta ja kulkea sitä pitkin aina Narvan satamaan saakka. Joen toisella puolella näet Venäjän. Promenadin Rootsin terassi on koko perheen lepoalue, jossa on lapsille tarkoitetut leijonanmuotoiset laitteet, Dahlbergin ulkoilmalavalla kuulet kesällä monet konsertit ja Päikeseplats-aukiolta löytyy kesäkahvila ja suihkulähde. Narvan satamasta löytyy 20 vierasvenepaikkaa suosittu kahvila, sauna ja työpaja.

Pimeaed -puisto Narvassa

Narvan vanhin puisto on näyte 1800-luvun loppupuolen puistoarkkitehtuurista. Puistossa ja sen lähettyvillä on kaksi muistomerkkiä. Ensimmäinen niistä on vuonna 1853 Victorian bastionille pystytetty valurautaristi. Risti on pystytetty suuren Pohjan sodan aikana Narvan piirityksessä menehtyneiden venäläissotilaiden muistoksi. Toinen muistomerkki osoittaa vapaussodassa vuoden 1918 marraskuussa kaatuneiden taistelijoiden hautapaikan.

Hermannin linnoitus eli Narvan linna

Narvan rajakaupungin reunalla virtaa verkkainen Narvajoki. Sen länsirannalla kohoaa uljas linnoitus. Narvan linna tunnetaan toiselta nimeltään myös Hermannin linnoituksena ja se mainitaan ensimmäisen kerran jo 1200 -luvulla. Linnoituksen perustivat 1270-luvulla tanskalaiset. Linnoitus on Viron parhaiten säilyneitä puolustuslinnakkeita. Linnoituksen korkein kohta on 51 metrin korkeuteen kohoava Pitkän Hermannin torni.

Linnan muurilta voi nähdä joen toisella rannalla sijaitsevan venäläisen Ivangorodin kaupunki ja Iivanan linnan.
Narvan linnassa toimii museo, jossa esitellään Narvan ja linnan historiaa. Pohjoispihalla toimii käsityöpajoja, joissa museovieraat voivat panna taitonsa koetukselle eri tekniikoiden hallinnassa ja käsityöesineiden valmistuksessa.

Kreenholmin alue ja tekstiilitehdas

Kreenholmin tehdasalue sijaitsee kaupungista hieman korkeammalla, putousten keskelle lepäävällä saarella. 1800-luvulla rakennettiin putouksen reunaan kuuluisa Kreenholmi tehdas, jotka tuolloin oli Venäjän imperiumin suurin tehdas. Vuonna 1913 siellä työskenteli yli kymmenentuhatta ihmistä. Tehtaan ympäristöön muodostui tiivis teollisuusarkkitehtuurinen kokonaisuus, johon kuuluivat tehdas, sairaala, työläisten kasarmit, johtajien talot, Kreenholmin puisto. Rakennukset on rakennettu englantilaiseen tyyliin, punaisista tiilistä, vaikuttaen olennaisesti kaupungin ilmeeseen. Kreenholmi tavaramerkki tunnetaan kaukana tasavallan ulkopuolella. Tehdasalue on suljettu, mutta alueelle pääsee oppaan johdolla. Lisätietoa opastuksesta saat Narvan museosta info@narvamuuseum.ee

Vanha Narva

Narvan kaupungista 98% tuhoutui toisessa maailmansodassa. Vanhoja rakennuksia on siis vähän. Ne keskittyvät Narvan raatihuoneen ympäristöön. Raatihuone on peräisin 1600 -luvulta. Raatihuoneen viereinen rakennus on Tarton yliopiston, Narvan yksikkö. Sen julkisivu jäljittelee toisessa maailman sodassa tuhoutuneen pörssirakennuksen julkisivua.

Sillamäen kaupunki

Sillamäen kaupunki sijaitsee Suomenlahden rannalla, Sõtke-joen suulla. Toisen maailmansodan jälkeen kaupunkiin perustetiin öljyliuskemalmin käsittelytehdas, jossa lopputuotteeksi saataisiin uraanioksideja. Teollisuutensa vuoksi kaupunki oli neuvostoaikaan tunnettu suljettuna kaupunkina, aina vuoteen 1991 asti.
Nykyään kaupungissa voi kohdata sodanjälkeisiin stalinismin ajan rakennuksiin, klassisiin puistoteihin ja museoihin. Kaupunki kehittyy jatkuvasti ja sen keskustan rakennuksia korjataan. Keskustan pääväylä johtaa suoraan mereen, näköalaa pääsee ihastelemaan kulttuuritalon portailta.