Näe ja koe Pärnussa

Tallinnan portti

Tallinnan portti on ainutlaatuinen sillä se on ainut 1600 luvulta asti säilynyt valliportti Baltiassa. Portilta kuljettiin siltaapitkin Pärnun vallihaudan yli, ja sen päädystä lähti postitie Tallinnaan. 1800 luvulla portista poistettiin suojarakenteet, jäljelle jätettiin Tallinnan portti, vallit sekä vallihauta, jota nykyisin kutsutaan nimellä Vallikäär.

Portin kautta pääsee tutustumaan Pärnun kauniiseen ranta-alueeseen. Kesäisin Talllinnan portin yhteydessä on avoinna terassikahvila.

Punainen torni

Punainen torni on Pärnun vanhin rakennus, se rakennettiin 1400 -luvulla puolustus- ja vankilatorniksi. Nykyään Punaisessa tornissa on moderni panoramaelokuvateatteri, joka esittää 10 minuutin esityksen ”Armollinen ja armoton historia. Punaisessa tornissa halki 15 000 vuoden”. Lisäksi tornissa toimii myös museo-osasto, jossa pääsee tutustumaan muun muassa Pärnun keskiaikaiseen historiaan.

 

Mudaravila

Mudaravila – mutakylpylä on kenties Pärnun tunnetuin rakennus. Nykypäivänä rakennus toimii osana Hedon Spa hotellia, mutta rakennuksella on pitkä historia, se on nimittäin valmistunut jo 1920 luvulla. Pärnun mutakylpylän toiminnan, kuten koko Pärnun kylpylätoiminnankin, voidaan laskea alkaneen jo vuonna 1830 -luvulla, jolloin merenrannalla sijaitsevissa uimaloissa tarjottiin kesäisin lämpimiä merikylpyjä ja talvisin saunapalveluita.

OKOK -elämyskeskus

Pärnun keskustassa, lyhyen matkan päässä Pärnu hotellilta sijaitsee OKOK-keskus. Keskuksessa viihtyvät asiakkaat vauvoista vaareihin, sillä palveluita riittää. Voit ottaa kisan hohtokeilausta, lähteä elämysminigolf radalle, heittää dartsia tai viihtyttää perheen pienimpiä omassa kiipeilytelineessä. Kesän 2023 tiloihin on myös tulossa curlingia. OKOK tarjoaa myös mahdollisuuden herkutella ja baarista löytyy A-oikeudet.

Voit varata minigolfin tai keilauksen matkavarauksesi yhteydessä tai OmaLoma -appistamme.

Pernovan luontotalo

Kun saapuu Pernovan pihaan, ensimmäisenä katse etsiytyy valtavaan hämähäkkiin. Tuntuu, että luonto on ottanut talon valtaansa. Kolmen kerroksen luontotalossa kohtaatkin virolaisen luonnon. Talossa riittää paljon näettävää, mutta myös koettavaa. Vieraile vaikkapa talvipuutarhassa, lemmikkieläinhuoneessa, ääniluolassa tai katsele luontomaisemia ja niihin täytettyjä metsän eläimiä. Pernovan luontotalosta löytyy myös planetaario esityksineen. Lisää tietoa ja mm. aukioloajat löydät Pernovan Luontotalon kotisivuilta https://www.pernova.ee/loodusmaja/en/

Voit varata liput Pernovaan matkavarauksesi yhteydessä tai OmaLoma -appistamme.

Lotte Game Studio

Jos olet Pärnussa lasten kanssa ja sataa, voit suunnistaa Strand -hotellille, jonka alakertaa on rakennettu ainutkertainen Lotte Game Studio. Leikkimaailmassa on kaksi puolta – pienempien päädyssä seikkaillaan pallomeressä ja kisaillaan esimerkiksi säkinheitossa. Isompien puolella pääsee esimerkiksi rakentamaan omaa varjoelokuvaa ja luomaan omaa ääntä musiikkikoneessa.

HUOM! Leikkimaan tila on rajallinen, joten sen asiakasmäärä on rajoitettu.

Pärnun hiekkaranta ja rantapromenadi

Lottemaa -teemapuisto

Lottemaan teemapuisto sijaitsee noin 15min ajomatkan päässä etelään Pärnun keskustasta. Lotte on piirroselokuvista ja -kirjoista tuttu hahmo, joka asustaa keksijöiden kylässä.  Tekemistä riittää kaikille. Lottemaassa voi pitää hauskaa tuttujen hahmojen kuten Lotten, Brunon ja Albertin kanssa, askarrella Oskarin kanssa, opetella puutarhataitoja Annan kanssa, musisoida Paulan kanssa, urheilla Matin kanssa, katsella koko perheen kanssa hauskoja teatteriesityksiä, testata taitojaan seikkailupuistossa sekä käydä Keksijäkylän asukkaiden hienoissa kodeissa, joista löytyy valtavasti erilaisia jännittäviä keksintöjä.

Lämpimänä kesäpäivänä voi seikkailun ja hauskanpidon lomassa esimerkiksi rentoutua uimarannalla. Lottemaasta löytyy myös ravintoloita ja kahviloita joissa nauttia päivällistä puuhailun välissä. Aikaa kannattaa varata koko päivä. Lottemaan parkkipaikalta on noin 600m kävely teemapuiston portille. Matkan voi taittaa myös nousemalla junan kyytiin. Junalipusta menee pieni lisämaksu pääsylipun päälle. Lottemaa on auki kesäkuusta elokuuhun, tarkista aukiolot Lottemaan kotisivuilta.

Soomaan kansallispuisto

Puolen tunnin ajomatkan päässä Pärnusta itään sijaitsee Somaan kansallispuisto. Luontomatkailusta nauttiva pääsee kansallispuistossa kulkemaan pitkospuita läpi kauniin suomaaston.
Jos kansallispuistovierailusta haluaa vähän eksoottisemman kannattaa tähdätä Soomaan ”viidenteen vuodenaikaan”. Kevätlumien sulaessa ja runsaiden sateiden jälkeen alueen matalat metsät ja tiet peittyvät tulvavesiin. Tällöin ainut kulkuneuvo metsien lomassa on kanootti, joita saa vuokrattua puistosta.
Alueen tunnetuinpia vierailukohteita ovat Torin helvetti (Torin porgu), Riisan historiallinen kylä ja kansallispuiston vierailukeskus. Soomaan kansallispuisto on majavan tärkeää asuinaluetta.

Valgeranna Seikkailupuisto

Reipas 10km Pärnun keskustasta sijaitsee Valgerannan Seikkailupuisto, joka tarjoaa kiipeilyhaasteet kaiken tasoisille kiipijöille.

Aivan merenrantaan sijoittuva alue mahdollistaa kiipeilyn kuudella korkealla seikkailuradalla. Korkealta puiden latvoista voi ihailla kaunista merimaisemaa.
2-7 -vuotiaita lapsia odottaa matalalle rakennettu lasten seikkailurata, joka sisältää riippusiltoja, keinuja ja köysiratoja.

Turvavaljaat ja kiipeilyliput voit ostaa paikanpäältä, lisätietoa hinnoista ja aikatauluista löydät Valgerannan seiklusparkin kotisivuilta. Jos haluat suorittaa kaikki radat, tulee aikaa varata useampi tunti.

Valgerannan ranta

Luonnonkaunis, hiekkainen ja Pärnun suosittua hiekkarantaa rauhallisempi Valgerannan hiekkaranta sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä Pärnusta.

Rannan läheisyydessä on suuri parkkipaikka, josta pääsee kätevästi kävelytietä kulkemaan rannalle, ja mitä pidemmälle jatkat sen rauhallisemmaksi meno muuttuu. Mikäli pelkkä auringonotto ja uiminen alkavat kyllästyttää, löytyy Valgerannasta näkötorini, lasten leikkipaikka, seikkailupuisto ja frisbeegolfrata.

 

Alpakkafarmi

Lähde tutustumaan hellyttäviin alpakoihin ja muihin kotieläimiin, noin 12 km päähän Pärnusta Tallinnan suuntaan. Alpakkafarmilla on perulaisia alpakoita, joiden villa on erittäin pehmeää ja jotka viettävät päivänsä laitumella ruohoa syöden. Tilalla voi silittää alpakoita, syöttää niitä tilalta saatavilla herkuilla  ja mennä alpakan kanssa vaikka pienelle kävelylle. Alpakoiden lisäksi on mahdollista nähdä kääpiövuohia ja kanoja. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa virvokkeita ja talon emännän tekemiä käsitöitä.

Farmi on avoinna kesäisin joka päivä, talvisin viikonloppuisin. Katso tarkat aukioloajat ja sisäänpääsymaksut Alpakkafarmin kotisivuilta.

Kihnun saari

Kun haluat tehdä päiväretken Pärnusta, yksi hyvä vaihtoehto on omintakeinen Kihnun saari. Saarelle matkataan Pärnusta noin 3 tuntia, joko laivalla tai autolla Munalaidin sataman kautta.
Kihnun saari tunnetaan kansallispuvuista, musiikista ja käsitöistään. Saaren perinteinen elämä on merkitty osaksi Unescon aineettomien kulttuuriperinteiden luetteloa. Yhteisöllisellä saarella asuu noin 700 asukasta. Vanhat perinteet, oma murre ja laulut ovat olennainen osa kihnulaisten arkea. Vielä nykyäänkin paikalliset naiset käyttävät yleisesti kansallispukua eli pystyraitaista hametta. Saaren historiaa ja tunnettujen saarelaisten, kuten vaikkapa kapteeni Kihnun Jõnnin, elämää esittelevä Kihnun museo on avoinna ympäri vuoden. Ennakkotilauksesta voi opetella tekemään paikallisia käsitöitä tai seurata paikallisten pelimannien musisointia. Metsamaan perinnetilalla voi perehtyä saarelaisten arkeen. Majakasta avautuu kaunis näköala koko saareen, ympäröiville luodoille sekä kauas merelle.

Miten päästä saarelle?

Kihnuun voit lähteä Pärnusta Virve-matkustajalautalla. Lauttamatka kestää noin 3h suuntaansa.
Voit myös ajella puolen tunnin päässä sijaitsevaan Munalaijun satamaan ja nousta lauttaan sieltä. Sieltä lauttamatka Kihnuun kestää reippaan tunnin.
Tarkemmat aikataulut ja hinnat lautoille löydät AS Kihnu Veeteed -kotisivulta.
Voit ottaa Kihnuun auton mukaan, mutta voit myös jättää sen satamaan ja vuokrata saarelta polkupyörän tai matkustaa paikallisten mopoilijoiden kyydissä pienellä maksulla.

Kihnun saarella voit lähteä tutustumaan alueeseen seuraamalla reittiä nimeltä Kihnu Reesuratas (”Kihnun matkapyörä”), joka kulkee saaren jokaisen neljän kylän läpi. Yhteensä 23 kilometriä pitkän reitin varrella voi tutustua saaren kaikkiin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Reitin voi kulkea autolla, jalan tai vaikkapa polkupyörällä. Polkupyörän voi vuokrata paikan päältä.

Kihnussa on myös useita pieniä käsityömyymälöitä. Kesällä satamassa on tori, jossa myydään paikallisia elintarvikkeita sekä käsitöitä. Muista! Kihnussa ei ole käteisautomaatteja, mutta useimmissa myymälöissä voi maksaa kortilla.