Porto — Nähtävyydet ja tekemistä

Braga

Braga on Portugalin vanhimpia kaupunkeja. Sen perusti Augustus yli 2000 vuotta sitten, kaupungin alkuperäinen nimi oli tästä johtuen ”Bracara Augusta”. Myös Bragan katedraali on maan vanhimpia, sen rakensivat 1100-luvulla Portugalin ensimmäisen kuninkaan D. Henriquen ja D. Teresan vanhemmat, jotka on haudattu katedraaliin. Braga on yksi maan tärkeimmistä uskonnollisista keskuksista. Bragaa on kutsuttu Portugalin Roomaksi, sen runsaan roomalaiskatoliseen uskontokuntaan kuuluviaen asukkaide sekä kirkkojen johdosta. Bragan tunnetuin nähtävyys on kukkulan laella seisova komea Bom Jesus do Monte, korkeiden portaiden päässä sijaitseva kirkko. Nykyään kaupungissa sijaitseva yliopisto on lisännyt nuorisoa ja tätä kautta erilaista eloisuutta Bragan kaduille.

Guimarães

Guimarães on yksi hienoimmista historiallisista kaupungeista Pohjois-Portugalissa. Portugalilaiset pitävät kaupunkia maansa syntymäpaikkana, siellä syntyi Portugalin ensimmäinen kuningas (Afonso Henriques 1109-1185). Guimaraes oli myös hetken pääkaupunkina Portugalin perustamisen aikaan. Kaupungin rikas historia heijastuu sen moniin kiehtoviin nähtävyyksiin, joita löytyy ympäri kaupunkia: upea goottilainen luostari, järeäksi rakennettu linna ja tyylikäs 1400-luvun palatsi. Näiden monumenttien välissä on mukulakivikatujen sokkelo ja viehättäviä aukioita, joita reunustavat perinteiset talot sekä kaupat. Guimarães on mainio päiväretkikohde Portosta, kaupunkien välillä on suora junayhteys.

Avenida dos Aliados, Porton pääkatu

Avenida dos Aliadosia pidetään Porton kaupungin keskustana ja pääkatuna. Katua reunustavat koristeelliset ja korkeat rakennukset erilaisissa arkkitehtonisissa tyyleissä uusklassisesta ranskalaiseen Beaux-taiteeseen. Kadun toisessa päässä on Porton kaupungintalo, jonka kellotorni nousee 70 metriin saakka ja edessä portugalilaisen kirjailijan Almeida Garrettin patsas. Toisessa päässä katua on Praça da Liberdade -aukio, josta löytyy patsas kuningas Pedro IV istumassa hevosen selässä. Leveän bulevardin varrella on muun muassa tasokkaita hotelleja, kahviloita ja pankkeja.

Teleférico de Gaia

Köysirata, jonka kyydistä on huikeat näkymät Douro-joelle ja Porton kaupunkiin. Alla näkyvät siksakkia menevät kapeat kadut ja portaat sekä Gaian viinikellarien punaiset katot. Köysirata kulkee Gaia-joenrantapromenadin ja Douro-joen ylittävän Ponte de Dom Luís I -sillan korkeuteen lähelle Jardim do Morro -metroasemaa ja Serra do Pilarin luostarin kirkkoa. Köysiradan rakentaminen aloitettiin maaliskuussa 2009 ja  toiminta alkoi kahden vuoden kuluttua, huhtikuussa 2011. Matka-aika asemalta toiselle kestää noin 6 minuuttia, matkaa asemien välillä on noin 600 m. Yhteen köysirata-cabiniin mahtuu 8 henkilöä. Matka maksaa noin 10 €, hinta riippuen matkaako vain toisen suunnan vaiko edestakaisin.

Clérigos torni ja kirkko

Kaupungin symboli Clérigos-torni (portugaliksi Torre dos Clérigos) on 76 metriä korkea barokkityylinen torni. Tornin huipulle on 225 porrasta, mutta kiipeäminen kannattaa; näköalatasanteelta on upea näkymä Porton ylle ja Doura-joelle. Ylös kiivetessä ohittaa tornin 49 kelloa, mikäli on tornissa juuri kellojen soidessa ei kannata säikähtää, soitto kuulostaa aavistuksen aavemaiselta. Tornin yhteydessä sijaitsee Clérigosin kirkko, jota rakennettiin vuosina 1735-1748. Clérigosin kirkko ja sen kellotorni ovat yksi Porton suosituimmista vierailukohteista

Aveiro

Aveiro sijaitsee Keksi-Portugalissa noin 75 km päässä Portosta Ria de Aveiro- laguunin rannalla, jota on kautta aikojen hyödynnetty merilevän ja suolan keräämisessä sekä kalastamisessa. Kaupunki oli varakkaan porvariston koti 1900-luvulle asti, porvaristo investoi alueeseen suolajärvien, kaupan ja kalastuksen ansiosta. Tämä johti upeaan art nouveau -tyylin arkkitehtuuriin. Aveirolle on yhä nykyäänkin ominaista sen kaunis jugend-arkkitehtuuri sekä kaupunkia halkovat kanavat, joilla pääsee liikkumaan tyypillisillä moliceiros veneillä. Nämä veneet ovat kapeita ja värikkäitä, niitä käytettiin aiemmin merilevien keräämiseen. Aveiron nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa barokkityylinen katedraali The Cathedral of Aveiro, Church da Misericord, jonka julkisivua peittävät siniset laatat 1800-luvulta sekä Aveiron museo, joka tunnetaan myös prinsessa Santa Joanan museona. Hieman kauempana kaupungista, Ilhavossa, on mahdollisuus vierailla Vista Alegre -museossa, jonka posliini on yksi myydyimmistä ja tunnetuimmista maailmassa. Vista Alegren posliinia voi ostaa myös Aveiron keskustan myymälässä.

Vanhakaupunki Ribeira

Unescon maailmanperintökohteeksi listattu vanhakaupunki on Porton parasta antia. Ribeiran kujia kiertäessään kannattaa unohtaa kello ja antaa itsensä jopa hieman eksyä vaeltelemaan vanhan ajan viehätystä täynnä oleville kujille sekä värikkäiden ja persoonallisten talojen keskelle. Vanhankaupungin suosittuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Santa Claran kirkko, Porton katedraali ja entinen uusklassinen pörssitalo Palácio da Bolsa. Kuvauksellisia mukulakivikatuja reunustavat myös useat ihanat ruokapaikat ja baarit.

 

Viinikellarit

Porto on tunnettu etenkin portviinistä, joka onkin saanut nimensä kaupungilta. Makea Douron alueen rypäleistä valmistettava  jälkiruokaviini onkin erinomainen tuliainen matkalta. Viinin ystävän kannattaakin vierailla kaupungin viinikellareissa joissa on opastettuja kierroksia sekä mahdollisuus maistella erilaisia alueen viinejä. Viinikellareita löytyy etenkin Vila Nova de Gaian puoleiselta jokirannalta runsaasti.

 

 

Kirjakauppa Lello

Livraria Lello on ehkäpä maailman kaunein kirjakauppa ja suosittu turistinähtävyys kaupungissa. Yksi syy siihen on kirjailija J.K. Rowling ja hänen luomansa Harry Potter-kirjasarja. Kertoman mukaan Rowling on saanut isnpiraation Tylypahkan luomiseen juuri Livraria Lellosta Portossa asuessaan. Vaikka Harry Potter ja Tylypahka eivät tuttuja olisikaan, kannattaa käydä katsomassa tämä ainutlaatuinen kauppa. Kauppa ei ole suuri, mutta sitäkin upeammin sisustettu. Massivipuiset kattoon yltävät kirjahyllyt ornamentteineen ja upea portaikko ovat unohtumaton näky. Suuresta suosiosta johtuen kirjakauppaan on n. 5€ pääsymaksu. Pääsymaksun hinnan voi vähentää kirjakaupassa tehtävistä ostoksista. Turistisuosion vuoksi ja suurimmat ruuhkat välttääkseen kauppaan kannattaa tutustua aamupäivästä, heti sen avauduttua.

Dom Luis-silta

Silta on Porton ikoninen maamerkki ja nähtävyys. Douro-joen yli kaareutuen se yhdistää viinikellareistaan tunnetun Vila Nove de Gaian ja Ribeiran vanhankaupungin. Kaarisillan alatasolla kulkevat autot ja ylätasolla metrot. Sillan voi ylittää myös kävelle ja se kannattaakin erityisesti auringonlaskun aikaan, jolloin kaupungin talot saavat kauniin kultaisen hohteen.

São Benton rautatieasema

Asemahalli on kuuluisa näyttävistä kaakelimaalauksistaan, jotka ovat  azulejo-taiteilijan Jorge Colaçon käsialaa. Maalaukset löytyvät sisääntulohallista.

Porton katedraali

Mahtava katedraali on yksi Porton vanhimmista rakennuksista. Se sijaitsee Vanhasakaupungissa. Katedraalin rakennustyö alkoi vuonna 1100 ja päättyi vuoteen 1737. Katedraalissa on vihitty ja haudattu useita kuninkaallisia. Linnamaiseen kirkkorakennukseen sisältyy luostaripiha, kappeleita, arvoesineitä sekä kaksi näyttävää tornia. Suuren rakennuskompleksin sisällä risteilevät goottilaistyyliset koristeelliset käytävät. Näköalapaikalta voi ihastella kaupunkimaisemaa. Katedraaliin on noin kolmen euron sisäänpääsymaksu.