Bonusta jokaisesta matkasta!

Porto

Portugalin pohjoisrannikolla sijaitseva Porto valloittaa matkalaisen kauniilla jokimaisemillaan, idyllisellä Ribeiran vanhalla kaupungilla, nimikkoviinillään sekä herkullisilla mauillaan. 

Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto sijaitsee Atlantin valtameren rannikolla, Douro-joen varrella. Välimatkaa pääkaupunki Lissaboniin on noin 280 kilometriä.  Portugalin nimi juontaa juurensa tähän kaupunkiin ja nimensä se on antanut myös kuuluisalle Douron jokilaaksoista peräisin olevalle portviinilleen.

 

 

Lisää Portosta

Porto on Portugalin viini- ja ruokakulttuurin keskus. Viinin ystävien kannattaa vierailla kaupungin viinikellareissa sekä Douron viinitiloilla joita löytyy runsaasti. Viinin lisäksi Porto on tunnettu myös maansa ruokapääkaupunkina, jossa saa vatsan täyteen edulliseen hintaan. Portossa kannattaa maistella perinteisiä paikallisia ruokia, kuten vaikkapa Aheira-makkaroita, uppopaistettuja turkakakkuja ja Francesinha-leipää.

Porton suosituin nähtävyys on sen hurmaava vanhakaupunki Ribeira, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Vanhakapunki on yli 2000 vuotta vanha ja sen värikkäät rakennukset ja mukulakivikadut luova kaupungille sen rennon ja ainutlaatuisen hengen. Kulttuurin- ja historianälkäiselle kaupungilla on runsaasti annettavaa, sillä mielenkiintoisia museoita, kirkkoja ja palatseja on paljon.

Portossa vallitsee meri-ilmasto, jolle tyypillisiä ovat kuumat kesät ja viileän sateiset talvet. Sateet painottuvat talvikaudelle ja eniten sataakin joulu- ja tammikuussa. Vuoden lämpimin kuukausi on tyypillisesti elokuu, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila kohoaa 25 asteeseen. Kylmintä on tammikuussa, alin lämpötila on silloin keskimäärin on silloin +5 astetta. Ajoittaiset sateet ovat mahdollisia läpi vuoden. Monen mielestä paras aika Porton vierailulle on kevät ja kesä, jolloin asteet pysyvät maltillisina mutta lämpiminä, eikä turistikausi ole vilkkaimmillaan.

Julkisen liikenteen verkosto on kaupungissa hyvä. Portossa voi liikkua bussilla, metrolla tai raitiovaunulla. Mikäli julkista liikennettä aikoo käyttää runsaammin, kannattaa hankkia Andante Tour -kortti, joka on voimassa joko 24h tai 72h kerrallaan.

Taksilla liikkuminen on myös kaupungissa helppoa ja suomen hintoihin verrattuna taksat ovat maltilliset. Lentokentältä keskustaan on välimatkaa noin 10 kilometriä ja helpoin tapa on kulkea väli taksilla tai metrolla.

Porto on maan pohjoisosien rautatieverkon risteyskohta, joten yhteydet maahan ovat hyvät. Junamatka esimerkiksi Lissaboniin kestää kolme tuntia ja maksaa noin 20€.

Portoa kierrellessä matkan varrelta löytyy lukusia pieniä putiikkeja joissa myydään muun muassa vaatteita, kenkiä, koruja, käsitöitä ja gourmet-herkkuja sekä tietysti viinejä. Paikalliset viinit lienevätkin parhaita tuliaisia matkalta! Porton hinnat ovat tyypillisesti kohtuullisia ja löytöjä voi tehdä varsin huokeastikin.

Putiikit palvelevat tavallisesti maanantaista lauantaisihin klo 10.00-19.00 ja ostoskeksukset klo 10.00-00.00. Sunnuntaisin suurin osa myymälöistä ja katujen varsilla olevista putiikesista on suljettu.

Porton baarit ja yöelämä keskittyvät keskusta-alueelle. Rua da Galeira da Paris -katua pidetään erityisesti juhlinnan keskittymänä, sillä yön koittaessa saapuessa katu ja sen varrella olevat lukuisat baarit ja yökerhot heräävät eloon. Tavallisesti ihmiset kiertelevät baareista toiseen ja juhlat jatkuvat aina aamuneljään saakka.

Douron viinilaaksot ovat ehdottomasti suositeltava päiväretkikohde Portossa vieraillessasi. Paras tapa lähteä tutustumaan alueisiin on vuokrata auto. Mikäli kuitenkin autonvuokraus ei viehätä tai haluat maistella viinejä paikan päällä, järjestetään kaupungista myös paljon päiväretkiä ryhmissä viinitiloille. Retkiä kannatta kysyä esimerkiksi hotellin vastaanotosta.

Porton naapurikaupunki Matosinhos on mukava retkikohde etenkin kesäkuukausina ja hieman rauhallisempi paikka Porton turistikuhinaan verrattuna. Matosinhoksesta löytyy pitkä uimaranta ja se on surffareiden suosiossa. Kalatorit tarjoilevat paikallisiten merenantimien parhaimmistoa ja alueen ravintoloissa kannaatkin käydä maistamassa kalaherkkuja. Portosta pääsee helposti julkisen liikenteen bussilla Matoshinokseen noin 40 minuutissa.

Luonnonystävän kannattaa vuokrata auto ja suunnata Peneda-Gerêsin kansallispuistoon. Puisto levittäytyy 702,90 km² aluellee ja siellä on useita vaellusreittejä. Voit uida laguuneissa ja joessa, kävellä mäntymetsissä ja kallioilla, tutkia keskiaikaisia rakennuksia ja vain ihailla upeaa maisemaa. Ajomatkaa Portosta on noin 100 km suunta. Puistoon tehdään jonkin verran myös opastettuja kierroksia joita voi kysyä hotellilta ja turisti-infoista.

Miksi matkustaa Portoon?
Ihana Vanhakaupunki
Viinikulttuuri laaksoineen ja viinikellareineen
Herkullinen ruoka
Paljon historiallisia rakennuksia
Kohtuullinen hintataso

Matkat

Porton kaupunkiloma Helsingistä

Helsinki-Porto
Porto (valitsemasi määrä öitä)
Porto-Helsinki
Porto valloittaa matkalaisen idyllisellä keskustallaan, värikkäällä kulttuurillaan ja nimikkoviinillään.


Porto on hyvä ja turvallinen matkakohde. Siellä on paljon nähtävää.
Jaana
Kaveriporukalla · maaliskuu 2024

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
12 °C
huhtikuu
18 °C
heinäkuu
25 °C
lokakuu
20 °C

Porton kaupunkitunnelmia