Näe ja koe Riiassa

Riian Vanhakaupunki

Riian Vanhakaupunki on Riian historiallinen keskusta, joka sijaitsee Väinäjoen itäpuolella. Vanhakaupunki on kuuluisa vanhoista kirkoista ja katedraaleista, kuten Riian tuomiokirkosta, Pyhän Pietarin kirkosta ja Mustapäiden talosta. Vuonna 1980 Riian Vanhankaupungin kadut suljettiin liikenteeltä, ja vain alueen asukkaat ja paikalliset jakeluajoneuvot olivat sallittuja Vanhassakaupungissa ilman erillistä lupaa. Riian Vanhakaupunki on osa Unescon maailmanperintökohteiden listaa.

Mustapäiden talo

Riian tunnetuin maamerkki on Mustapäiden talo ja se rakennettiin alunperin Mustapäiden (naimattomien kauppiaiden) veljeskunnan taloksi, josta se on saanut nimensä. Mustapäiden talo sijaitsee Vanhankaupungin reunalla, lähellä Väinäjoen rantaa. Goottista tyylisuuntaa edustava rakennus rakennettiin alun perin vuonna 1334. Toisessa maailmansodassa rakennus vaurioitui pahasti ja neuvostomiehittäjät purkivat rakennuksen kokonaan. Rakennus kuitenkin uudelleenrakennettiin vanhojen piirrustusten pohjalta 1990 -luvulla, Riian 800-vuotisjuhlien kunniaksi ja sitä voidaankin kutsua Riian kauneimmaksi koristeeksi.

Vapaudenpatsas

Graniitilla ja kuparilla päällystetty patsas Riian keskustassa symbolisoi Latvian valtiollisuutta, kansan yhtenäisyyttä, itsenäisyyttä ja vapautta. Patsas rakennettiin kansan lahjoituksilla Vapaustaistelussa menehtyneiden muistoksi. Patsaan kärjessä sijaitsee 9 metriä korkea Vapauden kuva – nuori nainen, jolla on kolme kullattua tähteä käsissään. Nämä symboloivat Latvian kolmen kulttuurillis-historiallisen seudun yhtenäisyyttä.

Paikallisia makuja ja tuliaisia

Suosittuja Riian tuliaisia ovat suklaa, keramiikka, puu- ja pellavatuotteet sekä meripihkakorut. Vanhankaupungin pikkuputiikit ja katukauppiaat tarjoavat toinen toistaan omaperäisempiä tuotteita, eleganttia muotia ja perinteisiä latvialaisia makuja: maistamisen arvoisia ovat mm. latvialaiset juustot, hunaja ja Riian musta balsami sekä Laima-suklaa. Riika tunnetaan myös luontaistuotteistaan, luonnonkosmetiikastaan ja ylellisistä käsintehdyistä saippuoistaan, joita saa mm. Stenders-putiikista. Riian värikäs keskustori eli Zeppelin hallit on monipuolinen ostospaikka ja sieltä löytyy myös mielenkiintoisia ravintoloita. Käymisen arvoinen on myös Berga Bazārs, josta löytyy kahviloita, ravintoloita, muotiliikkeitä ja hyvinvointisalonkeja. Hieman keskustan ulkopuolella oleva, uudistettu kauppahalli Āgenskalns Market on paikallisten suosiossa, eikä siellä myydä matkamuistoja. Se on käymisen arvoinen paikka matkailijalle, joka haluaa istua alas maistelemaan paikallisia oluita tai herkuttelemaan vaikkapa pitsalla.

Riian Kansallisooppera

Riian Kansallisoopperan esitysten taso on hyvin laadukas ja ne tarjoavat kulttuurin ystäville ikimuistoisen elämyksen. Itse rakennukseen ja sen historiaan sekä kulissien taakse voi tutustua kattavilla opastetuilla kierroksilla. Riian Kansallisoopperan juuret juontavat aina vuoteen 1863, jolloin tämä ”valkoiseksi taloksi” kutsuttu rakennus valmistui. Oopperassa on yli 1200 istumapaikkaa ja ohjelmistosta löytyy niin klassisia oopperanäytöksiä kuin modernia tuotantoa, maailmankuuluja balettiesityksiä sekä paikallisten suurnimien tähdittämiä teoksia.

Riian joulutori

Riian lämminhenkiset joulumarkkinat hurmaavat Vanhankaupungin Doma-aukiolla. Ainutlaatuisessa miljöössä voit nauttia glögin ja piparkakun tuoksuista, maistella paikallisia herkkuja ja tehdä myös ostoksia joulutorin viehättävissä pikku kojuissa. Joulukuusi näyttelee tärkeää roolia Riian joulussa ja kaupungin keskustassa on joulun aikaan yli 60 erilaista, paikallisten taiteilijoiden koristelemaa joulukuusta. Joulutori aukeaa yleensä joulukuun alussa ja kestää tammikuun alkupäiviin asti.

Kalncieman puukortteli

Kalnciema-korttelin lauantaitori tarjoaa erilaisen elämyksen. Täällä on tarjolla syötävää ja juotavaa paikallisilta tuottajilta sekä erilaisia käsityöläisten taidonnäytteitä. Aukiolta löytyy myös ravintola sekä viinikauppa ja -kahvila. Kesäisin paikalla järjestetään ulkoilmakonsertteja ja erilaisia tapahtumia. Alueella näet perinteistä latvialaista puuarkkitehtuuria 1800-luvulta. Tori on auki lauantaisin ympäri vuoden.

Kolme Veljestä

Maza Pils -kadulla sijaitsevat kolme taloa tunnetaan nimellä Kolmen veljeksen talot. Ne on rakennettu 1400-, 1600- ja 1700-luvuilla. Vanhin 1400-luvulla rakennettu on Latvian vanhin, jäljellä oleva kivestä rakennettu asuinrakennus.

Miehitysmuseo

Miehitysmuseo tarjoaa historiallisen matkan kertoen karua tarinaa Latvian miehityksen vuosista, alkaen vuodesta 1940 aina vuoteen 1991, jolloin Latvia itsenäistyi. Museossa on kattava kokoelma valokuvia ja esineitä sekä informaatiota tuolta ajalta. Museoon ei ole varsinaista sisäänpääsymaksua, mutta yleinen ja suositeltava käytäntö on maksaa vapaaehtoinen maksu, joista kertyvät varat käytetään museon ylläpitämiseen.

Pyhän Pietarin kirkko

Pyhän Pietarin kirkko sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa, lähellä Mustapäiden taloa. Kirkko on Riian korkein ja omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle. Pyhän Pietarin kirkko on maamerkki sitkeästä uudelleenrakentamisesta. Kirkko valmistui alunperin 1200 -luvulla ja sitä laajennettiin 1400 -luvulla. Nykyinen torni on peräisin 1700 -luvulta. Sen perustamisen jälkeen salamaniskujen, myrskytuulien ja tulipalojen tuhoama torni on rakennettu uudelleen ja uudelleen useita kertoja. Toisen maailmansodan aikana koko rakennus luhistui tykkitulessa. Jälleenrakennustyöt aloitettiin 1950-luvulla, ja tornin jäljennös valmistui vuonna 1973.
Nykyään kirkon torniin nousee hissi, joten pienellä maksulla voi käydä ihailemassa maisemia Riian kaupungin yllä.

Riian tuomiokirkko

Riian tuomiokirkko sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa. Kirkkoa alettiin rakentaa jo 1200-luvulla ja se edustaa useita eri tyylejä, kuten varhaisgotiikkaa, barokkia ja jugendia. Yksi Riian tuomiokirkon erityispiirteistä on sen urut, joissa on 6768 pilliä. Kirkossa järjestetään paljon urkukonsertteja, joissa isot urut pääsevät oikeuksiinsa.

Riian linna

Väinäjoen rannalla seisova Riian linna on Latvian keskeisin linnoitus. Linna sijaitsee Riian Kaapelisillan kupeessa osoitteessa Pils laukums 3. Alunperin linnan ovat perustaneet saksalaiset 1300-luvulla, mutta nykyiset rakennukset ovat peräisin lähinnä 1600-luvulta.
Nykyään rakennuksessa sijaitsee Latvian presidentin kanslia ja Latvian historiallinen museo. Linnassa syttyi tulipalo vuonna 2013, jolloin osa historiallista irtaimistoa ja rakenteita tuhoutui täysin.

Puistot

Riiassa kaunista kesäpäivää puistossa voi viettää niin viihtyisän piknikin kuin vauhdikkaiden aktiviteettienkin parissa. Bastejkalns-, Kronvalda- ja Esplanadin puistot ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan tarjoten leppoisan kävelyretken kukkaloiston ja uniikkien patsaiden, suloisten purojen ja viihtyisien huvimajojen kera.

Eläintarha

Riian eläintarha on Baltian suurin ja vanhin eläintarha, jossa voi tutustua 450 eläinlajiin. Eläintarha sijaitsee upeassa Mezaparksissa Kisezers-järven rannalla ja on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Täällä voit seurata leikkisiä hylkeitä, ihailla majesteettisia kissaeläimiä, vierailla Trooppisessa talossa ja oppia lisää pohjoismaisista villieläimistä kuten susista ja naaleista. Erityisesti kesäaikaan voi nähdä monia suloisia, sydämet sulattavia eläinvauvoja. Riian eläintarha on erityisesti lapsiperheiden suosikki ja viihtyisän Ķīšezers-järven rannalla on mukava viettää kokonainen päivä

Rundalen linna

”Balttian Versaillesiksi” nimitetty linna sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Riian keskustasta. Linna on rakennettu 1736 – 1740 Johan Bironin – Venäjän keisarinnan Anna Joanovnan suosikkiherttuan – kesäasuinpaikaksi. Linnassa vierailijat pääsevät käymään esittelytiloissa – Kultasalissa, Valkoisessa salissa sekä Isossa galleriassa. Keskiosassa sijaitsee herttuan huoneisto – paraatisalongit ja yksityishuoneiston tilat, länsiosassa puolestaan ovat kokonaan uudistetut herttuattaren huoneiston tilat.

Ympärille levittäytyvä ranskalainen puutarha on myös näkemisen arvoinen. Francesco Bartolomeo Rastrelli suunnitteli 10h puiston yhtä aikaa linnan rakennuksen kanssa. Puistoa ympäröivät linna, tallit ja erityisesti kaivettu kanava.

Latvian ulkoilmamuseo

30 minuutin ajomatkan päässä Riian keskustasta sijaitsee Latvijan etnografinen ulkoilmamuseo. Museossa pääset tutustumaan muinaislatvialaiseen elämäntapaan ja maanviljelijöiden sekä kalastajien työtapoihin.
Alueelle on kunnostettu 118 vanhaa rakennusta kaikista Latvian historiallisista maakunnista.
Museossa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja käsityöläiset tekevät työesityksiä. Vierailija voi päästä osallistumaan perinteisiin latvialaisiin juhliin tai vanhojen ammattien harjoittamiseen. Erittäin suosittuja ovat joka vuoden kesäkuussa ulkoilmamuseossa järjestetyt markkinat.

Kanavaristeily

Kanavaristeilyllä Riian vanhan kaupungin ympäri koet Riian uudella tavalla. Tunnelmalliset jokiveneet Darling, Maria, Laima ja Rebecca kuljettavat pitkin ihastuttavaa Riian kanaalia aina Daugava joen vasemmalle rannalle saakka. Matkan aikana nähdään mm. Vapaudenpatsas, Ooppera, Latvian kansallisteatteri, Kauppahallit (Zeppelin), uusi kirjastotalo, matkustajasatama ja paljon muuta. Lähtölaituri sijaitsee keskustassa, aivan lähellä Vapaudenpatsasta (Bastion Hill pier). Lähtöjä noin tunnin kestävälle risteilylle on hyvällä ilmalla jopa 30 min välein!