Näe ja koe matkalla!

Kvaløya

Kvaløyan saaren vuoristoinen maisema takaa huikeat norjalaiset näkymät vuorille ja vuonoihin. Vaelluspolkuja löytyy kaikkialta saarelta, joka on suurimmaksi osaksi asumatonta. Vaikka meri onkin kylmä, saarella pääsee myös nauttimaan valkoisista hiekkarannoista.

Blåvatnet

Tromssan läänissä, Lyngenin niemimaalla sijaitseva Blåvatnet on huikea päiväretkikohde. Blåvatnet on turkoosi vuoristojärvi. Patikointimatkaa parkkipaikalta kertyy noin 4 kilometriä suuntaansa, mutta kulkeminen on kohtuu hidasta kivikkoisen maaston vuoksi. Lisäksi matkalla on yksi joen ylitys, joka on hankalampi keväällä ja alkukesästä, jolloin joessa on enemmän vettä.

Jäämerenkatedraali

Tromssan sillan kupeessa sijaitseva kirkkorakennus on kaupungin maamerkki. Valaistuksensa vuoksi Jäämerenkatedraali on nähtävissä kaikkialta Tromssasta myös illan hämärtyessä. Kirkko on näkemisen arvoinen niin ulkoa kuin sisältäkin.

Hella

Kvaløyan saarella, noin 30 kilometria Tromssasta sijaitsee Hella, tai tarkemmin Straumhella. Aluetta pideään parhaimpana kalastusalueena Tromssan lähettyvillä. Vuorovesi, merivirrat ja rannan pitkät ja jyrkät kalliot luovat ideaaliset olosuhteet rannasta kalastamiseen. Rannan tuntumassa on mahdollista nähdä pyöriäisiä.

Tromssan kirjasto

Tromssan kirjasto on näkemisen arvoinen sekä ulkoa että sisältä. Suurista lasi-ikkunoista on hienot näkymät. Rakennuksen katto on säilytetty vanhasta Fokus elokuvateatterista. Kirjaston on suunnitellut arkkitehti Gunnar Bøgeberg Haugen ja häntä inspiroi espanjalaisen arkkitehti Felix Candels.

Fjellheisen

Köysirata kulkee Tromsdalen Solliveienesta 421 metriä merenpinnan yläpuolelle Storsteinen jyrkänteelle neljässä minuutissa. Näköalapaikalta ylhäällä on upeat panoraamanäkymät Trossaan ja sitä ympäröiville saarille, vuorille ja vuonoille. Ylätasanteelta löytyy myös ravintola.

Sommarøy

Sommarøyn saari sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tromssasta Kvaløyan saaren länsimmässä kärjessä. Saari on täynnä kauniita rantoja ja sieltä on näköalat Kvaløyalla ja Senjalla kohoaville vuorenhuipuille.

Polaria

Tromssassa sijaitseva Polaria on maailman pohjoisin akvaario. Polaria tarjoaa näyttelyitä Pohjoisen jäämeren vedenalaisesta lajistosta, joita esitellään myös akvaarion altaissa. Polariassa pääsee muun muassa katsomaan panoramaelokuvia ja tutustumaan täytettyihin eläimiin ja arktiseen napatutkimuslaitteistoon.

Polariassa on hyljeallas, jossa asustelee koulutettuja hylkeitä.

Lyngen

Lyngenin alpit sijaitsevat vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Tromssasta itään. Autolla pääsee katselemaan alueen maisemia ja Svensbyssa ja Furuflatenin laaksoissa löytyy vaeltamismahdollisuuksia.

Tromssan kasvitieteellinen puutarha

Tromssasta löytyy maailman pohjoisin kasvitieteellinen puutarha. Puutarha sisältää arktisia, antarktisia ja alppikasveja kaikista maanosista sekä perinteisiä pohjois-norjalaisia kasveja. Kasvitieteellinen puutarha on avoinna ympäri vuoden ja sisään pääsee ilmaiseksi.

Pohjois-Norjan taidemuseo

1985 ovensa avannut Pohjois-Norjan taidemuseo tarjoaa relevantteja taidekokemuksia ja näkökulmia pohjoisesta sekä sen elämästä ja ihmisistä. Näyttelyistä löytyy viimeisten kahden vuosisadan taidetta kaikissa muodoissa. Teoksia on norjalaisilta mestareilta, kuten Munchilta ja Tidemandilta  sekä nykytaiteilijoilta, kuten Hockneylta ja OJ Janssenilta sekä kaikkea siltä väliltä.

Fløyan vaellusreitti

Paras tapa nähdä Tromssa on Fløyalta. Kaupungin itäpuolella sijaitseva vuori nousee 671 metriä merenpinnan yläpuolelle. Huipulta on panoramanäkymät Tromssaan ja sitä ympäröiville merelle, saarille ja vuorille.

 • Reitin pituus: 11,1 kilometriä meno/paluu (noin 3-5 tuntia)
 • Kenelle: Vaativa
 • Varusteet: Tukevat kengät, tuulenpitävä takki, housut, aurinkolasit, syötävää ja juotavaa sekä hattu ja hanskat. Huomioi, että sää saattaa vaihtua nopeasti ja odottamatta, joten mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta.
 • Koska: Tammikuu-lokakuu
 • Osoite: Lähtöpaikka Fjellheisenin köysirataterminaalin eteläpuolella.
 • Pysäköinti: Köysiradan asiakkaille ja vaeltajille löytyy pysäköintialue köysiradaterminaalin vierestä.
 • Julkinen liikenne: Bussi 26 Pyramiden suuntaan. Pysäkki on”Novasenteret”. Pysäkiltä jatketaan Møllervegen tien kautta kohti Anton Jakobsberg tietä, jossa numero 23 kohdalta käännytään oikealle kohti köysirataterminaalia.

Fløyalla on monia reittivaihtoehtoja. Vaellusreitin alkupiste sijaitsee köysirataterminaalin eteläpuolella. Vaellusreitti suuntaa etelään loivaan ylämäkeen metsässä, poispäin köysiradan reitiltä. Reitti jatkuu samaan suuntaan noin 2 kilometriä ja sen jälkeen se vähitellen kääntyy pohjoiseen. Siitä matka jatkuu noin 2 kilometriä, kunnes päästään köysiradan ylätasanteelle. Siitä huipulle matkaa on vielä noin 1,5 kilometriä. Matkalla huipulle ohitetaan”Steinbøhytta” mökki, josta huipulle on enää parisataa metriä. Reitin varrella, köysiradan ylätasanteella on Fjellstua-ravintola, jossa tarjoillaan lounasta ja päivällistä. Sieltä löytyy myös wc-tilat.

Store Blåmannen vaellusreitti

Store Blåmannen on Kvaløyan saaren korkein huippu. Se on suosittu kiipeilykohde, koska sen rinteitä voi nousta ilman kiipeilyvarusteita. Jyrkkyyden vuoksi rinteen yläosa on vaativampi kiivetä kuin sen alaosa.

 • Reitin pituus: noin 6 kilometriä meno/paluu (noin 4-6 tuntia)
 • Kenelle: Vaativa, korkeusero on 1040 metriä
 • Varusteet: Tukevat kengät, tuulenpitävä takki, housut, aurinkolasit, syötävää ja juotavaa sekä hattu ja hanskat. Huomioi, että sää saattaa vaihtua nopeasti ja odottamatta, joten mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta.
 • Koska: Toukokuu-syyskuu
 • Osoite: Fjordvegen 959-7, 9100 Kvaløysletta
 • Pysäköinti: Pysäköintialue vastapäätä vaellusreitin alkukohtaa
 • Julkinen liikenne: Bussi 425 Tromsø linja-autoasemalta kohti Prostnesetia. Kysy bussinkuljettajalta onko mahdollista jäädä pois bussista Blåmannsvikissa. Tarkista bussiaikataulut, koska samana päivänä ei välttämättä ole paluubussia.

Reitti on hyvin hoidettu ja merkitty. Polun alku on kivistä polkua ja haastavuus kasvaa mitä korkeammalle reittiä pääsee. Vuodenajasta riippuen reitti saattaa olla liukas.

Brosmortindenin vaellusreitti

Brosmortinden vuori sijaitsee Kvaløyan koilispuolella. Matkaa Tromsasta on noin tunti ja sinne pääsee helpoiten autolla.

 • Reitin pituus: 3,8 kilometriä meno/paluu (noin 1-2,5 tuntia)
 • Kenelle: Helppo, sopii kaikenikäisille
 • Varusteet: Tukevat kengät, tuulenpitävä takki, housut, aurinkolasit, syötävää ja juotavaa sekä hattu ja hanskat. Huomioi, että sää saattaa vaihtua nopeasti ja odottamatta, joten mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta.
 • Koska: Huhtikuu-lokakuu
 • Osoite:
 • Pysäköinti: Autolla mennessä suunnataan Tromsasta Tromvikiin päin. Tarkista tarkemmat ajo-ohjeet. Vaellusreitin alkupisteen vierestä löytyy pysäköintialue.
 • Julkinen liikenne: Bussilla 425 Tromssasta Prostnesetiin pääsee Tromvikiin asti. Bussi lähtee Tromssassa linja-autoasemalta.

Vaellusreitti alkaa helpolla maastolla. Muutaman minuutin etenemisen jälkeen avautuu näkymät Sessøyalle, Bjørnholmeniin ja Russholmeniin. Reitti on paljon kuljettu ja sitä on helppo seurata. Reitillä on jyrkkiä pudotuksia, mutta niihin on heppo pitää turvallinen etäisyys, kunhan noudattaa varovaisuutta. Talvella reittiä ei ole merkitty.

Ringvassøya

Ringvassøya on Norjan 6. suurin saari Tromssan itäpuolella. Sinne pääsee kulkemaan Kvaløyan saarelta kulkevaa Kvalsundin tunnelia pitkin. Harvaan asuttu saari on hyvä kohde vaeltamiselle ja valokuvaamisella.