Venetsia — Nähtävyydet ja tekemistä

Torcellon saari

Venetsian laguunin pohjoisosassa sijaitsee Torcellon saari, joka on nykyään harvaan asuttu. Entisaikoina se oli kaupankäynnin keskus ja siellä asui suurempi määrä asukkaita, jolloin sen loiston kruunasivat lukuisat palatsit, kirkkokunnat ja luostarit. Sen monumenteista ovat jäljellä näkemisen arvoiset Santa Maria Assuntan katedraali, Santa Foscan kirkko ja kahdessa keskiaikaisessa palatsissa sijaitseva Museo Provinciale di Torcello. Saarella sijaitsee myös Paholaisen silta eli Ponte del Diavolon, joka inspiroi kirjailija Ernest Hemingwayta, joka vietti aikaansa saarellaan romaaneja kirjoittaen.

Gallerie dell’Accademia -taidemuseo

Italia ja Venetsia pursuavat toinen toistaan upeampia taideaarteita, joiden tutustumiseen Gallerie dell’Accademia -taidemuseo on erinomainen paikka. Nykyisin yhtenä Italian arvostetuimpiin taideinstituutiohin lukeutuva taidemuseo toimi alun perin taidekouluna. Grande-kanaalin varrella sijaitsevan museon vetonaula on yksi Leonardo da Vincin mestariteoksista Vitruviuksen mies, joka on tosin muiden paperisten teosten tavoin vain ajoittain esillä. Myös muiden kuuluisien taiteilijoiden kuten Tintoretto, Tizian ja  Giovanni Bellinin teoksia on esillä Gallerie dell’Accademiassa.

Muranon saari

Murano on Venetsian ulkopuolella sijaitsevista saarista kuuluisin. Se tunnetaan erityisesti lasinpuhalluksesta, jonka perinne ulottuu 1200-luvulle asti. Sitä ennen lasia valmistettiin Venetsiassa, mutta tuotanto haluttiin siirtää Muranoon, sillä lasinvalmistus aiheutti tulipaloriskin. Lasinpuhallus on edelleen nykypäivää Muranossa, jonka pienistä gallerioista löytyy lasisia esineitä kotiinviemisiksi. Saarelta löytyy lasinpuhaltajia, jotka esittelevät taitojaan turisteille. lasinpuhalluksen lisäksi Muranossa kiehtovat kirkot, palatsit ja muut kauniit rakennukset. 

Scuola Grande di San Rocco

Scuola Grande di San Rocco on kaunis 1500-luvulta peräisin oleva rakennus, joka on suuri nähtävyys pelkästään ulkopuolelta katsottuna. Sisätilojen katto ja seinät ovat merkittävän italialaisen taidemaalari Tintoretton kädenjälkeä, joiden työstäminen vei taiteilijalta 24 vuotta. Kaksikerroksisessa rakennuksessa vain kolme salia on avoinna yleisölle. Scuola Grande di San Rocco kiinnostaa vierailijoita sekä taiteen että silmiinpistävän arkkitehtuurin vuoksi.

Canal Grande

Hyppää romanttiselle gondoliajelulle Venetsian läpi kulkevaan pääkanaaliin Canal Grandeen, josta voi ihailla saarista muodostuvaa kaupunkia vesiltä päin maisemista nauttien. Edullisempi tapa toteuttaa kanaalimatka on hyödyntää paikallisten suosimaa vesibussia. Myös vesitaksi pärjää hintavertailussa gondoliajelulle.

Rialton silta

Venetsian suurin kanaali Canal Grande halkoo kaupungin yli 4 kilometrin matkalta. Sen kuuluisin silta on Rialton silta, joka lukeutuu koko Italian suosituimpiin nähtävyyksiin. Silta valmistui 1591 ja sen on suunnitellut Antonio da Ponte.
Nykyään Canal Granden yli kurottautuu useampi silta, mutta aina vuoteen 1854 Rialton silta oli ainoa silta suuren kanaalin yli sekä ainoa kanaalin rantojen yhdistäjä.

Pyhän Markuksen aukio

Pyhän Markuksen aukio on Venetsian tunnetuin historiallinen piazza. Aukion reunamilla on useita vierailukohteita. Pyhän Markuksen kirkko on innoittanut monia säveltäjiä. Markus on Venetsian suojeluspyhimys. Nykyistä basilikaa alettiin rakentaa vuonna 1063 ja se valmistui 1094. Aukion laidalla voit vierailla myös Pyhän Markuksen kellotornissa tai 1300 -luvulla rakennetussa Dogien palatsissa. Paikka on matkailijoiden suuressa suosiossa, joten sisäänpääsyjä kannattaa varautua jonottamaan.