Vihulan nähtävyydet

Palmsen kartano ja ulkomuseo

Sagadin kartano

Sagadissa sinua tervehtii komea 1700-luvulta peräisin oleva marjapuuronpunainen päärakennus, barokkityylinen porttitorni sekä keskusaukiota säännöllisenä muodostelmana ympäröivät sivurakennukset ja valkeat kaariholvit. Vanhat aitat, tallit, navetat ja muut pihan rakennukset toimivat nykyään muissa tehtävissä, kuten esimerkiksi luontokouluna, metsämuseona, hotellina ja ravintolana. Sagadin kartanon nykyinen omistaja on Viron Metsähallitus ja rakkaus metsään ja luontoon näkyykin kartanon alueella ja sen toiminnassa. Sagadin kartano sijaitsee vain noin 90 kilometrin päässä Tallinnasta Lahemaan kansallispuistossa.

Võsun uimaranta

Paikallisten suosima Võsun uimaranta sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa reilu 30 minuutin ajomatkan päässä Rakveren kaupungista ja n. tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta.

Rannalta löytyy pukukopit ja kuivakäymälä, ja rannalla on WiFi. Kesällä rannalta voi ostaa virvoitusjuomia ja pientä syötävää, lähimmät ruokapaikat sijaitsevat Võsun kaupplassa n. 200 m rannalta.

Loikoile auringossa, pulahda virkistävässä meressä tai pelaa rantalentopalloa. Lapsille löytyy läheltä leikkikenttä, jossa he voivat temmeltää.

Lahemaan kansallispuisto

Lahemaan kansallispuisto sijaitsee Viron pohjoisrannikolla, vajaan tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta ja Rakveresta. Lahemaalle pääset luonnonrauhaan patikoimaan kaupungin vilskeestä.

Lahemaan kansallispuistosta löytyy rantoja, upeita suomaastoja, mäntymetsiä, rantatörmiin leikkautuneita jokia sekä jääkauden alueelle kuljettamia siirtolohkareita. Lahemaan metsissä asustaa paljon villieläimiä, mm. hirviä, villisikoja, karhuja, ilveksiä ja kettuja.

Lahemaan kansallispuistossa kannattaa ainakin käydä Virun rämesuolla, jonka keskelle on rakennettu näköalatorni. Tornille pääsee pitkospuita pitkin, jota pitkin myös pyörätuolilla ja lastenvaunuilla kulkeminen onnistuu. Mielenkiintoisia kyliä Lahemaan alueella on Altajan kalastajakylä sekä Käsmun kylä, jossa voi tutustua merenkulun historiaan.

Lahemaan kansallispuisto on yksi Viron tärkeimpiä metsän suojelusalueilta.

Vihulan kartano

Puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään sijaitsee Vihulan kartano. Lahemaan kansallispuistossa sijaitseva Vihulan kartano on mainittu kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1501. Nykyiset kartanorakennukset rakennutti Vihulan von Schubertit vuosina 1820–1880. Kartano on kokonaan kunnostettu ja siinä toimivat nykyään suosittu ravintola ja kylpylähotelli. Myös kartanon miljöö on kaunis, sillä se sijaitse aivan järven rannalla. Kartanossa pidetään konsertteja ja kokouksia ja järjestetään vastaanottoja ja häitä. Kartanoa saa käydä ihailemassa vapaasti ulkoapäin.