Näe ja koe matkalla!

Vilnan vanhakaupunki

Vilnan vanhakaupunki on kaupungin historiallinen osa ja Euroopan suurin barokkiaikaa edustava vanha kaupunki. Se on noin 360 hehtaarin laajuinen ja käsittää kolmen linnan ja keskiaikaisen muurin ympäröivän muurin alueen. Sitä halkovat kapeat kadut, ja sen rakennukset edustavat useaa eri arkkitehtonista tyylisuuntaa. Alueen yleiskuvaa hallitsevat kirkot, joita vanhaan kaupunkiin sijoittuu yli 40, monen eri uskontokunnan. Hallitsevin uskonto Vilnan vanhassa kaupungissa on kuitenkin katolilaisuus. Vanhan kaupungin kaava on säilynyt keskiaikaisena, ja kaupunkia halkovat kapeat kadut, jotka jakavat sen epäsäännöllisen muotoisiin kortteleihin. Myöhemmin alueelle on lisätty suuria aukioita.

Ristikukkula

Ristikukkula sijaitsee Liettuassa, Šiauliain kaupungissa. Kukkula mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1850. Uskotaan, että ensimmäiset ristit tuotiin vanhan linnavuorenalueelle sen jälkeen, kun puolalaiset ja liettualaiset olivat epäonnistuneesti kapinoineet Venäjän keisarikuntaa vastaan Marraskuun kansannousussa vuonna 1831. Ristejä on tullut lisää ja niillä oli erityinen merkitys kansannousun yhteydessä kadonneiden henkilöiden perheille.
Laskennassa vuonna 1938 mäellä oli enemmän kuin 400 ristiä. Neuvostoliiton aikana vuosien 1961 ja 1984 välillä maansiirtokoneet tuhosivat ristit neljä kertaa. Liettualaiset harjoittivat väkivallatonta vastarintaa neuvostomiehitystä vastaan tuomalla tuhottujen ristien tilalle uusia. Nykyään ristejä on alueella yli 100 000, ja uuden ristin saa vapaasti pystyttää.

 

Auringonnousun portti

Vilnan vanhassakaupungissa sijaitseva Auringonnousun portti edustaa 1600-luvun renessanssia. 1700-luvulla paikalle rakennettiin Pyhälle Neitsyt Marialle omistettu kappeli, jolla on maine ihmeitä tekevistä voimista. Kappeli on edelleen pyhinvaelluskohde myös naapurimaiden katolisille.

Katedraali ja kellotorni

Vilnan katedraali, jonka virallinen nimi on Pyhän Stanislausin ja Pyhän Ladislausin basilika, on henkeäsalpaavan upea uusklassinen kirkko ja yksi Vilnan tunnetuimmista maamerkeistä. Rakennus sijaitsee katedraaliaukiolla historiallisen Vilnan sydämessä. Nykyinen julkisivu rakennettiin 1700-luvun lopussa. Vilnan katedraali sijaitsee katedraaliaukiolla, ja pääset sinne helposti jalkaisin tutustuessasi vanhaankaupunkiin. Katedraali on avoinna joka päivä, eikä sinne ole sisäänpääsymaksua. Noudatathan erityistä hiljaisuutta tutustuessasi kirkkoon messun aikana.

Kolmen ristin kukkula

Kolmen ristin monumentti sijaitsee näkyvällä kukkulalla Kalnųn puistossa Vilnan vanhastakaupungista itään. Nousu paikoitellen jyrkkää rinnettä kestää noin 20 minuuttia. Monumentille ei ole pääsymaksua. Legendan mukaan joukko fransiskaanimunkkeja kärsi kukkulalla marttyyrikuoleman ja heidän muistokseen on pystytetty. Munkkien muistoa on käyty kukkulalla kunnioittamassa jo 1500-luvulta alkaen. Nykyinen ristimonumentti rakennettiin vuonna 1989 niiden ristien tilalle, jotka neuvostoliiton viranomaiset poistivat 1950-luvulla.

Gediminasin linna

Linnasta on oikeastaan jäljellä pelkkä torni. Torni sijaitsee Gediminasin Linnavuoren rinteellä Vilnan keskustassa ja se on aikoinaan ollut Gediminasin linnan vartio- ja puollustustorni.
Torni on ainut säilynyt osa 1300–1400-luvuilla perustetusta linnoituksesta joka tunnettiin laajalti ympäri Eurooppaa. Torni on yksi kaupungin symboleista, vanhin maamerkki ja suosittu näköalapaikka. Tornissa toimii museo, joka esittelee linnoituksen historiaa. Torniin pääsee joko kävellen tai köysiratahissillä. Tornin näköalatasanteelta on hieno näkymä yli Vilnan kattojen.

Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko

Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin kirkko sijaitsee noin 20 minuutin kävelymatkan päässä Vilnan katedraaliaukiolta koilliseen. Kirkkoon sisäänpääsy on ilmaista ja se on auki päivittäin. Noudatathan erityistä hiljaisuutta jumalanpalvelusten aikana.

Roomalaiskatolinen Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin kirkko on Vilnassa sijaitseva arkkitehtoninen mestariteos. Arvokkaana pidetty kirkko tunnetaan ainutlaatuisesta myöhäisbarokkisisustuksestaan. Kirkon sisäpuoli on koristeltu valkoiseksi maalatuilla stukkofiguriinit, jotka ovat kirkon todellinen aarre. Yksityiskohtaiset veistokset esittävät enkeleitä, sotilaita, lohikäärmeitä, kentaureja ja auringonkukkia, Pyhää Kristoforosta, Jeesus-lasta, viikatemiestä tai viimeistä tuomiota.

Pyhän Annen kirkko

Pyhän Annen kirkko on goottilaista arkkitehtuuria. Sen julkisivussa on jopa 33 erimuotoista tiiltä. Kun Napoleon Bonaparte näki tämän kirkon, halusi hän kantaa sen kämmenellään Ranskaan. Pyhän Annen kirkko on säilynyt sellaisenaan yli 500 vuoden ajan.

Pyhän Annen ja Bernhardin kirkko ovat ihan kylki kyljessä, niin että kauempaa nämä kaksi punatiilistä kaunotarta näyttävät melkeinpä yhdeltä ja samalta rakennukselta.

Kirkot ovat hääparien suosiossa ja sen ympäristössä näkeekin usein kuvia ottavia hääpareja.

Uzupisin taiteilijakaupunginosa ja "perustuslaki"

Uzupisin taiteilijakaupunginosa julistautui 1991 Uzupisin tasavallaksi ja loi oman perustuslakinsa. Taiteilijakaupunginosa on täynnä pieniä kahviloita, pikku kauppoja ja graffitimaalauksia. Kaduilla kohtaat boheemimman Vilnan.
Uzupisin tasavallan perustuslaki on alueen suosituin nähtävyys. Se on 26 eri kielellä peilitauluille kirjattu Paupio-kadun varrella olevaan muuriin. Taulusta löytyy myös suomenkielinen versio. Inhimillinen ja kieli poskella kirjoitettu laki puhuttelee ja naurattaa.

KGB:n vankilamuseo

Yksi Vilnan kuuluisimmista museoista. Museo sijaitsee aivan Vilnan ydinkeskustassa entisen KGB:n päämajan rakennuksessa ja muutettiin museoksi vuonna 1992. Museossa esitellään kattavasti Liettuan neuvostomiehityksen aikaa. Näyttelyissä voi tutustua esimerkiksi salakuunteluun ja vastarintaliikkeen toimintaan. Museon pysähdyttävin kohta ovat kellarista löytyvät tyrmät, joissa monet vangit kokivat viimeiset hetkensä.
Museo on erittäin edullinen vierailukohde, sillä sisäänpääsymaksu on vain muutaman euron.

Presidentin palatsi

Vilnan vanhassakaupungissa sijaitseva Presidentin palatsi toimii nykyäänkin Liettuan presidentin virka-asuntona. Rakennus on alunperin peräisin 1300 -luvulta, mutta tuhoutui 1700 -luvulla tulipaloissa. Palatsi uudelleenrakennettiin nykyiseen ulkoasuunsa 1700 -luvun lopulla. Rakennus on toiminut keisareiden, kuninkaiden ja aatelismiehien asuinpaikkana mm. Paavalai I, Aleksanteri I ja Napoleon Bonaparte ovat asuneet palatsissa.

Pučkoriain kanjoni ja vaelluspolut

15 minuutin ajomatkan päässä Vilnasta itään sijaitseva Pavilionysin luonnonpuisto tarjoaa jylhiä maisemia. Puiston tärkein nähtävyys on Pučkoriain kanjoni, jonne johtavat retkeilypolut. Vihreä metsä kehystää kanjonin rinteitä. Suuri luonnon muodostama syvänne kätkee sisälleen vuosisatojen salaisuudet. Vilnia-joki virtaa laakson halki. Alue on vaeltajien suosiossa.

Trakain linnoitus

Linna on 1300-luvulla rakennettu ja sijaitsee 27 kilometriä Vilnasta länteen Galve -järven rannalla. Varsinkin kesäisin linnoitus on yksi Liettuan suosituimmista nähtävyyksistä. Linna toimi aluksi puolustuslinnana, mutta on 1400 -luvulta alkaen ollut asuinlinna. Linna toimi keskiaikana myös vankilana. 1600-luvulla linna vaurioitui ja hylättiin, kunnes 1935 alkoivat sen kunnostustyöt. Maailmansota keskeytti kunnostuksen ja se aloitettiin uudelleen 1960-luvulla, jolloin linna kunnostettiin 1400 -luvulla tehtyjen piirrustusten mukaiseksi.

Nykyään linnassa toimii näyttely joka kuvaa linnan elämää keskiajalla, sekä taidemuseo joka esittelee uskonnollista taidetta. Linnoituksella järjestetään myös paljon tapahtumia ja konsertteja.

Vilnan joulutori

Vilnan joulutorin tunnelma hurmaa lämpimällä tunnelmallaan kauniine jouluvaloineen ja koristeineen. Pukinkonttiin ja tuliaisiksi löytyy perinteisiä käsitöitä, koruja, keramiikkaa ja lähiruokaa, herkkuja ja glögiä. Paikallisia erikoisuuksia ovat muun muassa Šaltibarščiai, kylmä punajuurikeitto, maistuva rahkapasta nimeltään Varsketukai sekä perunasta valmistetut cepelinai-raviolit. Joulumarkkinat järjestetään Vilnan Katedraalin aukiolla vuonna 2023 26.11. – 1.1., jolloin markkinat ovat auki päivittäin.