Näe ja koe matkalla

Belvedere

Osan mielestä Belvedere on Wienin kaunein linna, toiset vannovat Schönbrunnin nimeen. Kävit kummassa tahansa, et tule pettymään. Belvederen linna-alueelle on helppo löytää, sillä se sijaitsee kaupungin keskustassa. Lähin metropysäkki sijaitsee Südtiroler Platzilla, 950 metrin päässä linnalta.
Linna-alue koostuu kahdesta rakennuksesta 1710 -luvulla rakennetusta kesäresidenssistä ja 1720 -luvulla valmistuneesta linnaosasta. Rakenteita yhdistää kaunis puutarha. Alunperin Savoijin suvun rakennuttaman linnan kuuluisin asukas on ollut keisarinna Maria Teresia. Nykyään linnassa on museo, joka esittelee maalaustaidetta.

Schönbrunnin eläintarha

Schönbrunnin eläintarha  avattiin yleisölle vuonna 1752, jolloin se oli maailman ensimmäinen yleisölle avoin eläintarha. Nykyään eläintarhan suosituimpia eläinystäviä ovat suuret kissapedot ja isopandat. Eläintarha sijaitsee aivan Schönbrunnin linnan läheisyydessä.

Sacher-kakku

Tiesitkö, että tämä herkku on kotoisin Wienistä. Kakkua voi edelleen maistella alkuperäisellä reseptillä Hotelli Sacherin kahvilassa, josta herkku on alkujaan lähtenyt maailmanvalloitukselleen. Viiden tähden luksushotelli sijaitsee osoitteessa Philharmonikerstraße 4, A-1010 Wien

Hundertwasserhaus

Wienin kaupungin vuokratalo Hundertwasserhaus sijaitsee osoitteessa Kegelgasse 34-38. Se  suunnitellut arkkitehti Joseph Krawinan piti modernin arkkitehtuurin ”viivottimella murhattuja” linjoja luovuuden tukahduttamisena. Taloa katsellessa se on helppo uskoa, sillä suoraa kulmaa sielä tuskin löytää. Myös talon sisäosan huoneistot ovat kaikki eri muotoisia ja epätasaisia. Joseph Krawinan suunnitteli talon yhdessä taiteilija Friedensreich Hundertwasserin kanssa ja se valmistui vuonna 1986.

Erityistä talossa on myös sen ruohoa kasvava katto ja rakennuksen katolta ja seiniltä kasvavat yli 250 puuta ja pensasta. Suunnittelijat halusivat palauttaa osan talosta luonnolle, jolta tontti oli alunperin otettu. Myös talon asukkaat saavat ylläpitää luovuuttaan, sillä jokaisella asukkaalla on ”ikkunaoikeus” eli lupa koristella talon julkisivua niin pitkälle kuin he omasta ikkunastaan ylettyvät.

Tästä talosta ei puutu luonnetta. Onpahan yksi paikalla aiemmin sijainnee rakennuksen kulmakin säilytetty, jotta vanhan talon kummitukset saivat pitää kotinsa.

Donauturm

Danau park -puistossa sijaitseva torni avattiin vuonna 1964. Tornin huipulta on upeat näköalat Wienin kattojen ylle. Torniin voi mennä ihailemaan näköaloja sen katetuilta näköalaterasseilta. Tornissa palvelee myös kahvila ja itävaltalaiseen keittiöön erikoistunut ruokaravintola. Mikäli tornissa haluaa illallistaa, kannattaa pöytävaraus tehdä etukäteen tornin nettisivuilta. Myös ravintolapöydän varanneet maksavat pienen sisäänpääsymaksun torniin.

Museokortteli (MuseumsQuartier)

Aivan Wienin keskustassa sijaitseva alue kerää yhteen yli 60 erilaista kulttuuritahoa. Alue on yksi maailman isoimpia kulttuurin ja nykytaiteen keskittymiä. Alueella historiallinen arkkitehtuuri kohtaa modernin designin ja torialuiella voit ihastella upeaa historiallista arkkitehtuuria moderneilta yleisöistuimilta käsin. Alueelta löytyy korkeakulttuuria, veistoksi, arkkitehtuuria, musiikkia, muotia, teatteria, tanssia, kirjallisuutta, lastenkulttuuria, valokuvausta ja paljon muuta.

Wienin raatihuone

Wienin ydinkeskustassa, Innere Stadtissa nousee raatihuoneen torni korkeuksiin. 1883 yleisölle avattu rakennus edustaa uusgoottilaista tyyliä ja on yksi Wienin tunnusmerkeistä. Massiivisen rakennuksen torni yltää 104 metrin korkeuteen.

Schönbrunnin linna

Wienin historiallisen keskustan ulkopuolella sijaitseva palatsi, jonne on erittäin helppo päästä tutustumaan esim. metrolla. Paitsi upeasta linnasta, Schönbrunn tunnetaan myös kauniista puutarhastaan ja kukkulalle rakennetusta Gloriette-paviljongista. Keisarinna Maria Teresia rakennutti ja korjautti Schönbrunnin linnan nykyiseen asuunsa, ja Habsburg-dynastian keisarilliset hallitsijat käyttivät sitä kesäpalatsina. Linnasta löytyy yli 1400 huonetta, joista 45 on auki yleisölle. Voit myös ostaa pääsylipun pelkkään puistoon. Linnan pihalla sijaitsee maailman vanhin eläinpuisto, Tiergarten Schönbrunn. Puistoissa on lisäksi muun muassa roomalaiset rauniot, yksi maailman vanhimmista palmuhuoneista, labyrintti ja sokkelo. Linna-alue on osa Unescon maailmanperintökohteiden luetteloa.

Wienin valtionooppera

Hofburg

Naschmarkt

Tonava

Wienin leike (Wiener Schnitzel)

Taidehistoriallinen museo

Luonnonhistoriallinen museo

Stephansdom

Riesenrad

Espanjalainen ratsastuskoulu

Pyöräily Tonavan jokilaaksossa

Lähde pyöräilemään Euroopan pyöräteiden klassikkoa Tonavan pyörätietä pitkin ihailemaan upeita jokimaisemia, vihreitä viljelmiä ja kukkuloita. Reitti alkaa Saksan Donaueschingenistä ja päättyy Constanţaan Mustallemerelle. Matkaa reitille kertyy kokonanaisuudessaan 2 870 kilometriä. Sen kuuluisin osuus kulkee kuitenkin Passausta Wieniin. Matkan varrelle sattuu muun muassa Wachaun viinialue, Linz ja Wien.

Wienin joulutorit

Wienistä löytyy useita joulutoreja, joista suurin on raatihuoneen torin Christkindlmarkt-joulumarkkinat. Christkindlmarktin loisteliaassa ja samalla lämminhenkisessä miljöössä voit rentoutua ja nauttia joulun tuoksuista, perinneruoista sekä idyllisten puumajojen tunnelmasta. Wienin raatihuoneen joulutori on avoinna marraskuun puolesta välistä loppiaiseen. Wienistä löytyy myös Schönbrunnin ja Karlsplatzin joulutorit, joihin kannattaa myös käydä tutustumassa.