Kiertomatka Portugalin sydämeen

(56)

Matkan hinta sisältää:

 • Finnairin lennot Helsinki–Lissabon / Lissabon–Helsinki
 • 1 ruumaan lähtöselvitettävä matkalaukku
 • verot ja viranomaismaksut (myös hotellien kaupunkiverot)
 • kuljetus turistibussilla matkaohjelman mukaisesti
 • suomenkielisen oppaan palvelut matkaohjelman mukaisesti
 • Douro-joen risteily sekä portviini-maistiaiset Portossa
 • 6. päivän retken Setubaliin ja Sesimbraan
 • 6 yötä hotelleissa, mukavuuksin varustelluissa huoneissa
 • aamiaiset hotelliaamuina
 • yhteensä 4 lounasta ja yksi illallisen matkaohjelman mukaisesti (sisältäen kolmen ruokalajin lounas, 2 lasia talon viiniä ja mineraalivesi)
 • illallinen Fado-ravintolassa (6. päivän ilta)

Lähtöpäivät vuonna 2024: 6.6. ja 13.9.

Matkalla näet Lissabonin jyrkkine kukkuloineen, keltaisine raitiovaunuineen ja sinivalkoisine laattoineen. Porton, joka on täynnä sielukasta vanhan maailman charmia. Portugalin Venetsiaksi kutsutun Aveiron, postikorttimaisen kauniin Óbidosin sekä pyhiinvaelluskohteen Fátiman. Lisämaksullinen retki vie historiallisiin Bragaan ja Guimarãesiin.
1.päivä

Helsinki - Lissabon

Matkamme alkaa Finnairin lennolla Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Lissabonia. Perillä meitä ovat vastassa suomenkielinen paikallisopas sekä tilausajobussi.

1.päivä

Lissabon - Aveiro

Lissabonin lentokentältä lähdemme ajelemaan bussilla kohti Portugalin keskiosassa sijaitsevaa Aveiroa.

Aveiroa kutsutaan Portugalin Venetsiaksi kaupungin läpi virtaavien kanaalien vuoksi. Kaupunki sijaitseekin Atlantin rannikon lähistöllä, Aveiron laguunin äärellä. Aveiro on myös kuulu makeasta leivonnaisesta ”Ovos Moles” de Aveiro.

Matkan hintaan kuuluva illallinen syödään Aveirossa.

Majoittuminen Aveirossa keskustahotelliin yhdeksi yöksi.
Päivän ajomatka on noin 240 kilometriä.

2.päivä

Aveiro - Porto

Aamiaisen jälkeen on vielä hetki aikaa tutustua upeaan Aveiroon. Huoneiden luovuttamisen jälkeen jatkamme kohti Portoa. Portugalin toiseksi suurin kaupunki on rento, kiehtova ja kaunis. Kun siihen lisätään vielä kaupungin tunnetuin juoma, portviini, sekä kiinnostavat kulttuurikohteet ja mainio ruoka, ei ole ihme että Porto ihastuttaa kävijänsä!

Opastetulla kierroksella näemme lukuisia kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä bussista käsin. Yksi merkittävä nähtävyys on 75 metriä korkea Torre dos Clérigos, komea barokkitorni, joka soittaa aavistuksen aavemaista musiikkia. Tornia pidetään kaupungin symbolina. Päätämme päivän retken nauttimalla lounaan. Lounaan jälkeen aloitamme jokiristeilyn. Risteilyn aikana ihailemme kaupungin nähtävyyksistä joelta katsottuna. Näemme myös Porton kuuluisat sillat. Risteilyn jälkeen tutustumme opastetun kierroksen aikana yhteen portviinikellareista, jossa vierailun lopuksi maistelemme portviinejä.

Siirtyminen hotellille ja majoittuminen Porton keskustan hotelliin kahdeksi yöksi.
Päivän ajomatka on noin 75 kilometriä.

3.päivä

Porto, lisämaksullinen retki Bragaan ja Guimarãesiin

Päivän voi viettää omatoimisesti Portossa, nauttien kaupungin monipuolisesta tarjonnasta.

Tänä päivänä on myös mahdollista lähteä lisämaksulliselle koko päivän retkelle Bragan ja Guimarãesin maisemiin. Retki alkaa Bragasta, joka on yli 2000 vuotta vanha kristillinen kaupunki, Minhon viinialueella. Matkalla nautitaan näkymistä, joissa vaihtelevat vuoret, laaksot, metsät, tasangot ja harjut. Bragan historiallisessa keskustassa tehdään kävelykierros, jonka aikana kuulemme kaupungin vaiheista ja ihailemme keskustan lukuisia palatsirakennuksia, kirkkoja, torneja, barokkityylisiä suihkulähteitä ja muita kauniita kaupunkinäkymiä. Virkistystauon jälkeen jatkamme Guimarãesiin.

Pohjois-Portugalilainen pikkukaupunki Guimarães on yksi merkittävimmistä historiallisista kaupungeista Portugalissa. Guimarãesin historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintölistalla arvokkaan rakennusperinteensä vuoksi. Kaupungin komea keskiaikainen linna rakennettiin 900-luvulla kukkulan huipulle suojelemaan kaupungin luostaria. Loisteliasta tunnelmaa voi aistia herttuoiden palatsissa, jonka rakennustyöt alkoivat 1400-luvulla. Kuninkaalliset kuitenkin hylkäsivät palatsinsa ja se alkoi ränsistyä. Se kunnostettiin uudelleen 1900-luvulla, ja on sittemmin toiminut presidentin virka-asuntonakin. Kuuluisaa goottilaista, 1300-luvulla rakennettua patiota puolestaan voi ihailla Oliveira-aukion ulkoilmakahvilassa istuskellen. Retken hintaan kuuluva perinteinen portugalilainen lounas nautitaan Guimarãesissa.

4.päivä

Porto - Fatima - Óbido - Lissabon

Hotellissa nautitun aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan kohti Lissabonia.

Matkalla pysähdymme Fátiman vuoristokaupungissa keskellä Portugalia. Kaupungin nähtävyyksiä ovat uusi basilika ja tori, jonka lasketaan olevan kaksi kertaa Rooman Pietarinaukion kokoinen. Fátima on katolisen maailman tärkeä pyhiinvaelluskohde, silla Fatiman ilmestys oli katolisen kirkon myöhemmin Neitsyt Mariaksi tulkitsema ilmestys, joka tapahtui Fátiman kaupungin lähellä ensimmäisen kerran 13. toukokuuta 1917. Fátimassa nautitaan lounas.

Matka jatkuu viehättävään Óbidoon, keskiaikaisten muurien ympäröimässä pikkukaupungissa, joka on kuuluisa myös mainiosta ginjinha-juomastaan, jota nautiskellaan suklaakupposesta. Kaupunki on itsessään kuin ulkoilmamuseo, historiallisen keskustan kävelykierroksella tutustumme postikorttimaisen kauniiseen kaupunkiin. Kaupungin ympäristö on kaunista maaseutua tuulimyllyineen ja viiniviljelmineen.

Lissaboniin saavutaan iltapäivällä, majoittuminen hotelliin kolmeksi yöksi.
Päivän ajomatka on noin 320 kilometriä.

5.päivä

Lissabon

Aamiaisen jälkeen aloitamme tutustumisen Lissaboniin suomenkielellä opastetulla kaupunkikierroksella, jonka aikana näemme tärkeimpiä nähtävyyksiä ja kaupunginosia.

Portugalin hyväntuulinen pääkaupunki on valloittava yhdistelmä pikkukylätunnelmaa, kulttuurikaupunkia ja auringonpaistetta.

Usealle kukkulalle Tejo-joen rannalle levittäytynyt kaupunki on yksi maailman vanhimmista. Lissabonissa on käyty kauppaa jo tuhansia vuosia sitten. Menneitä aikoja voi käydä aistimassa esimerkiksi vaikuttavan jylhässä Sé-katedraalissa, jonka rakennustyöt aloitettiin 1000-luvun alussa. Belémin kaupunginosassa puolestaan pääosan saavat löytöretkeilyn ajoista kertovat nähtävyydet. Sieltä löytöretkeilijät lähtivät jo 1400-luvun lopulla kohti tuntemattomia vesiä. Löytöretkien myötä koottujen rikkauksien turvin rakennettiin Belémin kaunis ja suuri Hieronymusten luostari.

Päivän aikana yhteinen lounas.

Iltapäivällä on omaa aikaa tutustua kaupunkiin.

6.päivä

Setubal ja Sesimbra, Azeitaon -alueen viinitila

Aamiaisen jälkeen lähdemme retkelle Setubaliin sekä Sesimbraan ja pääsemme meri- ja kalastustunnelmiin. Ajamme Arrabidan vuoren yli upeassa merimaisemassa Setubaliin, jonka kauppahallissa tutustumme tuoretiskien tarjontaan.

Azeitaon alueella avautuvat upeat viinimaisemat. Viinitilavierailun jälkeen jatkamme Sesimbraan, perinteiseen ja kauniiseen rantakaupunkiin. Sesimbra on vilkas ja eloisa, jonka maalaukselliset kauppojen, baarien ja ravintoloiden reunustamat kujat nousevat rantabulevardilta vuorenrinnettä ylös.

Retkipäivän aikana nautitaan lounas Sesimbrassa.
Retken kesto noin kahdeksan tuntia ja ajomatkaa päivän aikana kertyy noin 100 kilometriä.

6.päivä

Lissabon

Retkeltä paluun jälkeen iltapäivän lopulla on vielä hetki omatoimista aikaa Lissabonissa ennen matkan viimeistä yhteistä ohjelmaa.

Illalla nautimme yhteisen jäähyväisillallisen Fado-ravintolassa.
Fadon kaihoisat sävelet kaikuvat edelleen kaupunkien kapeilla kujilla ja ovat tärkeä osa portugalilaista kulttuuria. Fado on maan kuuluisin ja perinteisin musiikkityyli, jota kokoonnutaan kuuntelemaan intiimeihin ja tunnelmallisiin ravintoloihin sekä kuppiloihin. Koskettavat sanoitukset kertovat usein sydäntä raastavasta kaipuusta, jota tarkoittaa portugalin kielen sana saudade. Silti fado-illan mittaan saatetaan kuulla myös iloisia ja vauhdikkaitakin fadoja.

Hotellilta meno- ja paluubussikuljetus Fado-iltaan oppaan johdolla.

7.päivä

Lissabon - Lissabonin lentokenttä

Aamiaisen jälkeen on vielä hyvin aikaa nauttia värikkäästä Lissabonista. Huoneet tulee luovuttaa viimeistään klo 12, mutta hotellilla on tila jonne matkatavarata saa säilytykseen huoneiden luovutuksen jälkeen. Bussi noutaa asiakkaat oppaan johdolla hotellilta kello 13:30 ja kuljettaa Lissabonin lentokentälle.

7.päivä

Lissabon - Helsinki

Paluulentomme lähtee iltapäivällä Lissabonista, illalla saapuminen Helsinkiin.