Bonusta jokaisesta matkasta!

Praha

Yli tuhatvuotista historiaa kertova Praha tarjoaa eurooppalaisen suurkaupungin parhaita paloja. Kaupungissa on kaunis arkkitehtuuri, erinomaiset ostosmahdollisuudet, runsaasti hyviä ravintoloita ja baareja sekä rikas kattaus kulttuuria. Matkailijaa ilahduttaa myös Suomea edullisempi hintataso.

Praha on Tsekin tasavallan pääkaupunki ja maan suurin kaupunki noin 1,3 miljoonalla asukkaallaan. Vltava joki kauniine siltoineen lipuu kaupungin läpi. Hyvin säilynyt historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Neuvostoajan jälkeen Prahasta on jälleen tullut yksi keskeisimmistä kaupungeista Keski-Euroopassa.

Praha on oiva matkakohde ympäri vuoden. Se on kaupunki, josta lähes kaikki löytävät jotakin mieleistä ja josta vain harva ei pidä. Maistuvat oluet, leivos- ja kakkukaupat, historialliset rakennukset ja puistot, museot sekä urheilu- ja musiikkitapahtumat ovat kaupungin kävijöiden listalla.

Kaupungin keskusta on melko pieni ja päänähtävyydet löytyvät läheltä toisiaan. Kaikkeen tärkeään voikin tutustua parissa kolmessa päivässä. Praha onkin ihanteellinen esimerkiksi pitkän viikonlopun matkaan. Koettavaa ja nähtävää on kuitenkin sen verran runsaasti että monet palaavatkin lempikaupunkiinsa aina yhä uudelleen ja miksei, sillä kohde on hintatasoltaan kohtuullinen. Sen sanotaan olevan n. 60% Helsingin hintatasosta.

Prahan sää on mannermainen. Kesät ovat lämpimiä ja kevät ja syksy leutoa. Talvella kaupungissa on räntäsateita, mutta toisinaan sataa myös lunta.

Lisää Prahasta

Prahassa on helppo liikkua paikasta toiseen jalkaisin, jolloin kaupungin yksityiskohdat pääsee kokemaan parhaiten. Etenkin vanhassa kaupungissa kannattaa liikkua kävellen. Matkat taittuvat mukavasti myös raitiovaunun kyydissä. Raitiovaunut liikennöivät kaikkialla kaupungissa ympäri vuorokauden. Keskustassa ja sen ulkopuolelle voi matkustaa nopeasti kolmilinjaisen metron kyydissä. Myös bussit liikkuvat kaupungissa niin päivä- kuin yöaikaan. Takseja löytyy runsaasti, mutta joukossa saattaa olla myös epärehellisiä kuskeja. Matkan hinta kannattaakin tarkistaa ennakkoon.

Prahan kansainvälinen lentokenttä Václav Havel Airport Prague sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta. Autolla matka kestää hieman liikenteestä riippuen reilun puoli tuntia. Julkisessa liikenteessä edullisimmin kentältä pääsee keskustaan paikallisbussilla. Kymmenen minuutin välein kulkeva bussi pysäköi Nádraží Veleslavín -metroaseman edustalle. Keskusta on muutaman metropysäkin päässä.

Ostosmahdollisuuksia on niin kaupungin uudemman osan suurista tavarataloista ja luksusmyymälöistä vanhankaupungin pieniin putiikkeihin ja matkamuistomyymälöihin. Keskimääräinen hintataso on useimmiten kotimaan hintoja edullisempaa. Suosituimmat ostospaikat keskittyvät Václavské náměstí -pääaukion, Národnín ja Na příkopěn kävelykadun alueille. Ostosten ohessa voi nauttia kupposen ulkoilmaterasseilla kaupungin vilinää katsellen.

Praha on erityisen kuuluisa joulutoreistaan, jonne voi suunnata jo pelkän hyvän tunnelman vuoksi. Toreja on käynnissä myös muuna aikana vuodesta. Etenkin matkalaisten suuressa suosiossa on Náplavka-joenrantapromenadin tori. Toripäivä pidetään lauantaisin klo 14 saakka. Torilla on erilaisia elintarvikkeita ja paikallisia tuotteita ja siellä kannattaakin maistella ja juoda paikallisia herkkuja.

Kauppojen aukiolot ovat liikekohtaisia, mutta tavallisesti kaupat aukeavat kello 9 ja suljetaan kello 18-20 välillä, lauantaisin hieman aikaisemmin. Osa liikkeistä on avoinna myös sunnuntaisin. Useimmissa liikkeissä luottokortti kelpaa maksuvälineenä, mutta joitakin poikkeuksia löytyy. Ostoksille onkin hyvä varata myös hieman käteistä.

Prahassa on vilkas ilta- ja yöelämä. Olutta ja muita juomia tarjoillaan kaikkialla, ja hinnat ovat edullisia. Vanhankaupungin ja joenvarren alueilla hinnat ovat tavallisesti korkeimmat ja paikallisten suosimissa paikoissa huokeampia. Suurin osa anniskelupaikoista ovat baarin, oluttuvan ja ravintolan yhdistelmiä joissa syödään ja vietetään aikaa seurustellen. Kaupungin yöelämä on yleisesti turvallista ja suurimmat ongelmat tulevatkin tavallisesti vain muutamia juomia liikaa nauttineista turisteista.

Tšekin tasavalta jakautuu Böömiin, Määriin ja pienen Sleesian osan maakuntiin. Praha sijaitsee Böömissä, lähellä sen keskipistettä. Tšekki on pieni maa, jonka laidasta laitaan voi matkustaa noin 6-7 tunnissa. Maassa voikin nähdä nopeasti ja edullisesti erilaisia paikkoja. Päiväretki on helppo toteuttaa omatoimisesti, sillä bussi- ja rautatieasemalta on useita yhteyksiä Prahan ulkopuolisiin kohteisiin kaikkialle maahan päivittäin. Hotellit ja turisti-infot tarjoavat hyviä vinkkejä erilaisista päiväkohteista.

Upea Kutná Horan kaupunki sijaitsee noin 70 km Prahasta itään päin. Kutná Horan vetonaula on hämmästyttävä ihmisluilla koristeltu Sedlecin luukirkko.

Yksi Euroopan kuuluisimmista ja tyylikkäimmistä kylpyläkaupungeista Karlovy Vary sijaitsee n. 120 km päässä Prahasta länteen. Kaupungin tervehdyttävät vedet auttavat kertoman mukaan kaikkiin vaivoihin.

Prahan lähellä oleva Terezí tunnetaan myös nimellä Theresienstadt.  1700-luvulla saksalaiset rakensivat sinne linnoituksen, joka tuli tunnetuksi toisen maailmansodan aikaisena keskitysleiri-vankilana. Sen kautta kulki 32 000 ihmistä, josta moni menehtyi epäinhimillisiin oloihin, tauteihin tai päätyi muille keskitysleireille. Tähän synkän historian kohteeseen kannattaa tarkistaa aukioloajat ja tehdä varaus ennakkoon ennen matkaa.

Yksi Tsekin tasavallan päänähtävyys on oikeutetusti hyvinsäilynyt Karlstejn linna, noin 30 km päässä Prahasta lounaaseen. Sen sijainti korkealla kielekkeellä Berounka -joen yläpuolella, joukko tykkitorneja ja korkeita valleja sekä sen uhkaavat tornit herättävät tunteita. Kohteen ainoana haittapuolena on sen suosio ja ruuhkat.

Toinen oiva linna päiväretkikohteeksi on Konopiste Castle suurine puutarhoineen, n. 45 km Prahasta kaakkoon. Linna on alunperin 1300-luvun goottilaistyylinen linnoitus, jossa on paljon ranskalaisvaikutteita. Se muokattiin nykyiseen linnamuotoonsa ajan saatossa. Linnan tunnetuin asukas oli Franz Ferdinand, Itävalta-Unkarin kruununperijä, jonka salamurhasta kerrotaan Ensimmäisen Maailmansodan alkaneen.

Muita mainitsemisen arvoisia kohteita ovat mm. Cesky Krumlovin keskiaikainen lähes koskemattomana läpi vuosisatojen säilynyt keskieurooppalainen kylä sekä oluesta tunnetun Tsekin panimo Pilsner Urquell Plzenin kaupungissa.

Jääkiekon MM-kisat pelataan Prahassa ensi keväänä. IMT järjestää yhdessä Aikamatkojen kanssa ikimuistoiset fanireissut kisoihin. Lue lisää ja lähde mukaan!

Miksi matkustaa Prahaan?
Rikas kulttuuritarjonta
Kaunis arkkitehtuuri
Paljon historiaa
Lyhyt lentoaika
Kohtuullinen hintataso
Tsekkiläiset oluet
Konsertit
Vltava-joki siltoineen

Matkat

Prahan kaupunkiloma

Helsinki-Praha
Praha (valitsemasi määrä päiviä)
Praha-Helsinki
Valitset valikoimastamme sinulle sopivat lentoaikataulut Helsingistä ja määrität itse montako yötä haluat Prahassa viettää. Helppoa, eikö vain?


Prahan kaupunkiloma lentäen Turusta

Turku-Praha
Praha (valitsemasi määrä päiviä)
Praha-Turku
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Turusta.


Prahan kaupunkiloma, lennot Oulusta

Oulu-Praha
Praha (valitsemasi määrä päiviä)
Praha-Oulu
Lähde omatoimilomalle Prahaan lennoin Oulusta!


Prahan kaupunkiloma, lennot Kuopiosta

Kuopio-Praha
Praha
Praha (valitsemasi määrä päiviä)
Praha-Kuopio
Lähde omatoimiselle matkalle Prahaan lentäen Kuopiosta.


Prahan kaupunkiloma lentäen Rovaniemeltä

Rovaniemi-Praha
Praha (valitsemasi määrä päiviä)
Praha-Rovaniemi
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Rovaniemeltä.IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Prahan matkaasi

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
3 °C
huhtikuu
12 °C
heinäkuu
24 °C
lokakuu
13 °C