Bonusta jokaisesta matkasta!

Tirana

Albanian pääkaupunki, karu mutta kiehtova Tirana tarjoaa rajuja vastakohtia ja edullisen hintatason.

Tietoa Tiranasta

Albanian pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki Tirana sijaitsee Isthm-joen varrella noin 27 km Adrianmeren rannalta itään. Asukkaita Tiranassa on noin 880 000. Kaupungin pääelinkeinoina ovat maataloustuotteet, koneet, tekstiilit, lääkkeet ja metallituotteet. Myös turismi on pikkuhiljaa nostanut päätään Tiranassa, mutta se on vielä hyvin lapsen kengissä. Nënë Tereza eli Äiti Terezan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Rinasissa, noin 15 kilometriä Tiranasta satamakaupunki Durrësin suuntaan. Lentokentältä Tiranaan pääsee helposti bussilla tai taksilla. Kauniiksi kaupunkia ei voi kutsua, sillä maan surullinen lähihistoria näkyy selkeästi rujossa, kommunistiajan arkkitehtuurissa mutta ihmiset yllättävät avuliaisuudellaan ja ystävällisyydellään.

Tiranassa kannattaa kokea ainakin nämä:

 • Skanderbeg-aukio
  Tiranan keskellä sijaitseva Skanderbegin aukio on suosittu paikallisten tapaamispaikka, etenkin iltaisin. Skanderbegin patsaan lisäksi aukiolla on muitakin Tiranan maamerkkejä kuten kansallismuseo, kellotorni, ooppera ja Et’hem Beyn moskeija.
 • Pyramidi-muistomerkki
  Keskellä kaupunkia sijaitseva erikoinen maamerkki, joka pystytettiin vuonna 1988 diktaattori Enver Hoxhan kunniaksi. Tällä hetkellä pyramidi on rapistunut ja graffitien peittämä ja lähinnä paikallinen nuoriso viettää aikaa pyramidin päällä. Vuosien varrella pyramidin käyttötarkoitus on vaihdellut museosta yökerhoon ja pyramidin kohtalosta onkin käyty Tiranassa monia keskusteluja, mutta kaupunkilaiset ovat puoltaneet sen säästämistä.
 • Parku i Madh- puisto, Tirana Park -tekojärvi
  Keidas kaupungin sisällä, jossa myös paikalliset ulkoilevat ja viettävät aikaa puistojen ja järven ympärillä.
 • Bllokun kaupunginosa
  Tiranan tämän hetkinen trendi- ja hipsterialue, joka on parhaimmillaan iltaisin ja viikonloppuisin. Täältä löydät rappioromantiikkaa, viihtyisiä baareja, ravintoloita ja kahviloita.
 • Bunkkerimuseot Bunk’Art ja Bunk’Art2
  Tiranan mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä, joiden näyttelyissä pääset sukeltamaan Albanian hirmudiktaattori Enver Hoxhan hallitsemaan kommunistiseen valtakauteen vuosien 1944–1985 välillä.
  Enver Hoxha pelkäsi jatkuvasti naapureiden vihamielisiä hyökkäyksiä, mistä syystä hän päätti rakennuttaa satojatuhansia bunkkereita ympäri Albaniaa, näitä bunkkereita voit bongata myös ympäri Tiranaa.

Tiranassa on hyvin elävä kahvilakulttuuri, vilkas yöelämä sekä erinomaisia ravintoloita. Kaupungissa kannattaakin syödä hyvin, sillä hintataso on hyvin edullinen. Tutustu ainakin albanialaisiin perinneherkkuihin kasvispiiraisiin, joita myydään kaikkialla. Jos olet kiinnostunut Albanian luonnosta, kannattaa tehdä päiväretki Dajti-vuorelle, joka sijaitsee vain noin vartin ajomatkan päässä keskustasta. Dajti nousee 1400 metriä merenpinnan yläpuolelle. Aluetta ympäröi kansallispuisto, jossa on erinomaiset patikointimahdollisuudet. Vuorella voi patikoida, mutta huipulle pääsee helposti myös köysirataa pitkin. Toinen helppo päiväretkikohde on esimerkiksi merenrantakaupunki Dürres. Matka sinne taittuu bussilla noin tunnissa.

Varaa matkasi!