Bonusta jokaisesta matkasta!

Krakova

Veikseljoen rannalla sijaitseva Krakova on ainoa Puolan suurista kaupungeista, joka selvisi toisesta maailmansodasta lähes vahingoittumattomana. Nähtävyydet kertovat pitkästä mutta myös traumaattisesta historiasta, näiden vastapainoksi kaupungissa on runsaasti mahdollisuuksia myös herkulliseen ruokaan ja juomaan sekä ostoksille.

Krakova sijaitsee noin 250 km Varsovasta kaakkoon. Kaupungin historia ulottuu aina keskiajalle asti. Se toimi Puolan kuninkaallisena pääkaupunkina 1500-luvun lopulle saakka ja näistä ajoista on yhä jäljellä useita upeita rakennuksia. Suurin osa Puolan kaupungeista tuhoutui toisen maailmansodan aikana, mutta Krakova säästyi kuin ihmeen kaupalla ja on nykyään suosittu matkailukohde niin historiansa, arkkitehtuurinsa kuin tunnelmansakin ansiosta.

Lisää Krakovasta

Krakovan Vanhankaupungintori (Rynek Główny) on Euroopan suurimpia keskiaikaisia kaupunkitoreja. Se on Krakovan sydän ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Aatelisten aiemmin asuttamien talojen ympäröivällä torilla sijaitsevat monet Krakovan tunnetuimmista maamerkeistä, kuten Mariankirkko. Vierailun arvoisia ovat myös Wawelin kukkula sekä Kazimierz, vanha juutalaisten asuttama kaupunginosa, josta nykyisin löytyy hyviä ravintoloita, taidetta ja boheemia yöelämää. Ei pidä unohtaa myöskään Krakovan kattavaa museotarjontaa, joissa on laajalti esillä Krakovan ja Puolan historiaa, taidetta ja yleistä kulttuuria.

Toisen maailmansodan synkät tapahtumat kuuluvat vahvasti Puolan historiaan. Krakovassa ja lähellä sijaitsevassa Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa on mahdollisuus tutustua juutalaisten historiaan ja kulttuuriin sekä myös toiseen maailmansotaan ja sen julmimpiin tapahtumiin.

Krakovan yliopisto on useiden vuosien ajan houkutellut opiskelijoita, jotka tuovat nuorekkaan lisänsä kaupunkikuvaan. Edullinen hintataso, perinteikkäät kahvilat herkkuineen sekä ravintola- ja kulttuuritarjonta luovat Krakovalle sen historiallisten nähtävyyksien lisäksi mainiot puitteet lomailulle.

Krakovan lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustasta.

Lentokentän ja keskustan väliä liikennöi useampi paikallisliikenteen bussilinja, myös junalla pääsee kulkemaan lentokentän ja keskustan välillä. Helpoin ja usein myös nopein tapa on ottaa taksi kentältä keskustaan. Taksien hinnat ovat usein kiinteät, joten kannattaa tarkistaa hinta ennen taksiin nousemista sekä tarkistaa, että kyseessä on virallinen taksi.

Krakovan ydinkeskusta ja vanhakaupunki ovat kohtuullisen pieniä, joten keskustan alueella kätevintä on liikkua kävellen. Pientä maksua vastaan voi vuokrata kaupunkipyörän. Bussien ja raitiovaunujen käyttäminen on selkeää. Kaupunginosien välillä raitiovaunu on kätevä tapa matkata, sillä pääsee helposti esimerkiksi Kazimierzin juutalaiskaupunginosaan.

 

Krakovan hintataso on Suomea huomattavasti alhaisempi, korkeimmillaan hinnat ovat vanhankaupungin liikkeissä. Suosituimpia tuliaisostoksia ovat käsintehdyt käsityöt ja vanhanaikaiset lelut, paikalliset elintarvikkeet kuten suklaat sekä vodka.

Krakovan suurin ostoskeskus Galeria Krakowska sijaitsee vanhassa kaupungissa kaupungin keskeisimmän torin ja päärautatieaseman vieressä. Galeria Kazimierz sijaitsee juutalaisessa kaupunginosassa ja sen sanotaan olevan kauniimpia ostoskeskuksia koko maassa. Vanhankaupungin aukion keskellä sijaitsee renessanssin ajoilta oleva kauppahalli Sukiennice. Tämä katettu halli on loistava paikka ostaa matkamuistoja vaikka hinnat ovatkin siellä hieman korkeampia kuin muualla.

Vanhankaupungin Florianska-kävelykatu ja Kazimierzin suuntaan vievä Krakowska ovat suosittuja ostoskatuja vaate- ja kenkämyymälöineen. Kazimierzin kaupunginosan pikkuliikkeistä voi tehdä vintagelöytöjä.

Kaupat ovat normaalisti avoinna viikon jokaisena päivänä. Huomioitavaa on, että Puolassa on erilaisia juhlapyhiä jonkin verran Suomea enemmän ja nämä saattavat sulkea tai lyhentää kauppojen aukioloaikoja.

Krakovassa ei ole vaikeuksia löytää ruokaa, tarjonta on monipuolista, tasokasta ja kohtuuhintaista. Vanhassakaupungissa on paljon erilaisia ravintoloita, itse Rynek Główny -aukiolla olevat ravintolat ovat hieman hintavampia, mutta aukiolta lähteviltä kaduilta löytyy useita hyviä ja sopuhintaisia ravintoloita. Ulkoilmaterassilla viihtyville aukiolla on useita vaihtoehtoja. Grodzka-katu Vanhankaupunginaukion ja Wawelin linnakukkulan välillä on mielenkiintoinen ja monipuolinen katu ravintoloiden suhteen. Paikallisten puolalaisten ruokien lisäksi italialaiset ruuat ovat ravintoloissa yleisiä. Kazimierzin kaupunginosasta löytyy myös juutalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Vanhankaupungin ja Kazimierzin alueella sijaitsee eniten ilta- ja yöelämään keskittyneitä baareja ja klubeja. Näiltä alueilta löytyy myös useita jazz-klubeja sekä baareja, joissa järjestetään keikkoja.

Suosituimpia päiväretkikohteita ovat Wieliczkan suolakaivos ja Auschwitzin keskitysleiri museoineen. Suuresta suosiostaan johtuen näihin kannattaa varata paikat jo etukäteen.

Parin tunnin juna- tai bussimatkan päässä sijaitsee Zakopanen kaupunki Alppien kaltaisten Tatra-vuorien kupeessa. Alueelta löytyvät upeat luontonäkymät ja monet aktiviteetit.

Vain reilun 20 km päässä Krakovasta sijaitsee Ojcow National Park. Tämä upea puisto tarjoaa hienot puitteet luonnosta ja vaeltamisesta kiinnostuneille.

Miksi matkustaa Krakovaan?
Keskiaikainen vanhakaupunki on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä
Edullinen hintataso
Kiehtova Kazimierzin juutalaiskaupunginosa
Hyvä ja monipuolinen ravintolatarjonta
Suussa sulavat kahvilaherkut
Historialliset nähtävyydet

Matkat

Krakovan kaupunkiloma

Helsinki-Krakova
Krakova (valitsemasi määrä päiviä)
Krakova-Helsinki
Valitset valikoimastamme sinulle sopivat lentoaikataulut Helsingistä ja määrität itse montako yötä haluat Krakovassa viettää. Helppoa, eikö vain?


Krakovan kaupunkiloma, lennot Turusta

Turku-Krakova
Krakova
Krakova (valitsemasi määrä päiviä)
Krakova-Turku
Omatoimisilla kaupunkilomillamme saat itse valita lähtöpäiväsi ja matkan pituuden. Krakovaan pääset välilaskullisilla lennoilla nyt myös Turusta.


Krakovan joulutorit -opastettu kaupunkiloma

Helsinki-Krakova
Kiertoajelu Krakovassa
Keskustahotelli (3yötä) aamiaisin
Omatoiminen päivä Krakovassa, iltakävely ja konsertti
Omatoiminen päivä Krakovassa tai opastettu retki juutalaiskortteleihin
Omatoiminen päivä Krakovassa tai retki Wieliczkan suolakaivoksille
Hotelli-lentokenttä
Krakova-Helsinki
Tunnelmallinen ja opastettu kaupunkiloma Prahassa 5.-8.12.2024. Matkan hinnassa lennot Helsingistä, majoitukset aamiaisin sekä opastukset matkaohjelman mukaisesti.


Krakovan kaupunkiloma, lennot Oulusta

Oulu-Krakova
Krakova (valitsemasi määrä päiviä)
Krakova-Oulu
Lähde omatoimilomalle ihastuttavaan Krakovaan lentäen Oulusta!


Krakovan kaupunkiloma, lennot Kuopiosta

Kuopio-Krakova
Krakova
Krakova (valitsemasi määrä päiviä)
Krakova-Kuopio
Lähde omatoimiselle matkalle Krakovaan lentäen Kuopiosta.


Krakovan kaupunkiloma lentäen Rovaniemeltä

Rovaniemi-Krakova
Krakova (valitsemasi määrä päiviä)
Krakova-Rovaniemi
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Rovaniemeltä.


Krakovan kaupunkiloma, lennot Tampereelta

Tampere-Krakova
Krakova
Krakova (valitsemasi määrä päiviä)
Krakova-Tampere
Lähde seikkailemaan suosittuun Krakovaan ja tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin sekä historiaan omalta kotikentältäsi Tampereelta!


IMT:n ammattilaisten vinkit matkaasi

Krakovassa parasta oli vanha kaupunki linnoineen ja kirkkoineen, kirpputorit ja antikvariaatit.
Kalevi
Puolison kanssa · lokakuu 2023

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
-1 °C
huhtikuu
12 °C
heinäkuu
23 °C
lokakuu
12 °C

Krakovan tunnelmia ilmasta kuvattuna