Bonusta jokaisesta matkasta!

Verovapaat ostokset Islannissa

Suomalaisten on mahdollista ostaa Islannista verovapaita Tax free -tuotteita. Liikkeissä, jotka kuuluvat Tax free -palautusjärjestelmään, löytyy liikkeen ikkunasta sinipunavalkoinen Tax free -tarra. Näistä liikkeistä ostetuista tuotteista saa noin 15 prosentin suuruisen Tax free -hyvityksen, kun kertaostoksen summa samassa liikkeessä ylittää 6000 ISK. Liikkeestä saa pyydettäessä Tax free -hyvitystä varten valmiiksi täytetyn lomakkeen, johon liitetään ostokuitti ja palautuksen verojen osuudesta saa tällä Tax free refund -kuitilla joko Reykjavikissa tai Keflavikin lentoasemalla.

Varmin ja helpoin tapa palautukseen on Keflavikin lentoaseman transithallissa sijaitseva The National Bank of Icelandin toimisto. Mukana täytyy olla kuitti ostoksista. Palautuksen saa käteen Islannin kruunuina ja kruunut voi vaihtaa euroiksi lentoaseman pankissa ilman vaihtokuluja. Palautuksesta ei saa kuittia, joten palautettu rahasumma täytyy tarkistaa heti tiskillä.

Jos palautettava summa on yli 5000 ISK täytyy kuittiin käydä hakemassa leima tullin toimistosta, jossa täytyy kuitin lisäksi esittää sitä vastaavat tuotteet. Tullin toimisto sijaitsee lentokentällä heti check-inn tiskien vieressä, vastapäätä kahvilaa.

Palautuksen voi hakea myös jo Reykjavikissa Tax Free Prepaid Officesta, joita on Reykjavikin Matkailutoimistolla tai Kringlan ja Smáralind -ostokeskuksien infoissa. Näissä pisteissä vero palautetaan vain Islannin kruunuina ja palautusta varten tarvitaan vähintään 8 kuukautta voimassa olevan luottokortin tiedot. Kun palautus on lunastettu Reykjavikissa, täytyy kuitti pudottaa lentoasemalla Tax free refund -kirjelaatikkoon sitä varten saadussa kuoressa. Jos kuittikirjekuoren unohtaa jättää lentoasemalla kirjelaatikkoon, voi sen postittaa vielä Suomesta. Kuori täytyy postittaa kuukauden sisällä palautuksen saamisesta. Jos kuorta ei palauteta, katsotaan että matkustaja ei ole poistunut Islannista verovapaiden ostosten kanssa ja palautettu summa veloitetaan luottokortilta.

Kolmas vaihtoehto on postittaa kuitit ja palautuslomake kaupasta saadussa kirjekuoressa Global Refund –yritykselle. Tarkistathan, että kaikki kohdat on täytetty asianmukaisesti palautuslomakkeella. Yritys lähettää hyvityksen pankkitilille tai hyvittää kuittien summalla luottokorttia.

Lisätietoja aiheesta löytyy lentokentän sivuilta: http://www.kefairport.is/english/at-the-airport/before-departure/vat-refund/