Kiehtovan kulttuurimaan Portugalin parhaat palat —

SANA Capitol Hotel

Omatoimikokemus

Moderni ja urbaani SANA Capitol hotelli sijaitsee Lissabonin keskustassa lähellä Marques de Pombal aukiota ja Eduardo VII puistoa. Hotellilta on lyhyt kävelymatka Avenida da Liberdadelle. Lissabonin lentokenttä on noin 15 minuutin päässä ja hotellin lähellä on Marques de Pombalin metroasema, josta pääsee matkustamaan kaupungin eri kohteisiin.

Hotellissa on elegantisti sisustettuja huoneita yhteensä 59. Hotellin ravintolassa tarjoillaan aamiaista, lounasta ja illallista jokaiseen makuun. Kahvia, drinkkejä ja syötävää pienempään nälkään tarjoaa hotellin C Bar.

 

 

Kiertomatka Portugalin sydämeen

Omatoimikokemus

Hotel da Bolsa

Omatoimikokemus

Kolmen tähden Hotel da Bolsa sijaitsee Porton keskustassa. Monet Porton historiallisista nähtävyyksistä, kuten Sé Do Porton katedraali ja kaksikerroksinen Douro-joen ylittävä Dom Luis -kaarisilta ovat lyhyen kävelymatkan päässä hotellista. Myös Sao Benton rautatieasema ja raitiovaunupysäkki ovat molemmat vain noin 10 minuutin kävelymatkan päässä.

Hotellia on hiljattain kunnostettu, mutta huonekalut on pidetty edelleen perinteisinä. Hotellissa on 34 huonetta, joissa kaikissa ilmastointi ja lämmitys.

Hotellissa on baari, jossa on mukava istuskella nauttien esimerkiksi paikallisia viinejä. Buffet-aamiainen tarjoillaan hotellin aamiaisravintolassa.

Huom, bussi ei pääse ajamaan aivan hotellin edustalle, bussi jättää ryhmän Palacio da Bolsan eteen, josta on noin 140 metrin kävelymatka hotellille.

Braga

Omatoimikokemus

Braga on Portugalin vanhimpia kaupunkeja. Sen perusti Augustus yli 2000 vuotta sitten, kaupungin alkuperäinen nimi oli tästä johtuen ”Bracara Augusta”. Myös Bragan katedraali on maan vanhimpia, sen rakensivat 1100-luvulla Portugalin ensimmäisen kuninkaan D. Henriquen ja D. Teresan vanhemmat, jotka on haudattu katedraaliin. Braga on yksi maan tärkeimmistä uskonnollisista keskuksista. Bragaa on kutsuttu Portugalin Roomaksi, sen runsaan roomalaiskatoliseen uskontokuntaan kuuluviaen asukkaide sekä kirkkojen johdosta. Bragan tunnetuin nähtävyys on kukkulan laella seisova komea Bom Jesus do Monte, korkeiden portaiden päässä sijaitseva kirkko. Nykyään kaupungissa sijaitseva yliopisto on lisännyt nuorisoa ja tätä kautta erilaista eloisuutta Bragan kaduille.

Guimarães

Omatoimikokemus

Guimarães on yksi hienoimmista historiallisista kaupungeista Pohjois-Portugalissa. Portugalilaiset pitävät kaupunkia maansa syntymäpaikkana, siellä syntyi Portugalin ensimmäinen kuningas (Afonso Henriques 1109-1185). Guimaraes oli myös hetken pääkaupunkina Portugalin perustamisen aikaan. Kaupungin rikas historia heijastuu sen moniin kiehtoviin nähtävyyksiin, joita löytyy ympäri kaupunkia: upea goottilainen luostari, järeäksi rakennettu linna ja tyylikäs 1400-luvun palatsi. Näiden monumenttien välissä on mukulakivikatujen sokkelo ja viehättäviä aukioita, joita reunustavat perinteiset talot sekä kaupat. Guimarães on mainio päiväretkikohde Portosta, kaupunkien välillä on suora junayhteys.

Óbidos

Omatoimikokemus

Óbidos on yksi Keski-Portugalin kauneimmista kaupungeista. Se tunnetaan upeasta linnasta ja muurien ympäröimästä kaupungista, kapeista mukulakivikaduista, joiden laidalla on perinteisiä portugalilaisia valkoisia taloja, joita koristavat bougainvillet ja kuusamat. Kauniin kaupungin ihastelun lisäksi kannattaa poiketa kaupungin kirkoissa, Igreja Matriz de Santa Mariassa (Parish Church of Santa Maria), kauniissa Capela de São Martinhossa (Chapel of S. Martinho) ja kaupungin muurien ulkopuolella Igreja do Senhor da Pedrassa (Church of the Senhor da Pedra). Óbidos on kuuluisa myös mainiosta ginjinha-juomastaan, jota nautiskellaan suklaakupposesta

Aveiro

Omatoimikokemus

Aveiro sijaitsee Keksi-Portugalissa noin 75 km päässä Portosta Ria de Aveiro- laguunin rannalla, jota on kautta aikojen hyödynnetty merilevän ja suolan keräämisessä sekä kalastamisessa. Kaupunki oli varakkaan porvariston koti 1900-luvulle asti, porvaristo investoi alueeseen suolajärvien, kaupan ja kalastuksen ansiosta. Tämä johti upeaan art nouveau -tyylin arkkitehtuuriin. Aveirolle on yhä nykyäänkin ominaista sen kaunis jugend-arkkitehtuuri sekä kaupunkia halkovat kanavat, joilla pääsee liikkumaan tyypillisillä moliceiros veneillä. Nämä veneet ovat kapeita ja värikkäitä, niitä käytettiin aiemmin merilevien keräämiseen. Aveiron nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa barokkityylinen katedraali The Cathedral of Aveiro, Church da Misericord, jonka julkisivua peittävät siniset laatat 1800-luvulta sekä Aveiron museo, joka tunnetaan myös prinsessa Santa Joanan museona. Hieman kauempana kaupungista, Ilhavossa, on mahdollisuus vierailla Vista Alegre -museossa, jonka posliini on yksi myydyimmistä ja tunnetuimmista maailmassa. Vista Alegren posliinia voi ostaa myös Aveiron keskustan myymälässä.

Farol da Praia da Barra, majakka Aveirossa

Omatoimikokemus

Aveiron majakka kohoaa yli 60 metriä merenpinnan yläpuolelle. Ennen sen avajaisia ​​vuonna 1893, veneitä jäi kiinni matalaan rantaan, koska rannikko on tasainen ja siitä syntyi harhakuva rannikkoviivan olevan kauempana kuin se todellisuudessa on. 1800 -luvun lopulta lähtien majakka on varmistanut merenkulun turvallisuuden ja toiminut oppaana laivojen lähestyessä Aveiron kaupungin satamaa.

Aveiron vanha rautatieasema

Omatoimikokemus

Aveiron vanhaa rautatieasemaa rakennettiin 3 vuotta, ja sen avajaiset pidettiin vuonna 1864. Asemarakennuksen julkisivu on peitetty sinisillä portugalilaisilla laatoilla (azulejos), joiden kuvat kertovat muinaisten aikojen arjesta, ihmisistä ja paikoista. Kuvista löytyy muun muassa Palace Hotel Bussaco, kalastajia, jotka työskentelevät moliceiros-veneillä sekä vanha Monastery of Jesus, Jeesuksen luostari, joka nykyään toimii Aveiron museona

Uusi rautatieasema sijaitsee lähellä ja sieltä on yhteydet Portoon, Coimbraan ja Lissaboniin.

Avenida dos Aliados, Porton pääkatu

Omatoimikokemus

Avenida dos Aliadosia pidetään Porton kaupungin keskustana ja pääkatuna. Katua reunustavat koristeelliset ja korkeat rakennukset erilaisissa arkkitehtonisissa tyyleissä uusklassisesta ranskalaiseen Beaux-taiteeseen. Kadun toisessa päässä on Porton kaupungintalo, jonka kellotorni nousee 70 metriin saakka ja edessä portugalilaisen kirjailijan Almeida Garrettin patsas. Toisessa päässä katua on Praça da Liberdade -aukio, josta löytyy patsas kuningas Pedro IV istumassa hevosen selässä. Leveän bulevardin varrella on muun muassa tasokkaita hotelleja, kahviloita ja pankkeja.

Teleférico de Gaia

Omatoimikokemus

Köysirata, jonka kyydistä on huikeat näkymät Douro-joelle ja Porton kaupunkiin. Alla näkyvät siksakkia menevät kapeat kadut ja portaat sekä Gaian viinikellarien punaiset katot. Köysirata kulkee Gaia-joenrantapromenadin ja Douro-joen ylittävän Ponte de Dom Luís I -sillan korkeuteen lähelle Jardim do Morro -metroasemaa ja Serra do Pilarin luostarin kirkkoa. Köysiradan rakentaminen aloitettiin maaliskuussa 2009 ja  toiminta alkoi kahden vuoden kuluttua, huhtikuussa 2011. Matka-aika asemalta toiselle kestää noin 6 minuuttia, matkaa asemien välillä on noin 600 m. Yhteen köysirata-cabiniin mahtuu 8 henkilöä. Matka maksaa noin 10 €, hinta riippuen matkaako vain toisen suunnan vaiko edestakaisin.

Clérigos torni ja kirkko

Omatoimikokemus

Kaupungin symboli Clérigos-torni (portugaliksi Torre dos Clérigos) on 76 metriä korkea barokkityylinen torni. Tornin huipulle on 225 porrasta, mutta kiipeäminen kannattaa; näköalatasanteelta on upea näkymä Porton ylle ja Doura-joelle. Ylös kiivetessä ohittaa tornin 49 kelloa, mikäli on tornissa juuri kellojen soidessa ei kannata säikähtää, soitto kuulostaa aavistuksen aavemaiselta. Tornin yhteydessä sijaitsee Clérigosin kirkko, jota rakennettiin vuosina 1735-1748. Clérigosin kirkko ja sen kellotorni ovat yksi Porton suosituimmista vierailukohteista

Lissabonin keskusaukio Rossio

Omatoimikokemus

Rossio on Lissabonin vilkkain aukio, jonne ihmiset pysähtyvät istumaan, rentoutumaan ja nauttimaan kahvia johonkin monista tunnelmallisista kahviloista. Aukion molemmin puolin on kaksi barokki-tyylistä suihkulähdettä. Aukion keskellä on 27 metriä korkea monumentti, joka koostuu jalustasta, jossa on marmorilaatat oikeudenmukaisuus, viisaus, voima ja maltillisuus. Nämä ominaisuudet olivat ominaisia ​​Dom Pedro IV:lle, jonka patsas on muistomerkin päällä. Aukion aaltokuvioidut mukulakivet on kivetty 1800-luvulla. Aukion pohjoispuolella on Dona Maria II -kansallisteatteri, uusklassinen rakennus 1840-luvulta.

 

Ovos Moles de Aveiro, aveirolainen herkku

Omatoimikokemus

Matka Aveiroon ei ole täydellinen ellei kokeile paikallista herkkua, Ovos Moles de Aveiroa. Tämä makeinen on valmistettu makeutetuista kananmunista, jotka on päällystetty ohuella karamellipäällysteellä ja muotoiltu useimmiten tynnyriksi tai kalaksi. Ovos Moles de Aveiron suora käännös on ”Aveiron pehmeät munat”. Kuten monet Portugalin perinteiset kakut, nämäkin ovat peräisin luostareista, alkujaan Mosteiro de Jesus de Aveirosta. Nunnat käyttivät munanvalkuaisia suurustukseen, joten munankeltuaisia ​​jäi runsaasti käyttämättä, ja niistä alettiin valmistamaan makeita leivonnaisia ​​ja kakkuja. Kun kaikki uskonnolliset järjestöt karkotettiin 1800-luvulla, kulinaarinen asiantuntemus siirtyi paikallisten leipomoiden haltuun. Myöhemmin Aveirosta tuli merkittävä pysäkki Lissabonin ja Porton välisellä rautatien varrella, perinteiseti pukeutuneet naiset myivät kakkuja junassa, ja Ovos Moles -maku levisi koko Portugaliin.

Parque Eduardo VII-puisto

Omatoimikokemus

Lissabonin keskustan suurin noin 25 hehtaarin kokoinen puisto on nimetty Lissabonissa vuonna 1903 vierailleen kuningas Edward VII:n mukaan. Kukkulalla sijaitsevan puiston puutarhamuotoilu koostuu kaltevasta nurmialueesta, jossa on symmetriset laatikkopensasaidat sekä näiden molemmin puolin olevista puista. Puiston yläosassa sijaitsee näköalatasanne, josta on näkymät Praça Marquês do Pombalille, Avenida da Liberdadelle ja Tejo-joelle. Puiston luoteispuoleisella aluella on pieniä lammikoita, vesiputouksia ja patsaita, joita ympäröivät trooppiset kasvit ja kaktukset. Alueella sijaitsee myös tasokas ravintola.

Praça do Comércio

Omatoimikokemus

Lissabonin Praça do Comércio on yksi Euroopan kauneimmista aukioista avautuen etelään Tejo-joen suistolle. Aikanaan aukiolla otettiin vastaan Lissaboniin meritse saapuvat vieraat, kuninkaan ja valtionpäämiehet, jotka pääsivät ihailemaan sen kauneutta hitaasti lähestyviltä aluksiltaan. Keskellä aukion geometrista keskusta on kuvanveistäjä Machado de Castron veistämä José I:n patsas Gentil-hevosen selässä.

Mosteiro dos Jerónimos–luostari

Omatoimikokemus

Mosteiro dos Jerónimos on 1500-luvun arkkitehtuurin mestariteos Lissabonissa. Luostari on listattu kansalliseksi monumentiksi ja kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Se sijaitsee Lissabonin historiallisessa että monumentaalisessa ympäristössä, josta on näkymät Tejo-joelle. Luostarin vaikuttavalla julkisivulla, joka on noin noin kolmesataa metriä pitkä, sijaitsee kirkon upeasti koristeltu sisäänkäynti, jossa on kuvia Portugalin suojelus pyhimyksestä, arkkienkeli Mikaelista ja Belémin Neitsyt Mariasta. Luostariin on sisäänpääsy.

Retki Bragan ja Guimarãesin historiallisiin kaupunkeihin

Hinta: 89 € / henkilö
Opastettu retki

Retken ensimmäinen kohde on Braga, Portugalin yli 2000 vuotta vanha kaupunki Minhon viinialueella. Bragassa näemme lukuisia palatsirakennuksia, kirkkoja, torneja ja barokkityylisiä suihkulähteitä. Pohjois-Portugalilainen pikkukaupunki Guimarães on yksi merkittävimmistä historiallisista kaupungeista Portugalissa, kaupungin historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintölistalla arvokkaan rakennusperinteensä vuoksi. Bussimatkan aikana pääsemme nauttimaan näkymistä, joissa vaihtelevat vuoret, laaksot, metsät, tasangot ja harjut. Hinta sisältää kuljetukset ja oppaan palvelut retken ajan sekä perinteisen portugalilaisen kolmen ruokalajin lounaan Guimarãesissa. Retken kesto noin 8 h, ajoa noin 135 km. Retkelle minimiosallistujamäärä.

Hotel Moliceiro - Aveiro

Omatoimikokemus

Hotel Moliceiro sijaitsee Ria de Aveiro-kanaalin vieressä lähellä kaupungin keskustaa. Lähellä sijaitsevat useat Aveiron nähtävyydet, monumentit, ravintolat ja baarit.

Hotellissa 49 huonetta, joissa ilmastointi, tallelokero ja minibaari. Baari, jossa on tarjolla juomien lisäksi pientä syötävää sekä kokoustiloja. Hotellista voi myös vuokrata polkupyöriä.

SANA Executive Hotel

Omatoimikokemus

SANA Executive Hotel on uusittu kolmen tähden art deco -tyylinen hotelli. Se sijaitsee Lissabonin keskustassa, muutaman minuutin kävelymatkan päässä Calouste Gulbenkian Foundation -säätiöstä ja El Corte Inglésistä sekä muutaman minuutin metromatkan päässä historiallisesta keskustasta. Lissabonin lentokenttä on noin 15 minuutin päässä. Hotellin lähellä on Sao Sebastiaon ja Saldanhan metroasemat, joista pääsee matkustamaan kaupungin eri kohteisiin. Hotellin sijanti Avenida Conde Valbom -kadulla, jonne on rajoitettu liikenne, tuo rauhan leveälle kävelykadulle terasseineen, puutarhapenkkeineen ja puineen.

Aamupalan voi nauttia joko ravintolan sisätiloissa tai ulkoterassilla. Hotellin baarista on ostettavissa juotavia sekä pieniä välipaloja, kesäaikaan baari palvelee myös ulkoterassailla. Hotellissa on kaksi kokoustilaa hotellin yläkerroksissa, joista on upeat näkymät Lissabonin kaupunkiin. Huoneita on kaikkiaan 72.

 

 

São Jorgen linna

Omatoimikokemus

Lissabonin korkeimmalla paikalla, São Jorgen kukkulalla kohoava samanniminen linna on kaupungin ikonisimpia maamerkkejä. Linna on alun perin rakennettu 400-luvulla, mutta sitä laajennettiin 1000-luvulla, jolloin linnasta muokattiin asumiskuntoinen kuninkaallinen palatsi. Linna restauroitiin vuonna 1938.

São Jorgen linna tarjoaa paljon nähtävää, sillä varsinaisen linnan lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan linnan 11 torniin. Sen yhteydessä sijaitsee myös pieni museo.

Linnan siluetti on näyttävä niin päiväsaikaan kuin valaistuna illan hämärässäkin. São Jorgen linna sijaitsee aivan Alfaman kaupunginosan vieressä.

Alfaman kaupunginosa

Omatoimikokemus

Labyrinttimainen mukulakivikatujen täyttämä Alfaman kaupunginosa on Lissabonin romanttisimpia kohteita. Aiemmin kaupunginmuurien ulkopuolella sijainnut alue oli köyhälistön asuttamaa kaupunginosa, mutta Lissabonin laajetessa siitä tuli yhä suositumpi ja nykyisin Alfama on trendikäs asuinalue.

Kapeiden katujen ja paikalliselämän lisäksi Alfamassa on useita nähtävyyksiä, kuten Lissabonin historiallinen São Jorgen linna, barokki-tyylinen São Vicente de Fora-luostari, Portas do Sol -näköalapaikka sekä näyttävä Lissabonin katedraali. Kaupungille tyypillinen arkkitehtuuri näyttävine kaakeleineen on vahvasti esillä myös Alfamassa.

Ponte 25 de Abril -silta

Omatoimikokemus

Huhtikuun 25. päivän silta on komea nähtävyys, sillä punaisena loistava mahtipontinen silta on kuin kopio Yhdysvaltain länsirannikolla San Franciscossa kohoavasta maailmankuulusta Golden Gate -sillasta. Silta ylittää Lissabonin edustalla virtaavan Tajo-joen sen kapeimmasta kohdasta, ja mahdollistaa helpon kulun toisella puolella sijaitsevaan Almadaan. Silta on 2,3 kilometriä pitkä.

Belémin torni

Omatoimikokemus

Noin kuuden kilometrin päässä ydinkeskustasta sijaitseva Belémin torni rakennettiin 1500-luvun alussa suojelemaan kaupunkia Tajo-joen pohjoisrannalle. Sittemmin suojatornista tuli majakka, ja nykyisin se on suosittu vierailupaikka ja näyttävä Unescon maailmanperintökohde.

Bairro Alton kaupunginosa

Omatoimikokemus

Historiallinen Bairro Alto tunnetaan Lissabonin bilekaupunginosana, mutta sympaattinen alue tarjoaa myös paljon muuta. Kaupunginosalla on kaksi toisistaan lähes täydellisesti poikkeavaa puolta, sillä siinä missä Bairro Altossa on päivisin jopa unettavan rauhallista, herää se eloon toden teolla iltaisin.

Auringon laskettua Bairro Alton kymmenet pienet baarit ja kahvilat heräävät eloon, ja useimmissa paikoissa väkijoukko valuu kadulle saakka tuoden mukulakivillä päällystetyille teille oman tunnelmansa. Alue tunnetaan erityisesti lukuisista fado-baareista, joissa portugalilaisesta musiikkiperinteestä voi nauttia helposti.

Meriakvaario

Omatoimikokemus

Lissabonin Oceanarium on ihan syystä kaupungin suosituin nähtävyys. Maailman toiseksi suurin akvaario on huikea kompleksi: rakennuksen keskipisteenä on viiden miljoonan litran merivesiallas, jossa asustaa monenlaista otusta aina hypnoottisista merirauskuista haikaloihin ja trooppisiin pikkukaloihin. Oma osastonsa löytyy myös sympaattisille pingviineille ja merisaukoille.

Porton katedraali

Omatoimikokemus

Mahtava katedraali on yksi Porton vanhimmista rakennuksista. Se sijaitsee Vanhasakaupungissa. Katedraalin rakennustyö alkoi vuonna 1100 ja päättyi vuoteen 1737. Katedraalissa on vihitty ja haudattu useita kuninkaallisia. Linnamaiseen kirkkorakennukseen sisältyy luostaripiha, kappeleita, arvoesineitä sekä kaksi näyttävää tornia. Suuren rakennuskompleksin sisällä risteilevät goottilaistyyliset koristeelliset käytävät. Näköalapaikalta voi ihastella kaupunkimaisemaa. Katedraaliin on noin kolmen euron sisäänpääsymaksu.

 

 

 

São Benton rautatieasema

Omatoimikokemus

Asemahalli on kuuluisa näyttävistä kaakelimaalauksistaan, jotka ovat  azulejo-taiteilijan Jorge Colaçon käsialaa. Maalaukset löytyvät sisääntulohallista.

Vanhakaupunki Ribeira

Omatoimikokemus

Unescon maailmanperintökohteeksi listattu vanhakaupunki on Porton parasta antia. Ribeiran kujia kiertäessään kannattaa unohtaa kello ja antaa itsensä jopa hieman eksyä vaeltelemaan vanhan ajan viehätystä täynnä oleville kujille sekä värikkäiden ja persoonallisten talojen keskelle. Vanhankaupungin suosittuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Santa Claran kirkko, Porton katedraali ja entinen uusklassinen pörssitalo Palácio da Bolsa. Kuvauksellisia mukulakivikatuja reunustavat myös useat ihanat ruokapaikat ja baarit.

 

Dom Luis-silta

Omatoimikokemus

Silta on Porton ikoninen maamerkki ja nähtävyys. Douro-joen yli kaareutuen se yhdistää viinikellareistaan tunnetun Vila Nove de Gaian ja Ribeiran vanhankaupungin. Kaarisillan alatasolla kulkevat autot ja ylätasolla metrot. Sillan voi ylittää myös kävelle ja se kannattaakin erityisesti auringonlaskun aikaan, jolloin kaupungin talot saavat kauniin kultaisen hohteen.

Viinikellarit

Omatoimikokemus

Porto on tunnettu etenkin portviinistä, joka onkin saanut nimensä kaupungilta. Makea Douron alueen rypäleistä valmistettava  jälkiruokaviini onkin erinomainen tuliainen matkalta. Viinin ystävän kannattaakin vierailla kaupungin viinikellareissa joissa on opastettuja kierroksia sekä mahdollisuus maistella erilaisia alueen viinejä. Viinikellareita löytyy etenkin Vila Nova de Gaian puoleiselta jokirannalta runsaasti.

 

 

Kirjakauppa Lello

Omatoimikokemus

Livraria Lello on ehkäpä maailman kaunein kirjakauppa ja suosittu turistinähtävyys kaupungissa. Yksi syy siihen on kirjailija J.K. Rowling ja hänen luomansa Harry Potter-kirjasarja. Kertoman mukaan Rowling on saanut isnpiraation Tylypahkan luomiseen juuri Livraria Lellosta Portossa asuessaan. Vaikka Harry Potter ja Tylypahka eivät tuttuja olisikaan, kannattaa käydä katsomassa tämä ainutlaatuinen kauppa. Kauppa ei ole suuri, mutta sitäkin upeammin sisustettu. Massivipuiset kattoon yltävät kirjahyllyt ornamentteineen ja upea portaikko ovat unohtumaton näky. Suuresta suosiosta johtuen kirjakauppaan on n. 5€ pääsymaksu. Pääsymaksun hinnan voi vähentää kirjakaupassa tehtävistä ostoksista. Turistisuosion vuoksi ja suurimmat ruuhkat välttääkseen kauppaan kannattaa tutustua aamupäivästä, heti sen avauduttua.