Merellinen Viro - Haapsalu, Hiidenmaa ja Saarenmaa —

Mihklin museomaatila

Omatoimikokemus

Malvasten kylässä sijaisee Mihklin museomaatila. Maatilan rakennukset ovat peräisin 1800 -luvulta ja niissä vieraileva voi tutustua tuon ajan rakennustapoihin, maatilojen esineisiin  ja työtapoihin. Tila itsessään on paljon vanhempi, ja se on mainittu jo 1700 -luvulla asuinpaikkana. Kesäisin tilan väki on pukeutunut vanhan ajan henkeen ja tekee työnäytöksiä.

Hiidenmaan luonto

Omatoimikokemus

Hiidemaalla on läsnä rauhallisuus. Pienet kylät elävät rauhallista kesäistä elämää ja kaikkialla luonto on saanut elää voimakkaana ihmisten ympärillä. Saaren asutus on keskittynyt sen rannoille, sillä Hiidenmaan sisäosa on suomaista, lähes luonnonvaraista aluetta. Saari on hiekkarantojen ympäröimä ja kutsuu matkaajia vaeltamaan rantaruohikoille.

Kõpun majakka ja kahvila

Omatoimikokemus

Majakka on yksi maailman vanhimmista, edelleen käytössä olevista majakoista. Sen rakentaminen on aloitettu jo 1500 -luvulla. Majakan huipulle kiipeävä voi todeta ympäristön kalliorantojen todella kaipaavankin majakan valoa, ettei epäonninen laiva löydä itseään karilta. Majakalla toimii myös kahvila.

Hotell Sõnajala

Omatoimikokemus

Luonnon välittömässä läheisyydessä sijaitseva Hotell Sõnajala tarjoaa perus majoitusta Viron toiseksi suurimmalla saarella, Hiidenmaalla. Hotellin aulabaarissa voi nauttia virvokkeista ja aamiainen tarjoillaan omassa aamiaisravintolassa.

Hotellissa on 30 huonetta, saatavilla myös väliovellisia huoneita perhehuoneiksi. Lisäksi hotellissa on erikseen varattavissa oleva yksityissauna lisämaksusta. Saunalla on mahdollista viettää pieniä juhlia max 16 henkilöllä.

Merellinen Viro + Tallinnan hotellimatka

Omatoimikokemus

Merellinen Viro

Omatoimikokemus

Kaalin kraateri

Omatoimikokemus

7500-7600 vuotta sitten Saarenmaalle putosi meteoriitti. Meteoriitin putoaminen jo asutetulle Saarenmaalle aiheutti suuria tuhoja, joita on verrattu pienen atomipommin räjähdykseen. Meteoriitti hajosi kappaleiksi muutaman kilometrin korkeudessa ja satoi maanpinnalle paloina, joista suurin aiheutti halkaisijaltaan 110 m leveän, 22 m syvän kraatterin sekä 8 pienempää kraatteria.
Kraateri sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta. Alueelle johtavat puurappuset, joten paikka ei sovi liikuntarajoitteisille. Alueelta löytyvät myös vessat ja pieni kraaterimuseo.

Pangan rantakalliot

Omatoimikokemus

Saarenmaan länsirannikolla merestä pystysuoraan ylös nousevat kalliot ovat Länsi-Viron ja saarien korkeimmat. Pangan jyrkänne nousee ”kalkkikivimuurina” suoraan rannasta. Rannan korkeimmassa paikassa sijaitsee muinainen uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhreja. Luonnonsuojelualueelta on upean kaunis auringonlasku, siellä voi pitää piknikin, katsella lintuja, ottaa kauniita luontokuvia ja keinua kyläkeinussa. Jyrkänteellä on myös dolomiitista valmistettu aurinkokello.

Suur-Toll ja Piret -patsas

Omatoimikokemus

Suur Tõll ja Piret elävät saarenmaalaisissa ja virolaisissa kansantarinoissa. Erilaiset kivikasat tai suurikokoiset kivet selitetään usein eri tavoin Suur Tõlliin liittyväksi. Joihinkin tällaisiin kiviin on liitetty myös uskomuksia niiden parantavasta voimasta. Suur Tõllin vastustaja oli Piru. Suur Tõllin kotipaikalla on kaksi ehdokasta, joista molemmat sijaitsevat Saarenmaalla: Tõlluste ja Tõllinkylä. Suur Tõll ja Piretin voi nähdä tuomassa kalasaalistaan rantaan Meri-kylpylän edustalla Kuressaaren keskustassa.

Kuressaaren piispanlinna

Omatoimikokemus

Kuressaaren linna on yksi Viron ja koko Balttian mielenkiintoisimmista ja parhaiten säilyneistä puolustusrakennelmista. Linnoituksesta tuli rakennusaikaan 1300–1800 -luvuilla yksi Pohjois-Euroopan huomattavimmista rakennelmista. Linnassa on toimii museo, joka esittelee linnan ja Saarenmaan historiaa. Museon perusnäyttely on Kuressaaren linnan konventtirakennuksessa, joka on ainut keskiaikainen linnoitus Baltiassa, joka on säilynyt ilman oleellista uudelleenrakentamista. Arkkitehtuurisen tyylikkyyden, yhdenmukaisuuden ja kauneuden antaman esteettisen elämyksen lisäksi antaa vierailu linnassa monipuolista tietoa historiasta ja auttaa näkemään menneisyyteen ja tuntemaan keskiajan tunnelmaa.
Linnan saleissa on myös useita kiertäviä näyttelyitä. Tekemistä löytyy myös lapsille, sillä linnassa järjestetään erilaisia aktiviteetteja aarteen metsästyksestä jousiammuntaan! Kuressaaren linna on ehdottomasti Saarenmaan suosituin nähtävyys, jossa vuosittain vierailee 70–80 tuhatta matkailijaa.

Grand Rose Spa

Omatoimikokemus

Romanttinen ja tunnelmallinen Grand Rose Spa sijaitsee Kuressaaren ydinkeskustassa. Hotelli on valmistunut v. 2006 ja siinä on 3 kerrosta sekä 65 huonetta.
Hotellissa on hoito-osasto, kauneussalonki, tunnelmallinen ja laadukas holviravintola sekä viihtyisä allasosasto ja monipuoliset saunat.

Spa- ja saunakeskuksessa on uima-allas, kylmävesiallas ja japanilainen allas, pieni lastenallas, poreallas ja jalkakylpyaltaat, 2 höyrysaunaa, katajasauna, suomalainen sauna, koivusauna, aromisauna, suolahuone, Garra Rufa -kalapedikyyri, rentoutumistilat ja hierontatilat. Allaosastolta on pääsy myös ulkosaunaan hotellin pihalla.

Hotelli on savuton, tupakointi on saallittu erillisessä tupakointitilassa sekä parvekkeilla.
Liikuntarajoitteinen ei välttämättä pääse kaikkiin hoitoihin ja uima-altaille.

Huonehintaan sisältyy aamiainen sekä spa- ja saunakeskuksen käyttö aukioloaikoina.

Hestia Hotel Haapsalu SPA

Omatoimikokemus

Hestia Hotel Haapsalu SPA (entinen Laine) sijaitsee merenlahden rannalla. Uimarannalle on hotellista muutaman sadan metrin kävelymatka. Merenlahden ympäri voi tehdä mukavan kävelykierroksen. Kylpylältä on vain muutaman minuutin kävely Haapsalun promenadille, joka kuljettaa monille Haapsalun nähtävyyksistä. Vanhan keskustan ravintoloihin ja linnalle on hotellilta matkaa noin 800m.

Uuden ilmeen saaneessa Hestia Hotel Haapsalu Spassa  on neljä kerrosta ja 94 huonetta. Hotellin huoneet sijaitsevat kerroksissa 2-4. Katutasosta löytyy hotellin vastaanotto, sauna- ja allasosasto ja kauneushoitola. Hoito-osasto löytyy hotellin alimmaisesta kerroksesta.

Hotellin toisen kerroksen ravintolasta ja kauneushoitolasta levittäytyy kaunis näköala lahdelle. Kylpylän sauna- ja allasosastolta löytyy erilaisia altaita ja saunoja.

Haapsalun Piispanlinnan rauniot ja kirkko

Omatoimikokemus

Haapsalun piispanlinna on rakennettu 1260-70 luvulla ja se toimi aina 1600-luvun loppuun asti paikallisten viranomaisten asuntona.
Linnoituksen pihaan ja muureille pääsee kiertelemään ilmaiseksi. Pihassa on myös kesäisin käsityöläisten pieniä pajoja, joissa pääsee seuraamaan esim. raudan taontaa keskiaikaisin menetelmin.
Linnoituksen parhaiten säilyneessä osassa on keskiajan historiaa käsittelevä museo, jonka läpi pääsee myös eteläsiivessä sijaitsevaan katedraaliin, joka on mainittu ensimmäisen kerran jo vuonna 1279.
Kyseessä on yksi parhaiten säilyneistä linnoituksista Virossa.

Valkean Daamin -tarina

Keskiajalla pääsy linnaan oli kielletty naisilta, kuoleman uhalla. Tarinan mukaan eräs linnan tuomioherroista kuitenkin rakastui palavasti nuoreen naiseen ja salakuljetti tämän linnaan. Kun salaisuus paljastui, tuomittiin tyttö kuolemaan mitä kauheimmalla tavalla. Hänet haudattiin elävänä linnan muurien sisään vesiruukku mukanaan. Päiviä neidon valitus kuului muurin sisältä, kunnes vaimeni kokonaan. Elokuisin neidon valkea aave ilmestyy linnan ikkunaan, suremaan menetettyä rakkauttaan.
Tarinan ympärille rakentuu elokuisin Haapsalun merkittävin tapahtuma Valkean daamin aika, jolloin Haapsalun linnan ympäristön valtaavat markkinakojut, tanssi- ja lauluesitykset sekä linnan pihalla esitettävä näytelmä.

Haapsalun Promenadi

Omatoimikokemus

Haapsalun kylpyläkaupungin tsaarivallan vuosilta kuuluisaa loistoa heijastuu pitkin merenrantaa kulkevalla promenadilla, jonka helmenä pidetään puupitsistä upeata Kuursaalia. Rantakatua kävelessäsi saat tarkistaa kellosi auringonkellolla sekä levätä maailmankuuluun säveltäjän Tshaikovskin istuinpenkillä. Pitkin Promenadia löydät laattoja, joista saat tietoa Haapsalun historista (tekstit viroksi ja englanniksi)
Promenaadikatu alkaa Afrikan rannalta ja johtaa aikoinaan täällä toimineen kahvilan mukaisesti nimensä saaneelle suklaa-promenadille. Promenadilta löytyy lasten leikkikenttä sekä kaupungin ainut lintujentarkkailu torni. Laululavan takaa löydät Haapsalun hoitomudan käyttöönottajan Carl Hunniuksen muistopatsaan.

Vanha rautatieasema ja museo

Omatoimikokemus

Haapsalun kaupungin reunalla odottaa ihastuttavan upea asemarakennus. Tämä rautatien pääteasema on rakennettu 1900 -luvun alussa ja säilynyt alkuperäisessä ulkoasussaan. Rakennuksen erityisiä piirteitä ovat pitkä katettu laituri ja keisarillinen odotushuone. On kuin lähtisit aikamatkalle viime vuosisadan alkuun, kun korviin kantautuvat höytyveturien äänet.
Rakennus toimii myös museona. Pääset tutustumaan Viron rautateiden melkein puolen vuosisadan pituiseen historiaan ja eläkkeellä oleviin juniin sekä viestinnän historiaan.