Bonusta jokaisesta matkasta!

Varsova

Puolan pääkaupunki Varsova on tyyliltään ja tunnelmaltaan hyvin kahtiajakautunut, sieltä löytyy sekä hurmaavia vanhoja että uusia moderneja rakennuksia, muistoja sosialistiselta ajalta sekä nykyajan noususuhdannetta elävän kaupungin sykettä. Varsova yllättää matkailijan monipuolisuudellaan!

Varsova sijaitsee pääkaupungiksi erinomaisella paikalla, keskellä Puolaa Veiksel-joen varrella. Se on 1,7 milj asukkaallaan maan suurin kaupunki. Varsovan museot ja nähtävyydet houkuttelevat tutustumaan ympäri vuoden, kesäaikaan puistot ja terassit houkuttelevat puoleensa ja käynti Chopinin konsertissa kruunaa kaupunkiloman jokaisena vuodenaikana. Varsovan etuihin kuuluu myös erinomainen hinta-laatusuhde lähes kaiken kohdalla; ruoat, juomat ja liikkuminen ovat Suomen hintatasoa edullisempia.

Lisää Varsovasta

Varsova on historiansa aikana tuhottu lukuisia kertoja, viimeksi toisen maailmansodan pommituksissa. Sodan jälkeen vanhakaupunki, Stare Miesto on kunnostettu hämmästyttävän tarkasti uudelleen vanhaan asuunsa ja se kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Vanhankaupungin aukiot, Kuninkaanlinna ja viehättävät vanhat rakennukset kuljettavat 1700-1800 -lukujen tunnelmiin. Myös muu osa kaupunkia jouduttiin rakentamaan uudelleen sodan jälkeen sosialismin alkuvuosikymmeninä.  Varsovan näkyvin rakennus on sosialistinen pilvenpiirtäjä Kulttuurin ja tieteen palatsi, ”Stalinin hammas” -nimellä tunnettu 230 metriä korkea rakennnus. Sosialistinen rakennuskulttuuri näyttäytyy myös valtavine lähiöineen ja teollisuusalueineen. Vanhan rinnalle on rakentunut trendikäs ja edistyksellinen metropoli, josta löytää tyylikkäitä ravintoloita ja baareja, laajan valikoiman erilaisia illanviettopaikkoja, kodikkaita kahviloita sekä hyvät ostosmahdollisuudet.

Varsovan Frédéric Chopinin kansainvälinen lentoasema sijaitsee reilu kymmenen kilometriä Varsovan keskustasta lounaaseen. Lentokentältä pääsee Varsovan keskustaan lähijunilla S3 ja S2, jotka kulkevat keskustan läpi hieman eri reittejä. Matka keskustaan kestää noin 20 minuuttia. Lippuja voi ostaa lentoaseman automaateista, jotka sijaitsevat ennen asemalaiturille menoa. Lentokentältä kulkee myös paikallisliikenteen busseja keskustaan päin. Taksilla ajo lentoasemalta keskustaan on edullista, mutta kuten yleensäkin suurissa kaupungeissa taksiyrittäjiä on monenlaisia, joten on syytä olla tarkkana, minkälaiseen taksiin astuu.

Keskustassa tulee helposti käveltyä nähtävyydeltä toiselle. Kävellessä tulee olla varovainen etenkin katuja ylittäessään; on lainvastaista ylittää katuja muualla kuin suojakäytävien kohdalla ja poliisit sakottavat helposti katuja väärin ylittäviä turisteja. Varsovassa kannattaa käyttää alikulkukäytäviä, joista lähes aina löytyy myös avoinna olevia kauppoja ja kioskeja.

Varsovassa on kattava raitiovaunu- ja bussiverkosto sekä kaksi metrolinjaa. Näihin käyvät samat liput, joita myydään lipunmyyntiautomaateissa. Lippu leimataan joko liikennevälineessä tai metron portilla. Varsovan joukkoliikenteestä löytyy lisätietoa Warsaw Toursin sivuilta.

Vanhakaupunki on hyvä paikka ostaa perinteisiä käsitöitä, koruja ja jalokiviä. Alueelta löytyy myös useita taidegallerioita, joista voi ostaa paikallista taidetta ja muotoilua. Myös antiikki- ja erilaiset keräilyesineet ovat parhaiten esillä vanhassakaupungissa. Vanhankaupungin ja uudenkaupungin välillä oleva porttialue Barbakan Warszawski on myöskin hyvä paikka löytää käsitöitä ja muita vastaavanlaisia matkamuistoja.

Varsovassa on useita suuria ja nykyaikaisia ostoskeskuksia, näitä löytyy mm. päärautatieaseman ja Nowy Światin väliseltä alueelta. Puolan ja koko Itä-Euroopan suurin ostoskeskus on yli 200 liikkeellään Arkadia-kauppakeskittymä. Melko lähellä keskustaa sijaitseva Hala Mirowska-kauppahalli sijaitsee melko lähellä keskustaa ja sieltä löytyy laaja valikoima vihanneksia ja muita elintarvikkeita.

Uudenkaupungin alueelta löytyy mukavia pikkuputiikkeja, sen pääkatu Freta kannattaa kävellä päästä päähän. Elintarvikkeisiin ja matkamuistoihin keskittyviä markkinoita löytää mm. Uudenkaupungin pääaukiolta Rynek Nowego Miasta. Ydinkeskustan Nowy Świat -katu on monipuolisimpia ostoskatuja. Alikulkukäytävät varsinkin Kulttuuri- ja tiedepalatsin sivulla ovat mielenkiintoisia paikkoja, joista löytää niin elintarvikekioskeja kuin luksusluokan butikkejakin.

Paikalliset tuotteet ovat Varsovassa edullisia, mutta länsimaisista maista tulevien tuotteiden hinnat ovat nousseet lähelle Suomen hintoja.

Puolalaiset ruoat ovat maukkaita ja niitä kannattaa ehdottomasti maistella. Paikalliset keitot (zupy), esimerkiksi Żur -ja Flaki -keitot ovat kokeilemisen arvoisia. Pelmeni-nimellä tunnetut nyytit ja kaalikääryleet ovat suosittuja. Lisukkeiden joukosta löytyy paikallista hapankaalia ja säilöttyä kurkkua. Puolalaiset leivät, varsinkin tumma leipä ovat erinomaisia.

Varsovan ydinkeskustasta Nowy Świat-  ja Al. Jerozolimskie -kaduilta löytyy useita hyviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita, baareja sekä kahviloita. Varsovan vanhankaupungin kaduilta ja etenkin sen pääaukiolta Rynek Starego Miasta löytyy erilaisia ravintoloita, alue on kuitenkin enemmän turistien suosimaa joten hinnat saattavat olla korkeammat. Matkan aikana kannattaa ainakin kerran käydä lounaalla Maitobaarissa eli bar mlecznyssa, joiden sisustus, palvelu ja ruoka ovat peräisin sosialismin ajoilta, ruoka on yksinkertaista ja perinteistä puolalaista ruokaa. Vanhankaupungin kahvilat ovat tunnelmallisia ja niissä kannattaa myös poiketa. Useimmissa ravintoloissa on englanninkieliset ruokalistat, mutta edullisimmissa ruokapaikoissa ja maitobaareissa saattaa joutua tyytymään puolankielisiin listoihin.

Varsovan iltaelämään vaikuttavat monet opiskelijat sekä huokeat hinnat. Bluesia ja jatsia Varsovassa on kuultavissa usein, mutta live-esityksiä on baareissa harvoin. Iltaelämä keskittyy samoille alueille missä ravintolat sijaitsevat, pääkatujen Krakowskie Przedmieście ja Nowy Świat varsille. Näiden lisäksi Pragan kaupunginosassa joen toisella puolella on myöhään yöhön auki olevia baareja ja klubeja.

Varsovassa on monia kulttuuritapahtumia vuosittain, mm. klassisen musiikin Varsovan syysfestivaalit, Beethoven-festivaalit sekä Mozart-festivaalit. Varsova on Frédéric Chopinin kotikaupunki, joten kaupungissa on muutoinkin paljon varsinkin Chopinin sävellysten konsertteja. Vilkas kulttuurielämä sisältää baletti- ja oopperaesityksiä Varsovan upeassa oopperatalossa eli Teatr Wielkissa sekä teatteria oopperan vieressä sijaitsevassa Kansallisteatterissa eli Teatr Narodowyssa. Joissain näytelmissä on englanninkieliset tekstit, joten kieltä osaamatonkin voi käydä Varsovassa teatterissa.

Lue lisää Varsovan tapahtumista

Barokkityylinen Wilanówin palatsi sijaitsee noin 15 km päässä Varsovasta. Kuningas Juhana III Sobieskin 1600-luvun lopulla rakennuttama palatsi toimi aikoinaan kuninkaallisten ja aatelisten asuntona. Nykyisin tämä Puolan Versaillesiksikin kutsuttu palatsi toimii museona, joka kätkee sisälleen laajan taidekokoelman. Ylelliset huoneet huokuvat eri aikakausien loistoa, klassiset koristeet sekä arvokkaat taideteokset ja patsaat ovat todellakin näkemisen arvoisia. Palatsi on yksi harvoista Varsovan rakennuksista, joka selvisi molemmista maailmansodista tuhoutumatta. Palatsin ulkopuolella pääsee ihastelemaan italialaisvaikutteisesta puutarhaa, jossa kesäaikaan on näyttäviä kukkaistutuksia. Malborkin pikkukaupunki sijaitsee noin 2,5 h junamatkan päässä Varsovasta. Täällä sijaitsee Malborkin linna, joka on Euroopan suurin keskiaikainen linnoitus ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Łódz on Puolan kolmanneksi suurin kaupunki vajaan 2 h junamatkan päässä Varsovata. Lähes viisikilometrinen Piotrkowskakatu on Łódźin keskus, sitä reunustavat kauniit rakennukset ja kaupat. Kaupungista löytyy myös suuri kaupunginpuisto Łagiewniki, eläintarha, Łódźin yliopisto sekä kuuluisa nykytaiteen museo Muzeum Sztuki.

Miksi matkustaa Varsovaan?
Kiertele Varsovan nähtävyyksissä, joita riittää usealle päivälle
Nouse Kulttuuri- ja tiedepalatsin näköalatasanteelle ihailemaan Varsovaa yläilmoista
Maista puolalaisia makkaroita, joita voidaan nauttia joko pääruoaksi tai alkupalaksi kylmänä
Herkuttele paikallisilla leivonnaisilla kuten mausteisilla piparkakuilla piernikeilla tai rahkakakulla sernikillä
Rauhoitu Łazienkin puistossa
Käy kuuntelemassa Chopinin konsertti Dean's Palacessa
Ihastele Vanhakaupungin 1700-1800 -lukujen tunnelmaa

Matkat

Varsovan kaupunkiloma

Helsinki-Varsova
Varsova (valitsemasi määrä päiviä)
Varsova-Helsinki
Varsovassa menneisyys ja nykypäivä kohtaavat. Periltä löydät modernin miljoonakaupungin sykkeen, mutta nähtävillä on myös sekä sosialismin ajan että 1700-1800 -luvun nähtävyyksiä. Omatoimilomalla saat vapauden itse päättää lentoaikataulut ja matkasi pituuden.


Varsovan kaupunkiloma lentäen Tampereelta

Tampere-Varsova
Varsova (valitsemasi määrä päiviä)
Varsova-Tampere
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Tampereelta.


Varsovan kaupunkiloma lentäen Turusta

Turku-Varsova
Varsova (valitsemasi määrä päiviä)
Varsova-Turku
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Turusta.


Varsovan kaupunkiloma lentäen Oulusta

Oulu-Varsova
Varsova (valitsemasi määrä päiviä)
Varsova-Oulu
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Oulusta.


Varsovan kaupunkiloma lentäen Rovaniemeltä

Rovaniemi-Varsova
Varsova (valitsemasi määrä päiviä)
Varsova-Rovaniemi
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Rovaniemeltä.


IMT:n ammattilaisten vinkit Varsovaan

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
0 °C
huhtikuu
12 °C
heinäkuu
24 °C
lokakuu
13 °C