Bonusta jokaisesta matkasta!

Pietarin kiertoajelullä pääsee tutustumaan kaupungin historiaan

blogi-jelena-Kazanin katedraali

Järjestely oli siis tarkkaan mietitty ja toimiva.

Kun Princess Maria nosti köydet ja starttasi matkalleen Pietariin, avautui myös laivan Info-pisteen vieressä Shorex, josta saattoi varata retkiä. Pietarhovi ja jokiristeilykin kuulostivat hyvältä, mutta valitsin silti kaupunkikiertoajelun. Sain lipun, punaisen tarran ja kokoontumisohjeet. Aamulla odottelin kokoontumispaikalla 10 minuuttia ennen rantautumista, kuten oli sovittu. Jokaisella retken osallistujalla oli tarra paidassa. Väristä tiesi, mille retkelle matkustaja oli osallistumassa. Pari ihmistä laivan henkilökunnasta laski, että kaikki olivat paikalla ja veivät meidät johdollaan autokannelle. Siellä odotimme, kun ramppi laskettiin alas ja kävelimme sitten passintarkastukseen. Muut matkustajat odottivat vielä virallisella laivasta-astumisovella eli pääsimme kärkeen passintarkastuksessa. Opas saattoi aivan passintarkastukseen asti ja neuvoi tarvittaessa. Passintarkastuksen jälkeen heti seuraavalla ovella oli suomenkielinen retkioppaamme odottamassa meitä. Hän vei meidät parkkipaikalla odottaneeseen minibussiin. Järjestely oli siis tarkkaan mietitty ja toimiva.

blogi-jelena-Kuvat_Kiertoajelu_Pietari-7 blogi-jelena-Kuvat_Kiertoajelu_Pietari-6 blogi-jelena-Kuvat_Kiertoajelu_Pietari-4 blogi-jelena-Kuvat_Kiertoajelu_Pietari-2

Pietari on ollut pääkaupunkina 200 vuotta alkaen sen perustamisesta. Panostus kaupungin kehitykseen on ollut huomattava sen takia. Tsaarien valtakausina Pietari on ollut juonitteluiden, valtataisteluiden, kulttuurin ja jäykän byrokratian näyttämö. Pääkaupungin tittelin mentyä Moskovaan Pietari muuttui pian Leningradiksi ja kuuluisan piirityksen takia sitä pidettiin sankarikaupunkina. Sodan jälkeen väestönkasvu räjähti käsiin, mutta se näkyi ennemmin lähiöiden rakentamisessa, sillä vanhat rakennukset pyrittiin kunnostamaan. Keskusta on siis syystäkin Unescon maailmanperintölistalla.

blogi-jelena-Kuvat_Kiertoajelu_Pietari-5 blogi-jelena-Kuvat_Kiertoajelu_Pietari-3

Nenäni oli lähes liimaantunut ikkunaan, sillä keskustan katuja ajeltaessa näkee koko ajan hienoja rakennuksia, siltoja, kanavia ja kaupunkipuistoja. Oppaalla ei siis ollut syytä vaieta hetkeksikään, mutta juttua hän ehti kertoa vain tärkeimmistä rakennuksista, koska ruuhka ei ollut niin paha, että olisi voinut talon kerrallaan käydä läpi. Tosin pietarilaiset pitävät varmaan monia taloja ihan keskivertoina, kun suomalaisessa kaupungissa ne olisivat nähtävyyksiä. Jokaisen mittapuulla merkittäviä nähtävyyksiä lienevät kuitenkin (kierroksella nähdyt) Pietari-Paavalin linnoitus, Iisakinkirkko, Verikirkko, Talvipalatsi, Aurora-risteilijä, Vaskiratsastaja, Amiraliteetti, Rostran pylväät, Nevski Prospekt, Smolnan luostari…

Jos viettää omatoimista aikaa niin satamaan pääsee takaisin satamakuljetuksin, jotka kuuluvat risteilylipun hintaan.

Kiertoajelun jälkeen saattoi joko jäädä kaupungille, saada kuljetuksen hotellille tai jatkaa vielä Eremitaasiin. Jos viettää omatoimista aikaa niin satamaan pääsee takaisin satamakuljetuksin, jotka kuuluvat risteilylipun hintaan. Pysäkit ja bussin reitti löytyy kartasta, joita jaetaan laivan infopisteellä.