Bonusta jokaisesta matkasta!

Madrid

Espanjan pääkaupunki Madrid on monipuolinen suurkaupunki täynnä elämää. Kaupungin matkailuvaltteihin kuuluvat muun muassa suuret museot, vilkas yöelämä, urheilun ja erityisesti jalkapallon hurmos ja lukemattomat herkulliset ravintolat, baarit ja kahvilat. Madrid on myös yksi Euroopan parhaimpia ostoskaupunkeja.

Madrid on Espanjan suurin kaupunki ja sijaitsee maan keskiosassa Kastilian rajavuoriin kuuluvan Sierra de Guadarraman eteläpuolella. 655 metrin korkeudella Madrid on Euroopan toiseksi kokeimmalla sijaiseva pääkaupunki. Yhdistyneen Espanjan keskuksena Madrid on toiminut vuodesta 1561. Kaupungissa on nykypäivänä noin 3,2 miljoonaa asukasta.

Madridin ilmasto on välimerellistä mannerilmastoa, jolle ominaista ovat viileät talvet ja kuumat kesät. Vuorilta puhaltavat tuulet saattavat tehdä talvella kylmyydestä purevampaa, mutta toisaalta tuoda helpottavaa viilennystä kuumiin kesäiltoihin. Sateet ovat Madridissa hyvin vaihtelevia, mutta tavallisimmin sateita saadaan eniten marraskuussa.

Madridilainen ruokakulttuuri on oikea espanjalaisten herkkujen sulatusuuni. Rentoon ravintolatunnelmaan ja hyviin makuihin mieltyneelle kaupunki onkin ihanteellinen matkakohde, sillä välimerellistä ruokaa on tarjolla laidasta laitaan. Maistella kannattaa ainakin tapaksia ja suussasulavia churroja. Suurkaupungin tarjonnasta löytyy myös kansainvälisiä vaihtoehtoja. Hintataso on kotimaahan verrattuna kohtuullinen, ja vatsan saa täyteen varsin huokealla budjetilla. Yleisesti madridilaisten ruokarytmi on espanjalaisittain myöhäisempi kuin Suomessa, ja esimerkiksi illallista syödään paikallisten keskuudessa usein vasta noin kello 22 aikoihin illalla.

Kaupunki hurmaa matkailijan rentoudellaan ja kaupunkiin kannattaakin jättää aikaa myös sponttaanille vaeltelulle. Paikallinen kielitaito on vaihtelevaa ja Espanjaan matkatessa kannattaakin opetella ainakin muutama perustermi espanjaksi. Vaikkapa ravintolassa asioidessa on hyvä muistaa että ”con” tarkoittaa jonkun kanssa ja ”sin” ilman jotakin.

 

 

Madridissa on erinomainen julkinen liikenne. Helpoin tapa on liikkua kaupungissa metrolla. Metroverkosto kattaa koko kaupungin ja metrokarttaa apunakäyttäen linjoilla on helppo suunnistaa paikasta toiseen. Etenkin useamman päivän matkalle kannattaa ostaa 10 kerran lippu joka käy myös busseissa. Kerta- ja sarjalippuja voi ostaa asemilta automaateista tai suurilla asemilla palvelupisteistä.

Taksien hinnat ovat Madridissa edullisemmat kuin Suomessa. Taksin voi napata lennosta ja yleisesti ottaen hinnat ovat luotettavia. Hinnan tarkistaminen ennen taksimatkan alkamista on aina toki matkustaessa hyvä käytäntö.

Bajarasin lentokentältä keskustaan pääsee metrolla. Nelosterminaalista lähtee bussin, taksin ja metron lisäksi myös lähijuna. Myös ykkösterminaalista pääsee metroon, pienen kävelymatkan päästä. Taksit ja bussit toki liikennöivät kaikista terminaaleista. Julkisen liikenteen liput lentokentältä keskustaan maksavat noin 5€ ja taksi 30€ per suunta.

Madrid on yksi Euroopan parhaimmmista ja monipuolisimmista ostoskohteista. Valikoimaa löytyy niin ketjuliikkeiden, luksusputiikkien kuin persoonallisten pikkupuotienkin osalta. Kaupunki on aina muodin edelläkävijöitä ja erilaiset kaupunginosat tarjoavat valikoimaa jokaiseen tyyliin, makuun ja budjettiin.

Puerta de Solin aukion läheisyydestä sekä Grand Via-ostoskadun varrelta löytyvät suuret tavaratalot ja kansainväliset ketjuliikkeet. Pienet ja trendikkäät pikkuputiikit keskittyvät erityisesti Malasañan ja Triballin alueille, jossa voit shoppailla uniikimpia nuorten suunnittelijoiden luomuksia sekä design-tuotteita. Laatutietoisen kannattaa suunnata Salamacan alueelle jossa sijaitsevat luksusliikkeet. Kauppahallia ja paikallisia herkkuja himoitsevan must see-kohde on Mercado de San Miguelin kauppahalli, jossa kannattaa käydä piipahtamassa jo tunnelmankin vuoksi.

Madridissa on paljon kulttuuria ja tapahtumia. Mikäli ooppera, baletti tai klassinen musiikki on lähellä sydäntä, kannattaa kaupunkiin suunnata ensisijaisesti kesäkauden ulkopuolella, eli syyskuusta kesäkuuhun. Liput kannattaa olla hankittuna jo etukäteen, sillä paikan päällä jäljelle jäävien paikkojen hinnat voivat kohota korkealle. Myös pienempiä jazzille, bluesille, rockille ja muille musiikin lajeille omistettuja clubeja ja keikkoja on runsaasti, ympäri vuoden.

Madridista löytyy paljon erilaisia urheilutapahtumia jalkapallosta koripalloon. Suosituimpien ja maineikkaimpien joukkueiden Real Madridin ja Atlético Madridin peleihin kannattaa ostaa liput jo hyvissä ajoin ennakkoon ennen matkaa. Jalkapallo-otteluissa tunnelma on ainutlaatuinen ja energinen ja ne ovatkin suositeltavia kokemuksia vaikka laji ei muuten niin kiehtoisikaan.

Flamencosta nauttivan kannattaa suunnata paikalle etenkin  kesäkuussa, jolloin järjestetään Suma Flamenco – Festivaalit. Toinen suuri Flamencotapahtuma on helmikuisin järjestettävä Caja Madrid. Flamencon rytmeistä pääsee toki nauttimaan myös pienemmissä baareissa ja ravintoloissa ympäri vuoden.

 

 

Yöelämä on Madridissa legendaarista ja iltaisin ihmiset lähtevät usein nauttimaan hyvästä ruoasta, jalkapallosta, seurustelusta tai vain ottamaan rennosti ja nauttimaan kaupungin tunnelmasta.

Madridin aukioiden läheisyydestä löytyy paljon illanviettopaikkoja. Syöminen kuuluu olennaisesti espanjalaiseen illanviettokulttuuriin ja juomien kanssa tarjoillaan tavallisesti ainakin jotakin pientä purtavaa.

Kesäkaudella huhti-lokakuussa aukioille ilmestyy suuria terasseja ja etenkin kesäisin ne ovat suosittuja juhlimispaikkoja. Elokuuhun tultaessa juhlinta painottuu suurilta osin rannikon kaupunkeihin. Yökerhot keskittyvät erityisesti Sol- ja Opera-metroasemien, sekä Sol-Sevilla asemien välille. Yökerhoihin on lähes aina pääsymaksu jonka suuruus riippuu vaihtelee. Kesäisin trendikkäimmär klubit sulkevat sisätilansa ja siirtyvät ulos. Juhlinta jatkuu vähintään aamuneljään, joissain paikoissa jopa kuuteen saakka.

 

Madridista on helppo tehdä päiväretkiä lähikaupunkeihin, sillä Madrid on etenkin maan rautateiden keskus. Nopeiden junayhteyksien ja hyvän rataverkoston ansiosta useat kaupungit ja kohteet ovat nopeasti saavutettavissa. Lähistöltä löytyy useita historiallisia kohteita ja Unescon maailmanperintöluoetteloon kuuluvia nähtävyyksiä.

Vaikkapa Alicanten rannat ovat vain parin tunnin junamatkan päässä ja entisen pääkaupunki Toledon historiaa ihailemaan matkustaa vain puolessa tunnissa. Idyllisen pikkukaupungin viehätystä voi kokea Chinchonissa, vain noin 50 km päässä pääkaupungista. Tunnin junamatkan päästä löytyy Segovia, Unesco-kohteisiin kuuluva kaunis pieni kaupunki katedraaleineen. Myös muut lähistön kaupungit tarjoavat lukuisia päiväretkiksi sopivia elämyksiä. Luonnonystävän kannattaa suunnata vuoristoon.

Useaan päiväretkikohteeseen voi lähteä Atocha-rautatieasemalta. Osaan kohteista pääsee parhaiten paikallisjunilla, joiden aikatauluja voi tutkia Cercanias-sivulta. Juna on yleensä nopein, mutta myös hintavampi matkustustapa. Aikatauluja ja hintoja voi katsella myös esimerkiksi suurimman espanjalaisen bussiyhtiön, Alsan sivuilta.

 

 

Miksi matkustaa Madridiin?
Paljon nähtävää ja koettavaa
Rento ja välitön ilmapiiri
Runsaasti hyviä ravintoloita ja illanviettopaikkoja
Erinomainen shoppailukaupunki
Historiaa, kulttuuria ja museoita
Hyvät liikenneyhteydet muihin kaupunkeihin
Jalkapallofanin paratiisi

Matkat

Madridin kaupunkiloma

Helsinki-Madrid
Madrid (valitsemasi määrä öitä)
Madrid-Helsinki
Valitset valikoimastamme sinulle sopivat lentoaikataulut Helsingistä ja määrität itse montako yötä haluat Madridissa viettää. Helppoa, eikö vain?


Madridin kaupunkiloma lentäen Oulusta

Oulu-Madrid
Madrid (valitsemasi määrä öitä)
Madrid-Oulu
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Oulusta.


Madridin kaupunkiloma lentäen Rovaniemeltä

Rovaniemi-Madrid
Madrid (valitsemasi määrä öitä)
Madrid-Rovaniemi
Madridissa koet Espanjan parhaimmat palat. Talvikaudella 2.12.2023-10.2.2024 pääset reissuun myös suorilla Iberian lennoilla Rovaniemeltä Madridiin keskiviikkoisin ja lauantaisin.


IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Madridin matkaasi

Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
tammikuu
9 °C
huhtikuu
17 °C
heinäkuu
31 °C
lokakuu
20 °C