Bonusta jokaisesta matkasta!

Stockholm i solen på svenska

Sommarens och semesterns höjdpunkt för oss blev en resa till Stockholm. Vi reste lätt, med busstransport från torget i Ikalis till Helsingfors. Sällskapet bestod av mormor 57år, flickorna 8 år och 5 år plus mamma 32 år.

Vi hade valt en dag i Stockholm- kryssningen. Fartyget var Silja Symphony, som jag personligen var positivt överraskad av. Förra gången jag rest med detta fartyg var nån gång i början av 90-talet och intrycket idag var fortfarande positivt och fräscht. Att vädret var soligt och varmt och båten erbjöd massor med aktiviteter åt barn gjorde resan även bättre.

Redan från start hade vi bestämt att vi skulle äta i båtens sushi-restaurang. Det känns ju ganska underbart att äta nånting så speciellt, med tanke på att vi reste med barnen. Man hinner ju äta nugetter och franskisar nån annan gång. Barnen åt ju mest sushi, tror jag var den som fick minst, bara för att jag var långsammare.

En klovn show och mumin disco stod på programmet. 5 åringen var även frivillig och stod på scenen under showen som en assistant åt klovnen, så det fanns många saker att berätta åt familjen efter hemkomsten. Man skulle ha haft möjlighet att fylla hela dagarna med färdigt program, men vi tog det också lungt på däck och satt i solen och värmen.

Andra väljer ofta att besöka sevärdheter, vi valde matställena. Vi hade köpt frukost i förväg till båda morgnar, så att man skulle få en bra start på dagen. Båtens frukost buffé hade ju ett bra utbud och man orkade med detta länge till eftermiddagen.

När vi anlände till Stockholm, földje vi strömmen från Värtahamnens terminal till närmaste tunnelbanstation. Den heter Gärdet. En del vägarbete var på gång i området men vi hittade bra, bara att följa de andra resenärerna. Vi steg av i Kungsträdgården och bytte till spårvagn som tog oss till destinationen. Vi valde att besöka Skansen, även om Stockholm har ett näst intill oändlig utbud.

Vi hade köpt 24 timmars resekort från båtens info kvällen innan. Jag jämförde priserna och även om vi bara var i Stockholm några timmar, var det värt det. Då var det lätt att byta fordon och man behövde inte tänka på att ha tillräckligt med småpengar eller vara beroende av nån specifik rutt. När man hade en öppen plan så var det ett bra val. Visst, det skulle kanske ha blivit lite billigare med bara tur-retur bussbiljett från hamnen till Skansen. Jag brukar alltid välja spårvagn eller tunnelbana, för att rutterna och kartorna brukar vara lättlästa.

Skansen. Utomhus museet ligger på Djurgårdens ö. Där kunde vi bekanta oss med forntids svensk historia och se på olika djur. Dagen var så varm att djuren mest gömde sig i skuggan, men nog såg vi en svans här och där. Vi var tagna av hur rent det var på hela området och hur mycket allt möjligt man kunde se där. Kanske man nästa gång kunde stanna lite längre, välja en tisdags sommarkväll och delta i SVTs programinspelning av Allsång på Skansen.

På vägen till hamnen besökte vi mataffären, för att köpa svenskt kaffe, tandkräm och godis. En bra blandning! Jag har det redan som tradition, ovannämnda produkter köper jag alltid från utlandsresor. Saker man använder och alltid behöver. Och från ett allsvenskt Åhlens köpte vi sommarhattar åt halva gänget!

Vi var tillbaka på båten redan i god tid före båtens avgång. Jag och flickorna bestämde oss för att besöka spa avdelningen. Vi hann komma in just före värsta rusningen. Bara några jacuzzin och en liten rutchkana räckte länge till barnen. Mormor kunde sitta på däcket i solen. Lite shopping till och alla sov sött efter en lång men rolig dag. Vi anlände till Helsingfors redan på förmiddagen dagen efter och även i Ikalis var vi vid kl15 tiden på eftermiddag. Resetiderna var absolut bekväma!

Solen, avslappnad atmosfär och fungerande arranemang! Sommarresa som bäst.