Bonusta jokaisesta matkasta!

Kreikka

Kreikka on mahtava lomakohde, josta löytyy paljon kauniita saaria, ihania rantoja, hyvää ruokaa sekä antiikin ajan tunnelmaa.

Kreikka pähkinänkuoressa

Kreikka maana käsittää Manner-Kreikan lisäksi laajan saariston. Kreikan saaristoon kuuluu laskutavasta riippuen 2 000-6 000 saarta, joista noin 200 on asuttuja. Maan suurin kaupunki ja pääkaupunki on Ateena. Kreikalla on pitkä historia, sillä maa on ollut asuttu vähintään 200 000 vuoden ajan. Kreikan pitkästä historiasta kertoo myös se että maassa on 18 Unescon maailmanperintöluettelon kohdetta, jotka edustavat esihistoriallista aikaa, antiikin aikaa ja keskiaikaa.

Matkalla Kreikassa

Aika: Kreikassa on sama aika kuin Suomessa, GMT +2 tuntia
Kieli: Virallinen kieli on kreikka, jota kreikkalainen enemmistö puhuu. Englantia puhutaan yleisesti lomakohteissa, muualla maassa huonommin.
Ilmasto ja vaatetus: Suurimmassa osassa Kreikkaa vallitsee Välimeren ilmasto, jossa kesät ovat kuumia ja talvet leutoja. Kreikan säähän on tyypillistä auringonpaisteen suuri määrä. Lämpimät säät alkavat usein jo huhtikuussa ja jatkuvat pitkälle syksyyn. Aikaisin keväällä ja loppusyksystä kannattaa varautua viileisiin iltoihin.
Rokotukset: Kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset ovat voimassa matkan ajan. Perusrokotuksiin kuuluvat tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote (MPR), jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (dT) ja riskiryhmillä vuosittainen influenssarokote.
https://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/maat/kreikka/
Uskonto: Suuri osa kreikkalaisista kuuluu ortodoksiseen kirkkoon.
Valuutta: Euro
Maksuvälineet: Maksuvälineinä käyvät käteinen ja yleisimmät luottokortit. Pienemmät liikkeet ja ravintolat saattavat hyväksyä ainoastaan käteismaksuja.
Pankit ja pankkiautomaatit: Pankit ovat yleensä avoinna maanantaista torstaihin klo 8.00-13.30 ja perjantaisin 8.00-13.00. Lauantaisin ja sunnuntaisin pankit ovat suljettu. Käteisautomaatteja löytyy yleensä pankkien edustalta. Suurimmissa kaupungeissa on yleensä useita käteisautomaatteja.
Kauppojen aukioloajat: Kauppojen aukioloajat vaihtelevat. Juhlapyhinä pankit, postit ja osa kaupoista on yleensä suljettuna.
Palveluraha: Kreikassa on on maan tapa huomioida hyvä palvelu esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa sekä hotellissa huonesiivouksesta. Sopiva palvelurahan määrä ravintolassa on noin 10% laskun loppusummasta. Hotellin siistijälle noin 1 euro /henkilö /yö.
Majoitusvero: Kreikassa peritään majoitusveroa hotellin paikallisen luokituksen ja matkan pituuden mukaan 0,50 – 4 €/yö/ huone. Majoitusvero ei sisälly matkan hintaan. Maksu maksetaan hotelliin joko kortilla tai käteisellä. Useat hotellit hyväksyvät vain käteismaksun. Huom! Matkatoimiston käyttämä hotellien luokitus voi erota paikallisesta luokituksesta.
Ruoka ja juoma: Kreikkalainen keittiö on hyvin välimerellinen, joka on saanut vaikutteita muun muassa Turkista, Balkanilta ja Italiasta. Kreikkalainen ruoka on yleensä yksinkertaista ja perustuu tuoreisiin raaka-aineksiin, paikallisiin yrtteihin sekä runsaaseen oliiviöljyn käyttöön. Kreikkalaisessa keittiössä käytetään paljon kasviksia sekä kalaa tai äyriäisiä. Kreikkalaisista juustoista varsinkin feta on suosittua ympäri maailmaa. Klassisia kreikkalaisia ruokia on muun muassa moussaka (munakoiso-perunavuoka), keftedes (lammaspyörykät) ja tsatsiki (kurkku-jogurttikastike).
Juomavesi: Suosittelemme pullotetun veden juomista.
Sähkö: 220 V
Hätätilanteet: Yleinen hätänumero on 112. Turistipoliisin puhelinnumero (24 h) on 1571.
Sairastuminen: Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan. KELA:n myöntämällä ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat.
Apteekit: Apteekki on nimeltään Farmakeio.
Suurlähetystö:
Ateenan-suurlähetystö
Hatziyianni Mexi 5
(sähköisissä kartoissa saattaa esiintyä myös muodossa Chatzigianni Mexi 5)
115 28 Ateena, Greece
puh. +30 210 725 5860
e-mail: sanomat.ATE@formin.fi
Kun Suurlähetystö on suljettu hätätapauksissa voit ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.
Pyhäpäivät: 
1.1. uudenvuodenpäivä
6.1. loppiainen
25.3. Kreikan kansallispäivä
1.5. vappu eli Kukanpäivä
15.8. Neitsyt Marian päivä
28.10. Ohhi-päivä (Oxi-päivä)
Ortodoksinen pääsiäinen, ajankohta vaihtelee
Helatorstai, ajankohta vaihtelee
Helluntai, ajankohta vaihtelee
Alkoholi: Laillinen alkoholi-ikäraja on Kreikassa 18 vuotta.
Turvallisuus: Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa.
Ostokset: Kreikan hintataso vastaa monissa paikoissa Suomea.
Muuta: Kreikan ahtaiden viemäriputkien vuoksi maassa tulee kiinnittää huomiota wc-etikettiin. Useissa paikoissa wc-paperi pyydetään heittämään pöntön sijaan roskakoriin. Asiasta muistutetaan yleensä wc-tiloihin kiinnitetyllä kyltillä.
Matkustusasiakirjat: Suomen kansalaisilla tulee olla mukanaan joko voimassaoleva passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.
Muiden kuin Suomen kansalaisten on itse selvitettävä mahdollinen passin ja viisumin tarpeensa Kreikan suurlähetystöstä (09 6229790).

 

Kreikan kohteita

Kreeta on vuosikymmeniä ollut suomalaisten suosikkikohde. Eikä ihme, sillä saari tarjoaa kaikkea sitä, mitä lomailija matkaltaan odottaa! Aurinkoa, kuvankaunista luontoa, lämmintä mervettä ja herkullisia kreikkalaisia antimia!

Lue lisää

Rodoksen kohteita

Rodoksen elinvoimainen ja rehevä saari hellii matkailijaa paitsi erinomaisella säällä myös samettisilla hiekkarannoillaan, antiikin aarteillaan, luonnonihmeillään ja kaupunkikohteillaan.

Lue lisää